Amppelimansikka jaksaa aina vain pitää kesää vaikka lumisadetta on jo luvassa.
Olen siirtänyt mansikat kuistille ja jonain lähiaamuna poimin tuosta vielä kourallisen aamiasmarjoja.
Poimin kaikki viimeiset lehti- ja palmukaalit ja kuivatin, nyt on runsaasti vihreää lisättäväksi talvella ruokiin.
Punainen lehtikaali muuttui kuivaessaan lähes mustaksi.
Kasvimaalta on poimittavissa vielä mangoldia, maa-artisokkia ja monia yrttejä. Joskus olen kaivellut maa-artisokkia vielä joulukuussakin. Tänä vuonna ne ovat olleet erittäin satoisia ja mukulat ovat jättimäisiä. Harva se viikonloppu joku vie niitä kassillisen tai pari mennessään ja silti sadosta on poimittu vasta murto-osa.
Tämä kuva kasvimaalta on otettu viikko sitten. Sen jälkeen on ollut aika koviakin yöpakkasia ja lehdet melkein jo varisseet puista.
Kehäkukat kukkivat edelleen pakkasista välittämättä.
Kohta on jätettävä pitkät jäähyväiset kasvimaalle, se on tuottanut paljon iloa ja hyötyä tänäkin kesänä.
Leppoisaa viikonloppua kaikille!
5 tuntia sitten
Syksyisessä kasvimaassa on jotain surullisen kaunista. Mukavaa viikonloppua sinullekin:)
VastaaPoistaKiitos! Syksyisen kasvimaan kypsä tuoksu ja viimeiset sinnittelijät ovat samalla tavoin kiinnostavia kuin keväällä innostuneet alut
PoistaSiellä sitä kyllä on herkkua jos monenmoista!
VastaaPoistaYöllä satoi muutaman sentin lunta. Fiksuimmilla on jo talvirenkaat alla :) minulla ei vielä.
PoistaSulla on upea kasvimaa. Haikeat jäähyväiset...
VastaaPoistaHaikeaa tämä on, mutta keväällä taas alusta.
PoistaIhana puutarha ja niin kaunis syksylläkin! Toivottavasti minullakin on joskus vastaava :) Toivoa on, vaikka siivottavaa ja raivattavaa riittää pitkäksi aikaa vielä :)
VastaaPoistaSyksyinen puutarha on jotenkin lumoava. Puutarha kannattaa aloittaa pienestä ja tehdä lisää kun voimat sallivat. Ei kannata kuvitella, että puutarhan pitäisi olla heti valmis, nimimerkki kokemusta on.
PoistaOn sulla kyllä huikea kasvi- ja kukkamaa siellä. Kaikkia sellaisia vähemmän yleisiäkin näytät kasvattavan. Ihailtavaa.
VastaaPoistaKasvimaa on ylpeyden aiheeni ja kaikki vieraat kierrätetään sitä katsomaan :) On ihanaa olla edes osa vuodesta melko omavarainen.
PoistaLunta ja mansikoita,ei ihan tavanomaisin yhdistelmä:)
VastaaPoistaLeppoisaa viikonloppua sinnekin!
Kiitos! Mansikka on ahkeroinut tänä kesänä eikä osaa ollenkaan lopettaa.
PoistaTotta tosiaan, mikä yhdistelmä: mansikoita kun ulkona maa valkoisenaan! Ehkä meilläkin vielä joskus.
VastaaPoistaTämän kesän vahvistin amppelimansikan tainta, joka jäi jäljelle viime syksystä, jolloin Kartanonherra jyrryytteli sen päältä jyrsimellä :D Näytti ikkunaan vielä minulle peukaloa, että jes, kova paakku, mutta ei kauaa, ja minä järkytyksestä valkoisena, että minun amppelimansikkani! :D
Mansikka on niin lämmön ja kesän symboli, että sen kasvaminen ja kypsyminen lumen keskellä laittaa ajatukset vinksalleen.
PoistaToivottavasti mansikkasi tuottaa satoa ensi kesänä, minunkin pitäisi vielä saada maahan nuo kymmenet alut, joita amppelimansikka teki.
Vaihdatatkos renkaat samassa paikassa kuin keväällä ? :)
VastaaPoistaLumimansikoita . Aurinkoista viikonloppua.
Kiitos! Samassa paikassa :) Saa nähdä miten tällä kertaa käy. Pitäsisiköhän kammata tukka ja laittaa hulipunaa :D
PoistaOij, ja me säilöimme mansikkaa enemmän kuin ikinä ja se kaikki on nyt jo nautittu...
VastaaPoistaAi sulla on joku kiinnostava renkaiden vaihtomesta;)
Mukavaa viikonloppua!
