30.6.2013

Omavaraisuutta

Kasvimaa on päässyt vauhtiin ja nyt täältä nostetaan jo puutarhurin palkkaa. Toukokuussa oltiin tälläisissä tunnelmissa. Siitä kolme viikkoa eteen päin näytti tältä. Kiipeilytelineet ovat vielä melko tyhjiä, mutta nopeasti niihin kapuaa kaunista ja hyödyllistä.

Aamupalaan kourallinen ahomansikoita.

Kun taimet ovat kasvaneet suuremmiksi, laitan niiden juurelle nurmikon leikkuusta tullutta ruohokatetta, joka pitää maan rikattomana, kuohkeana ja kosteana. Tuholaisten torjumiseksi on hyvä istuttaa kumpaanuuskasveja, ne myös parantavat toistensa kasvua ja makua. Kumppanuuskasveista tietoa mm. täältä. Porkkana ja sipuli ovat hyviä kavereita.

Vihannesportulakka (yläosassa) sisältää erittäin runsaasti C-vitamiinia ja omega 3 -rasvahappoja sekä E-vitamiinia. Alaosassa kasvaa salviaa ja limeoreganoa. Linssiluteena kaiken ylle kumartunut kamomilla.

Viherkaaleihin oli ilmestynyt kaalikoita, sain lähipuutarhalta avuksi rohtosamettikukkia. Kiitos, Merja! Kasvissa on mielestäni ihana tuoksu, mutta tuhohyönteiset eivät tykkää. Lisäksi kasvi on ihastuttava mauste, se maistuu vähän rakuunalta, sekä lehdet, että kukat ovat syötäviä. Aion myös ruiskuttaa kaaleja nokkosvedellä ja/tai raparperivedellä. Nämä toimenpiteet yleensä tehoavat ja onneksi kaalit ovat jo niin suuria, ettei pahoja tuhoja ehdi syntyä. Kirppojen parveilu vaikuttaa menevän ohi ja uskallan kohta istuttaa rucolasalaatin. Villirucola, joka on monivuotinen kärsii joka vuosi kirppojen hyökkäyksestä, hyvin siitäkin lopulta tulee satoa.

Kesäkurpitsoita pääsee ihan kohta maistelemaan. Satoa kannattaa korjata koko ajan muuten on pulassa suuren saaliinsa kanssa. Yhtenä kesänä kasasin niitä kellariin kuin puupinoa, jokainen vierailija joutui ottamaan mukaansa niin paljon kuin jaksoi kantaa.

Persilja ja tilli kasvavat myös katteessa. Katteen avulla kasvit pysyvät myös puhtaina sateiden aikaan.

Ystävältä saadut palmukaalit kasvavat kovaa vauhtia. Kiitos, Leena! Samasta osoitteesta ovat kotoisin kuvan samettikukat :)

Monet yrtit torjuvat myös tuholaisia. Etanat eivät tykkää iisopista, kirvelistä eivätkä krassista. Mintut ja ja salvia torjuvat kaalikärpästä. Lisäksi kasvimaalla rehottaa villinä siankärsämöä, kehäkukkia ja samettikukkia harhauttamassa tuholaisia ja kaunistamassa paikkoja. Silti voi tapahtua outoja asioita, liljakukko pesiytyi valkosipuliin? Luulin, ettei valkosipulista pidä täällä muut kuin minä :) Onneksi kukot ja toukat oli helppo hävittää ihan käsipelillä.

Bienvenido a Autuas olo juani espejo jurado de Doña Mencia! Welcome to join Autuas olo, Harry Goaz from New Mexico!
Mukavaa sunnuntaita kaikille!

64 kommenttia:

  1. Oi, oi kuinka mahtava ryytimaa! Sieltä saa satoa talven varalle.
    Meilläkin käytetään ruohokatetta ja rohtosamettikukka on hankintalistalla. Ahomansikat ♥.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satoa nautitaan koko ajan ja talven varallekin sitä korjataan. Ruohokate on oiva apu puutarhurille, se myös lannoittaa maata. Ahomansikoita löytyy pihapiiristä runsaasti, saavat rehottaa kukkapekeissäkin.

