Sain tilaisuuden ostaa kasvimaan laajennusalueelle viljelylaatikoiksi lavakauluksia viiden euron
kappalehintaan. Hinta on sellainen, ettei enää kannata itse rakennella lootia. Tuumin, että olisi hyvä suojata ne
jotenkin lahoamista vastaan ja aloin tutkia onko olemassa myrkytöntä puunsuojaa. Lähtökohtani oli,
että aineella pitää voida käsitellä elintarvikelaatikko.
Löysin
Sioo-menetelmän, se on myrkytön, ympäristöystävällinen ja vesiohenteinen tuote. Suhtauduin aluksi vähän epäluuloisesti, mutta mitä enemmän tietoa hankin sitä vakuuttuneemmaksi tulin.
Olen aivan innoissani tästä aineesta ja kyselin lisätietoja
Rakennuskemia Oy:stä. Sain blogiyhteistyönä puunsuoja-aineet testattavaksi.
Käsittely on kaksivaiheinen, puu sivellään kahteen kertaan pohjustusaineella, pinnan on välillä kuivuttava vähintään kaksi tuntia. Toisessa vaiheessa puu käsitellään suojausaineella. Aineet ovat tuoksuttomia eikä niistä lähde mitään höyryjä, käsittely on helppoa ja miellyttävää, välineet voi pestä vedellä.
Osa laatikoista oli kuin uusia, käytetyt laatikot pesin harjalla ja annoin kuivua ennen käsittelyä. Aineilla voi käsitellä kaikkea puuta, uutta ja vanhaa, myös kestopuuta. Hyviä kohteita ovat esimerkiksi terassit ja laiturit. Toimenpidettä ei suositella tehtäväksi suorassa auringonpaisteessa eikä käsiteltävä alue saa kastua ykkös ja kakkosvaiheen välissä. Suojauksen luvataan olevan lähes huoltovapaa 10 vuotta, vaatii vain vähäistä ylläpitoa.
|
Kuva tuotteen sivulta |
Sioo Puunkäsittely on ruotsalaisen Herje Boströmin keksintö, teknologia perustuu piihin, joka on maankuoren toiseksi yleisin alkuaine. Käsittelyssä puu ikään kuin fossiloituu. Laatikkoni muuttuivat kovin erivärisiksi, osa kullanruskeiksi, kuten öljytty puu, mutta uusi puu muuttui keltaiseksi. Kosteuden vaikutuksesta käsitelty pinta vaalenee niin, että 3-8 viikon kuluttua siinä pitäisi olla hyvin kaunis tasainen hopeanharmaa värisävy, joka syvenee vähitellen ja muuttuu yhä kauniimmaksi kovettumisprosessin myötä. Voitte käydä katsomassa lisää kuvia käyttökohteista
täältä. Minusta aineet olivat hyvin riittoisia ja jos ajattelee, että käsittely kestää 10 vuotta ja on lähes huoltovapaa, niin hintakaan ei tunnu pahalta. Keksin aineelle jo monia käyttökohteita.
Ensimmäiset laatikot on nyt asennettu kasvimaalle. Jännittävää nähdä miten väri muuttuu, laitan siitä kuvia kun jotain tapahtuu. Etummaista laatikkoa en voinut vielä täyttää kokonaan mullalla, koska tälläinen tavarantarkastaja oli ihailemassa käsiteltyä sisäpintaa. Taitaa olla nopsasiipiin kuuluva kangasperhonen.
Uudemman päivityksen heinäkuun lopulta voit lukea
täältä.
Hienolta näyttää sekä viljelylaatikot, että kangasperhonen.
VastaaPoistaRuutuviljely on hauskaa ja helppoa :)
Vähän pieniltä nuo ruudut tuntuvat kun on tottunut viljelemään isolla kädellä :) mutta erittäin käteviähän nuo ovat.
PoistaTäytyykin painaa tämä tuote mieleen. Kuulostaa melkein liian hyvältä, ollakseen totta. Kiitos tästä!
