6.6.2017

Hätämajoitusta

Kylmistä säistä huolimatta on ollut pakko saada taimia jo uloskin. Vaikka päivälämpötilat ovat olleet kohtuulliset on taimet pitänyt suojata yökylmältä ja kovalta tuulelta. Harsot ja tuet ovat olleet tarpeen.

Auringonkukan taimi pärjää vanhan lyhdynlasin suojissa. Ei uskoisi, että tuostakin pikkuisesta kesän aikana varttuu komea ja tanakka kasvimaan kaunistus.

Yrtit pärjäävät ilman suojaakin, mutta taimet ja kylvökset on pitänyt peitellä. Telttojen keskellä olevassa laatikossa rehottaa itsekylväytynyt kamomilla ja etualan yrttipenkissä kasvaa mm. valkosipuliyrttiä.

Valkosipuliyrtillä eli kuvernöörinkukalla on sievä kukinta ja myös kukka on syötävä. Taimet ostin kylän kauppapuutarhalta.

Kreikkalainen vuoritee (Sideritis scardica) talvehti kasvimaalla. Jo muinaiset kreikkalaiset käyttivät kasvia lääkitsevänä juomana ja virkistävänä yrttiteenä. Jaoin kasvin ja istutin uudelleen.

Hätäsuojia löytyi myös palautuspullokassista.

Koska en tänäkään keväänä saanut aikaiseksi rakentaa tomaattihuonetta, ostin Clasulta muovisen, halvan kasvihuoneen hoitamaan asiaa. Melkoinen rimpula täynnä suunnitteluvirheitä ja ajattelin, että joudun myrskyn jälkeen etsimään sitä pellolta tai järveltä, mutta hyvin se kesti tuulet ja suojasi tomaatteja. Ruuvasin rungon kiinni lavakaulukseen.

Viileässä tomaatit ovat kasvaneet vankoiksi ja kukkivat jo. Osa tomaateista kasvaa lasikuistilla ruukuissa.

Talvivalkosipulit venyvät koleudesta huolimatta. Niille on hyvä antaa piakkoin lisälannoitusta jos mielii saada komeita sipuleita.

Kylvökset kasvavat kylmässä hitaasti. Pinaatti kuitenkin nousee, samoin salaatit, punajuuri, porkkana, mangoldi, retiisi ja muutama muu tuleva herkku. Tosin melkein suurennuslasilla saa taimia tarkkailla toistaiseksi. Nyt on satanut mukavasti ja luvattu lämpöäkin, joten kasvu pyrähtää käyntiin nopeasti. Pavut ja herneetkin ovat jo itäneet harson alla. Paljon on vielä taimia istuttamatta, mutta eiköhän kaikki pääse multiin viikon loppuun mennessä.
Lämpöisiä puutarhapäiviä kaikille!

43 kommenttia:

  1. Tuo valkosipuliyrtin kukka on kaunis, ajattelin meillekin sen hankkia kunhan taimikaupoille pääsen. Mielenkiintoinen tuo kreikkalainen vuoritee myöskin.

    Onneksi tomaattitelttasi kesti tuulen ja myrskyn, vankkoja taimia sinulla. Omani odottelevat vielä istuttamista lopulliselle paikalleen :D Nyt kannattaa tosiaan suojata ja harsottaa, vaikkei enää ihan jäätävää olekaan niin auringonvalo on voimakasta ja tuuli kuivaa.

    Hiljalleen siemenkylvöt taimettuvat, voi miten odotankaan ensimmäisiä pieniä sirkkalehtiä!

    Mukavia puutarhapäiviä myös Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minulla on kahta lajia kuvernöörinkukkaa, vihreä- ja kirjavalehtistä. Yrttipenkin kaunistus. Vuoritee on viime kesän kokeilu ja ilokseni se talvehti hyvin ilman suojausta. Nyt on mielenkiintoista aikaa kun aamuisin voi käydä tervehtimässä pieniä sirkkalehtiä.

