8.6.2019

Ongelmanaapuri

Viime vuonna istutettu vuorijumaltenkukka selvisi talvesta.
Helteet ovat pakottaneet hellittämään puutarhaprojekteja. Iltaisin ja öisin olen kyennyt hetkeksi kasvimaan kimppuun ja siellä alkaa olla valmista ja ruoka jo hyvässä kasvussa. Seurana on tosin tuhannet verenhimoiset itikat, mutta nehän kuuluvat Suomen suveen.

Helteellä on etsittävä siimes tai lepäiltävä sisällä. Yhtenä päivänä köllöttelin sohvalla lukemassa kun kissanluukulta kuului outoa räpellystä. Ajattelin, että Nerolla on jokin iso saalis (esimerkiksi vesimyyrä) mukanaan, eikä sisäänkuljetus tahdo onnistua. Kun räpellys vain jatkui, menin kurkkaamaan ja samassa luukusta ponkaisi sisään väärä kissa. Se valkoinen "pääsiäiskissa".

Libanoninlaukka ja kevätpikkusydän
Vähän liian tottuneesti vieras asteli Neron ruokakupille.
Kun kehotin tunkeutujaa poistumaan sain vastaukseksi sähinää. Avasin oven ja jahtasin vierailijan ulos.

Tulikellukka ja puna-ailakki ovat räikeä pari.
Toissa yönä heräsin kello kolme. Makuuhuoneessani hiippaili valkoinen haamu. Kun nousin ylös se kai panikoitui ja pani ranttaliksi. Lattialle lensivät taimipotit, yksi keraaminen kynttilänjalka ja madonnafiguuri. Katselin hävitystä, sen aiheuttaja näytti kadonneen, ajattelin sen löytäneen tiensä ulos ja menin takaisin nukkumaan.

Pian pehtoori tuli sisälle ja sängynviereen kyselemään ateriansa perään.
Kissa pörhistyi ja siitä lähti selkäpiitä karmiva ääni kun se kurkki sängyn alle. Haamu oli siellä piilossa.
Näki kyllä, että pehtoori hyvin tunsi vierailijan, eikä sen kummemmin panikoitunut. Tarjoilin pehtoorille ruokaa.
Taimikasvatuksen vuoksi käsillä oli paineruisku ja päätin vähän opettaa haamua. Se sai niskaansa melkoisen suihkun ja raukka vetäytyi nurkkaan kovasti sähisten. Kävin avaamassa oven ja suihkutin kissan ulos.
Se ei ehkä osaa mennä luukusta ulos vaikka onnistuu räpeltämään tiensä sisään.
Pehtoori istui rauhallisena ja katseli öistä näytelmää.

Haamu lähti. Saatoin sitä vielä pihalla ja metsässä aimo matkan, heitellen käpyjä sen jälkeen. Nero seuraili rauhallisena perässä, sitä ehkä huvitti moinen näytelmä.
Yöpaidassa, kasteen kastelemana ja miljoonien hyttysten ympyröimänä palasin lopulta kotiin jatkamaan uniani. Siivoillessani jälkiä, huomasin, että vieras oli jättänyt kakat keittiön pöydän alle, ehkä hätäkakka.
Olen kysellyt lähinaapureilta, mutta kukaan ei tunnusta valkoista kissaa omakseen. Se ei kuitenkaan ole kulkuri, sillä valkoisessa, pitkässä karvassaan se on aina kuin juuri kampaajalta tullut, eikä näytä nälkiintyneeltä. Päinvastoin, ihmettelen, että se edes mahtui luukusta sisään. Ehkä kesävieras  joltakin mökiltä, mutta ei ihan lähimökeiltä.
Mikä neuvoksi jos häirikkö jatkaa vierailujaan? Onko vinkkejä?

Lämpimästi tervetuloa uudet seuraajat ja kivoja kesäpäiviä kaikille!

42 kommenttia:

 1. Mitähän Nero on tuuminut kun on seurannut sinun toimintaasi yöllä; totesikohan että on hyvin kouluttanut palvelijattarensa ettei hänen tarvitse tehdä mitään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero vaikutti tyytyväiseltä tapahtumiin. Se on viettänyt koko alkukesän sissielämää partioiden reviirillään, joten piian apu taisi olla tervetullutta.

   Poista
 2. Voi itku ja itku hävitystäkin! Onneksi eivät alkaneet tapella Neron kanssa sisällä.
  Toivottavasti kissa ei tosiaan ole koditon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivat onneksi vanhat tutut, eivätkä ole kohtaamisista huolimatta tapelleet, muuten Nerossa näkyisi naarmuja.
   Kissa on ollut viikot poissa ja ilmestyy joskus viikonloppuisin, ehkä se on viettänyt viikot kaupungissa. Toivottavasti ei ole hylätty tai eksynyt, pitää vielä selvittää asiaa. Kissa, joka ei ole tottunut kissanluukkuun, ei yleensä osaa käyttää sitä, joten en ole pelännyt, että maalais- tai villikissat tulisivat siitä sisälle. Kaikki ruoka ei tälle kelpaa, joten tuskin se nälissäänkään on. Nälkäinen ahmii valikoimatta kaiken.

