19.4.2015

Ensin tehtiin aita

Keskiviikkoiltana poimitut ensimmäiset valkovuokot ja rentukat.

Kasvimaan ensimmäinen kunnostustoimenpide on aita. Talven aikana aitaa oli kaatunut ja pieniä sorkan jälkiä näkyi kaalimaan kieppeillä.
Ilta-aurinko osui rannan koivuihin hienona kontrastina tummanpuhuvalle taivaalle ja sitä heijastavalle järvelle. Ihanaa kun on jo valoisia iltoja, puutarhassa voi tehdä pitkää päivää, nyt jo peippojen laulua kuunnellen.

Puuhiani tarkkailtiin kiinnostuneena. Kauriiden polku kulkee aika lähellä kasvimaata ja herkulliset lemahdukset saattaisivat houkutella ne ottamaan sivuaskelia. Aita opettaa ne pysymään poissa.

Kevättähdet ovat aloittaneet kukintansa.

Lisää tähtiä luvassa.

 Laukka kuuluu jo.

Tämä outo tyyppi kurkkasi maasta hyvin aikaisin. Se kasvaa uudessa kukkapenkissä, jossa viime kesänä oli kesäkukkia, tsinniaa, unikoita ja astereita. Syksyllä istutin penkkiin sipulikasveja ja joitakin perennoitakin. Mutta tämä on yllätys, saa nähdä miksi se aikoo.
Reipasta sunnuntaita kaikille!
Tehkää rivakka lenkki vaikka äänestyspaikalle jos ette vielä ole ilmaisseet tahtoanne.

PS. Kirjaan tänne itselleni, että eilen laitoin perunat multaan. Kokeilen tänä kesänä saavikasvatusta.

40 kommenttia:

 1. Kaunis tarkkailija sulla! Meikä on jo äänestänyt, joten suuntaan pihalle, jos sää sallii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, pihalle siis. Sää näyttää täällä lupaavalta.

   Poista
 2. Iloista kevättä ja puuhailuja.
  On niin kivat kuvat ja kaurishan on valloittava :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kauris on kaunis katsella, mutta huono kasvimaan vartijana :)

   Poista
 3. Oi voi, nyt olet vaaravyöhykkeellä, omalla pihallani kauriit kävivät popsimassa kaikki kevättähdet ja osan laukoista.
  Äänestetty on jo :-) Iloista puutarha/äänestyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nuo kolme kaurista ovat asustelleet täällä jo monta vuotta. Lämpimänä vuodenaikana ne eivät juuri tule pihapiiriin, sillä minä olen melkein aina ulkona. Yhtenä syksynä oli jouluruusua haukattu, mutta muuten kasvit ovat saaneet olla rauhassa. Ensimmäisinä vuosina ne olivat röyhkeämpiä, popsivat kukat ruukuistakin. Nyt meillä on omat reviirit. Puutarhapäivä näyttää lupaavalta, tiedossa on ainakin maankääntöä.

   Poista
 4. Kylläpä siellä jo kukkii! Vaikka lunta oli sielläkin kovast, niin kevät taisi tulla tosi nopeasti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät lähti reippaasti etenemään kun pääsi alkuun. Aamukahvia nautin peipposten laulaessa.

   Poista
 5. Ihanaa kukintaa jo nyt, hienot kuvat kuten aina. Kaipaan puutarha touhuja tosi paljon mutta jospa vielä joskus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhatouhut ovat kuin vitamiinia näin keväisin. Ruukkuunkin voi perustaa puutarhan, koolla ei ole väliä.

   Poista
 6. Asua kauriiden polun ääressä. Ihmettä! Ja äänestämään olisi tarkoitus lähteä, kunhan saadaan ensin jonkunlainen raivaus tehtyä talossa. Hyvää Pyhäpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka päivä katselen kauriiden puuhia ja huomaan niiden pälyilevän näkyykö minua pihalla. Olemme uteliaita toistemme suhteen, mutta tietty etäisyys on hyvä säilyttää :)

   Poista
 7. Pettävän suloinen tuo tarkkailijasi. Aita lienee hyvä ratkaisu. Minä ennakoin jo äänestyksen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aita on välttämättömyys noiden naapureiden takia. Ei tule turhaa kränää. Onneksi kasvimaani ei ole kauriiden ainoa ravinnonlähde.