      Poista
  2. Oi että kun ihana postaus, kasvimaasi on niin upea ja sympaattinen ja kiinnostava - eli täydellinen puutarha. Kokeilet kaikenlaista ja intohimosi ja kiinnostuksesi näkyy.
    Voi hitsi, mun kamomillakokeilut ovat aika kehnot, ne kuolevat aina talvisin ja tekevät jonkin verran siementaimia, mutta nyt en ole löytänyt yhtäkään! On ns. roomalaista kamomillaa. Ehkä joku vielä itää, on ollut niin kylmää.
    Suloinen kuvernööri!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, kiitos. Sinunkin lahjoittamistasi siemenistä rakentuu kasvimaa, käärmeenlaukka rehottaa ja laidalla nousee jättikarhunputki sekä laidunkarstaohdake. Kasvimaa on kesäkotini, taidan viettää siellä suurimman osan ajastani. Minulla kamomilla on jo viheliäinen rikkaruoho, sitä saa kitkeä monista paikoista. Ei nytkään ollut tarkoistusta kasvattaa koko lavallista kamomillaa, mutta se päätti toisin.

      Poista
  3. Ostin myös Bilteman vastaavan kasvarin lavakaulukseen. En ole vielä koonnut sitä. Pelkona on myös, että se lähtee taivaan tuuliin seuraavan myrskyn aikana. Taidan ruuvata sen myös kiinni. Vieköön sitten koko kasvilavan mukanaan! 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuskin sentään kasvilava lähtee lentoon jos on täynnä multaa :) Aika rimpuloita nuo ovat, mutta toimivat paremman puutteessa ainakin yhden kesän. Tarpeeseen näin koleana alkukesänä.

      Poista
  4. Voi miten ihanalta kasvimaasi jo näyttää. Olet kekseliäs ja intohimoinen tarhuri. Tomaatit ovat vahvoja. Hauskoja hätäsuojia kasveilla. Noista kasvivalinnoista näkee, että et ole mikään eilisen teeren poika näissä kasvimaa-asioissa. Kaikki "tavalliset" hyötykasvit ovat jo hallinnassa ja kokeilet monenlaista uutta ja erikoista. Cheri, taidat olla niin monelle hyötytarhurille oikea esimerkki, innostuksen ja tiedon lähde. Ihanaa seurata kasvimaasi kuulumisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kehrään tyytyväisenä kehuista. Aina on kiva kokeilla jotakin uutta, ei mene homma ihan rutiiniksi :) Tavallisista on kertynyt kokemusta ja oikeat lajikkeet löytyneet yrityksen ja erehdyksen kautta. Hienoa jos voin olla inspiraation lähteenä muille hyötyviljelijöille.

      Poista
  5. Minä en laita tänävuonna kovin paljon. Tilliä ja salaattia kylvin. Lisää perunaa 10 kpl. Pitäisi kauluksia laittaa lisää.Lehtikaalia ostin valmiin ruukun jaoin sen ja istutin tosi syvälle. Ne oli vähän honteloita. Harson laitoin päälle. Saa nähdä mitä tulee satoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin laitoin salaattiruukun maahan jo kuukausi sitten ja hyvin on kasvanut ja tuottanut satoa viileästä huolimatta. Salanova on erinomainen ja kestävä lajike kasvimaalle istuttamista varten. Minulla kasvaa punainen versio tuomassa väriä. Muitakin kaupan ruukkuyrttejä voi mainiosti istuttaa kasvimaalle kunhan vähän katsoo, että juuret ovat vielä hengissä. Loppuun kaluttu persiljakin muutti kasvimaalle ja alkoi heti kasvaa. Tilli on jo itänyt, samon kylvetyt salaatit. Ei aikaakaan kun päästään maistelemaan satoa.

      Poista
  6. Meillä sentään ovat kasvit selvinneet ilman peittoja. Nyt tuntuu lämpenevän mukavasti. Täytyy keskittyä siis kasteluun. Ja niiden valkosipulien lannoittamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on suloisen lämmintä ja kasveilla alkaa olla turvallista. Perinteisesti herkimmät taimet voi turvallisesti viedä ulos kesäkuun 10. päivän jälkeen, silloin ei pitäisi enää olla yöpakkasia.

