24.4.2015

Valloitusvinkki

Kasvimaa on perustettu erinomaiselle peltomaalle, multa on muhevaa ja siinä kasvaa kaikki hyvin. Ikävä kyllä sen hoksasivat myös vuohenputki, nokkonen, horsma, lupiini ja juolavehnä kun talo oli vuosikaudet asumattomana ja puutarha vailla hoitoa. Kasvien puolen metrin paksuinen juurimatto ei talikkoa kavahda.
Maata ei pysty valloittamaan niiltä voimakeinoin, on käytettävä älyä ja viekkautta.

Peitän maapalan mustalla muovilla vähintään yhdeksi, mieluummin kahdeksi kasvukaudeksi. Kun poistan muovin on sen alla rikaton ja helposti käännettävä maa. Talikko puree siihen kuin veitsi voihin ja kasvuala laajenee. Maassa kihisee tarpeellisia, mätänevillä juurilla herkutelleita matoja ja muita eliöitä. Siemenet saattavat tietysti elää pitkään muovin allakin, mutta siementaimi on helppo nyppäistä pois kitkiessä.
Pehtoori kävi tarkastamassa kasvimaan laajennusta.

"Kylläpä on muhevaa viljelymaata."
Täysin myrkytön, ympäristöystävällinen ja tehokas rikkojen hävittämiskeino. Valloitettuani maapalan siirrän muovit kasvimaan reunoille aidan taakse maan peitteeksi. Maisemoin ne hakkeella, oljilla tai kuivuneella kasvisilpulla. Ennen myyrät olivat suuri ongelma kasvimaalla, mutta ne katosivat kun hävitin korkean kasvuston viljelysten läheltä. Tai eivät ne tietysti kadonneet, mutta muuttivat reittinsä turvallisempiin paikkoihin ja jättivät satoni rauhaan. Puutarhakissa Nero on tietysti myös ansiokkaasti pitänyt jyrsijäkantaa kurissa.
Hain hevostallilta vielä autokuormallisen kasvuvoimaa. On muuten jännä miten hevosessa kaikki haisee hyvälle, lantakin. Voisin käyttää parfyymina.

Tietääkö joku mistä löytyisi tuollaista bambuhaitarisäleikköä, jota käytän kasvimaan aitana? Bambu on kestävää, mutta vuosien saatossa sekin lahoaa ja laajennukseen tarvitsisin lisäelementtejä. Minulla on kyllä suunnitelma B, jos en löydä noita kohtuuhinnalla.

Iloista viikonloppua kaikille!

50 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Hyvä laadunvalvonta takaa hyvän tuloksen :)

   Poista
 2. Kiitos,
  ilmeisen hyvä vinkki ja nyt tänä kesänä olisi juuri tällaista konstia aikomus käyttää.
  Laadunvalvojana meillä on ilmeisesti Maija, tuskin Fanny edes viitsii tulla kasvimaalle ja Pena ei siellä ole yleensä käynyt.
  Me yritämme ohjeesi mukaan ja laadunvalvojan vahvistuksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä menetelmällä olen valloittanut kukkapenkitkin. Laadunvalvojan rooli on oleellisen tärkeä tässäkin puuhassa :)

   Poista
 3. Kyllä Nero tietää hyvältä tuoksuu multa. Aurinkoista viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nero on kaikkien alojen asiantuntija :)

   Poista
 4. Cheri, minä oikein rakastan lupiiinia, mutta se ei saa valloittaa kaikkea. Valkoista maitohorsmaa sain puutarhahullulta postitse juurakon. Hän oli monilla matkoillaan Englannin upeimpiin puutarhoihin nähnyt sitä ja minäkin sain kuvan Sissinghurstin puutarhan valkoisista horsmista. Nyt horsma-alue on erityispaikalla ja vielä kasviaidalla suojattuna;) R. pyörittelee silmiään, mutta....;)

  Voikukkasavotta on hirmuinen, mutta onneksi se ei ole ihan vielä ja kun siitä pästään alkavat kotilot..

  Puutarhailu on silti ihanaa ja nytkin lähden ulos tunneiksi! Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nokkonen on terveellistä ja horsma sekä lupiini kauniita katsella, mutta hallitusti. Kaikkea en haluaisi hävittää, nuo ovat myös monien perhosten isäntäkasveja. Vuohenputkikin on maukasta vihreää keväisin, mutta en surisi vaikka se katoaisi kokonaan. :)

   Poista
 5. Samalla lailla meilläkin kissat hoitaa tarkastajan virkoja, kaikki kolme. Tuollanen rikkaruohon hävittäminrn ei hätäselle käy, mutta on oivallinen tapa rauhalliselle viljelijälle.
  Bambuaitaa myy ainaski tääl lahes honkkari, honk kong.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hätinen kitkee juolavehnää ja vuohenputkea vuosikaudet :) Ostomullalla ja viljelylaatikoilla tietty pääsee nopeampaan tulokseen. Kiitos vinkistä, täytyypä kurkata lähimpään honkkariin.

