Viikonloppuna vierailin perinteisillä Krouvin kyläpäivillä Joentaan kylässä. Vierailijat saivat pellolla sijaitsevalta parkkipaikalta traktorikyydin juhlapaikalle.
Kyläpäivien teemana oli vilja. Tässä sitä jauhetaan kivimyllyllä.
Monenlaista konetta ja vempelettä oli nähtävillä.
Nikander ymmärsi hakea patentin laitteelleen.
Lypsylämpimän maidon separointia.
Hyvin erottui kerma ja maito.
Monenlaisia käsityöntaitajia oli paikalla esittelemässä taitojaan. Tässä kehrätään lankaa koiran (tiibetintmastiffi) karvasta.
Lapset tekivät kaarnalaivoja ja käpylehmiä.
Vähän syrjemmällä näreen takana keiteltiin pontikkaa, yksi viljan käyttötapa sekin. Maistiaisiakin olisi saanut.
Mehiläishoitaja esitteli pörriäisten puuhia lasipesässä. Mielenkiintoinen, hyvin luokkatietoinen yhdyskunta. Koska pesään ei mahtunut enempää kennoja, makasivat kennonrkentajat työttöminä pesän pohjalla.
Lisäksi kyläpäivillä oli monnenlaista markkinakojua, soppatykki, ravintola, kahvila ja musiikkia. Suuri ponnistus kyläyhdistykseltä. Kyläläiset olivat pukeutuneet vanhaan tyyliin ja tunnelma oli mahtava, kuten aina.
Nostalgista ja ihan hyvä miettiä toisinaan miten kaikki ennen tehtiin. Osaa arvostaa taas tämän päivän asioita :)
VastaaPoistaEnnen ei maaseudulla tarvittu kuntosaleja, kaikki työ vaati lihasvoimaa vaikka koneitakin käytettiin apuna.
PoistaMielenkiintoinen matka!
VastaaPoistaErittäin mielenkiintoista ja taas tuli opittua uusia asioita.
PoistaHienon ja mielenkiintoisen näköistä! Ei sentään kissan karvasta lankaa ;) - emäntä
VastaaPoistaTänään prinssi tuli huoltoon oltuaan monta päivää niin kiireinen, ettei ole ehtinyt kuin pikaisesti ruokakupilla vierailla. Harjasin kissasta paaleittain karvaa, mutta aika vähän taitaisi tulla lankaa kissan villoista :)
PoistaTälläiset perinnepäivät ovat tosi mielenkiintoisia. Ennen vanhaan ihmisten päivät ovat todellakin olleet täyttä työtä.
VastaaPoistaMe oltiin viikonloppuna Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttelyssä, mutten vielä ole ehtinyt postata.
Varhaisaamusta iltamyöhään on pitänyt uurastaa. Sama meno taitaa olla nykyisinkin, mutta ruumiillisen työn osuus on vähentynyt ja mittakaavat suurentuneet. Nykypuimurit eivät enää mahdu pienille pelloille ja kapeille reiteille. Ruokaa tuotetaan suurille joukoille, ei siinä auta näperrellä.
PoistaVau, mahtava juttu! Minä niin tykkään juuri tuollaisista tapahtumista, jossa on teemana juuri ns. vanhat ajat.
VastaaPoistaTämäkin vuotuinen kyläjuhla on kovin suosittu, kaksipäiväisessä tapahtumassa riittää kävijöitä. Tunnelma on mukavan kodikas, vähän kuin menisi vierailulle suureen maalaiskartanoon, missä piiat ja rengit hyörivät askareissaan, pöydät notkuvat herkkuja ja silti kaikkea leimaa kiireettömyys.
PoistaKesätapahtumista parhaasta päästä nämä perinnepäivät.
VastaaPoistaHien kuvakattaus.!
Taatusti jokaiselle vierailijalle löytyy jotakin mielenkiintoista. Harmi kun ei voinut syödä montaa ateriaa, ruokaakin oli joka makuun, myös kasvissyöjille :)
PoistaTuollaiset retket ovat niin kivoja. Kiva kun näkeen "käytännössä" entisajan touhuja. Me ollaan osuttu Djurgårdenille Skanssenille joskus kun sielläkin on ollut vastaavaa. Ihan huippua!
VastaaPoistaElävä kotiseutumuseo :)
PoistaOnneksi on sellaisia, jotka osaavat vanhoja käsityö- ja maatalustaitoja. Ja onneksi laitteitakin on vielä säästynyt käyttökunnossa.
Oi, mikä fiilis!
VastaaPoistaIhan mahtavaa, että tällaisia vielä järjestetään!
Oli kiva tunnelmoida menneen ajan hengessä.
PoistaHillitön tuo separointi. Jostain kai se kaikki on alkanut. Miten jollakin tullut edes mieleen? Kuinkahan moni sitä on pitänyt hulluna?
VastaaPoistaSeparaattori oli aikoinaan huikea keksintö, Wikipedia kertoo, että sen keksi yhtäaikaisesti ruotsalainen de Laval ja tanskalainen Nielsen. Molempia pidettiin varmasti erittäin viisaina miehinä :)
PoistaMielenkiintoinen tapahtuma. Suuri arvostus järjestäjille!
VastaaPoistaIdyllisen Joentaan kyläläisten yhteishenki näkyy tässä ponnistuksessa. Talkoita on pidetty toisenkin kerran. Arvostan minäkin.
PoistaOllut varmasti hieno tapahtuma!
VastaaPoistaValaisevaa ja viihdyttävää.
PoistaVitsit sentään, näyttää ja kuulostaa oikein elämykselliseltä :)
VastaaPoistaKannatti lähteä naapurikylään elämysmatkalle :)
PoistaAivan mahti vempeleitä ja kokonaisuus yleensäkin. Kyllä kylillä osataan :)
VastaaPoistaKyllä kylillä osataan :)
PoistaNäyttää mielenkiintoiselle. Niinköhän se on, että vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia?
VastaaPoistaEipä taitaisi vanhoin konstein tehokas maatalous onnistua. Direktiivit tulisivat varmaankin esteeksi :)
PoistaMatka menneisyyteen kuullosti hyvältä, tänä päivänä kun on vaikka minkä näköistä härpäkettä, kännykkää, sähköt ja vettä tulee hanasta jne....Arvostan tuota että ennen vanhaan kaikkea tehtiin itse käsin :)
VastaaPoistaPahimmassa tapauksessa kaiikenlaiset härpäkkeet, niin käteviä kuin ne ovatkin, tekevät ihmisistä avuttomia ja vähemmän käteviä. Ennen oli pakko osata monenlaista, jotta sai arjen sujumaan. Nyt osaaminen on enemmän päässä kuin käsissä. Onneksi kuitenkin perinteisten taitojen arvostus on lisääntynyt ja niitä halutaan vaalia ja säilyttää.
PoistaKäpylehmiä ja kaarnalaivoja! Niiden tekotaito täytyy siirtää jälkipolville. Minullekin se on opetettu.
VastaaPoistaTottakai perinnettä pitää jatkaa! Minä myös olen veistellyt kaarnalaivoja ja tehnyt käpylehmiä, pajupillejä, kukkaseppeleitä ja lehtikruunuja. Ilmaista materiaalia löytyi pihapiiristä monenmoiseen hauskaan.
PoistaHienoa, että kyläyhdistys on jaksanut nähdä vaivan ja järjestänyt tapahtuman. Hyvä tunnelma välittyy hienosti kuvista!
VastaaPoistaIso ponnistus sai aikaan tunnelmallisen ja mielenkiintoisen tapahtuman. Vanhanajan talkoomeininkiä.
Poista