22.2.2017

Ikkunalla vihertää

Olen jo jonkin aikaa kasvattanut vihreitä syötäviä, kuten viherkrassia, salaatteja ja yrttejä. Kuvassa loppuun käytetty varsiselleri on laitettu uudelleen hommiin, se tuottaa mukavasti makua salaattiin. Olen myös idättänyt daikonia, puna-apilaa, sinimailasta ja mungpapuja.

Salaatit ovat kaupasta, ne säilyvät ja kasvavat hyvin vesiviljelyssä. Ainakin salanova-lajike. Esikkoa en aio maistella.

Tässä on tulossa Nerolle uusi annos salaattia.

Kissakin kaipaa vihreää.

Apuna kasvatuksessa on ammattilaiskäyttöön suunniteltu kasvivalo, Philips GreenPower 2.0. Tässä led-lampussa on niin kaunis valo, että sitä voi hyvin pitää asuintiloissakin. Valo ei näy silmälle noin punaisena miten kamera on sen nähnyt. Valo on enemmänkin pehmeän ilta-auringon sävy ja kun on valoisampaa, valo on melkein valkoinen. Lampusta on suuri apu myös taimikasvatuksessa. Yksi lamppu vailaisee 3 m x 3 m tilan, parin metrin korkeudesta. Ja tietysti sisäkasvit hyötyvät valosta pimeimpään aikaan. Omat lamppuni olen ostanut täältä. Lamppu on tosin vähän erinäköinen kuin myyntikuvassa. Ajattelin hankkia vielä yhden maakellariin, jotta siellä talvehtivat kasvit pääsisivät alkuun, sillä keväisin alkaa sisällä olla ahdasta.

Myös pelakuut ovat saaneet tammikuun puolivälistä lähtien nauttia kasvivalosta. Nurkassa muita korkeammalla kasvaa sinnikäs koko talven kukkinut reunuspäivänkakkara. Se on kylväytynyt syksyllä menehtyneen pelakuun juurelle. Ensi kuussa ehkä aurinko lämmittää jo niin paljon, että pelakuut voivat siirtyä taimihyllyjen tieltä vintin ikkunoille.

Lämpimästi tervetuloa seuraamaan Autuasta oloa, Hanna H!
Bem-vindo ao Autuas olo, Existe Sempre Um Lugar!

51 kommenttia:

 1. Ihanaa vihreää! Nyt keväällä tarvitaan vihreää niin ihmisille kuin eläimillekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on hyvä täydentää vihervarastoja niin eläinten kuin ihmistenkin :)

   Poista
 2. Näyttääpäs kivalle ja kotoisalle:)
  Kätevä kasvuvalo. Minulla on sellainen pieni ja punaista valoa antava, ei siis kovin sisustuksellinen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvivalo on osoittautunut tuiki tarpeelliseksi. Eihän tuokaan mikään sisustuskukkanen ole, mutta valo on kaunis ja lamppu aika huomaamaton.

   Poista
 3. Onpa hieno varsiselleri, veistoksellinen suorastaan. Taideteos ikkunalla :)
  Nuo kasvilamput ovat tosi hyviä, minulla on niitä kolme risuverstaalla ja kasvit viihtyvät. Tuolta samasta paikasta olen tilannut. Vaikka ovatkin hinnakkaita, ovat kyllä hintansa arvoisia.
  Nerolle myös viherterapiaa💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syötävä taideteos :) Minulla on nyt kaksi kasvilamppua ja kolmas tulossa. Ne ovat osoittautuneet hyviksi investoinneiksi, oliivipuukin selvisi talvesta erinomaisesti. Monet yhtä tehokkaat kasvivalot ovat vielä hinnakkaampia. Nerosta on mukavaa napostella vihreää orava-kanavaa katsellessa.

   Poista
 4. Nää versokasvatukset antavat voimia niin silmien kuin suunkin kautta. Toivo keväästä tuntuu myös käsinkosketeltavampana, kun näkee viherrystä ja siementen itämistä.
  Tuo kasvilamppu vaikuttaa tehokkaalta ja valaisee tosi suuren alueen.
  Mukavaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Versoissa on itua :) viherenergiaa, jota nyt tarvitaan. Kokemuksen perusteella voin suositella kasvilamppua jokaiselle esikasvattajalle.

   Poista
 5. Vihreää pitää kyllä saada lisää omaan kotiinkin;) Myös syötävää;)
  Kiitos kasvivalovinkistä, tuollaiselle mullakin olis tarvetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikkunalautakasvimaa on hyvä kotivara ennen kuin ulkona pystyy kasvattamaan syötäviä. Viherkasvitkin selviytyvät paremmin pimeästä jaksosta lampun avulla.