   Poista
 6. Hyvä keino, mutta ei hätäisen ihmisen :D ja ihan fiksua tehdä osissa niin saa osan alueesat jo viljelyyn. Meilläkin auttoi myyriin alueiden siistiminen ja lyhyenä pitäminen, sekä kissat. Vesimyyriä ei ole näkynyt tontilla vuosiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhassa moni asia ei sovi hätäiselle, kärsivällisyyttä ja malttia on pitänyt opetella. Vesimyyrät ovat pahimpia, onneksi se riesa on helpottanut.

   Poista
 7. Vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia ja myrkyttömänä erinomainen.
  Mukavaa viikonloppua!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä on myös hyvin helppo maanvaltauskonsti.

   Poista
 8. Kyllä on noin muhevaan maahan mukava laittaa kasveja kasvamaan.

  VastaaPoista
 9. Priimaa tulee kun on tuollainen pehtoori-puutarhakissa laadunvalvojana, tottakai! :-) Hyvää viikonloppua teille molemmille!
  Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Totta, meillä ei päästä fuskaamaan missään, sillä pomo valvoo kaikkia toimia.

   Poista
 10. Tuo on varmasti mahtava tapa muokata maata kylvökuntoon, vähän vaatii malttia mutta sitä kunnon puutarhurilta löytyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhurille kehittyy malttia, sillä kasvua ei voi määräillä, kasvukierto on omanlaisensa vaikka kuinka yrittäisi hoputtaa tai hoppuilla.

   Poista
 11. Tolleen minäkin tein pari kesää palvelleen kasvimaan. Maa oli vaan niin savista, että loppui puhti sen jokavuotiseen kääntämiseen ja se sai kasvaa taas umpeen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No harmi, tavallaan meni työ hukkaan. Mutta totta on, että jos puutarhan hoitaminen herpaantuu, se kasvaa aika äkkiä umpeen.

   Poista
 12. Onpa hieno vinkki! Näyttää toimivan ja tekevän työstä helpompaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menetelmä tekee maankäännöstä suorastaan ilon :)

   Poista
 13. Yritän nyt tuota samaa keinoa pienen alan taltuttamiseen. Alue on niin lähellä uutta kukkapenkkiä, vadelmia ym, että sieltä ne rikkikset leviävät myös muualle. Mietin sen naamioimista vuodeksi, pariksi, ennen kuin keksin, mitä sille alueelle oikein teen/istutan. Vähän aikaa aina pitää tuumailla, kun on muitakin projekteja muualla. Maa on hyvin savista, joten pressun alla kerros viime syksyn lehtiä auttaa vähän maan matosia kuohkeutushommissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on minusta niin hieno tekniikka, että on kuin ihme olisi tapahtunut kun kaikki mahdottomilta vastuksilta tuntuneet rikat ovat kadonneet. Kasvimaan ulkopuoliselle vapautetulle alueelle olen istuttanut kukkia ja pieniä pensaita. Osa saa olla edelleen muovin alla, myöskin odottamassa uusia ideoita.

   Poista
 14. Meillä kävi tänään kaivinkonemiehet pihaa mittailemassa. Yritän aloittaa viljelyn laatikoissa, mutta pohjatyöt pitäisi ensin saada tehtyä. Toivottavasti tekevät sopivan tarjouksen, johon voidaan tarttua. Kevät on jo tosi pitkällä ja alkaa kesä painaa päälle:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viljelylaatikot saa onneksi nopeasti kylvökuntoon, vielä on hyvinkin kuukausi aikaa ja myöhemminkin ehtii kylvää yhtä ja toista ja istuttaa valmiita taimia. Minä laitoin tänään sipulit maahan olkikatteen alle.

   Poista
 15. Nero on nero myös puutarhahommissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero hallitsee nimensä mukaisesti kaikki alat :)

   Poista
 16. Tämä onkin hyvä idea, enpä itse ollutkaan tätä tajunnut kokeilla :) Ihana tarkkailija mullan reunalla :) Aurinkoista viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kannattaa kokeilla jos on maan valloitus mielessä.