VastaaPoistaMinulla oli ihan samat tuntemukset, liian hyvää ollakseen totta. Ilahduttavaa, että tälläinen vaihtoehto löytyy. Tuote on tullut Suomen markkinoille vasta tänä keväänä.
PoistaEmäntä: Wau! Juuri laitettiin kyllästetystä kasvilavat ja suojattiin muovilla kasvien puoli. Tuo olisi kyllä ollut parempoi.
VastaaPoistaKyllästettyä puuta käytetään meillä paljon kaikissa rakenteissa. Sitä ei saisi käyttää sisätiloissa, kun taas Sioo sopii myös asuin- kellari- ja kotieläintilohin turvallisutensa vuoksi. Olen niin epäluuloinen, etten uskaltaisi käyttää kyllästettyä puuta syötävien kasvien viljelyssä.
PoistaOlisipa ollut tuosta aineesta tietoa vuosi sitten. No, mekin vuorattiin laatikot. Sait kyllä tosi halvalla nuo kaulukset!
VastaaPoistaOlipa kiva taas tavata!
Oli kiva tavata miellyttävissä merkeissä! Kuten tuolla aiemmin jo kommentoin, on aine tullut meille markkinoille vasta tänä vuonna. Sille löytyy varmasti paljon käyttökohteita.
PoistaNäyttää hyvältä. Ja kauniita myös nuo laatikkosi. Minulle esteettisyys ja kauneus on olennainen osa puutarhanpitoa, myös kasvimaalla. Sinä varsinkin vaikutat esteetikolta. Meillä on noita kasvatuslaatikoita, mutta ne on tehty käsittelemättömästä laudasta. Niitä tulee helposti mittojen mukaan kultaiselta mieheltäni, kun vain pyydän. En ole siksi osannut murehtia sitä, että puu lahoaa ja ne eivät kestä kovinkaan kauan.
VastaaPoistaEstetiikka on olennainen osa puutarhanhoitoa, myös kasvimaalla. Minullakin on itsetehtyjä lavoja sekä laudasta, että tiilistä. Käsittelemätön lauta kestää aikansa ja on ihan hyvä vaihtoehto. Mutta näin fiinit lootat teki mieli suojata, jos en olisi löytänyt Sioota, olisin jättänyt ne käsittelemättä.
PoistaVarmaan tosiaan kannattaisi kaikki laatikot suojata, säästyisi vaivaa. Esittelin ainetta kyllä jo miehellenikin.
PoistaKestävämmäthän niistä tulee jos ne suojaa. Minulla myös muurahaiset käyvät helposti kostuneiden lautojen kimppuun. Sioo-käsittelyn pitäisi suojata hyönteistuhoiltakin.
PoistaOnpa hieno keksintö tuo aine!
VastaaPoistaMinustakin aivan loistava vaihtoehto. Yhtään en hermoillut työskennellessä vaikka Nero pyöri seurana. Jos olisin käyttänyt myrkyllisiä aineita, olisi työmaa pitänyt aidata ja suojata.
PoistaHienot laatikot. Ja todella hyvään hintaan.
VastaaPoistaHinta teki hankinnan mahdolliseksi ja samalla säästyi laatikoiden tekemisen vaiva, olen erittäin tyytyväinen. Toivottavasti kestävät nyt pitkään.
PoistaLaatikot on ihan parasta, sain uudet tänä keväänä ja vaikka ovat isot ovat jo tupaten täynnä ja salaatitkn jo itäneet :). Tuo aine kuulostaa tosi hyvältä, pitää laittaa korvan taakse, kun uudelleen käsitellään.
VastaaPoistaKasvimaani laajennusosa on vähän myöhässä, mutta vielä ehtii kasvattaa vaikka mitä. Näyttää vähän koomiselta kun toinen puoli on vihreä ja rehevä ja toinen vielä autiomaa :) Laatikot helpottavat puutarhurin työtä.
