21.10.2016

Mitä teen Buxuksen kanssa?

En ole koskaan raatsinut sijoittaa kalliiseen puksipuuhun, sillä niiden talvettaminen on epävarmaa.
Löysin loppukesästä kukkien halpamyynnistä kauniin puksipuun kuudella eurolla.  Kun kerran halvalla sai, ostin ahneuksissani kaksi.

Puut ovat olleet erilaisissa syysasetemissa ja viihtyneet hyvin. Pakkasöiden saavuttua siirsin ne kuistille.
Onko teillä kokemusta näiden talvettamisesta? Minulla ei ole sopivan viileää valoisaa paikkaa. Onnistuisikohan talvetus ulkona II-vyöhykkeellä? Maakellariin voisi myös viritellä kasvivalon talveksi, mutta se saattaa olla liian kostea paikka.

Parina aamuna on puutarhassa ollut kaunis valkoinen huurrekuorrutus. Miten tunnelmallinen onkaan kuivan syksyn ensimmäinen kuura-aamu. Auringon valo saa kiteet kiiltelemään ja vaikka moni kasvi menehtyi pakkasen puremaan, on näky suorastaan lumoava. Kaunis kuolema.



Siankärsämö

Purjo



Aurinko jaksaa vielä sulattaa huurteen.

Räystäät tippuvat
Haisusamettikukka. Nämä ovat kasvaneet valtaviksi. Suurimmat ovat lähes kaksimetrisiä leveitä puskia. Onneksi olen istuttanut ne kasvimaalla paikkoihin, joissa ne eivät ole isommin haitanneet muiden kasvua. Pensaan struktuuri on kaunis vaikka se ei ilahduta kukinnalla.

Tulikukka ei hätkähtänyt pakkasista. Nämä vaeltavat hujopit ovat ilmestyneet itsestään puutarhaan joitakin vuosia sitten ja nousevat milloin mistäkin.

Lämpimästi tervetuloa mukaan Kassulan tarinoita, mehän olemmekin jo vanhoja tuttuja :)
Mukavaa viikonloppua kaikille!

39 kommenttia:

  1. On hienot buxukset! Kyllähän nuo kannattaa yrittää talvettaa.
    Minulla ei ole mitään kokemusta niiden talvettamisesta. Mutta viherpeukalo-anoppini on saanut talvehtimaan ne ihan maassa, täällä II-vyöhykkeellä. Mutta mun anoppi onkin ihan virtuoosi viherpeukalo. Sillä kasvaa ja kukoistaa kaupan callunatkin ihan maassa jo toista vuotta.
    Kannattaa odotella parempia ohjeita. Nimittäin tuolle maassa talvehtimiselle en kyllä uskalla antaa mitään takuita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sekoilin vyöhykkeiden kanssa, Ii-vyöhykkeellä olen. Kiitos rohkaisusta, yritän varmaankin talvettaa puut maassa. Puu on ikivihreä, joten sen pitäisi mahdollisessa suojassaankin saada valoa. Lumi tietysti auttaisi asiaa.

      Poista
  2. Buxusten talvettamiseen ei täältäkään löydy apua! Laakeria talvetan sisällä ja se on ollut elossa monta vuotta...mutta kuinkahan noiden buxusten kanssa...

    Ihana sokerihuurre pihallasi! Purjolla on kaunis kukka, eipä ole tullut koskaan ajatelleeksi, mutta sipulien sukuahan se on, kaunis sininen! Upea on myös tuo haisusamettikukka, taidan ottaa sen kokeiluun ensi kesänä, sopiva juuri marginaalisiin paikkoihin ja komea puska vaikkei kukinnalla koreilekaan!

    Edellinen kissapostaus oli kyllä ihana ja tuo kirja taitaa mennä hankintalistalle!

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ymmärtänyt, että Buxukset vaativat hyvin alhaisen lämpötilan, lähellä nollaa. Oliivipuun olen menestyksekkäästi talvettanut sisällä, sillä on tuollaiset +15 salin kulmaikkunan edessä, mutta taitaa olla liian lämmin puksipuulle.

