12.9.2017

Minne puutarhuri on kadonnut?

Onko puutarhuri häipynyt vai vain muuten niin kiireinen, ettei ole ehtinyt istuutumaan koko kesänä? Tuoli on päässyt sammaloitumaan ja kukat ovat ottaneet sen haltuunsa.

Kasvimaa tuottaa satoa, vaikka onkin ollut hieman oman onnensa nojassa. Jos pakkaset eivät yllätä nähdään tänä syksynä latva-artisokan kukintaa.

Soihtunauhukset ovat syksyn ilo.

Kultapallot kurottautuvat taivaisiin. Viime päivien sateet ovat saaneet ne kumartamaan puutarhurille, joka suunnittelee antavansa niille tukea.

Pari vuotta sitten kuolleeksi julistamani Vanille Fraise syyshortensia on tehnyt monta kukintoa. Kauriit leikkasivat sen talvella ja pensas on nyt kuusihaarainen. Juurelta nousee lisää kasvustoa. Asettelin vähän tuoleja eteen, etteivät kauriit nautiskelisi kukintoja ennen aikojaan.

Huiskunauhuksista ei pääse koskaan eroon jos ne on puutarhaansa päästänyt. Siirsin nämä keväällä tähän uuteen kasvupaikkaan ja vein ison kasan kompostiinkin. Nyt vanhassa paikassa on yhtä iso kasvusto kuin ennenkin vaikka luulin kaivaneeni kaikki mukulat ylös.

Pelakuun juurella jouluna kukkinut reunuspäivänkakra pääsi keväällä ulos ja muodosti ison kasvuston espanjankurjenpolven eteen.

Meillä peurat eivät ole tulleet pihapiiriin, mutta metsäkauriit ovat palanneet niemelle talvitiluksilleen ja ne kävivät tarkastamassa pihan. Niille maistuivat syysleimut ja kuunliljat sekä pensaista loput karviaiset. Kasvimaan aitaa oli käyty tutkimassa, mutta toistaiseksi linnoitukseni on pitänyt.

Metsässäkin pitää ehtiä piipahtaa silloin tällöin sadonkorjuussa.

Tarjosin ystävälle kanttarelli-vuohenjuustopiirakkaa.
Puutarhurilla on ollut monta rautaa tulessa ja nyt pitää keskittyä korjaamaan loppu sato talteen.

Mukavaa viikkoa kaikille!

44 kommenttia:

 1. Usein käy niin, että ei malta pahemmin istuskella ja jos istuukin, niin pian käsi käy nyppimään penkin vieressä olevia kuihtuneita kukkia ja rikkoja. Näin se vaan menee, meillä puutarhaharrastajilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin harvoin tulee istuttua kasvimaan tuolilla parempinakaan kesinä. Saati aurinkotuolissa, joka on poudalla kissan käytössä.

   Poista
 2. Niin eihän sitä paljoa ehdi istuskella... Täällä olisi vielä paljon hommia ennen kuin voisi todella ruveta jo nauttimaan sukan kutomisesta sisällä ja suunnitella uutta. Eilen kun oli hyvä ilma, oli muuta menoa ja tänään tuleekin sitten vettä ihan taivaan täydeltä. Mutta kyllä niitä puutarhapäiviä vielä tulee:) Ihanan näköistä tuo piirakka...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsi näitä kelejä, jos poutapäivänä on muita kiireitä, saa puutarha olla oman onnensa nojassa taas monta päivää kun ei viitsi sateessa touhuta. Eilen ehdin juuri ja juuri leikata pitkäksi venähtäneen nurmikon kun oli pitkästä aikaa poutapäivä. Toivottavasti vielä tulee kauniita puutarhapäviä.

   Poista
 3. Minäkin päästin huiskunauhuksen puutarhaani tietämättä silloin edes mikä kasvi oli kyseessä. No, onneksi istutin sen aika karuun paikkaan, jossa se on kyllä pysynyt hengissä mutta tuskin ihan liiaksi asti leviää. On vaikea sanoa taimille ei, jos niitä jostain ilmaiseksi tarjotaan, ja ahneuksissaan onkin tullut otettua puutarhana monta sellaista kasvia, joita ei ehkä muuten olisi ottanut. Onneksi virheistäkin oppii, vaikka esimerkiksi kanadanvuokkoa en varmaan enää koskaan saa pois kukkapenkistäni, vaikka kovasti yritänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huiskunauhus on kaunis kukkiessaan, mutta aivan mahdoton leviämään, sitä ei kannata laittaa muiden perennoiden sekaan. Minullakin moni hurjasti leviävä perenna on aiheuttanut suuria kitkentäurakoita, kun niistä on pitänyt päästä eroon. Kun annan taimia halukkaille mainitsen aina, että kasvi on kova leviämään. Ainakin olen varoittanut :)