   Poista
 8. Peura katselee niin kauniisti ja aivan kuin kysyy 'Saako tulla?'
  Kiva katsella näitä kukkakuvia, kun täällä on vielä lunta. Eilen ripottelin tuhkia kukkapenkin päälle siinä toivossa, että aurinko sulattaisi nopeammin lumikasat;)
  Se on kyllä kiva, että nyt valoa riittää jo melko myöhään asti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei saa tulla! Vaikka kuinka kauniisti katselisi :)
   Syksyllä vien niille naatteja ja ylijäämää pellon reunaan. Kyllä se lumi lähtevät äkkiä kun alkuun pääsevät.

   Poista
 9. Noin kesy ja kaunis peura....enkä minä ole eläissäni onnistunut näkemään yhtäkään. Kyllä niitä kuulemma tälläkin kylällä elelee, mutta onnistuvat aina minua välttelemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei kuitenkaan kovin kesy :) Ne ovat tottuneet olemassaolooni, mutta ovat onneksi varuillaan ja valmiita pakenemaan. Ne ovat ihan mukavia kauempaa katsoen, mutta pihalleni en tuota laumaa kutsuisi.

   Poista
 10. Ei sitä aina tiedä pienenä, miksi isoksi aikoo tulla :) Aita on varmasti oikein oiva ratkaisu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika näyttää mitä tuostakin tulee :)
   Mitään ei kannata kylvää/istuttaa ennen kuin aita on pystyssä.

   Poista
 11. Hienoja kuvia!
  Itse kävin ennakkoäänestämässä, mutta Ukkokullan viivanvedon varmistamiseksi palattiin juuri kahden tunnin kävelyreissulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennakkoäänestys on kätevää, mutta oikeana päivänä tunnelma äänestyspaikalla on jotenkin juhlavampi. Näin muistelen, en ole käynyt moneen vuoteen :)

   Poista
 12. Sailakaan ei kommentoinut keltaisen oudon tyypin nimeä. Nuppunen kukka muistuttaa mielestäni jääkurjenmiekkaa, vaan lehdet eivät muistuta.
  Suloinen pikku peura, vanhemmat peurat ovat varmaan neuvoneet pysymään omalla alueella. Aita on varmasti ehdoton!
  Mahdoinko istuttaa tähtilaukkaa....ostin alesta paljon sipuleita ja pussit jemmasin jonnekin....ajatus ei oikein pelannut loppusyksyllä ja puutarhakamat on vähän hujan hajan. Mutta vastaan tulee tyhjät sipulipussitkin ja viimeistään kasvien alkaessa kukkia tietä mitä on istuttanut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oudosta tulokkaasta ei varmaan kukaan osaa sanoa mitään, en edes minä, joka voisi arvailla mitä tuossa voisi kasvaa. Siinä ei ole nuppua, lehdet ovat melkein keltaiset. Toivottavasti ei paljastu rikkaruohoksi :)
   Minäkin jemmasin sipulipussien nimet ja kuvat, mutta kaikkia en merkinnyt istuttaessa ja nyt odotan jännityksellä mitä nousee. Peuraperhe saa elellä rauhassa omaa elämäänsä, minä elelen omaani :)

   Poista
 13. Oooh! Tuota laukka kuvaa piti pysähtyä ihastelemaan sitä oikein toviksi. Tajusin muuten tässä samalla, että meidän aitaprojekti suojaa myös uudet omena ja päärynäpuut ja suklaakirsikat rusakoilta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kyllä en vielä tiedä mikä laukka on kyseessä. Ainakin Libanonin laukkaa pitäisi kasvaa jossakin. Aita on hyvä sijoitus sekä karkulaisten takia, että talttahampaita vastaan. Ehkä koiratkin pitävät rusakot loitolla. Meilläkin kissa huolehtii siitä, etteivät ne viljelykautena tule pihaan.

