17.2.2020

Eläimellinen epätalvi

Koko talven on nurmikko vihertänyt, vain harvoin ohut lumikerros on hetkeksi valkaissut maiseman.
Jatkuvat sateet ovat rajoittaneet ulkotöitä, mutta kuivina päivinä on ahkeroitu metsässä ja puutarhassa.

Metsäkauriit ovat saaneet päivittäiset riistarehunsa, omenansa ja porkkanansa. Lisäruoka maistuu, vaikka ravinnonhankinta lumettomana talvena ei muutenkaan ole vaikeaa.

Bambit kipittävät innoissaan paikalle kun kuulevat huuteluni lähestyessäni ruokintapaikkaa.
En ennusta sipulikukille kukoistuskautta, sillä varsinkin tulppaanit ovat näiden herkkulistalla.

Tämä kuva on otettu tammikuun puolivälissä. Piipot pilkistivät innoissaan maasta monin paikoin.
Huolestuneena suojasin niitä havuilla lyhyen pakkasjakson alkaessa. Ei olisi kannattanut. Kun kurkkasin havujen alle näkyi siellä enimmäkseen kuoppia; myyrät olivat peitteiden suojassa popsineet sipuleita roudattomasta maasta.

Kasvimaa näytti aika surkealta kun pehtoori tarkasteli mirrinminttu-tilannetta. Sittemmin olen leikannut kaikki talventörröttäjät pois ja koko ryytimaa on nyt autio.

Paitsi, että sielläkin itää ja kasvaa kaikenlaista. Tuskin nämä selviävät kesään, mutta yritys on kova.

Köynnöspinaattikin heräsi jo tammikuussa.

Merikotka istui pilkillä.
Hyvin vähän muuta liikennettä on järvellä näkynyt. Joskus näkee rohkeita luistelijoita ja yhtenä yönä jokin ajoneuvokin siellä viiletti, ehkä mopo.

Minä arkailen jäälle menoa, mutta Nero uskaltaa tutkia rantoja.

Valo on lisääntynyt päivällä ja yöllä.
Hyvin epätavallinen epätalven riesa on ollut sisällä saalistavat hyttyset. Ne kulkeutuvat sisään kai polttopuiden mukana ja etsivät herättyään veriateriaa. Jouluna tarjosin yhdelle kunnon O+aterian, annoin sen imeä itsensä kylläiseksi juhlan kunniaksi. Hyttyset tarvitsevat verta lisääntymiseen, minne tämä mahtoi munia? Lattiakaivoon, Neron juomakuppiin...
Tulin miettineeksi, että kaikki tuhohyönteiset puutarhassa taitavat myös voida hyvin.

Pehtoorillakin on jo kevättä rinnassa, innoissaan se kirmailee puissa retkillämme.

Sitten jaksaa taas köllötellä pahnoilla.
Olen uudistusleikannut vanhoja marjapensaita ja haaveilen rakentavani niille kevään aikana uusia tukia.
Nyt täytyy tarttua moottorisahaan ja käydä pätkimässä myrskyn saunapolulle kaatama laho koivu.

Lämpimästi tervetuloa kaikille uusille lukijoille ja mukavaa viikkoa kaikille!

30 kommenttia:

 1. Aika hellyyttäviä nuo pienet sirkkalehdet keskellä talvea! Toivottavasti ötököitä on ulkona linnuille, en nimittäin ole laittanut niille juurikaan ruokaa, paitsi pakkasöitä ennustettaessa. Kunpa saisit kumminkin vielä nauttia joistakin tulppaaneista, on harmillista, että ne joutuvat sekä maanalaisen armeijan että ilmahyökkäysten kohteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ruokkinut lintuja tavalliseen tapaan koko talven, mutta ahkerasti ne penkovat ruokaa myös lehtien alta. Ilmeisesti sieltä löytyy hyönteisravintoa.
   Pöllöt ja muut petolinnut voivat hyvin kun runsaat jyrsijät eivät voi piiloutua lumen alle. Puutarhanhoito on yhdenlaista sodankäyntiä, tappioilta ei voi välttyä :)

   Poista
 2. Epätalvi kuvaa hyvin tätä outoa ajanjaksoa. Leudot talvet ilahduttavat monia ihmisiä, mutta eläimiltä ja luonnolta vaaditaan sopeutumista, joka tuskin vuodessa tai parissa tapahtuu. Menetyksiä tulee, se on varma. Meillä taitaa olla melkoinen kotilokesä edessä, muista tuholaisista puhumattakaan.

