26.4.2019

Mistä näitä valkosipuleita oikein tulee?

Kevät on edennyt hurjaa vauhtia. Torstaina koivuihin puhkesi hiirenkorvat ja tällä menolla vappusaunassa vihdotaan tuoreella vastalla.
Kevääseen ei kuitenkaan ole luottamista, se voi olla oikullinen.
Vähensin katteita valkosipuleilta, ne ovat hyvässä kasvussa. Alter egoni oli myös tutkimassa valkosipulitilannetta.

Hämmästyin kun huomasin valkosipuleita pukkaavan maasta vähän sieltä ja täältä. Olin ilmeisesti korjannut satoa huolimattomasti ja maahan oli jäänyt muutama sipuli kasvamaan. Irroitin kynnet ja istutin ne uudelleen, olen joskus ennenkin tehnyt tämän, joten tiedän, että sipuli ei siirrosta piittaa. Valkosipulisato-odotus on nyt tuplaantunut.

Tässä syksyllä istutetut kynnet hyvässä kasvussa. Kohtapuoliin annan niille lisää lannoitusta.
Kylvin jo retiisit ja peittelin hyvin, toiveissa aikaisia herkkupaloja.

Toissavuotiset jouluhyasintit ovat heränneet kukkimaan. Syksyllä aion laittaa maahan tarhahyasintteja jos vain löydän muun värisiä kuin keltaisia.

Kevätkaihonkukat ja esikot kukkivat uudessa penkissä, josta syksyllä poistin hurjasti levinnyttä mustialanruusupuskaa. Se on harvoja täällä tullessani kasvaneita koristekasveja. Samalla tuli poistettua rikkakasvit ruusupuskan alta.
Kevään hurja eteneminen on aiheuttanut puutarhurille tunteen,  että olen pahasti myöhässä kaiken kanssa. On koko ajan muistutettava itseään, että ollaan vasta huhtikuussa.
Sunnuntaina olen Lahdessa Pihapiirimessuilla, tavataanko siellä?

28 kommenttia:

  1. Kiva nähdä pitkästä aikaa kuvia sieltä. Tulee vanhat hyvät ajat mieleen :).

    Toivottavasti saadaan tänäkin vuonna täällä ruudun takana seurata kasvatushommia siellä sun puutarhaparatiisissa. Vaikka ymmärrän toki, että kaikkeen ei aika riitä ja se, minkä käyttää koneella istumiseen, on poissa puutarhasta.

    Iloista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Annukka! Puutarhuri on herännyt talviunilta :)
      Käydään kylässä kuten vanhaan hyvään aikaan ♥

      Poista
  2. Ihania keväisiä kuvia!Meillä ei olla vielä yhtä pitkällä,mutta vähän jo pääsee rapsuttelemaan ja krookukset kukkivat:)Minäkin alan välillä hepuloimaan,kunnes muistan että on vasta huhtikuu:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä vähän näkyy lunta pihan varjopaikoissa ja muualla jo ihan kesäistä. Nyt sataa vettä ja se tulee tosi tarpeeseen.

      Poista
  3. Sinulla on ahkeria valkosipuleita, tuottavat kaksi satoa vuodessa.
    Lämpökö, vai mikä lie, mutta ihan on sekainen olo ajankohdasta. Välillä suorastaan hämmästyy, ettei muka ole sen enempää saanut aikaiseksi ja sitten muistaa elävänsä vasta huhtikuun loppua. Pitänee jarrutella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on taas liikaa valkosipuleita syksyllä :)
      Pakokauhu valtaa välillä mielen kun katsoo alkutekijöissään olevaa kasvimaata, vaikka ihan aikataulussa mennään. Parempi vain, ettei ala liian aikaisin hötkyillä.

      Poista
  4. Noi valkosipulit ovat mestareita piiloutumaan syksyllä !

    Me ollaan menossa Lahteen messuilemaan jo lauantaina. Harmi, ei taaskaan nähdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkosipulien piiloleikki :)
      Harmi kun ollaan eri päivänä Lahdessa, joku kerta osutaan vielä samaan aikaan.

      Poista
  5. Oi kun on hyvän näköisiä valkosipuleita! Minä päätin syksyllä jättää kynnet kasvamaan toisenkin kasvukauden, kun olivat niin onnettoman kokoisia. Laiha maahan niillä on yrttipenkissä, enkä edes muista kastella kuin aniharvoin. Tuo kate olisikin hyvä lisäys, kiitos vinkistä!
    Alter egosi, hih :-)
    Ihanan värinen sininen kevätkukkapenkki! Hyasinteissa keltainen on harvinainen väri; pääsiäiseksi sitä myydään paljon, mutta luulisin, että törmäät huomattavasti helpommin sinisiin ja vaaleanpunaisiin lajikkeisiin sipulipussien äärellä syksyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkosipulit tarvitsevat vahvan maan ja tuhdit lannoitteet pulskistuakseen. Nyt kastelin nuo uudelleen istutetut sipulit, yleensä kate riittää pitämään maan tarpeeksi kosteana.
      Voin muistaa väärin, mutta luulin viime syksynä törmänneeni vain keltaisiin hyasintin sipuleihin. Minulla ei ole mitään keltaista vastaan, päinvastoin, mutta keväällä on niin paljon tuota väriä. Sinulla kasvaa upean värisiä hyasintteja.