   Poista
 14. Peura on kyllä ihan jees kaveri kunhan pysyy aidan toisella puolella. Muistelen muutaman vuoden takaisia puoleksi purtuja tulppaanin nuppuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska tämä talo oli ollut asumattomana ennen minua, menivät ensimmäisenä vuonna kaikki kasvit parempiin suihin. Peurat pistivät jopa puutarhakalusteet säpäleiksi ja kuskasivat kottikärryni pitkälle pellolle. Olin tullut niiden reviirille. Monien vuosien taistelun jälkeen olemme löytäneet sopivan yhteiselon muodon.

   Poista
 15. Mulla on pienempiä seuralaisia: rusakoita, yks kurre ja melkoinen määrä kotiloita.
  Pihapäivä tuli varmistettua jo ajoissa, eli ääni annettu jo ennakkoon, eipä tarvi tänään hötkyillä. Puutarhahommat saa viedä ajan ihan rauhassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit olla tyytyväinen, ettei lisänä ole kauriita. Onneksi minulla ei ole vielä kotilo-ongelmaa. Muutaman löysin kun kääntelin maata ja siirtelin katteita. Mutta muutama pitää ollakin. Kasvimaan reunalla asuu vaskitsoita, ne pitävät rastaiden kanssa huolen kotiloista. On ollut ihanan rauhaisa puuhastelu päivä, ilmakin alkaa lämmetä, joten kevät etenee.

   Poista
 16. Kauriit ovatkin mukavia tarkkailijoita, meillä on tuolla takapihalla kauriiden syöttöpaikka ja pari vuotta sitten siellä oli parhaimmillaan 4 syömässä samaan aikaan :) Mukavaa sunnuntai iltaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kauriit kuljeskelevat missä milloinkin, mutta täällä tuntuu olevan yksi niiden vakipaikka. Metsä ja pelto tarjoavat ravintoa ja turvaakin.

   Poista
 17. Aivan ihastuttava tuo ensimmäinen maljakuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis metallipikari löytyi äskettäin kirppikseltä. Olen selvästi kiiltävän perään :)

   Poista
 18. Voi tuota metsän väkeä kun tunkee maillesi herkuttelemaan!!! ihania kuva jälleen, joko teillä rentukat ja valkovuokot kukkivat, ihania! Ja tuo kauris, meillä ei ole kauriita tai peuroja harmina onneksi, jatkuva aitaaminenkaan ei ole kivaa! Ihana heleän vihreä tuntematon! Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkovuokot aloiielevat kukintaa, joissakin paikoissa ne jo kukkivat, tosi aikaisia. Alku kasvimaan kanssa oli hankalaa; mikä myyriltä jäi tuhoamatta meni peurojen suuhun. Nyt on onneksi rauhallisempaa, Nero pitää myyrät loitolla.

   Poista
 19. Sanoit tuossa peurojen polku ja jäin miettimään, että kun meillä on näkynyt nyt poikkeuksellisen usein peuroja, onkohan ne muuttaneet aiempia kulkureittejään jostain syystä? Ennen peuroja näkyi harvakseen pellon toisella laidalla, hyvinkin kuukausi tai pari saattoi olla väliä. Nyt tuntuu, että peuran, pari tai isomman laumankin näkee tuon takapihan katajasaarekkeen luona kulkevan (ja aina samaan suuntaankin).

  Täällä kukkiin ainakin sinivuokot. Valkovuokkojen taimia en ole vielä nähnyt pihallakaan ja niitä siellä kyllä on, mutta tuolla metsän suunnalla en ole käynyt kurkkimassa. Vähän kaikkea täällä jo nousee ja kukkiikin, köynnöksissä on jo avoimet lehdet ja joissain pensaissa silmut auki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peurat kuljeskelevat aika laajoilla alueilla, ehkä ne oleilevat nyt Jovelan kulmilla. Ne käyttävät usein samoja reittejä, metsässä näkee usein selkeät polut.
   Nyt kun lämpötilat taas nousevat, kiihtyy kasvu ihan silmissä.

   Poista
 20. Ihanat vuokokin ja ihana asetelma! Siellä liikkuukin todellisia puutarhaterroristeja, niin kauniita ovat vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi nuo terroristit pysyvät pois pihasta (ainakin enimmäkseen), mutta mangoldin ja porkkanan kutsuvat tuoksut ovat niiden nenään vastustamattomia. Rauhanomaisen naapuruuden vuoksi aita on hyvä ratkaisu.

   Poista

Kiitos kommentista