13.6.2016

Mies, joka teki vaikutuksen

Kesän kohokohta on puutarhabloggaajien perinteinen kesätapaaminen. Tällä kertaa Suvikummun Marja ja Kivipellon Saila olivat organisoineet vierailun lauantaina Raumalle. Tunsin itseni Liisaksi ihmemaassa Vakka-Taimen Vesa Muurisen opastaessa joukkoamme taimistollaan ja omassa kasvitieteellisessä puutarhassaan. Mies tiesi mistä puhui, olimme pelkkänä korvana koko retkikunta. Kokeneimmatkin puutarhurit äimistelivät lajikirjoa ja kysymyksiä sateli enemmän kuin yksi mies ehtii vastata. Paljon kasveja levisi taimina joukkomme mukana kotipuutarhoihin.

Suloinen tummapikarililja sulatti monien sydämen ja siitä tuli suosittu heräteostos.

Puutarhan kissateini seuraili joukkoamme uteliaana.

Valtavassa puutarhassa on mielenkiintoinen hiekkapetialue. Siellä kasvit viihtyvät kohopenkeissä, joissa on hiekan seassa kymmenen prosenttia multaa.

Mittaamattomat pionirivistöt olivat juuri puhkeamassa kukkaan. Ruusutarha löytyi tietysti.

Kuusama oli innoissaan.

Alueella on myös 400 puun pähkinäpuutarha, josta kerätään runsas sato. Jos halutte kokea upean puutarhaelämyksen suunnatkaa Vakka-Taimeen.

Vastaanottokykyni oli jo äärirajoilla kun suuntasimme seuraavaan kohteeseemme, Vuorelan puutarhaan. Helpotuksekseni siellä taimet olivat tarjolla selkeillä kuvilla ja hinnoilla varustettuina. Heräteostoksia oli helppo tehdä noutopöydästä ja mukaan lähti tietysti kassillinen taimia. Pirkon uuden auton kuljetuskapasiteetti tuli testattua; hyvin mahtuivat neljän henkilön taimiostokset ja viidet vaihtojalkineet.

Vuorelasta siirryimme nauttimaan Marjan vieraanvaraisuudesta ja aivan uskomattomista herkuista. Suvikummun puutarhassa lepäili kasveille täysin vaaraton kauris.

Saaripalstan Saila halusi ilahduttaa emäntää kitkennällä. Helppoa hommaa asiantuntijalle; hän tunnistaa rikan.Valkonenuinen kisuli mietiskeli vuorella. Yksi Marjan viidestä kissasta, ikävä kyllä unohdin jo nimen.
Illalla meillä oli myös taimivaihtoa ja sain Hernepensas-kujanteelta viiniruutan poikasen talvella menehtyneen tilalle. Sen lisäksi puutarhaani muutti punahattu, lehtoängelmä, skopolia, esikon siementaimi ja pari erikoista Marjan kasvattamaa pelakuuta. Olin vannonut, että pelakuukiintiöni on täynnä, mutta ahneus vei voiton.
Meitä oli aivan mahtava joukko koolla, puutarhapuhetta piisasi ja naurua riitti myöhään iltaan.
Suuri kiitos Marjalle vieraanvaraisuudesta, organisoinnista ja unohtumattomista herkuista, Kivipellon Sailalle järjestelyistä, Pirkolle paikalliskyydityksestä ja kaikille mahtavasta seurasta, naurusta ja puutarhavinkeistä! Oli suurenmoinen päivä.

42 kommenttia:

 1. No, varmasti oli munava tapaaminen! Meille tänne itään vähän turhan kaukana. Jos kiinnostaa heinäkuussa on tarjolla treffit kaakossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kun tapaamisia järjestetään eri puolilla. Ehkäpä heinäkuussa kaakkoon :)

   Poista
 2. Ihanat kuvat, erityisesti kasvi kuvat ovat taidokkaasti kuvattu. Päivä kuulosti niin täydelliseltä, perennavaihtoineen ja tuliaisineen 😊 Mahtavaa, että joku näkee niin suuren vaivan järjestämällä kyseisiä tapahtumia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tosi kiitollinen tästä perinnetapahtumasta. Rohkeasti vain mukaan ensi vuonna, on aivan mahtavaa tavata blogikavereita elävästi. Tai tuolla ensimmäisessä kommentissa Satu on jo järjestämässä toista tapaamista tänä kesänä.

   Poista
 3. Olipa kiva päivä! Vähän kyllä harmitti lähteä kotiin kesken kaiken...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva tavata jälleen! Tylsää, että sinun piti lähteä niin aikaisin, mutta ymmärrän huolesi. Palasin kotiin puolenyön tietämissä ja heti tarkastin onko kissanruokakupit keittiössä tyhjentyneet. Kipot oli nuoltu puhtaiksi, vain kuivamuonaa oli jäljellä. Kissanluukku on mainio ja vapauttava asia.

   Poista
 4. Ihanat kuvat sulla. Olen vieläkin ihan pakahtunut päivästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olipa huippu päivä. Melkein tirautin itkun kun käännyitte edeltäni Tampereen suuntaan ja jatkoin yksin kotia kohti. Toivottavasti tulee uusia tapaamisia. Oliko teidän uuden perheenjäsenen tapaaminen antoisa sunnuntaina?