PoistaHienoa, kun löytyy uusia myrkyttömiä valmisteita. Itse käsittelin lavankaulukset Osmocolorin Ecogardenilla, se on myös myrkytön valmiste. Siitä oli saatavilla kolmea eri väriä. Täytyypä lukea tuosta Sioo-aineesta, sillä voisi käsitellä kasvihuoneen sisältä puuosat.
VastaaPoistaMinusta myös erittäin tervetullut keksintö. Sioo on erinomainen juuri kasvihuoneisiin ja esimerkiksi ruokakellareihin. Ecogarden on siitä kiva, että siinä voi valita värin. Sioo tuntui minusta helpoimmalta ratkaisulta, sen sutiminen sujui nopeasti tahraamatta eikä työpistettä tarvinnut sen kummemmin suojata.
PoistaMä käytin viime kesänä laatikoihin tervaa, enkä oikeastaan tullut edes ajatelleeksi, että se voisi olla myrkyllistä, kun on niin "perinteistä". Vuorasin kyllä laatikoiden sisäpuolen muovilla, joten multa ei koske suoraan tervaan. Hyvä tietää, että tuollainenkin vaihtoehto on olemassa.
VastaaPoistaTerva on perinteinen ja toimiva puunsuoja, mutta kun kyselin sen myrkyttömyydestä, sain vastaukseksi, ettei sitä pidä käyttää sisätiloissa tai elintarvikelaatikoissa. Olen ehkä supervarovainen, mutta minulle on tärkeää tämäntyyppinen mielenrauha :) Kun laitoin aikoinaan aitatolppia kasvimaan ympärille niin hiillostin niistä osan tyvet ja se oli todella kestävä puunsuojaustapa. Vaikka puu muuten lahosi ajan myötä jäi kova, hiillostettu tyvi jäljelle.
PoistaKiitos hyvästä vinkistä!
VastaaPoistaUpea tuo kuva kangasperhosesta.
Jännittävä, uusi innovaatio. Minäkin saan kuvan perhosesta kun kököttää pitkään paikoillaan :)
PoistaOnpa nopsasiipi kaunis!
VastaaPoistaMiten ihmeessä ehdit...
Kävin tänään ystävällä lounaalla ja hänellä on Päijänteen rannalla hyvin kallioinen ja osin aika jyrkkäkin tontti. Nyt hän oli saanut idean: Heillä oli uusittu ikivanhat valkoiset, puiset ikkunat ja niistä oli sitten tehty viljelyreunukset. Se näytti hurjan kivalta, kun valkoinen maali oli vähän kulunut ja niissä oli erikokoisia lokerikkoja.
Meillä on jokaikinen ilta hemmetinmoinen kotilojahti.
♥
Nopsasiipi ei ollut tällä kertaa nopsa, se istui laatikon reunassa tunteja kun minä huhkin vieressä kasvimaalla.
PoistaIkkunareunukset, en tiedä raatsisinko käyttää kasvimaalla. Rakentaisin kasvihuoneen :)
Voi noita kotiloita, kauhistuin kun löysin tänään yhden värimintusta. Mitä teette löytämillenne kotiloille? Sanotaan, ettei niitä ole hyvä murskata maahan, ne ovat silloin muiden kotiloiden ja etanoiden ravintoa.
Hyvä vinkki!
VastaaPoistaEhdin tosin täyttää kasvimaalootani, mutta käyttökohteita löytyy varmasti muitakin :)
Käyttökohteita on monia, kaikki ulkona oleva puu. Koko ajan keksin lisää kyllästettäviä paikkoja :) Jos puisista ulkokalusteista saa huoltovapaat 10 vuodeksi niin jees... mielelläni sivelen niihin myrkytöntä kyllästettä.
PoistaMielenkiintoista
VastaaPoistaRuotsissa menetelmä saattaa olla tunnetumpi, siellä sitä on käytetty jo pitempään.