      Poista
  7. Valkosipuliyrtti on mahtava! Mistähän saisin moisen? Sinulla näyttää kaikki jo aivan upealta. Meillä ei tänä vuonna viljellä kasvimaalla ollenkaan. Vain keittiön laatikkopuutarhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti löydät valkosipuliyrtin jostakin kauppapuutarhasta. On järkevää viljellä voimien ja ajankäytön mukaan. Laatikkopuutarhastakin saa mukavasti kesän vihreät.

      Poista
  8. Kasvimaallasi kasvu on jo hyvässä vauhdissa. Ja kuinka muhkeita tomaatin "taimia".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt alkaa jo näyttää toiveikkaalta, vaikka tavallista myöhemmässä kaikki onkin. Sibirjak-tomaatti on aika tanakka lajike ja sopii hyvin viileämpiinkin oloihin.

      Poista
  9. Nerokkaita suojia olet kehittänyt :-)
    Tehokas viherpeukalo olet :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän vaivalla kasvatettuja taimia voi uhrata kylmälle :) Peukalot vihertävät ha silmissä väikkyy muhkea sato.

      Poista
  10. Oho, onpas komealla alulla talvivalkosipulit! Omani ovat onnettomia piippoja, eikä kaikki edes maan pinnalle nousseet. Ilmeisesti olisi pitänyt laittaa aurinkoisempaan lavaan. tai ehkä hautasin ne syksyllä liian syvään. Miten syvään olet ne istuttanut?
    Huomaa kyllä ettet ole ekaa kertaa pappia kyydissä ;) Mieletön hyötytarha, ja arvatenkin koko ajan paranee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytän vanhaa neuvoa, että sipulin päällä tulee olla saman verran multaa kuin sen korkeus on. Eli noin viisi senttiä ja päälle laitoin olkikatetta suojaamaan talveksi. Jos kynnet istuttaa liian syvään, saa pienempiä sipuleita ja keväällä kasvun alkaminen viivästyy. Tänään sain kaalintaimet maahan.

      Poista
    2. Ahaa! Laitoin siis omani ihan liian syvään.
      Ensi kerralla sitten muistan :)

      Poista
    3. Tulee niistä kuitenkin satoa, kannattaa lannoittaa hyvin pari kertaa kesässä, valkosipuli tarvitsee tanakat eväät.

      Poista
    4. Toivoa siis on ;)
      Täytyypäs muistaa lannoittaa. Kiitos vinkistä!

      Poista
  11. Lämpöä varmasti kaivataan ja ehkä vähän lisää vettä. Tänne ainakin tuli vähänlaisesti vaikka koko eilisen ripotteli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on satanut kiitettävästi ja tänään jaettiin jo kunnolla lämpöäkin. Kyllä tämä tästä.

      Poista
  12. Vankkoja tomaatin taimia. Näkisitpä omani, hyvä kun pysyvät jotenkin pystyssä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna tuli oikein terhakkaat taimet. Ne saivat keinovaloa ja lannoitusta sisäkasvatuksessa.

      Poista
  13. Lupaavalta näyttää! <3 Toivotaan paljon lämpöä ja auringonpaistetta, niin saatte pian nauttia kasvimaan sadosta. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ollaankin jo päästy maistelemaan satoa, vein tänään naapuriinkin raparperia ja vihersipulia.

      Poista
  14. Hyvänen aika miten komeat valkosipulit? Mitä taikoja teet niille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Istutin kynnet omasta sadosta, joka oli viime vuonna suurenmoinen. Eli suurimmat kynnet maahan kompostoidun hevosenlannan kanssa ja kate päälle. Keväällä riisuin katteen, jotta maa lämpenee nopeasti. Kun sipulit lähtivät kasvuun annoin hieman lannoitusta ja laitoin katteen ympärille. Ei sen kummempia taikoja. Lajike on Alexandra.

