22.10.2013

Kesä jatkuu sisällä

Talvella hankkimani ruusupuu, eli runkoatsalea josta kerroin mm. täällä, vietti kesän ulkona. Toin sen sisätiloihin ja puu alkoi heti ahkerasti kukkia.

Vaikka se onkin vähän kärsinyt niin koko kasvi on täynnä nuppuja. Mikä ilo! Nyt on taas yritettävä pitää se hengissä talven yli.

Jokin aika sitten ihmettelin perennapenkissä olevaa kasvia, en muistanut mitä olin tähän istuttanut. Myöhemmin välähti, että olin tökännyt atsaleapuusta leikkaamani juuriversot maahan ja ne olivat lähteneet iloiseen kasvuun. Tuskin selviää talvesta enkä jaksa ryhtyä hoitamaan tätä sisällä, joten se saa jäädä oman onnensa nojaan, jospa talvesta vaikka tulisi leuto.

Ensimmäinen kesäkukkaistutukseni toukokuun alkupuolella oli tähtisilmä ja pari pientä murattia. Kasvi on kukkinut runsaana koko kesän, toin sen sisään muutaman pakkasyön jälkeen ja tämäkin purskahti täyteen kukkaan. Kukkikoon niin kauan kuin jaksaa, siirrän sitten taas keväällä sen ulos.

Kaikki pelakuut jatkavat kukkimista. Mårbackan uudet kukat ovat valkoisia, se ei jaksa enää kehittää väriä. Pitäisikö pelargoniat leikata jo alas talvehtimista varten?

Ulkona viihtynyt muratti sai kauniin syysvärin. Kirpparilta löytyi tuo kaunis Arabian kukkaruukku.

Samaan aikaan ulkona Lucy kantaa lumikuormaa, muttei kovin kauan, sillä lämpötila nousee lähipäivinä.
Vilkaisin pitkän ajan sääennustetta ja melkein koko marraskuu näytti olevan plussan puolella. Tilannehan voi vielä muuttua, mutta minua plussat eivät haittaisi yhtään. Jouluksi sitten vähän lunta ja pakkasta :)

Mukavaa viikkoa kaikille!

45 kommenttia:

 1. Ihan samat säätoiveet mullakin, plussaa saisi vielä olla! Talvi jatkuu sitten kuitenkin maaliskuulle, joten saammehan nauttia siitä kuitenkin.

  Toivon onnea runkoatsaleasi talvehtimiselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi jatkuu tosiaan tavallista pitempää, joten täältä päästä on saatava hyvitystä :) Atsalean hoitamisen kanssa sisätiloissa on oltava tarkkana, ulkona se pärjäili ihan itsekseen.

   Poista
 2. Kivasti ne kasvit virkistyvät kun pääsevät evakkoon sisätiloihin. Minuakin kiinnostaisi kuinka toimia pelargonioiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvit ajattelivat, että ihanaa kesä jatkuu vielä. Tuolla tuli jo hoito-ohjeita pelakuille, eli antaa olla vain ja toivoo parasta :)

   Poista
  2. Peukut pystyyn siis, toivotaan, toivotaan!

   Poista
 3. Upea runkoatsalea ja muutkin kasvit! Toivottavasti talvehtiminen onnistuu hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on paineita tuon runkoatsalean kanssa, kun se on pysynyt hengissä näin kauan, toisoisi sen voivan jaltkaa eloaan vielä pitkään.

   Poista
 4. Upeat kukat,kauniisti kukivat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä löytyy kukkimisen riemua :)

   Poista
 5. On kyllä upea atsalea, ja vielä jaksaa kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruukkuatsaleathan on aikataulutettu kukkimaan joulukuussa, tai ainakin loppuvuodesta. Ihmettelen, että atsaleani jaksaa kukkia uudestaan noin runsaana.

   Poista
 6. Hienoa, että tuo atsalea viihtyy noin hyvin :) Onkohan sillä loppujen lopuksi väliä milloin niiitä pelakuita leikkaa, pääasia lienee saada pidettyä ne hengissä talven yli.Minä olen lekannut, jotta veisivät vähemmän tilaa, Töissä kukkivat kauniisti lähes koko talven, kun ei ole varsinaista talvetuspaikkaa. Keväällä leikellään siellä. Ihana toi sun luonnonhistoriallinen osasto :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ällistynyt atsalean vedosta :) Minullakaan ei ole pelakuille varsinaista talvetuspaikkaa, mutta yritän pitää ne hengissä samoissa tiloissa kuin itseni ja Neron. Täytyypä esitellä taas jossain vaiheessa lisää luonnonhistoriallisen osaston ihmeitä.