      Poista
  2. Ihanaa omavaraisuutta ja mikä aamiainen! :)

    VastaaPoista
  3. Komea kasvimaa! Minä vein kottikärryillä biojätteeseen ruusukaalit, nauriit ja retiisit. Kaikki tulivat täyteen pieniä ohuita vaaleita matoja. Yök! Ei auttanut nookosvesi, ei samettikukat. Niinpä tuli lähtö! Tilalle laitoin koreissa tilan puutteen vuoksi kasvaneet cilit ja tomaatit. Mun kaalinkasvatusura loppui tähän. Vuosia aiemmin kävi samoin. Kiitti riitti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku ötökkä riivaa teillä ristikukkaisia kasveja. Meillä kirpat vainoavat niitä. Minä kiskoin ylös kaikki paksoit, ne houkuttelivat kasvimaalle kaikki mahdolliset tuholaiset. En uskaltanut laittaa niitä edes kompostiin vaan latasin polttotynnyrin pohjalle. Tilalle löysin onneksi Merjan puutarhalta mangoldin taimia. Kaalit ovat herkkiä, juuri siksi kasvatan sekaisin yrttejä ja koristekasveja, joista kaalin tuholaiset eivät pidä. Saa nähdä miten käy viherkaalini, ihan hevin en anna periksi. Palmukaali on liian järeää tuholaisille, se saa olla ihan rauhassa.

      Poista
  4. Kaunis ja rehevä kasvimaa!
    Täälläkin nautittiin aamujugurtti mustikoiden ja ahomansikoiden kera.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin lähden kohta katsomaan löytyisikö lähimetsästä mustikoita. Nam!

      Poista
  5. Komeaa on tarhasi! monenlaista hyvää sieltä löytyy. Minulla loppui kaali ja salaatin kasvatus kun maani on vähän piiloosa ja muutamana vuonna puput pisteli kaikki suuhunsa, kyllästyin ja lopetin ne kokonaan. Parsa-ja ruusukaali oli vaan niin hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaalit ovat herkullisia ja erittäin ravintorikkaita. Puput ovat jättäneet kasvimaani rauhaan, siitä on varmaankin kiittäminen vartiokissaa.

      Poista
  6. Kylläpä näyttää herkulliselta!! Tänä kesänä kaikki kasvillisuus on erittäin runsasta. Mukavaa alkavaa heinäkuuta;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kituliaan viime kesän jälkeen tuntuu, että kasvu räjähtää käsiin. Olen joutunut rajoittamaan minttuja ja muitakin hyötykasveja, etteivät ne tallo kaikkea alleen.

      Poista
  7. Saatko sinä kaiken tuon sadon käytettyä ihan vain omiin tarpeisiin? Sinulla kun on kuulemma mangoldintaimia, niin satutko tietämään, millä saisin muurahaiset pois mangoldeista? Varret ovt aivan mustanaan niitä...:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sato menee enimmäkseen omiin tarpeiseen, mutta aina jotakin sujahtaa vierailijoittenkin koppaan :) Minulla on ollut joka vuosi mangoldia ja kasvimaalla on paljon muurahaisten pesiä, mutta koskaan ne eivät ole olleet kiinnostuneita mangoldista. Outoa, ei kai mangoldissasi ole kirvoja, jotka houkuttelevat muurahaisia? Vinkkiä muurahaisten torjumiseen en osaa antaa, mutta ne eivät kai vahingoita kasvia.

      Poista
    2. Täytyypä tarkistaa vielä tuo kirva-asia!

      Poista
    3. Ruiskuttelin tänään kaalejani ja tarkastelin samalla muitakin kasveja. Yhdessä latva-artisokan taimessa oli paljon muurahaisia ja kun katsoin tarkemmin, siellä oli myös mustia kirvoja, joita murkut hyödynsivät. Ruiskutin mäntysuopaliuoksella, kokemukseni mukaan se tehoaa hyvin kirvoihin.

      Poista
  8. Huikea kasvimaa! :) Minullakin on ollut tapana istutella samettiruusuja sinne tänne kasvien viereen. Mikä on muuten tuo yrttipuska ensimmäisessä kuvassa, etualalla keskellä? Minulla on tuota samaa, mutten tiedä ollenkaan mitä se on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervehdys ja tervetuloa tänne Autuaaseen oloon! Kuvassa kasvaa hurja puska rakuunaa, sitä pitäisi taas leikata, ettei ala kukkia. Kaikista yrteistä käytän eniten vuoden mittaan rakuuna, se on lemmikkini.