   Poista
 3. Se on varmaan Neron kesäheila ja sinä sillä lailla ajat miniäkokelaan ulos. Ilmankos aina puhutaankin pahoista anopeista =D =D =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa olla heilakin, mutta aika rumasti Nero sille puheli sängyn alle. Heila vaikuttaa erittäin fiksulta ja rohkealta katilta.

   Poista
 4. Huh huh! Onpa tainnut haamu vierailla teillä useamminkin, kun osasi heti mennä ruokakupille. Tästä tulee mieleen se englantilainen (?) kissaohjelma, jossa se yksi kissa kävi naapurustossa vierailuilla. Perheessä, jossa kissa asui, oli muitakin kissoja. Tämä yksi kissa haki ilmeisesti naapurustosta rauhaa, koska yhden vanhemman miehen luona kissa kävi esim. nukkumassa. Olisi kiva tietää, mistä haamu tulee ja kenelle se kuuluu. Ikäväähän tuo on, jos teillä alkaa pyörimään.

  VastaaPoista
 5. Muistan ohjelman kissojen käyttäytymisesta, niillä oli mielenkiintoisia reittejä ja tapoja. Erään ystäväni kissa muutti naapuriin kun perheeseen otettiin toinenkin kissa. Onneksi naapurilla ei ollut mitään järjestelyä vastaan
  Minulla ei ole tietenkään mitään kissoja vastaan, mutta tämä tilanne on hankala. Olen myös vähän huolissani rohkean haamun puolesta. Jos se menee vieraisiin tiloihin, voi olla, että se tulee vahingossa vangituksi jonnekin kun väki lähtee mökiltä.
  Muuten se kyllä osaa pitää puolensa, aiemminkin sähisi minulle kohdatessa. Jospa se loukkaantui vesikäsittelystä niin, ettei pyri enää sisään.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen, vaikkei mitenkään miellyttävä ongelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy varmaan asentaa kamera kissanluukulle, että tiedän kuka täällä kulkee :)

   Poista
 7. Meillä kävi tässä vierailija pihassa. Lopulta kuuluteltiin paikallisessa facebook-ryhmässä josko kissalla olisi omistajaa. Ja olihan sillä, mökkiläiset. Uskomattominta oli että kissa on ulkoillut naapurissa jo 8 vuotta ja vasta sitten päätti tulla meidän pihaan. Toinen vierailija oli leikkaamaton tyttökissa, sekin pääsi kotiinsa takaisin facebookin kautta. Ei reppana ymmärtänyt ettei meidän pojista ole enää sulhoiksi. Eli netin kautta huhuilisin omistajaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisikö tämän vuoksi liittyä faceen. Kokeilen vielä perinteistä ovellekolkuttelu/viidakkorumputekniikkaa ensin :)

   Poista
  2. Minä en liittynyt, tytär huuteli puolestani :D

   Poista
  3. Ehkä minäkin voisin värvätä jonkun huutelemaan puolestani :)

   Poista
 8. Jälkikäteen muisteltna hauska tarina, mutta ehkä öinen herätys ja mellastus ei juuri silloin ole mukavinta. Toivottavasti valkoisella haamulla on huolehtiva isäntäväki, eivätkä jätä kissaansa viikoksi mökille.
  Tähän postaukseesi tuli hauskoja kommentteja. Mukavaa huumoria. Lisäksi postauksen kuvat ovat jälleen kerran hienoja.
  Joo, hellettä ja ötököitä riittää. Kintut on täynnä kutisevia pahkuroita hyttysten jäljiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan se aika rasittava aamuyö ja rikkoutuneet esineetkin harmittavat. Nero ei ole koskaan pudottanut mitään tasoilta.
   Nyt on viikonloppu ja isäntäväki ehkä palannut, ainakaan haamua ei ole näkynyt. Jos olivatkaan poissa.uteliaisuus kuuluu kissan luonteeseen ja joskus se voi olla vaarallistakin.

   Poista
 9. No, ei mikään kovin kohtelias vieras! Miten pehtoori ottaa vierailijan noin rauhallisesti kuitenkin? Toivottavasti katti oppi läksynsä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pehtoori on varmaan jo pidempään tehnyt tuttavuutta vierailijan kanssa ulkona. Toivottavasti vierailija päätti, ettei koskaan enää tuhon kauhujen taloon.

   Poista
 10. Johan on sinnikäs vieras ja röyhkeäkin vielä. Toivotaan ettei nyt heti takaisin tule, näytit kyllä sille närhen... ;)

  VastaaPoista
 11. Luulen, että närhen munat jätti pysyvän muiston vierailijan mieleen. En haluaisi olla ilkeä kissalle, mutta jossain menee raja. Kissat ovat kyllä erittäin sinnikkäitä jos ne jotain saavat päähänsä.