   Poista
 7. Ihania, kauniita kukkia sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkijat tuottavat vieläkin iloa vaikka piha on edelleen valkoinen lumesta.

   Poista
 8. Samat on säätoiveet minullakin, yhtään aiemmin ei olis talven tarve tulla - meillä ei onneksi edes lunta!
  Kauniit nuo sun kukkasi, toivottavasti talvehtivat.....mistä tulikin mieleeni, että minttu ehti hyvin juurtua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että minttu kotiutui. Se on sitkeä sissi ja pärjää varmaan kaikenlaisissa oloissa.

   Poista
 9. Ihanasti siellä vielä kesäkukat kukoistaa. Tosta pelargoniasta sen verran, että itse olen leikannut ne vasta keväällä ja jossain olen myös lukenut siitä. Itse olen onnistunut näin vuodesta toiseen niiden kanssa. tosin viime talvena ei ollut yhtää pelargonia talvisäilytyksessä, mutta nyt on..:) Lumi on vähän kaksipiippuinen juttu...se suojaa kasveja mutta myös liika lumi on ärsyttävää...noh...katsotaan kuin meidän käy tänä talvena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pelakuuvinkeistä, katsotaan miten niiden kanssa käy. Jos on pakkasta niin sitten tarvitaan lunta kasvien suojaksi, mutta jos ollaan plussalla niin ei haittaa vaikka maa on paljas. Kunhan ei koko talvea, hiihtämäänkin olisi kiva päästä.

   Poista
 10. Muratit ovat upeita. Ihan lempparikasvi, jonka tahdon aina uusia kun edellinen vetelee viimeisiään huolimattomassa hoidossani. Pelargoniat päädyn myös uusimaan joka kevät...ei ole hortonomin vikaa niin paljon että viitsisin talvehdittaa :). Kauniita kuvia :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muratit ovat viehättäviä, viime syksynä osa jäi ulos syysistutuksiin ja paleltui. Tänä vuonna laitoin muratit omissa ruukuissaan syysistutuksiin, niin ne on helppo ottaa talveksi turvaan. Saa nähdä miten noiden pelargonioiden kanssa käy, yrittänyttä ei laiteta :)

   Poista
 11. Ihanaa jos pysytään plussan puolella, huomattavasti turvallisempaa kulkea polkupyörällä. Sen jälkeen saisikin tulla kerralla lunta niin paljon, että pääsee suoraan siirtymään potkukelkkailuun =)
  Ihailen minä vaan näitä sinun kukkiasi, sillä itseltäni kuolee joka kasvi talven mittaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle sopisi hyvin siirtyä polkupyöräkelistä potkukelkkakeliin :)
   Meillä on talvella sisällä niin viileää, että kasvit kai sen vuoksi pysyvät hengissä. Oliivipuukin on jo monta vuotta vanha.

   Poista
 12. Kyllä sinussa selvästi on viherpeukalon vikaa, kun sinulla kaikki kukkii vielä niin kauniisti! Minä onneton annoin pelakuitteni paleltua ulos, joten roskiin menivät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistin siirtää pelkuut ajoissa kuistille, ja viime hetkellä siitä sisätiloihin. Edellisvuonna ne saivat kylmää kuistilla, en ollut tarpeeksi tarkkaavainen.

   Poista
 13. Yleensä minä en ole kateellinen mistään, mutta se että olet saanut tuon runkoatsalean säilymään hengissä, aiheuttaa pienoista kateutta. Tai sanotaan, että se on ihailua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihailun pitäisi kohdistua atsaleaan, se on onnistunut selviämään hengissä hoidostani huolimatta :) Ihmettelen itsekin että tähän on tultu.

   Poista
 14. Ompa kaunis kukka ♥
  Minulla kukkii kiinanruusu antoisasti vielä.
  Kohtahan ne amarylliksetkin pitää laittaa multaan, joka vuosi unohdan koska ne piti laittaa, että jouluna kukkii :)
  Murattia en jostain syystä saa ikinä kasvamaan, en tiedä syytä, vaikka muuten minullakin on paljon viherkasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli vanha kiinanruusu, oikein upea kerrottu, mutta se tuli hulluksi. Kun täällä maalla se sai viettää kesät ulkona niin se kukki vuoden läpeensä, niin, ettei se jaksanut juurikaan kehittää enää lehtiä. En lannoittanut sitä, mutta en vain saanut kukintaa lievenemään, lopulta se kukki itsensä niin huonoon kuntoon, etten enää halunnut pitkittää sen elämää. En tiedä muratin hoitamisesta muuta kuin, että ne vain ovat ja sinnittelevät talven yli, kesällä pääsevät taas ulos jos elävät siihen asti :)

   Poista
 15. Upea atsalea ! Tosi kaunis kukka. Ja voi harmi ettet asu aitani takana, ottaisin ilomielin juurtuneet pistokkaat ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Antaisin ilomielin pistokkaat jollekin, joka jaksaisi niitä hoidella. Tämä laji tuskin pärjää ulkona talvea paitsi jos on hyvin leutoa kevääseen asti.

