19.6.2021

Pyjamabileet

Saksankirveli sai keväällä kuritusta kun poistin pari isoa puskaa kasvimaan laidalta. Se leviää hurjasti siemenistä, joten ajattelin poistaa kukinnot ajoissa välttyäkseni ensi keväänä kitkemiseltä.
Olin jo katkonut oksia melko tovin kun huomasin, että kasvustossa touhuaa kymmeniä, jos ei satoja ötököitä. Oli lopetettava puuha ja lähdettävä ottamaan selvää mikä tuo upean värinen lude on nimeltään. Se paljastui pyjamaluteeksi, joka on melko uusi tulokas Suomessa ja levinnyt hyvin nopeasti. Kauniit pyjamat niillä.

Pyjamalude viihtyy putkikasvien kukinnoissa ja on harmiton. Opin myös, että linnut, varsinkin tintit, popsivat näitä mielellään. Joten bilettäkööt nyt jättimäisessä saksankirvelissä, poistan kukinnot sitten kun eivät enää maistu luteille.

Yöretkiin rantalehtoon on nykyisin uusi, erityinen syy. Valkolehdokit kukkivat ja niiden tuoksu leijailee öisin saunamökin ympäristössä. Suuret yökiitäjät pörräävät niiden ympärillä kuin kolibrit. Erityisen tyytyväinen olen siihen, että omalla raivaustoiminnallani olen saanut kasvin leviämään yhä laajemmalle ja nyt niitä näkee yhdellä silmäyksellä jo kymmeniä. Jossain vaiheessa pelkäsin sen kokonaan kadonneen, mutta sieltä se ponnisti kun raivasin pöpelikköä ja sananjalkaa.

Vaikka olenkin innostunut puutarhanhoidosta, on jättiosa maistani luonnontilassa ja saa ollakin. Vähän raivailen sieltä täältä, etteivät paikat ja pellonreunat kasva umpeen ja pieni luonnonsuojelussa oleva alue saa tietysti elää omaa elämäänsä koskemattomana.

Pellot ovat nyt kesannolla, mutta jotain niillekin pitää tehdä. Haaveilen kukkaniityistä.

Tai pitäisikö viljellä riistarehua, jottei sorkkajalkojen tarvitsisi käydä kurkkimassa puutarhaan herkkujen toivossa.

Kyllä rantarretkillä on mukavaa, tuumii Nero. Voi nähdä vaikka ohi uivan sorsaperheen jos hyvin käy.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

24 kommenttia:

 1. Valkolehdokki on aarre. Ihana, että leviää. Pyjamaluteet ovat hauskat tyypit. Jotkit kasvit ovat selvästi suosittuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin iloinen lehdokin leviämisestä. Pyjamissa touhuavat tyypit vaikuttavat hoitavan lisääntymistään.

   Poista
 2. Pyjamalude on hauskana näköinen, meillä niitä ei ole vielä ollut. Minä jätin eilen nokkoset kitkemättä luumulehdosta kun huomasin niissä nokkosperhosen toukkia. Ehtii sitä hoitaa kitkennän myöhemminkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin piti jättää yksi lupiinialue trimmaamatta kun seassa kasvoi nokkosta ja perhosentoukat nautiskelivat niitä. Poistin lupiini varovasti käsin. Täällä onkin tänään kuoriutunut uusi perhospolvi, sillä neito- ja nokkosperhosia lentelee paljon kukissa. Nokkosen on hyvä antaa kasvaa, se on monen perhosen isäntäkasvi.

   Poista
 3. Peura niin toiveikkaana kurkkii sieltä puutarhaasi. Oikein mukavaa viikonloppua teille Neron kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yllätin peuran eilen nuuskimasta kukkapenkkejä ikkunan alla, mutta mikään ei kelvannut.

   Poista
 4. Ihanaiset kuvat ja teksti! Pyjamaluteilla on koreat asut, hauska kuulla nimi tälle, jos vaikka joskus tapaisin itsekin.
  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Pyjamaluteet ovat levinneet kovaa vauhtia, eikä haittaa jos kerran ovat vaarattomia.

   Poista
 5. Pyjamaluteita en ole omassa puutarhassa nähnyt. Monenlaisia muita luteita kyllä. Ja ylipäätään ötököitä tuntuu tänä kesänä riittävän. Pitääkin kaivaa esiin hyönteiskirja selvittääkseni erilaisten mönkijöiden nimiä. 1500 neliön tontilla ei kovin paljon luonnontilaisille paikoille ole tilaa. Tontin laidalle olen jättänyt suosiolla nokkoskasvuston, jonka toukat olivat pari päivää sitten vallanneet. Tarkoitus oli tehdä nokkoslettuja. Luovuin ajatuksesta, jotta toukat saavat rauhassa ruokailla jaksaakseen kasvaa perhosiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulin, ettei mikään eläin syö luteita, maistuvat niin pahalle. En kosketellut pyjamaluteita, joten en tiedä haisevatko yhtä pahalle kuin metsä- ja marjaluteet. Taajamapihoilla voi naapuri alkaa huomautella, jos antaa tontin liikaa rehottaa :). Täällä on hehtaareita myös luonnolle ja lähin naapuri, joka on kesämökki, pitää pihansa täysin luonnonmukaisena, joten valituksia tuskin kuuluu siltä suunnalta.
   Perhoset voittavat nokkosletut ehdottomasti.

   Poista
 6. Ihanat ja tunnelmalliset kuvat taas!

  Meilläkin on nyt pörrännyt nokkosperhosia oikein isoin joukoin 🦋.

  VastaaPoista
 7. Kiitos! Uusia perhosia taitaa nyt kuoriutua vauhdilla. Kova lepatus käy kukissa.

  VastaaPoista
 8. Kirjoitin sulle jo viikonloppuna kommenttia, mutta jostain syystä julkaisu tabletilla meni mönkään. No, huh! Mitäs ihmeen pyjamatyyppejä siellä luuraa? Aika vinkeen värisiä. :D Taas upeat kuvat! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että jaksoit kommentoida uudestaan. Minulla oli yhdessä vaiheessa paljon ongelmia tabletilla kommentoidessa. Valitin Bloggerille ja he neuvoivat muuttamaan selainasetuksia, niin, että homma alkoi sujua. Yritä pärjätä helteissä.

   Poista
 9. Viime kesänä näin kuvia ensimmäistä kertaa pyjamaluteista, mutta livenä en ole nähnyt. Kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt niitä on levittäytynyt koiranputkiinkin.

   Poista
 10. Komeat pyjamat.
  Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit. Pyjamassa tarkenee hyvin näillä helteillä.

   Poista
 11. Veikeät luteet ;)
  Upea kuvasarja jälleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, raitapyjsmat ovat nyt täällä suurinta huutoa.

   Poista
 12. Valkolehdokin jos saisi itsekin olisin todella onnellinen. Mutta siirtää niitä ei ilmeisesti saa 🤔❓
  On rauhoitettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkolehdokki on rauhoitettu ja hyvin vaativa kasvupaikan suhteen, se kasvaa vain missä haluaa, joten sitä ei edes kannata yrittää siirtää.

   Poista
 13. Mikä bloggaamisessa on tällä hetkellä haastavinta vai onko mikään? Entä miten paljon käytät aikaa bloggaamiseen päivässä / viikossa?

  Aurinkoista kesän jatkoa!💛

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tässä harrastuksessa isompia haasteita ole 😊
   Aikaa bloggaamiseen kuluu vaihtelevasti, tarkkoja aikoja en osaa sanoa.
   Mukavaa kesää sinullekin!

   Poista

Kiitos kommentista