  VastaaPoista
 12. Meillä käy naapurin valkoinen kissa vaan pissalla ja kakalla. Ei onneksi sisällä kuitenkaan, vaan autotallissa. Eikä sitä naapurisovun vuoksi tulisi mieleenkään kurmottaa. Mokoma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä jokin kissankarkote toimisi hienovaraisesti. Kissat inhoavat siteuksien tuoksua. Kissat ovat niin siistejä olentoja, etteivät ne tee tarpeitaan kotinurkkiin :)

   Poista
 13. Tuo pieni punainen kukka on ihana, yritin samanlaista kasvattaa penkkiin, mutta ei noussut mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi, kasvien kanssa on sellaista, joskus ne vain eivät suostu kasvamaan. Voivat myös yllättää ja nousta myöhemmin.

   Poista
 14. No oli tämäkin kokemus molemmille. Minulla itselläni ei ole kokemusta kissoista vuosiin. Toivottavasti on niin viisas tämä kissa että pysyy poissa. Liian lämmintä on ollut myös täällä kovin ahkeraan toimintaan puutarhassa ja pihassa. Ja nilkat on täynnä patteja itikan käyntien jäljiltä. Muuten on ihanaa kasvun aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime yö oli jo ihanan viileä ja täällä tuuli pitää itikat loitolla, joten puutarhatyötkin onnistuvat pitkästä aikaa. Vierailijaa ei ole näkynyt, ehkä se karttaa meitä tai lähti kaupunkiin.

   Poista
 15. Röyhkeä vieras! Jos Nero on sirutettu, niin helpoin tapa on vaihtaa kissanluukku sellaiseen, että avautuu vain oikealla sirulla varustetulle kisssalle :) Toki hiukan kustannuksia tuosta tulee, mutta muutakaan ei oikein tule mieleen, jos Neron halutaan antaa edelleen kulkea vapaasti ulos ja sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ratkaisu minullekin tuli mieleen. Neroa ei ole sirutettu, kun aikoinaan sen pentuaikana halusin siruttaa kissan, eläinlääkäri sanoi, että se on turhaa koska ei ollut rekisteriä johon tiedot voi kirjata. Nykyään on varmaan toisin ja maatiaisetkin sirutetaan. Jos ei muu auta niin vaihdetaan luukku ja sirutetaan pehtoori. Kiitos hyvästä vinkistä.

   Poista
  2. Nykyään sirutetaan kyllä ja vireillä taitaa olla aloite, että siruttaminen tulisi jopa pakolliseksi. Tuo rekisteriasia, on siinä mielessä hankala edelleen, että nykyään niitä on useampi. Kaikki kissat eivät siis ole samassa rekisterissä. Toki kissanluukun kanssa sillä ei ole merkitystä.

   Poista
  3. Kiitos taas infosta! Olen vienyt vuosien varrella pari koditonta kissaa eläinsuojeluyhdistyksen suojiin ja kyllä niiltäkin aina ensimmäiseksi yritetään lukea siru. Siru olisi varmaan hyödyllinen, kissan henkkarit.

   Poista
 16. Aikasmoinen haamu, suorastaan räyhähenki! =O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä poltergeistilla oli fyysinen olemus :)

   Poista
 17. Ei mikään kiva yövieras! Toivottavasti pysyttelee nyt kotinurkissa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti oppi arvostamaan kotielämää ja kaihtamaan outojen paikkojen vaaroja.

   Poista
 18. No, on teillä vilkasta yöelämää! Onneksi sänkysi alla ei ole pahempia kuokkavieraita.
  Ja onneksi vierailija näyttää hyväkuntoiselta, niin sen voin hyvällä omalla tunnolla ajaa pois. Joskus meidän kulmilla oli kulkukissoja, jotka näyttivät nälkiintyneiltä ja kortteerasivat yhdessä naapurissa.
  Heillä olikin kova homma saada kissat (siis niitä oli monta) kissojen löytöeläintaloon.
  Toivottavasti saatte nukkua nyt rauhassa ja Neron ruokakin säilyy turvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päiväelämästä puhumattakaan :)
   Onneksi sängyn alla ei ollut mörköä. Pari kissaa olen minäkin toimittanut löytökotiin, laihaa ja takkuista. Yhden vein heti eläinlääkäriinkin kun näytti niin sairaalta, silmät vuotivat ja karva oli tosi huononnäköinen. Molemmat saivat uuden kodin kuntouduttuaan.
   Nyt on ollut rauhallisempaa.

   Poista
 19. Minä niin pidän kuvistasi!! Aivan ihania.
  Vinkkejä minulla on nolla.

  VastaaPoista
 20. Wonderful flowers and beautiful kitten.
  Have a nice Sunday
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you, Maria! Lovely Sunday to you, too!

   Poista
 21. No voi että... en osaa olla vihainen kenellekään, mutta naapurin misua vähän jouduin hätistelemään portailta kun ei päästänyt Pinkkuvanhusta pissalla ja pynttäsi. No me olemme seurana ja kerran nakkasin kävyllä, hyi minua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissoille ei oikein voi olla vihainen, mutta oman kisun hyvinvointi on kuitenkin kaikkein tärkeintä.

   Poista

Kiitos kommentista