   Poista
 6. En meinaa millään oppia syömään varsiselleriä. Tai siis tykkäämään sen mausta.
  Mutta näyttää niin kauniilta maljakossa, että voisinkin hyödyntää sitä ihan ulkonäkömielessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makuasioista ei voi kiistellä. Minä pidän varsiselleristä tuoreena ja myös lämpimissä ruuissa. Sen rapsakka struktuurikin on niin mukava. Käyttö vain lisääntyi kun marketista alkoi saada tuotetta luomuna. Jos ei meku nappaa niin se tarjoaa myös silmänruokaa maljakossa :) Kasvimaalla kasvatan lehtiselleriä kesällä.

   Poista
 7. Onpa hauska idea tuo varsiselleri:)) Täytyy kokeilla kun seuraavan kerran on sitä kotona. Aika vähän varsiselleriä käytän, lämpöisiin pataruokiin ja yhteen bolgonese kastikkeeseen respetiin kuuluu kyllä ehdottomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus olen leikannut pelkän kannan ja laittanut veteen kulhoon kasvamaan. Näin maljakossa sitä ei tarvitse kastella. Varsiselleri on hyvä vihannes ja säilyy pitkäänkin jääkaapissa. Ihan suosikkejani.

   Poista
 8. Nero onkin fiksu poika. Meidän tytöille ei kelpaa kissanheinät, vaan esim. anopinkieli on parempaa järsittävää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neroa ei onneksi kiinnosta muu vihreä kuin oma heinä. Taimiruukut voi jättää vaikka lattialle, on se fiksu kissa.

   Poista
 9. Ihana lehtiselleri, tunnen sitä kohtaan lukkarinrakkautta. Aikanaan oppiskellessani myös hieman puutarhaa minulla oli havaintokasvina juuri varsi/lehtiselleri.Salanovasalaatti on kuin vihreä ihana ruusu ja se on aina keittiön pöydällä.
  Ohraa on tällä kertaa kissojen viherruukussa.Nerolle myös viherterveiset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero kiittää, se kehrää sylissäni masu täynnä. Ulkona tuivertaa lumimyrsky. Ohraa minäkin kylvin Nerolle, se tuntuu maistuvan.

   Poista
 10. Hurmaavan näköistä teillä, ihan meinaa pakahtua kun kuvia katselee. Ja kiitos kasvivalovinkistä, olis todellakin mun aika tehdä suunnitelmista totta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis. Kohta meillä sisustuksen pääosaa esittävät taimihyllyt ja minä pääsen puutarhatöihin päivittäin. Kasvivaloon kannattaa investoida, kasvit kiittävät.

   Poista
 11. Ihanan vehreää. Katselin itsekin juuri tuota samaa kasvivaloa ja olen pohtinut josko se olisi hyvä, ja raaskisi sellaisen hankkia. Entuudestaan on kaksi pienempää kasvivaloa, mutta tuo olisi hyvä kun saa isommalle alalle. Kiitos vinkistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokemuksesta voin sanoa, että tämä valo on hintansa väärti. ystävänikin halusi kokeilla ja hän on niin tyytyväinen, että tilasi toisenkin esikasvatussesonkiin. Led kuluttaa vähän sähköä eikä lamppu kuumene. Tosin lampun kanta tulee kuumaksi, joten ihan lähelle verhoja tms. Sitä ei kannata sijoittaa.

   Poista
 12. Kiva idea tuo varsiselleri!

  VastaaPoista
 13. Kylläpäs sinulla on jo vihreää. En olekaan ennen kokeillut sellerin kasvatusta noin. Lisävalo on kyllä tarpeellinen tähän aikaan vuodesta,helpottaa hieman kasvien valon kaipuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viherrys sen kuin lisääntyy sisällä. Lisävalon avulla kasvit pääsevät vahvaan kasvuun.

   Poista
 14. No voi itku! Miksen mä ole tyrkännyt varsiselleriä noin? Joskus olen kyllä aika..tuulipää :) Ihanan vihreetä sulla!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selleriä ei kannata heivata kompostiin, siitä saa vielä toisen sadon :)

   Poista
 15. Olen miettinyt kasvilampun hankkimista kellariin talvetettavien käyttöön. Siellä värisävyllä ja lampun ulkonäöllä ei ole väliä. Kiitos siis esittelystä ja vinkistä. Muiden kokemuksista on aina apua.
  Sain naapurilta Nelsonin kissanruohosiemeniä. Vielä eivät ole itäneet, mutta toivottavasti pian, että Juuso saa naposteltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri ennen postauksesi lukemista sekasin postilaatikkoon tulleen Kodinkukat-esitettä. En ole koskaan sieltä mitään tilannut, joten kiva olisi kuulla kokemuksia. Lamppusihan on sieltä.