   Poista
 5. Heh, nauratti tuo otsikko, sillä olen niin samaa mieltä. Olisin jaksanut kuunnella herra Muurista vaikka kuinka pitkään! Todella kauniita kuvia. Lauantai oli varsinainen alkukesän piristysruiske. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva tavata taas. Ihailulla ja mielenkiinnolla seurasin herra Muurista. Uskomaton määrä tietoa, kokemusta ja innostusta. Päivä oli mahtava piristysruiske alkukesän puutarhaelämään.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Viime vuonna oli aivan matava tapaaminen, joten mietin voiko sen kaltaista enää tulla. Mutta niin se on, että ihmiset luovat tunnelman ja kun on huippuhieno joukko koossa ei juuri muuta tarvita onnistumiseen. Tietysti pitää olla myös kissoja, taimia ja herkkuja :)

   Poista
 7. Muurisen perässä olisi voinut tehdä toisenkin kierroksen. Oli todella mielenkiintoista, aikamoinen sir Attenborough omalla sarallaan tuo Muurinen.

  Minäkin ajattelin, että kun viime vuoden tapaaminen oli niin upea, ei toista samanlaista voi tulla. Ei tietenkään tullut samanlaista, vaan toisenlainen kesän huippukokemus, joka jää kyllä lähtemättömästi mieleen. Olipa ihanaa saada olla mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kertauskierros olisi paikallaan, paljon ehti jo unohtua, mutta hurjasti uutta kasvitietoa jäi kuitenkin evääksi. Muurinen on asiantuntija vailla vertaa, millaisen puutarhan hän onkaan luonut. Tapaamiset ovat olleet sellaisia kohokohtia, että innolla odotan jo seuraavaa.

   Poista
 8. Teillä on ollut hieno päivä. Puutarhoita ja kissoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhaa, kissoja, herkkuja ja hyvää seuraa, siitä syntyy täydellinen päivä.

   Poista
 9. Oli kyllä ihan huippupäivä, oli jälleen niin kiva tavata ja puhua puutarhaa! Muurisen Vesa teki vaikutuksen ihan täysin, sain herkkuni, neljä kassillista...olisi enemmänkin halunnut mutta pääseehän tuonne vielä uudelleen! Odotin kovin päivää ja se oli niin kiva, toivottavasti tapaamme vuoden päästä viimeistään uudelleen! Kiitos ihanista taimista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva tavata taas hauskoissa merkeissä. Tuntuu, että sain päivästä valtavan puutarhatietopaketin. Kiitos sinulle dynamona toimimisesta ja myös taimista. Taimia on ilo jakaa niitä arvostaville.

   Poista
 10. Mahtava reissu varmasti. Ja upeat paikat vierailla. Tuolla Vakka-Taimessa olisi kiva joskus vierailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matka oli elämys. Suosittelen Vakka-Taimi-visiittiä, lajikirjon keskellä tunsin ajoittain olevani ulkomailla. Lähde sinäkin mukaan seuraavaan tapaamiseen, nämä ovat niin antoisia retkiä.

   Poista
 11. Eipä tässä voi muuta sanoa kuin, että päivämme oli täysi kymppi. Vakka-Taimi oli ihmeellinen paikka melkein muualta kuin Suomesta.
  Tänään sain istutettua kaikki taimet paitsi havun joka saa jäädä odottamaan kunnes sen kotipesä valmistuu.
  Nerolle silitykset ja hyväilyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno retki, oli kiva tavata taas näissä merkeissä. Nero ei ollut poissaolostani moksiskaan, pääasia, että ruoka riitti :) Silitykset ja hyväilyt välitetään kunhan prinssi kotiutuu.

   Poista
 12. Onneksi voi lukea muiden blogeja, kun oma vastaanottokapasiteetti oli tosiaan rajallinen. Oli jo kotimatkalla ihan sekaisin mistä kasvista naiset puhui. Ihana elämys ja ihan mahtava tietomäärä Muurisella. Omat kuvat vielä kamerassa, kun töihinkin piti välillä palata! Tekee vain mieli jatkaa aamukahvia ja jatkaa lukemista muiden blogeissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapaamisesta tuli paljon tietoa ja hupia samassa paketissa. Onneksi on monta raporttia täydentämässä toisiaan. Toivottavasti teillä on nyt kaikki hyvin. Titalle terveisiä!

   Poista
 13. Oli teillä mukava reissu. Tuota tummapikarililjaa hiplasin jo Marketanpuistossa Vakka-Taimen kojulla. Uskon hyvin, että se päätyi monen ostokseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummapikarililja levisi moniin puutarhoihin. Oli koukuttavaa nähdä kasvit kukoistavina Vakka-Taimen puutarhassa, se herätti paljon tarpeita :) Monta upeaa juttua jäi vielä kaihertamaan mieltä.