      Poista
  3. Mitään ohjetta ei minulla ole puksipuun talvetukaeen, mutta tuo auringonkukka on kuin sadun yönkuningatar. Lehdet muodostavat ihanan viitan ja sen sisältä nousee tuo elämänhaluinen keltainen kukka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno näkökulma viluiseen auringonkukkaan. Minustakin se näytti aika liikuttavalta kohdatessaan hallan juuri kukoistuksensa kynnyksellä.

      Poista
  4. Minäkään en osaa neuvoa puksipuun kanssa.
    Huurteiset aamut ovat tosiaan jotain aivan ihanaa. Kaunis kuolema, miten hienosti sanottukaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matalalta paistavan auringon kultaamat huurreaamut ovat olleet kuin sadusta.

      Poista
  5. Tuijottelin kauan puksipuusi kuvaa. Se on niin ihana! Toivottavasti keksit keinot sen talvettamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luultavasti kaivan Buxukset maahan ja toivon parasta. Soisi noiden elävän pitkään.

      Poista
  6. Voi että miten kauniita yksityiskohtia kuura-aamuista löytyy. Minä puolestani tuijottelin pitkään juuri näitä kuvia. Kuvaaminen on siitä hauskaa, että sen myötä kiinnittää tarkoituksella huomionsa pieniin, kauniisiin yksityiskohtiin, joita ei ehkä muuten huomaisikaan. Sitä pitää muistaa itsekin harrastaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuuraisina aamuina kamera löysi runsaasti lumoavan kauniita yksityiskohtia ja yleiskuvakin oli suloisen hopeanhohtoinen. Ihana tällainen kuiva ja aurinkoinen lokakuu.

      Poista
  7. Ovat nämä kuura-aamut niin kauniita, vaikka kesä onkin lopullisesti takana. Mutta uusi kevät ja kesä edessä taas.
    Puksipuut selviävät varmaan parhaiten ulkona maahan istutettuna. Minulla ovat täällä 1b-vyöhykkeellä pärjänneet monta vuotta ulkona. Keväällä pitää muistaa suojata auringonpoltteelta. Versojen kärjet voivat talvesta kärsiä, mutta puksipuut sietävät hyvin leikkaamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marja, neuvoista! Täytyy muistaa keväällä suojata auringolta, laitakin heti puutarhakalenteriini muistutuksen. Kiva kuulla, että sinulla ovat menestyneet monta vuotta.

      Poista
  8. Hyvin talvehti maassa ainakin Lillassa, tuuppasin multaan sen kummemmin ajatttelematta kunhan ovat "jossain" -ja sieltä jostainhan ne talven jälkeen löytyivät hyvässä hapessa. Viime talvi veti toisen vähän huonoon happeen, mutta siellä se toinen aloittelee viidettä talveaan 😉
    Ja hyvin on tainneet systerilläkin mennä ensimmäisen (vai toisen?) talven yli.

    Terkkuja rapakon takaa aamiaispöydästä 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voih, olet päässyt rapakon yli. Ihanaa aikaa siellä lempikaupungissani.
      Kiva kuulla, että pukseilla on mahdollisuus selvitä, olen aina luullut, että nämä ovat hyvin arkoja kylmälle vaikkei kokemusta olekaan.

      Poista
  9. Vastaukset
    1. Kiitos! Kannatti lähteä varhain ulkoiluttamaan kameraa :)

      Poista
  10. Hurmaava kuura!!
    Buxus on haastava kyllä jos ei ole viileää paikkaa talveksi.
    I-vyöhykkeellä se voisi onnistua, jos leuto talvi ja suojaa hyvin, mutta epävarmaa se voi olla.
    Hyvä suojaus ainakin!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maahan ne on laitettava ja toivottava parasta. Yritän suojata pikkuiset parhaani mukaan. Jospa saisimme lunta, se on hyvä suoja kasveille.