   Poista
 16. Lämpöasteiden puolesta liputetaan täällä!

  Onnittelut kukkivasta runkoatsaleasta. Peukut ylhäällä, että pelakuiden talvetus onnistuu. Minulla ei onnistunut viime vuonna, vein ne mökille ja leikkasin jo syksyllä. Nyt vein taas pelakuut mökille enkä leikannut, mutta eivät kovin hyviltä näytä, alkoivat lehdet ruskistua saman tien, kun vein ne sisälle. Ehkä se on sitten liian lämmintä ja liian vähän valoa. Mökillä ei ole vielä säädetty talvilämpöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä lämpötilaero aiheutti shokin kukille. Ennen vanhaan mummot vain siirsivät kukat sisälle ja kastelivat joskus, hyvin pelakuut taas keväällä lähtivät kasvun. Joskus minulla pelakuut ovat menneet talven aikana melko raakuiksi, mutta keväällä ne ovat virkistyneet. Toivotaan parasta näiden kaunottarien kanssa.

   Poista
 17. Mietinkin juuri pari päivää sitten , onko atsaleasi vielä hengissä -hyvin näyttää voivan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä muistit kauniin atsalean :) Sehän kehitti pari kukkaa loppukesästä ja hihkuin jo niistäkin, mutta tämä täydellinen kukinta on kyllä yllätys. Täytyy yrittää hoivata sitä oikein.

   Poista
 18. Ihana kuulla, että olisi lämpimämpää tulossa. Ensilumet saa kyytiä! Olen samaa mieltä, että jouluksi sitten voi lumi tulla;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ennuste pitää paikkansa, ainakin nyt meillä sataa vettä :) Märkyydestä en niin kovin perusta, mutta lämpöasteet kuulostavat lämmityksenkin vuoksi erinomaiselta. Jouluna sitten suloinen lumipeite ja talvi :)

   Poista
 19. ihana kuva muratista !
  voi harmitusten harmitus kun viskasin mun pelakuun kompostiin....no hortensia on pelastettu sisälle , toivotaan parasta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla hortensia on joskus pudottanut kaikki lehtensä talven aikana, keväällä se on kuitenkin alkanut versoa uudelleen. Eli ei kannata heittää toivoa vaikka kasvi näyttäisi kärsineeltä.

   Poista
 20. En ehtinyt pelastamaan ainoatakaan kesäkukkaa mökiltä, sillä kovat yöpakkaset veivät kaikki alkukuusta. Eipä kannattaisi ilmeisesti lähteä arkea viettämään kaupunkimaisemiin... Upeasti kukkivat nuo "kesäheinät"!

  T. Sari Puumulista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelakuut muistin siirtää ajoissa kuistille, mutta nuo muut viettivät muutaman pakkasyönkin ulkona ennen kuin havahduin, onneksi selvisivät vammoitta. Ehkä ne luulivat, että oli lyhyt talvi ja alkoivat innokkaasti kukkia sisällä :)

   Poista
 21. Kauniisti jaksavat kukkia :) Meillä talvi käväisi äkkiä. Tänään +12 astetta, tuntui jo lähes kuumalta.

  Mukavaa viikkoa sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tänään talvi lähti vesisateen myötä ja aloin suunnitella sienimetsään lähtöä :)

   Poista
 22. Voi tuota atsaleaa, kuinka on kaunis! Ja pelakuut ja Lucy myös. Minullakin viime talvena saamani atsalea kukkii nyt, ei yhtä runsaasti kuin sinun runkoatsaleasi. Just nyt pidän sitä vielä parvekkeella, koska kissanpennut ehtivät jo pureskella yhden kukan. Orkideat on kaikki nostettu katonrajaan keittiön kaapin päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neroa ei onneksi sisäkasvit kiinnosta vaikka ne olisivat lattialla. Mutta nuoriso on eri juttu. Luulenpa, että muistelen tätä atsaleayllätystä vielä pitkään, vain kerran aiemmin olen onnistunut kukittamaan atsalean uudelleen.

   Poista

Kiitos kommentista