   Poista
  2. Lamppu sopisi varmaan hyvin kellarikasveille. Olen tilannut tuolta lähinnä tarvikkeita joskus. Myös joitakin perennan taimia on aikoinaan tullut tilattua, ainakin nykyisin jättimäinen suviruusuni on tuolta kotoisin. Palvelu ainakin on ensiluokkaista. Kerran joku perenna osoittautui syksyllä muuksi kuin piti ja seuraavana keväänä minulle lähetettiin uusi taimi.

   Poista
 16. Ihana vihreys!! Nyt kun mihinkään kasvattamiseen ei ole mahdollisuutta, niin se polte on Kovempi, kuin ikinä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän tunteen. Mutta sinulla on niin mielenkiintoinen vaihe menossa, että sen jälkeen kasvattaminenkin varmaan taa maistuu.

   Poista
 17. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä mitä täällä on tapahtunut, en ole sensuroinut kommenttia. MammaN kirjoitti näin: Aah. Minullakin olisi haaveissa kasvattaa jotain. Viilipurkkeja on jo valmiina :) Toisaalta en oikein tiedä miten ja koska, mutta ajatuksissa on. Sinulla on siellä niin ihanaa! Viljelyksiäsi kunnioittavaa Neroa myöten.

   Poista
  2. Ajatuksista tekoihin. Minä aloitan varsinaisen esikasvatuksen ensi kuussa, mutta ruokavihreitä tekee mieli jo nyt. Nero on sellainen puutarhakissa, joka arvostaa viljelyä :)

   Poista
 18. Kummitus ehkä? Sitä minä vielä, että tuosta ensimmäisestä kuvasta tulee mieleen kuinka näin jossain somekanavassa vihjeitä kuinka kannattaa käyttää "käytettyjä" vihanneksia ja yrttejä. Oli aika vaikuttavaa, en kyllä valitettavasti muista missä oli.

  VastaaPoista
 19. Toivottavasti en ollut minä, siis se kummitus, en kuitenkaan usko että olin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outoja asioita tapahtuu. Viime vuonna minulla kukki pieni kaalinpää, se oli komea, mutta ei siitä syötäväksi enää ollut. Kaiketi kaikkien vihannesten kannat alkaisivat tuottaa vihreää jos ne laittaa veteen, mutta maku on toinen juttu. Kyllä tuo käytetty salaattikin kasvattaa jatkuvasti uutta lehteä. En epäile, että olisit hakkeroitunut blogiini poistamaan oman kommenttisi :) Kummitus siis varmaan.

   Poista
 20. Ihanaa vihreää. Pitäisi hankkia kasvivalo meikäläisenkin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kasvivalo on melko välttämätön puutarhurille tai siis kasveille näillä leveysasteilla.

   Poista
 21. Vastaukset
  1. Nyt vihreä tuntuu entistä tärkeämmältä, sillä tänne on tullut aivan kauheasti lunta. Talvi yrittää vielä.

   Poista
 22. Oi kun herkullisen näköistä! Pitääpä itsekin kylvää terveellistä vihreää kun palaamme hiihtolomilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun vihreää löytyy keittiön ikkunalta, sitten on vuorossa portaanpielen ruukkukasvimaa ennen kuin kasvimaa alkaa tuottaa satoa. Iloista lomaa!

   Poista
 23. Onpa sinulla kasvamassa kaikkea ihanaa! Iloista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiiu! Talvinen viikonloppu edessä :)

   Poista
 24. Voi miten ihanaa vihreää sinulla onkaan kasvussa! Tuo selleri, upea ja maukas! En ole sitä vuosiin kasvattanut lasten allergian takia, hain sitä varta vasten kaupasta kun kävin jo kerran lukemassa postauksesi kommentoimatta silloin vielä, siemeniäkin pussin hankin! Kaikki vihreä voimaannuttaa nyt niin ihmeesti!

  Kasvilampun myös toivoisin saavani, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreä lisääntyy keittiön ikkunalla koko ajan. Varsisellerillä on ymmärtääkseni hurjan pitkä kasvuaika, kerran kokeilin sitä, mutta aika kääpiöksi satoni jäi. Sittemmin olen ostanut valmiit taimet :) Kasvilamppu on mainio valonlisä tähän aikaan.

   Poista

Kiitos kommentista