      Poista
  11. Niin kaunis kuurapuutarha! Voi kun tännekin jo tulisi tuollainen kaunis pakkasaamu! On ollut enemmänkin harmaata viime aikoina, vaikka pari aurinkoisempaa päivää oikin välissä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen nauttinut kuura-aamujen kirpakasta kauneudesta. Pilvinen taivas pitää kuuran loitolla, mutta sateilta on toistaiseksi vältytty.

      Poista
  12. Kauniita timantteja ja briljantteja olet kuviisi saanut vangittua. Hienosti kirjoitettu: kaunis kuolema.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Usein, varsinkin märkänä syksynä, kasvien menehtyminen on lohduton näky. Nyt ne kuolivat kauniina kuuran syleilyssä.

      Poista
  13. Luulisin, että jos löydät niille Pukseille suojaisan paikan pihalta ja istutat sinne, niin saattavat hyvinkin selvitä. Vielä kun katsoo, ettei kevätaurinko pääse sitten kuivattamaan, niin uskon että saattaisi onnistua.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kokeilen onneani ja yritän löytää pukseille turvallisen paikan. Kevätsuojaaminen on myös muistettava. Tulee jännittävä kevät :)

      Poista
  14. Ihanat kuvat! Huurre on niin kaunista kukkasilla, vaikka sulaminen sitten yleensä menehdyttää kukan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pari pakkasyötä vei monta kukkijaa, mutta uskomattoman moni sinnittelee vielä. Lokakuussakin kukkii vielä, ihanaa.

      Poista
  15. Nuo kuurankukkakuvat ovat kauniita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvi tulee vääjäämättä, kuura on sen ensimmäisiä lähettiläitä.

      Poista
  16. Minull aon ollut useamman vuoden ajan puksi pakkasilla (alle -8) varastossa, johon olen laittanut valoksi kukkavalon. Aamulla valo päälle, illalla pois. Aina kun lämpö on noussut lähelle nollaa, olen ottanut ulos. Hyvin on selvinnyt. varaton lämpötila on +10 - 0 välillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kirjoitusvirheitä anteeksi. Siis varaston lämpötila on + 10 - 0 välillä

      Poista
    2. Kiitos neuvoista. Olet saanut Buxuksen selviämään hienosti. Minulla ei ole muuta kylmää varastoa, jossa lämpötila ei mene pakkaselle, kuin maakellari ja se taitaa olla liian kostea puulle, saattaa home iskeä.

      Poista
  17. Minulla on puksipuu talvehtinut 4 talvea maassa. Se on ison kiven vieressä. Kivi ilmeisesti varastoi lämpöä. Asun I-vyöhykkeellä. Ainoastaan viime talvena siihen tuli toiselle puolelle talvivaurioita. Tuo talvihan oli kohtalokas monelle kasville.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkaisevaa kuulla, että puksipuu selvisi viime talvestakin, joka oli harvinaisen ankara kasveille. Kiitos infosta!

      Poista
  18. Kauniita syyskuvia. (Ja täytyyhän niitä kasveja ostaa kun kerran halvalla saa. Sehän on suorastaan sijoitus.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tämä sijoitus on menestyksellinen :)

      Poista
  19. Cheri, ei ole omaa kokemusta, mutta joku just valitti, että ne menstyvät liian hyvin ja talvehtivat maassa Suomessa! Minä ihmettelemään, että onnihan tuo on, mutta kun joku niiden muodoissa vaati sitä ja tätä...en tajunnut, sillä olsihan unelmaa, jos tuollainen ikivihreä viihtyisi puutarhassa. Ja millaisia ryhmiä niistä saisi!

    Kuura-aamut ovat kauneimmat! Miten tuo auringonkukkakin on nyt niin viehkeä<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielelläni leikkelen menestyviä puksipuita. Englantilaisissa puutarhoissa niistä on tehty hienoja aidanteita. Olisipa hienoa jos menestyisivät täälläkin.

      Poista

Kiitos kommentista