  Nerolla lienee antoisat ajat, jos sen myyräjahdit ovat onnistuneet.

  Monet luottavat onneensa tai sitten heidän päänsä on täysin tyhjä, sillä jäille ei ole täällä etelässä ollut menemistä. Jääkerros ei mitenkään voi olla kummoinen, kun se välillä sulaa ja välillä tulee hento peite. Käyn säännöllisesti katsomassa kahden lähijärven jäätilanteen, eikä niille ole ollut menemistä.

  Epätalvi alkaa pian olla takana päin. Menkäämme iloisin odotuksin kohti kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme voiton puolella talven suhteen ja siemenpussit ovat jatkuvasti mielessä.
   Jännittävää nähdä mitä tuhoa märkyys ja lumettomuus on saanut aikaan puutarhassa. Moni perenna on viheriöinyt koko talven. Rohkeimmat jäällä liikkujat päätyvät median pikku-uutisiin.
   Nero on nauttinut jyrsijäpaisteista ja siitä, että sää on ollut tarpeeksi leuto seniorikissan öisillekin retkille. Meillä ei ole tänä talvena ollut lainkaan mukavuuksia Nerolle sisällä, siis hiekkalaatikkoa. Eipä sitä normitalvenakaan käytetä kuin kerran tai pari.
   Nyt vain iloisin mielin kevätkylvöihin ja kohti uutta toivoa.

   Poista
 3. Tämä on tosiaan epätalvi!
  Joskus olen haaveillut, että alkaisipa meilläkin sipulikukat nousemaan ylös jo helmikuussa. Nyt se ei kuitenkaan tunnu kauhean ihanalta.
  Tosin olen itse lähtenyt talvea karkuun Espanjaan, mutta huolissani pyydän kotivahdeilta vähän väliä kuvia puutarhan tilanteesta.
  No, kesällä se sitten tiedetään miten on käynyt.

  Toivottavasti saat nauttia edes muutamista sipulikukista, vaikka siellä taitaa olla ollut herkkujuhlat monilla puutarhan asukeilla.

  Mukavaa kevään odotusta ja epätalven loppua sulle ja Nerolle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivottavasti tulee aikainen ja lämmin kevät, eikä tämä ikuinen marraskuu jatku pitkään. Juuri nyt on kaikki märkää lettoa. Yritän välttää puutarhassa liikkumista, sillä joka askeleesta jää jälki upottavaan maahan.
   Onneksi kauriit ovat nirsoja, eivätkä kaikki sipulikukat kelpaa niille.
   Iloisia hetkiä etelän lämpöön!

   Poista
 4. Epätalvi- siinä on ihan oikea nimi tälle vuodenajalle. Minulle ei tämä tällainen talvi sovi, mutta kukapa sitä olisi minulta kysynytkään.
  Todella luonto ja eläimet ovat nyt tosi kovilla ja se tuntuu myös pahalle.
  Mutta toivotaan kesästä lämmintä ja vähäsateista, jospa se vähän tasottaisi tätä näitä epätavallisia sääoloja.
  Pehtoori taitaa nauttia tästä pitkittyneestä "syyssyksystä".♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pehtoori nauttii leudosta säästä kun lumikaan ei rajoita kulkua. Mutta kyllä jatkuvat sateet saavat senkin tylsistymään.
   Toivottavasti ei enää tule kovia pakkasia, se oli kaiken tuho.
   Kevätaurinko on erittäin tervetullut!