      Poista
  15. Kannattaa lukea ahkerasti hyötypuutarhapostauksiasi, sillä täältä saa päivän parhaat vinkit ja lisäksi pääsee ihailemaan hyötypuutarhan kauneutta.

    Täytyypä muistaa antaa valkosipuleille vähän kasvuvoimaa. Valkosipulit ovat meillä Ukkokullan aluetta, mutta hän näyttää unohtaneen ne nyt täysin.

    Miten minusta tuntuu, että tämä kevät ja alkukesä on ollut erityisen tuulinen. Harsoja on saanut kiinnittää oikein kunnolla ja silti tuuli on niitä irroitellut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohta alkaa tulla paineita ryytimaan esittelystä kun tänne on tullut niin paljon ihailua ja kehuja :)
      Valkosipulit tarvitsevat paljon lannoitusta kasvaakseen suuriksi, lisään luomulannoketta kolme kertaa kasvukaudella. Hurjan tuulista on ollut, onneksi kasvimaani on hieman rinteessä, eikä pahimmille tuulille alttiina. Valkosipuli tosin pitää tuulisesta ja aurinkoisesta kasvupaikasta.

      Poista
  16. Meillä on tällä hetkellä koko kasvimaa lavoissa, ja ne on mielestäni paljon helpompi peitellä harsoilla kuin avomaa. Ei tarvitse puljata yhden iso harson kanssa vaan useamman pienen. Ainakin nyt vielä on helppoa, kun kasvit ovat pieniä. Jotenkin vaikea kuvitella, että pienet taimeni vielä alkavat rehottaa, mutta aina joka vuosi se sama kasvuräjähdys kuitenkin tapahtuu, joten eiköhän tänäkin vuonna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvulavat, pienet tai isot on paljon helpompi hoitaa kaikin puolin kuin avomaa. Rikkakasvitkin paremmin hallittavissa. Ihan uskomattoman paljon kasvua on tapahtunut parissa päivässä, tänään harvensin jo porkkanan. Auringon lämpö saa ihmeitä aikaan.

      Poista
  17. Hyvät ovat hätäsuojat, mua nauratti kun yhtenä yönä laitoin tuikunkin kukkapenkkiin kun just tekivät nuppuja ja pakkansen puolelle meni. Täällä on melkein hellelukemat, kovasti vaihtelevainen on kesäkuun alku ollut, tuntui jo siltä ukkosta olisi ollut ilmassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuikku ei ole ollenkaan huono idea jos vain palaa tuulessa. Joskus kun on tullut halla marjapensaiden kukinnan aikaan olen polttanut ulkoroihuja pensaiden keskellä ja ympärillä. Niinhän ne suojaavat omena- ja viinitarhoja Keski-ja Etelä-Euroopassakin. Kasvimaalla oli tänään jo liian kuuma iltapäivällä, vaikea uskoa, että äsken satoi räntää.

      Poista
  18. Suojat näyttävät ihan tilataiteelta! Meillä on lähistöllä taiteilijan ateljee, jossa pihalla on samannäköisiä taideteoksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tälläistä puutarhatilataidetta :) Hyöty ja huvi samassa.

      Poista
  19. Hyvät hätämajoitustilat kasveille. Nyt onneksi säätilakin muuttui. Minä laitoin valkosipuleille rikkaruohokatetta (vuohenputkien lehtiä, siis ilman juuria). Mitä muuta lannoitetta suosittelet talvivalkosipuleille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkosipulit tykkäävät viherkatteesta, sehän myös lannoittaa. Kerrankin vuohenputkesta on jotain hyötyä :)
      Myös lehtipuun tuhka on hyvää ja itse käytän hevosenlantaa tai jotakin luomu kasvimaalannoitetta. Lannoitus pari ketaa kesässä riittänee.

      Poista
  20. Suojat ovat kuin taidetta tosiaankin ja tekevät tehtävänsa, hyvää kevään jatkoa

    VastaaPoista

Kiitos kommentista