      Poista
  9. Siellä sitä on herkkua monenmoista! Kovin rehevältä ja kauniilta näyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt ei haittaa vaikka unohtaisi käydä kaupassa, aina löytyy jotakin syötävää.

      Poista
  10. Oi, ihana kasvimaa! Miksi puoliso meni ostamaan ruohonleikkurin, joka silppuaa niin pieneksi ettei jätä mitään hyödynnettävää jälkeensä, kysynpähän vaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pieneksi silppuavassa leikkurissa on puolensa :) tulee lannoitettua nurmikko samalla. Olkikate kelpaisi myös minulle, mutta nyt ei ole sellaista saatavilla.

      Poista
  11. Vau, kaikkea aivan ihanaa ja vielä niin hyödyllistäkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvimaa on minulle kaikkein tärkein puutarhanhoitokohde, perennat tulevat vasta kakkosena vaikka nekin tuottavat valtavasti iloa.

      Poista
  12. Mikä ihana ryytimaa! Ja aamiainen - meillä ahomansikat eivät ole ehtineet lautaselle saakka;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mansikoita kypsyy tasaiseen tahtiin, joka aamut voi tehdä saman kierroksen ja melkein aina on sama saalis :) Tänään poimin ensimmäisen litran mustikoita.

      Poista
  13. Ihan mielettömän runsas ja ihana kasvimaa! Näkee että tuota on rakkaudella hoidettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy myöntää, että kasvimaan eteen on urattu paljon työtunteja, mutta se tuottaa myös paljon terveyttä ja iloa.

      Poista
  14. mahetsu kasvimaa, siinä sitä riittää touhua mukavasti, mutta varmaan just ruohosilppu tuo helpotusta hommiin .
    makoisia hetkiä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on kasvimaalla suurimmat työt tehty, kasvit ovat niin suuria, että kitkeminen on vähäistä. Suurin homma on kastelu, mutta sekään ei ole enää niin kauhean tarkkaa kuin silloin kun taimet olivat pieniä. Eli kohta vain nautitaan alkukesän aherruksesta :)

      Poista
  15. Voi että miten rehevää! Tämä puutarhuri ihan häpeissään tunnustaa, ettei ole ehtinyt tänä keväänä ollenkaan suoda ajatusta kasvimaalle. Noh, on siellä pari kesäkurpitsaa ja samettikukkia. Ja juolavehnää :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten olen moneen kertaan maininnut niin olen kovasti hyödyn perään :) Ensin kasvimaa, sitten muut kasvit jos aikaa ja tarmoa riittää. Kaikkeen ei aika riitä. Sinulla kukoistavat kukkamaat, minulla kasvimaa :)

      Poista
  16. Kyllä on rakkaudella laitettu kasvimaa, kaunista ja rehevää. Palmukaali on komea. Rohtosamettikukka tuoksuu makean sitruunaiselle mielestäni ja on sievän näköinen.
    Nyt muistin...piti kylvää vihannesportulakkaa, oon unohtanut.
    Liljakukot varmaan tuumaavat että sipuli kuin sipuli...vaan aika ihmeellistä että tykkäävät valkosipulista. Mulla on kirppojen bileet rucolassa..perjantaina ei vielä ollut vaan nyt on.
    Nyt oli hienoja kuvia kasvimaa kokonaisuudestasi lavoineen ...alkukeväällä niistä taisinkin kysellä.
    Mukavaa lomanjatkoa ja Nerolle halit !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vihannesportulakka kylväytyy myös itsestään, kannattaa olla alkukesänä tarkkana, ettei kitke sitä pois entisen kasvupaikan tienoilta. Olen oppinut, ettei meillä kannata haaveillakaan rucolakylvöistä ennen kuin juhannuksen jälkeen. Tänään tarkastelin kasvimaata ja kirppoja näkyi vielä olevan, joten odottelen edelleen rucolan kanssa. Yksi purkki kasvaa kuistilla, en uskalla viedä sitä ulos, kirppojen syötäväksi. Nero kiittää, tultiin juuri kasvimaalta haukkaamaan vähän, ennen kuin prinssi lähtee yövuoroon :)

      Poista
  17. Tosi monipuolisesti ja hyvin kasvaa kaikenlaista hyvää hyötypuutarhassasi. Kiitos noista monista vinkeistä torjuntatoimiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos vinkeistä on hyötyä. Tämä on ihanaa aikaa kun saa ruokatarpeet suureksi osaksi omasta maasta.