PoistaMäkitervakkoa on meilläkin, en kyllä tunnistanut sitä kuvastasi. Tulin juuri kasvimaalta :) Päivällä oli liian kuuma touhuta siellä, joten illalla hyttysten kanssa tehdään hommia. Nyt köllähdän vielä pihalle hetkeksi ennen unta. Mikä ihana ilta.
VastaaPoistaVau, mistähän minäkin löytäisin noin halpoja laatikoita...no tänä vuonna ei taida enää oikein ehtiä. Jos ensi vuonna sitten. Hyvä tietää tuosta kyllästeaineesta!
VastaaPoistaTänä vuonna ehtii viljellä vielä vaikka mitä. Kuljetusfirmoista voisi kysellä lavakauluksia, niitähän kertyy monille liian kanssa ja niistä pitäisi päästä eroon.
PoistaEhkä himpun kade, kun jaksoit käsitellä. Voi kun oisin tiennyt tämän tuotteen jo talvella. Mä tein lavat jämälaudoista ja haluan että ne harmaantuvat. Mies ei varmaan tajunnut, että ne lahoavat parin vuoden päästä. Luulen että silloin viimeistään joudun sutimaan tällä. Tämä tuote pitäisi olla paremmin puutarhureiden tiedossa. Jännä ettei tästä mainittu koulussakaan mitään....
VastaaPoistaJa kiitos viimeisestä ihan Cheri :) Sä olet aika jännä tyyppi.
Aiemmin minäkin olen tehnyt kasvilavat jämälaudoista, kyllä ne vähän enemmän kuin pari vuotta kestävät :) mutta lahoavat jossain vaiheessa. Nyt kun on tälläiset luksuslaatikot niin ajattelin suojata ne. Tuote on tosiaan ollut meillä markkinoilla vasta tämän vuoden keväästä, että on aika uusi juttu. Tässä teille missiota tiedottaa puutarhureille :)
PoistaKiitos itsellesi, oli kiva tavata silmästä silmään. Mukava ja hyvähenkinen tilaisuus kaikin puolin.
Kuulostaa loistotuotteelta, täytyy pitää mielessä!
VastaaPoistaMinustakin tämä on aivan loistava keksintö, hyvällä omallatunnolla voi kyllästää ja saa vielä kaunista jälkeä.
PoistaMinusta nämä blogit ovat juuri tästäkin syystä aivan mahtavia: me vaihdamme ja välitämme toisillemme tärkeitä tiedonjyväsiä asiasta jos toisestakin. Tuo käsittelyaine kuulostaa todella hyvältä. Lavakaulusviljely on hauskaa ja kätevää, ja kun pinoaa riittävän monta päällekkäin, ei tarvitse köykkiä enää ollenkaan. Kaulus per ikävuosi...?
VastaaPoistaSanopa muuta, monen monta vinkkiä ja vastausta olen saanut blogiystäviltä. Laitoin vain yhden kerroksen lavakauluksia ja nekin tuntuivat minusta kovin korkeilta (ja pieniltä) aiempiin lavoihini verrattuna :) Ehkä ensi vuonna on lisättävä toinen kerros :)
PoistaLaitanpa aineen nimen muistiin.
VastaaPoistaSuosittelen. Kerron myöhemmin miltä prosessi alkaa näyttää ja miten lootat kestävät.
PoistaLöytyisiköhän jostain tietoa, voiko tällä Siooo- aineella käsitellä pintoja, jossa on ollut vuosia sitten jo esim. joku vesiohenteinen käsittelyaine laitettuna vai pitääkö aikaisempi aine kovastikin hioa pois ennen käsittelyä tällä uudella aineella?
VastaaPoistaKannattaa soittaa Rakennuskemiaan, sieltä osaavat varmasti neuvoa tässäkin ongelmassa. Puhelinnumero löytyy sivulta: http://rakennuskemia.fi/
Poista