   Poista
 4. Eilinen oli onneksi kuiva ja aurinoinen päivä.
  Täällä kesäkodissa ahkeroimme tuon niin ahkerasti kasvavan nurmialueen kimpussa. Toki ei kaikki alueet tulleet leikatuksi ja tuskin ihan viimeistä timmiä näin syksyllä edes tarvitsee tehdä.
  Sinulla siellä vielä kukkii monikin perenna, täällä on pikkuhiljaa kukat hiipumassa tulevaan syksyyn, muutama leimu ja nauhus kukkii ja tietysti daaliat. Osa daalioistani ei ehdi edes tänä syksynä kukkia ja olenkin miettinyt mihin niiden tie vie, kellariin vai kompostiin!
  Tuo piirakka on niin herkullisen ja mehevän näköinen ja maku varmasti samoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen aurinkoinen ja kuiva päivä on lahja puutarhurille. Ehkä daaliat ehtivät ilahduttaa ensi kesänä :) Onneksi syyskukkijat ilahduttavat vielä sateita uhmaten.

   Poista
 5. Meillä puutarhureilla tuppaa olemaan monta rautaa tulessa, ainakin näin sadonkorjuun aikaan. :)
  Siellä näyttää niin ihanalle, satoisalle ja sammaleinen tuoli on aina niin symppis. Harvoin täälläkään istuskellaan, aina tekee mieli tehdä jotain tai ainakin haahuilla ympäriinsä.
  Ihania syyshetkiä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sanotaan, että istuminen on terveysriski, joten puutarhurointi on siltäkin osin terveellistä :)

   Poista
 6. Tämä on kiireistä, mutta ihanaa aikaa! Kuinka mahtaisi minullakaan käydä, jos saisin sen kauan toivomani kasvihuoneen? Myös kuvittelen, että voisin siellä sitten vain istuskella ja haaveilla teekuppi kädessä ;). Voi olla, että muut puuhat saisivat minunkin tuolini sammaloitumaan. Toivottavasti nuo peurat ja muut pysyvät loitolla, että saat nauttia omasta kukkaloistostasi loppuun asti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuoneessa varmaan tulisikin istuskeltua ja nautiskeltua, sitä eivät sateetkaan estä. Vein kauriille omenoita ja mineraalikiven metsään, jospa karkeloisivat niiden äärellä jonkin aikaa.

   Poista
 7. Kivoja kuvia. Minulla on paljon nauhuksia mutta ei tuota huiskunauhusta. Muut nauhukset eivät niin leviä, ainakaan mellä. - Paljon olisi pihalla vielä tehtävää, mutta sade on esteenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni huiskunauhus ei ole nauhus ollenkaan nimestään huolimatta. Muut nauhukset vain pulskistuvat ajan kanssa, eivät niinkään leviä paikaltaan kuten tuo valloitushaluinen huiskukukka. Toivotaan poutaisia syyspäiviä, että puutarhan saa talvikuntoon.

   Poista
 8. Kylläpä siellä vielä kukkii. Sinulla on selvästi hyvät sienipaikat. Minäkin olen parina päivänä käynyt sienestämässä ja yritän alkaa etsimään omia paikkojani, josta osaan sienet käydä hakemassa tulevinakin vuosina. Eilen saimme vain kimppuumme sellaisen määrän hirvikärpäsiä, että ei hetkeen tee ehkä metsään mieli. Anoppi ja appikin tuumasivat, että eivät ole eläissään moista kokeneet:(.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat sienipaikat löytyvät ajan kanssa. Minä kohtasin vain muutamia hirvikärpäsiä, mutta ne ovat kuulemma nyt runsastuneet. Ne pilaavat tehokkaasti sienestysnautinnon.

   Poista
 9. Voi tuli tuosta sinun tuolista mieleen heti oma puutarhapenkkini. Kauhea hinku oli semmoinen hankkia. Kerran olen siihen malttanut istahtaa :D Mutta ompahan kiva koriste ;) Mukavaa syksyä Sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin hankin uudet pehmusteet aurinkotuoleihin, vain kissa on ehtinyt joskus niissä levätä. Säiden vuoksi olen itse vain pari kertaa käynyt aamukahvit juomassa :)

   Poista
 10. Kauniita syksyn kukkijoita ja
  Ah mitä herkkupiirakkaa.