      Poista
  18. ihana katsella toisten upeita ryytimaiata kun itsellä se jää kesäkurpitsaan. kotitlot ja rusakot pitäis hyvän huolen kaikesta, eikä ole mitään pakkasta kummempaa säilömismahdollisuutta :(
    mutta eipä se mitään, kasvatellaan kukkasia ja ostetaan torilta herneitä, pärjää hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on tori lähellä, sieltä saa kaikkia herkkuja. Parempi niin kuin hermoilu kotiloiden ja jänisten kanssa. Noista öttiäisistä on paljon vaivaa, olen tänään suihkuttanut jokaisen kaalinlehden alapuolelta raparperikeitteellä. Saa nähdä tehoaako. Ukonhatuista lähtivät kirvat yhdellä mäntysuoparuikutuksella ja kirvoja oli varret aivan mustanaan.

      Poista
  19. Oi miten ihanaa katseltavaa. Kasvimaallasi on todella houkuttelevaa =)

    VastaaPoista
  20. Upeita kuvia ja vielä mahtavampia vinkkejä! On hienoa että tuholaisia karkoittamaan tuollainen kaunis kukka väkevällä tuoksullaan... Tuo limeoregano on varmaan huiman hyvää! Maistoin chilioreganoa perjantaina, ja se oli kyllä väkevä ja tulinen yrtti - ehkä kuivattuna hieman miedompi?
    Nauti puutarhan hoidosta ja sen antimista, Cheri!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Limeoregano on melko voimakkaan makuinen, mutta siinä ei maistu lime, nimi tulee ilmeisesti kasvin väristä. Chilioreganoa en olekaan tavannut, kuulostaa kiinnostavalta. Nautin paljon puuhailusta tuolla paratiisissani ja sen antimetkin maistuvat ja lisäävät hyvinvointia.

      Poista
  21. Kasvimaallasi ihan silmä lepää, niin paljon on myös silmänruokaa. Mihin muuten käytät tuota rakuunaa? Minullakin on iso rakuuna, mutten osaa käyttää sitä mihinkään ruokiin, kuten en oikein muutenkaan yrttejä, vaikka mielelläni niitä kasvatankin. No, persilja ja tilli ovat tietenkin tuttuja, hiukan tuttuja myös oregano ja basilika. Niin, ja timjami, joka mielestäni sopii erinomaisesti porsaan lihaan. Mutta rakuuna? Mainitset vastauksena kommentoijalle, että rakuuna on lempiyrttisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytän rakuunaa melkein kaikkeen ruoanlaitossa :) Talvellakin sitä kuluu noin puoli kiloa kuivattuna. Ranskalainen rakuuna säilyttää makunsa kuivattunakin, venäläinen ei mielestäni maistu kuivana millekään. Laitan yrttejä myös salaatteihin, joita syön paljon kesällä. Rakuuna sopii erinomaisesti pastakastikkeisiin, pitsaan, kasvispatoihin... siis minun ruokavaliossani lähes kaikkeen. Se on tosiaan lempiyrttini.

      Poista
    2. Täällä yksi ranskalaisen rakuunan kannattaja! Venäläisestä en niin välitä, mutta ranskalaisen aromi on taivaallinen. Oletko saanut ranskalaisen rakuunan talvehtimaan? Itselläni on ollut sitä yleensä ruukussa parvekkeella ja olen ostanut uuden taimen joka kevät. Nyt istutin rakuunan mökille pieneen yrttikasvimaalaatikkoon (pupujen ja peurojen vuoksi kananverkon suojiin tietysti). Olisi kiva kokeilla, talvehtiiko...

      Ps. Kasvimaasi on aivan taivaallisen upea!!!