      Poista
  6. Eiks tunnu hullulta, että ihan hetki sitten oli lunta ihan hullunlailla ja nyt on jo ihan kesäfiilis ☀️😃
    Vihreys lisääntyy sellaista vauhtia, että jos pysähtyisi tuijottamaan sen varmaan näkisi 💚🌿

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tämä aika haipakkaa ja hyvä näin. Vihreys ja vehreys valloittaa alaa, ihanaa nähdä värejä valkoisen kauden jälkeen. Katsoin juuri pioneja, ne kasvavat monta senttiä vuorokaudessa.

      Poista
  7. Komeat valkosipulit. Minullakin on jäänyt kasvimaan puolelle pari valkosipulia jotka siirsin omalle paikalleen. Minäkin olen törmännyt syksyisin kaikkiin muihin paitsi keltaisiin hyasintteihin, aika hauska koska olisin halunnut keltaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi valkosipulien piilo paljastuu varhain keväällä. Muistan varmaan väärin, että irtosipulimyymälässä oli vain keltaisia hyasintteja. Ensi syksynä hankin niitä, olivat minkävärisiä tahansa :) Yhden kerran jaksavat nuo jouluhyasintitkin kukkia.

      Poista
  8. Minä käyn messuilla suurella todennäköisyydellä jo huomenna eli lauantaina.
    Minulla tupsahtaa valkosipulia usein aina edellisestä penkistä, vähintään yksi vihreä alku löytyy. Itusilmujakin voisi kasvatella vähän järjestelmällisemmin.
    Vähän hassua on, että puut ovat alkaneet vihertyä jo ennen vappua. Sääennuste kuitenkin näyttää, että viileä jarru iskee kyllä taas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kurja kun ei luultavasti tavata messuilla, sehän jo melkein perinne :)
      Kerran olen kasvattanut itusilmuista satooa asti. Kun omia kynsiä riittää istutettavaksi, en viitsi viljellä pitemmän kaavan kautta.
      Viilenevää tiedossa, onneksi sääkartalla näkyy vähän sadettakin, se saa aikaan kasvupyrähdyksen.

      Poista
  9. Nuo ne on sit hyviä kun ovat tuoreita ja pieniä, valkosipuli on muutenkin niin terveellinen, tykkään kaikista sipuleista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin kuluu paljon sipulia ja erityisesti valkosipuli on suuri herkku.

      Poista
  10. Mullakin oli valkosipuleita viime vuonna kasvamassa ja oli ne kyllä ihan toisen makuisia kuin kaupan. Talven nukkuneet ovat hiukan jo nostaneet vihreyttään, jännityksellä odottelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eri lajikkeetkin maistuvat erilaisilta ja itse kasvatettu on aina paremman makuinen kuin Kiinasta tuotu.
      Valkosipulia voi myös kuivata viipaleina jos satoa tulee liikaa.

      Poista
  11. Oih, varmasti ihania nuo itsekasvatetut valkosipulit! Tosiaan, et taida olla ollenkaan myöhässä, vaan kevät aikasessa :)

    Mukavia kevätpäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Maikku! Itsekasvatetussa on aina vaivannäön herkullinen sivumaku :)

      Poista
  12. Ylimääräiset valkosipulit on hyviä kyläviemisiä - ei niitä ole koskaan liikaa!

    Viimeinkin pääsee ajoissa kevättöille täällä pohjoisessakin! Viimeiset lumet sulavat, ja minä siivoan kiivaasti puutarhaani. Elämän parhautta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olenkin tehnyt ystäville "kukkakimppuja" valkosipuleista. Omassa keittiössä kuluu myös runsaasti tuota herkkua.
      Aikainen kevät on lahja puutarhurille, lisäaikaa kevätpuuhiin. Iloisia puutarhapäiviä!

      Poista
  13. Olipa kiva nähdä tänään, vaikkakin pikaisesti! Toivottavasti nähdään kesällä uudestaan! Minäkin kylvin syksyllä valkosipuleja sinne sun tänne, mutta nyt on silti myyrät ryömineet siellä sun täällä. Ne ärsyttävät niin paljon, etten ole edes blogiin viitsinyt niistä kirjoittaa... Mutta pakko ensi viikolla kysellä vinkkejä niiden torjumiseksi. Luulin ensin niiden pyörineen vain yhdessä paikassa, mutta kolmeen eri penkkiin ovat ehtineet mylläämään... Mukavaa ensi viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosi kiva moikata ja vaihtaa kuulumisia pionien äärellä.
      Minulla oli täällä aikoinaan ihan tolkuton myyräongelma. Keväisin koko nurmikkokin näytti perunapellolta kun siinä oli myyränkeko toisensa vieressä. Kasvimaalla taimet kuolivat kun niiden juuret olivat ilmassa myyrien kaivettua tunneleitaan niiden alle. Kyseessä oli vesimyyrä, joka on kova varastamaan myös satoa omiin varastoihinsa. Sitten tuli Nero ja vesimyyräongelma on muisto vain.
      Täällä oli myös kontiaisia, ne ovat rauhoitettuja, mutta nekin muuttivat pois kun kissa tuli taloon.

      Poista
  14. Kasvatatko valkosipulisi laatikoissa? Kasteletko niitä ja milloin aloitat lannoituksen? Minulla on eka vuotta kasvatuksessa laatikossa .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvatan valkosipulit, kuten kaikki hyötykasvini laatikoissa. Viime kesänä oli niin kuivaa, että kastelin valkosipuleitakin, mutta yleensä ne pärjäävät katteen alla ilman kastelua.
      Laitan valkosipuleille evästä mukaan istutuksen yhteydessä syksyllä (hevosenlantaa), seuraavan kerran lannoitan ne näin keväällä kun maa on sula ja vielä kerran keskellä kesää, heinäkuussa. Onnea valkosipulin kasvatukseen!

      Poista

Kiitos kommentista