   Poista
 5. On kyllä ollut hämmästyttävän kummallinen talvi. Ehkäpä sitä lunta ensi vuonna ellei maaliskuu yllätä ;) Kauniita kuvia olet ottanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Onneli! Kovasti toivon, ettei maalikuulla ole yllätyksiä ja samaa tahtia päästään kevääseen asti. Pohjoisessa hukutaan lumeen, kaikki satoi sinne, ei riittänyt eteläosiin. :)

   Poista
 6. On tässä tullut nähtyä talvea jos jonkin moista, mutta tämä on kyllä eriskummallisin. Täällä itä-Pirkanmaalla on ollut pariin otteeseen lunta, mutta taas on nurmikot vihreänä. Pari kertaa pääsimme pilkille. Nyt taas osa järvistä lainehtii jäistä vapaina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan täällä asuessani olleen toisenkin vesisadetalven, miltei kymmenen vuotta sitten. Mutta näin lämpimiä tammi-helmikuita en muista ennen kokeneeni. Vain kaksi kertaa olen tänä talvena tarttunut lumilapioon. Nekin kerrat turhia, lumi suli pian pois.

   Poista
 7. Kyllä on ollut vähän outo talvi. Viikko pari on välillä pitänyt talven tapaista, mutta nyt on sekin vähän kadonnut. Piti muuten katsoa ihan tosissaan että miten päin tuo kauris oikein oli, hahmotusvaikeuksia näköjään lisääntyvässä määrin:) Kuutamokuva oli satumaisen kaunis, puhumattakaan ihanasta Pehtoorist, josta tulee hienoja kuvia varmasti ilman yrittämistäkin, on se niin hieno kissaus. Halauksia ja ellei niitä siedä niin silitys ja Mukavaa kevättä Teille, mitä se nyt onkaan, kun tuntuu ettei enää tiedä mikä vuodenaika on menossa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irja, me kyllä pidetään jo kevättä :). Pehtoori ottaa mielellään halaukset vastaan ja kehrää kiitokseksi. Suurin vitsaus lumettomassa talvessa on ollut pimeys, onneksi ollaan jo paremmalla puolella sen suhteen.
   Kamera tykkää komeasta pehtoorista ja kauris on vähän mutkalla kun korvallista kutittaa.

   Poista
 8. Hyttysiä verta imemässä talvella. Minä olen kissoja tarkistanut vähän väliä punkkien varalta mutta ei onneksi ole ollut, täällä on kuitenkin ollut harvakseltaan pieniä yöpakkasia. Ai että tuo köynnöspinaatti on makean värinen noustuaan maan pinnalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, punkkisyynit ovat arkipäivää. Normitalvenakin ensimmäiset punkit ovat ilmaantuneet jo maaliskuussa. Suojasin köynnöspinaattiakin omilla varsillaan, näytti niin viluiselta :)

   Poista
 9. Onko talvi vain vartin myöhässä?
  Kauniita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua! Toivottavasti lumi ei tule kesällä.
   Hih!

   Poista
 10. Tämä talvi on tosiaan ollut kummallinen. Myyrät ovat näköjään monilla käyneet kukkapenkeissä syömässä kukkasipuleita. Tpivottavasti jotain on säästynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myyrät juhlivat kun maa ei ole jäässä. Paljon on piippoja näkyvissä, mutta niitä taas verottavat jänikset. Ja pääkaupunkiseudulla kuulemma kanikansa juhlii ja tekee uusia käytäviä sulaan maahan. Meillä on englantilainen talvi.

   Poista
 11. Meilläkään ei ole tarvinnut tehdä lumitöitä kuin pari kertaa! Ja vettä on tullut niin paljon, että luulisi pohjaveden kohta tulevan maasta läpi;)
  Syyskrookukset kukkivat edelleen ja jouluruusissa on nuppuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmankos tuo vesi ei tunnut imeytyvän minnekään kun pohjavesi on jo vastassa ;)
   Uskomatonta, että teidän leveysasteella vielä syyskrookukset kukkivat. Jouluruusut kukoistavat täälläkin, mutta täällä ne ovat joutuneet kauriiden herkkulistalle.

   Poista
 12. Upea merikotka. Sinulla on siellä eläinkavereita, vaikka muille jakaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä näkee monenlaista vakituista ja satunnaista eläintä. Oikein mukavaa seuraa. Ihmisenä olen vähemmistöä.

   Poista

Kiitos kommentista