      Poista
    3. Ranskalainen rakuuna on talvehtinut hyvin. Se ei ole niin runsaskasvuinen kuin venäläinen, joka kyllä tuoreena on ihan käyttökelpoinen. Ranskalainen rakuuna ei myöskään kuki, se lisääntyy heikommin kuin venäläinen, oikeastaan vain jakamalla.

      Poista
    4. Minulla on tuo venäläinen rakuuna, jota ei siis kannata kuivata...

      Poista
    5. Venäläinen ei mielestäni maistu kuivattuna kuin vähän heinälle :) Tuoreenakin näissä rakuunoissa on selvä ero, ranskalaisessa on täyteläisempi, voimakkaampi, hieman aniksinen aromi. Rakuunaa voi myös pakastaa, en ole tosin kokaan kokeillut miten maku säilyy siinä.

      Poista
    6. Juu, tuon tiesinkin, että ranskalaista pitää lisätä jakamalla. Hei, tuohan olisi myös kokeilemisen arvoista, rakuunan pakastaminen! En ole tullut ajatelleeksi...

      Poista
    7. Olisi kiva tietää, miten rakuuna säilyy pakastimessa. Pitäsiköhän kokeilla.

      Poista
  22. Kaunis ja tuottoisa kasvimaa on iso ilo! Mulla on ihan pieni kasvimaanpläntti ja olen käyttänyt siellä myös hyödyksi ruohosilppukatetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvima tuo paljon iloa, vaikka joskus se tuottaa tietysti pettymyksiäkin ja vaatii vähän taisteluhenkeä. Kasvimaani on laajentunut vuosien mittaan, siellä kasvaa paljon myös ei syötäviä kasveja, joten tilaa tarvitaan kun kaikki rehottaa. Kate on erinomainen apu kasvimaalla, oikein odotan alkukesästä milloin taas saa leikata nurmikon, jotta saa katetta :) Helpottaa kastelua ja lannoittaa samalla.

      Poista
  23. Mahtava rehevä kasvimaa on sinulla,ilo silmällekatsella.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ryytimaa tuo paljon iloa sekä silmille, että suulle :)

      Poista
  24. Upean runsas kasvimaa sinulla, ihana! Oma sato on parasta, mitä puutarha voi antaa, kauneuden ohessa tietenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma sato on vaivansa väärti. Joka vuosi on uusi ihmetyksen aihe, miten nopeasti paljaasta maasta nousee vihreä paratiisi. Kauneus on tärkeää, myös kasvimaalla :)

      Poista
  25. Kaunista ja niin hyödyllistä!

    VastaaPoista
  26. Olenkohan mukavuudenhaluinen puutahruri, kun en jaksa pitää kasvimaata...Hyvä sinä!

    Mietis miten luxusta on syödä aamupalaksi ahomansikoita omalta pihalta. Meille ei tule paljon, mutta tulee kumminkin ja kohta nousevat kantarellit...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavuudenhaluinen vai järkevä? Olen sitä mieltä, ettei kasvimaata kannata pitää jos ei tunne siihen intohimoa. Ihan kuten ei kannata hankkia itselleen puutarhaa jos ei pidä puutarhanhoidosta tai ole varaa hankkia puutarhuria.

      Elämäni on aika luksusta vaikka jotkut väittävät tätä askeettiseksi. Monia, muiden mielestä itsestäänselvyyksiä, puuttuu, mutta toisaalta on esimerkiksi aamiaismansikat ja muut herkut käden ulottuvilla.

      Poista
  27. Ihana kasvimaa, kuin taideteos!
    tulee mieleen beatrix potterin tarinat..
    Rakkaudella hoidettu, ja miten upeita vinkkejä täältä saa: tosiaan, tuo lehtikate on oivallista! Se pitääkin ottaa jälleen käyttöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä kävi pari heppua metsänsuojeluasioissa. He olivat aivan mykistyneitä ryytimaan äärellä ja sanoivat, että tuohon varmasti käytetty paljon aikaa. Niin onkin vuosien varrella ja joka kevät se vie aika paljon tunteja, mutta kun se on "valmis", on se myös aika huoleton hoidettava. Ruohokate on aivan loistava puutarhurin apulainen, säästää jatkuvalta kastelulta, pitää rikat kurissa ja vielä lannoittaakin.

      Poista

Kiitos kommentista