   Poista
 17. Hieno tapa hävittää rikkaruohot - kekseliäisyyttä todella!
  Herrtainen Nero on niin tuumivan näköinen kuvassa :)
  Hyvää viikonloppua Cheri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä on vanha konsti, en ole sitä itse keksinyt, mutta ajattelin vinkata täällä jos jollain on tarvetta laajentaa viljelyalaa. Nerolla riittää puuhaa kun pitää tarkastaa jokainen muutos :)

   Poista
 18. Peittäminen on kyllä helppo tapa valloittaa maata, kunhan on mielen malttia! Onneksi puutarhaa voi laajentaa pala kerralla, jolloin malttamatonkin pääsee joka vuosi möyhimään vähän kerrallaan. Luin eräästä blogista myös toisen hyvän vinkin kasvimaan laajennukseen: siat. Ne tonkivat juurakot ylös kesässä ja kakkivat maan muhevaksi siinä samalla. Mutta sitä varten pitäisi olla niitä sikoja :´) Ehkäpä peittämällä pääsee kuitenkin helpommalla.

  Sini K.
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloitin niin, että naapurin isänta kynti ja äesti maan minulle. Laitoin nopeasti kohopenkit ja kitkin itseni väsyksiin juolavehnää ja vuohenputkea. Nyt kasvimaan vanha osa on jo kitketty vapaaksi noista rikoista, mutta kyllä peittäminen on sata kertaa helpompi keino. Meillähän kävi viime kesänä se karkulaispossu, mutta ei sekään joutanut maata muokkaamaan :)

   Poista
 19. Multa tuoksuu tänne ruudun toiselle puolelle asti :) Nautin keväästä. Iselläni ei ole kasvimaata eikä mahdollisuutta puutarhatöihin mutta katselen mielelläni muiden aikaansaannoksia multapenkoilla <3
  Hyviä kevätkylvöjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kukkaruukussakin voi viljellä ja harrastaa puutarhanhoitoa :) On kyllä palkitsevaa kun vaivannäkö palkitaan sadolla. Juuri nyt kasvaa sisällä ja ulkona toiveikkaita taimia.

   Poista
 20. Oh, auringossa paahtunut musta kissa ja multa tuoksuu tänne saakka ♥.

  VastaaPoista
 21. Me ollaan pärjätty muutama vuosi kolmella kasvulavalla, mutta nyt olen alkanut harkita minne voisin vallata lisää tilaa hyötykasveille;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tavoittelen kovasti hyötyä puutarhuroinnista :)

   Poista
 22. Tuo onkin hyvä vihje, että peittokangas/muovi on musta. Varmaan tehokkaampi muita! Mukavia kylvöpuuhia;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kylvöt on jo aloitettu. Peittämisessä on tärkeää, ettei valo pääse peitteen alle, sillä muuten kasvit kituuttavat hengissä eikä niistä pääse eroon.

   Poista
 23. Tuo on erittäin kätevä keino, jos vain tilaa riittää. Jokaisella kasvimaalla pitäisi olla oma pehtoori:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pehtoorilla on tärkeä rooli kaiken onnistumisessa :)

   Poista
 24. Näinhän tämä homma pitäisi tehdä. Kaikkien. Mutta harva viitsii. Itse inhoan katsella sitä mustaa muovia. Maa näyttää kyllä juuri niin helposti käännettävältä kuin kuvasitkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta muovi ei tietysti ole kiva elementti, mutta sen voi naamioida monin tavoin. Joissain kohdissa kuten pensaitten juurella tämä on oikeastaan ainoa keino jos ei halua käyttää myrkkyjä.

   Poista
 25. Lisämaata kasveimaalle. Hienoa!
  Itse ihmettelin aikanani, mistä olit bambukeppejä kasvimaallesi saanut hankittua. En siis osaa niiden hankinnassa sinua auttaa.
  Pajuahan varmaan sinullakin rannassa kasvaa, mutta siitä taitaa tulla liian herkullisen vihreä aidanne :)
  Musta muovi on kyllä toimiva. Minulla on pollenparasta myös kaksi kasaa pihamaalla ja saavat siinä peitettynä valmistua vielä ainakin vuoden. Ihan parasta kasvuvoimaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pollen paras on mainio kasvukatalysaattori.
   Elävää pajuaitaa en uskalla kasvimaan reunalle laittaa ja muuten paju ei materiaalina kestä kovin kauaa ulkokäytössä. Bambu on kaunista ja kestävää. Ehkä jossain tulee vastaan tuollaista bambuhaitaria, se on niin kätevää.

   Poista

Kiitos kommentista