   Poista
 14. Minä haluaisin perehtyä enemmän taimiin ja monivuotisiin jne. On mm. tuo rinne, johon haluaisin jonkun peittävän kauniin kasvin, mutta en koskaan muka ehdi. Olisi arvokasta omistaa puutarhahullu-ystävä, joka tietäisi mitä sille voisi tehdä:). Ja talveksi ruukkuun jättämäni kasvit ovat mennyttä. Voi minua. Niihinkin pitäisi ostaa jotakin uutta. Kylvää takapihalle se nurmi, jonka siemenet ja mullat on jo ollut olemassa monta viikkoa. Mutta kohta olemme taas reissussa ja asia siirtyy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhahulluja kyllä löytyy täältä blogistaniasta :) Kannattaa ihan kysyä vinkkejä blogissaa. Minäkin olen vähän noviisi perennoiden kanssa, mutta koko ajan oppii uutta. Nyt ovat puutkin alkaneet kiinnostaa kun pienestä siementaimesta kasvattamani Koreanvaahtera on monen vuoden jälkeen on saanut ensimmäiset kukkanuput. Lähdepä ideanhakumatkalle Lappeenrantaan, Satu tuolla ensimmäisessä kommentissa kutsuu porukkaa koolle.

   Poista
 15. Mahtavalta reissulta kuulostaa ja näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisitpa ollut mukana, sopisit niin hyvin tähän joukkoon :)

   Poista
 16. Niin meitä oli monta Liisaa Muurisen ihmemaassa.
  Mieliinpainuva päivä!
  Sinä ehdit vielä rosarioon ja pähkinätarhaankin. Minulta ne jäivät näkemättä. Onneksi on kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopeasti piti kurkata pähkinätarhakin, niitä ei usein tule eteen. Olen kuullut paljon huhuja Vakka-Taimen ihmemaasta, mutta totuus ylitti kaikki odotukset.

   Poista
 17. Kylläpäs oli taas niin mukava ja inspiroiva päivä. Mekin päästiin kuin päästiinkin Taantumuksen ohi, joskin melkoisen taantuneina ;) Muurinen oli niin valtavan inspiroiva, että Vakka-Taimeenhan on aivan pakko mennä uudelleenkin =)

  VastaaPoista
 18. Hyvä kuulla, ettette jääneet Taantumuksen tielle :)
  Vakka-Taimesta taisi tulla vakituinen pyhiinvaelluskohde puutarhureille.

  VastaaPoista
 19. Ihana päivä kaikkinensa, monta hyvää muistoa jäi taas mieleen. Ensi vuoteen!

  VastaaPoista
 20. Kyllä teki vaikutuksen!
  Niin hieno kokemus oli tuo koko päivä. Voi että.
  Liidellen meni useampi päivä. Mies sanoi sunnuntaina, että hurjassa täpinässä naiset ( Saila ja minä) olivat palatessaan illalla kotiin.
  Kiitos mintuista. Ihana kyltti Mirrinmintussa. Mini ja Missy kiittävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä oli syytäkin olla täpinöissään hienon ja kokemusrikkaan päivän jälkeen. Toivottavasti Minin ja Missyn minttu kasvaa komeaksi ja tuo paljon iloa tytöille. Kiitos itsellesi kivoista tuomisista, Nero ei ole vielä ehtinyt namipussille, sillä poika on kovin kiireinen.

   Poista
 21. Tuo mies taisi tehdä meihin kaikkiin naisiin todella vaikutuksen!
  En ymmärtänyt etukäteen mihin paratiisiin pääsen. Ihmettelen vieläkin lajikirjoa, kasvien hyvinvoipaisuutta sekä Vesa Muurisen elämäntyötä. Mistä ihmiselle edes pälkähtää päähän noin suureellinen arboretumin perustaminen? Hienoa, että hän jakaa tietoa myös meille kasvihulluille. Nyt ei voi ainakaan koskaan sanoa, ettei Suomessa menesty monikaan kasvi. Kyllä menestyy.
  Oli taas niin ihana nähdä Cheri! Oot mahtavan hersyvä tyyppi ja ihana persoona! Sunkin kasvitietous ja kokemus on vertaansa vailla. Opin joka kerta jotain uutta. Ja viime kesäisten taimien lisäksi, täällä nautitaan nyt sinun Preeriamesiangervosta. Kiitos paljon taimesta, vaikkei taimista vissiin saa kiittää... Mutta kiitän uhallanikin, niin iloinen olen siitä. :)

  VastaaPoista
 22. Auton takapaksinkin ikuistit, hauskaa! Nyt viimein löysin tänne blogiisi? Lisään sinut listaan kunhan pääsen taas kunnon koneen ääreen. Kopioin omaan postaukseeni varmaankin juuri sinun tekemän listan, josta nimesi puuttui kun en sitä listaa sen tarkemmin lukenut. Kiitos kun teit listan klikkailen nyt läpi kaikkien blogeja!! Oli hauska tutustua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kysymysmerkki tuli kyllä kommenttiin ihan itsekseen

   Poista
  2. Oli kiva tavata hienolla retkellä, toivottavati tapaamme uudelleenkin. Miksiköhän jätin itseni pois tuosta listasta, se kertautui sitten muidenkin blogeihin.

   Poista

Kiitos kommentista