♥
Hih, olin juuri samaan aikaan blogissasi käymässä kun sinä vierailit täällä. Kuivaan vielä kyyneleitä :)
PoistaMinulla on pakastin vielä pullollaan mansikkatilalta poimittua luomumansikkaa.
Toinen Leena muisteli keväistä renkaidenvaihtoreissuani, jolla sain kosinnan. Postasin siitä täällä: http://autuasolo.blogspot.fi/2013/04/kosinta-ja-tunnustuksia.html
Voi, sinulla mansikka tuottaa vielä satoakin! Minun amppelimansikkani lopetti tuotannon jo elokuussa...
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua! :)
Kiitos, tämä mansikka tuntuu olevan erityisen ahkera yksilö.
PoistaMihin sinä käytät mangoldia? Minullakin on sitä vähän, mutten oikein osaa käyttää sitä kuin muun salaatin seassa!
VastaaPoistaLaitan mangoldia kasvispatoihin ja -keittoihin. Käytän sitä myös kääryleaineena, mangoldin lehteen voi kääräistä melkein mitä vain ja uunin kautta suuhun. Esimerkiksi kanttarelli-vuohenjuusto-mangoldikääryleet ovat herkkua. Raakana se ei enää näin myöhään ole kovin hyvää, kesällä se kyllä maistuu niinkin.
PoistaKiitos vinkeistä, kokeillaan!
PoistaMeilläkin on tuullut tänään kovasti ja tuntuu, että tuuli käy talon läpi, on aika viileää. Onneksi lumi on sulamaan päin ja ensi viikolla vielä odotettavissa lämpimämpiä ilmoja.
VastaaPoistaIhanat kuvat, talvea kohti mennään, täällä on ollut vasta muutama pakkasaamu, onneksi kun pihahommat vielä kesken, oikein mukavaa viikonloppua ja namikasta tietysti.
VastaaPoistaKiitos! Lumi tuli yöllä ja pihahommat ovat vielä kesken täälläkin, mutta ei talvi tullut vielä jäädäkseen.
PoistaOlet saanut vangittua kuviisi niin kauniin syksyfiiliksen, että voiko olla totakaan. Ainkain tuo mansikkajuttu on hyvin epäilyttävä ;)
VastaaPoistaEn ole koskaan aiemmin poiminut mansikoita lokakuussa, tai tiedä häntä vaikka kypsyisivät vielä marraskuussakin :)
PoistaNiin viehkeäsi kaartuu tuo mansikka tuohon kulhon puolelle - ihastuttavia kuvia! Tuo lila kaali on upean jylhän oloinen ,,, ja ajatella että ne kehäkukat vielä kestäneet hallaa. Leppoisaa viikonloppua sinulle!
VastaaPoistaKiitos, Nina! Nämä murroskaudet ovat mielenkiintoisi ja kasvien elämänvoima ihastuttaa, ne eivät halua kuolla ja antaa periksi talvelle.
PoistaOot sä aikamoinen hyötyviljelijä :) Talven varalle säilömisessä on jotain alkukantaista ja kiehtovaa. Vaikkei siitä niin kauaa ole, kun hyötyviljely on ihmisille ihan elinehto, jos meinasi talvella saada jotain ruokapöytäänsä.
VastaaPoistaPuutarhanhoitoni painottuu hyötyviljelyyn, muu ilo ja kauneus on sivutuotetta. Ostin kirpparilta muutamia vanhoja puutarhaoppaita ja niissä on kyllä varsin eri meininki kuin nykyisissä. Hyöty ja leivänjatke korostuvat.
PoistaOn todella sitkeä mansikkalaji, kun on pysynyt hyvänä näin kauan ja hyvin hoidettu tietenkin :)
VastaaPoistaLehti- ja palmukaalien kuivatus oli aivan uutta minulle. Miten käytät niitä talven aikana ?
Mansikka on sitkeä, mutta hoito on ollut vähän niin ja näin, vain kastelua silloin tällöin.
PoistaKaalien kuivaaminen on todella helppoa. Teen niistä viherjauhetta, rutistan kuivatut lehdet tölkkeihin. Niitä on helppo lisätä vähän kaikkeen, patoihin, keittoihin, aamujugurttiin, marjasmoothieihin jne. Suuri kaalimäärä vie kuivattuna melko vähän tilaa ja viherkaalihan on ranvintorikkaimpia kasvejamme.
Kaunista ja jotenkin haikeaa. Syksy on minulle rakas. Sellaisena, jona se on Suomessa. Istanbulin syksy on lämmin ja leuto, kirpeyttä saa vielä odottaa. Sinun kuvistasi se oikein huokuu.
VastaaPoistaMeillä on kirpeää :) Maa valkoisena ja tällä hetkellä täysikuu ja tähdet loistavat kirkkaina. Sisällä on lämmintä, olen juuri leipomassa :)
Poista