  VastaaPoista
 11. Ihanaa kiirettä, sanon minä:) Ja jokainen poutapäivä on puutarhurille kultaakin kalliimpaa, varsinkin tänä kesänä ja syksynä. Sinullakin näyttää olevan hyvä kanttarellisyksy! Mukavia syyspäiviä, istuskellaan sitten talvipakkasilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, talvella saattaa aika käydä jopa pitkäksi :) Tänään poutautui illaksi, mutta olen aivan märkä kun kävin kokoamassa satoa märästä puutarhasta.

   Poista
 12. Joskus puutarhureilla on kovasti kiireitä. Samaa vaivaa olen potenut. Aika hienoa on, jos saat latva-artisokan kukkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää on rajannut puutarha-aikaa tänä kesänä. Työt ovat siksi kasaantuneet. Toivottavasti artisokka ehtii kukkia.

   Poista
 13. Mukavia ja leppoisia syyspäiviä, aika on joskus kortilla ja on priorisoitava puutarhan tappioksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus on myös puutarhan ulkopuolista elämää :)

   Poista
 14. Sain ystävältä lahjaksi kauniin puutarhatuolisetin sijoitettavaksi kasvimaan kupeeseen, koska sinne paistaa niin hyvin aurinko. Myöhemmin meillä käydessään ystävä ihmetteli, miksi tuolit eivät olekaan kasvimaan vieressä. En minä koskaan istu kasvimaalla. Tai korkeintaan viljelylaatikon reunalla kitkiessäni. Mitäpä sinne tuolejakaan kuskaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaalla ei juuri ehdi istuskella. Parempina kesinä olen kyllä juonut tuolla kahveja istuen.

   Poista
 15. Kasvimaa ottaa omansa - nyt on ollut niin rehevää ja melkein joskus lämmintäkin että kasvimaa rehottaa. Onneksi vielä sadonkorjuulle on ollut aikaa. Tänään vasta viimeiset sipulit nostin ja viikonloppuna oli lasten mutapainiottelu perunamaalla, perunoita löytyikin ja väki oli aikas savista yltä päältä :D

  Upeaa jos tuo artisokkasi kukkisi, varmaan pääsemme siitä nauttimaan. Vai ovat jo kauriit palanneet...niin, kurjetkin hiljalleen hakeutuvat auroiksi, taitaa olla syksy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näillä kulmilla on jo ollut pakkastakin yöllä, täydenkuun kirkkaina öinä. Ei onneksi minun puutarhassani. Pottuja on vielä minullakin nostamatta. Muut juurekset kasvavat vielä. Toivottavasti korjuusäätä riittää pitkään. Lehtikaalisatoa puhisee parhaillaan kuivurissa, kaikki talteen. Iloista sadonkorjuuta sinullekin.

   Poista
 16. Kauniita kuvia! Mukavaa loppuviikkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Odotan innolla SATEETONTA viikonloppua, mutta jos sataa niin sekin on ok :)

   Poista
 17. Ihana kultapallokuva!! Minusta tuntuu, että minulta on sisäinen puutarhuri kateissa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu. Kun elämään tulee paljon sisältöä, astuu sisäinen puutarhuri sivurooliin. Vaihtelu virkistää ja sisäinen puutarhuri lataa akkujaan.

   Poista
 18. Upeita kuvia ja voi miten näyttikin herkulliselta tuo piirakka😍 Mukavaa alkanutta syksyä sinne:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kanttarelli ja vuohenjuusto sopivat hyvin yhteen.

   Poista
 19. Onpa nättiä! Puutarhat ovat alkusyksystä niin ihanan runsaita ja rönsyileviä. <3 Mainio sienisaalis myös. :)

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runsasta rönsyilyä sateidenkin ansiosta. Mahtavat tuoksutkin tuolla kasvimaalla. Toivottavasti viikonloppuna pääsee taas sieneen :)

   Poista
 20. puutarhureilla riittää vaikka mitä hommaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy on yhtä kiireistä aikaa kuin kevät :)

   Poista
 21. Ihana on piirakkasi. Kanttarelliä on meillä myös paljon jo pakkasessakin. Tein tässä kanttarelli juustokeiton pariin kertaankin jo. Olisikohan piiraan aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunpa pitääkin kokeilla välillä keittoa, vesi herahti kielelle pelkästä ajatuksesta.

   Poista
 22. 0ikein sellaisia salainen puutarha kauniita kuvia, ihanaa katseltavaa ja tuo piirakka, ooh. Kivaa viikonloppua Cheri <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia! Kypsässä iässä puutarhakin on kauneimmillaan. Metsässä ovat jo suppilovahverotkin nousseet poimittaviksi.

   Poista

Kiitos kommentista