18.10.2016

Kissojen maailmanhistoria

Eilen sain olla mukana kissakahvila Helkatissa Helsingissä juhlimassa merkittävää tapausta. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjanjulkistamistilaisuudessa kohotettiin malja Petri Pietiläisen Kissojen maailmanhistorialle.

-Halusin tehdä sellaisen kirjan, jossa on valtavasti kaikenlaista kissoista ja ihmisistä ja miksi ihminen on historian kulussa käsitellyt kissoja vuoroin vihaten ja vuoroin rakastaen. Miten kissan rooli on muuttunut, kertoi tekijä.

Kun kirjailijaa pyydettiin kertomaan Egyptin kissajumalattarista, hän sanoi mm., että elämme edelleen Egyptin aikaa; kissa on tärkeämpi kuin mikään muu. Yleisö hyrisi samanmielisenä. Kuvassa yksi Helkatin asukeista, joita oli paikalla seitsemän. Nimiä en ehtinyt opettelemaan juhlan melskeessä.

 - Historioitsijoiden mukaan ihmiskunnan sivistys ja kulttuuri sai alkunsa kun ihminen alkoi viljellä maata. Silloin kissat tulivat ihmisten elämään, joten voimme sanoa, että sivistys ja kulttuuri tulivat kissojen mukana, totesi Petri Pietiläinen.

Nero sai tuliaisiksi kirjailijan signeeraaman teoksen ja terveiset Nelliltä ja Nestorilta.
Kerron enemmän kirjasta kunhan olen tutustunut siihen tarkemmin.

Vierailin ensimmäistä kertaa Helkatissa, tunnelma oli kissamaisen rento ja iloinen.

Helkattin osoite on Fredrikinkatu 55. Kannattaa pistäytyä.Olipa helkatin mukava ilta ja oli taas kiva tavata blogikavereita ja muita tuttuja kissojen merkeissä.

Welcome to follow Autuas olo, Ela S.
Mukavaa viikkoa kaikille!

36 kommenttia:

 1. Onpa osuva nimi kissakahvilalle! Jyhkeä teos. Siinä riittää Nerolla lukemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissoista riittää asiaa :) Petri Pietiläinen on muuten kirjoittanut myös koirien maailmanhistorian. Olisikos hyvä idea Mikille joululahjaksi :D

   Poista
 2. En ole koskaan kissakahviloissa käynyt. Menen kyllä, kunhan saan aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissakahvilassa on ihan oma tunnelmansa, ei kannata jättää kokematta.

   Poista
 3. "Oi jospa oisin saanut olla mukana ... "

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisitpa ollutkin mukana. Kirjaan voi kuitenkin tutustua milloin tahansa.

   Poista
 4. Kiva postaus, kiitos tästä. Hienoa että tuollainen kirja on tehty ja hienoa että kissakahviloita on olemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissojen oli korkea aika saada oma maailmanhistoriansa. Kissat ja kahvilatoiminta sopivat loistavasti yhteen. Parempia tunnelman luojia ei voi kuvitella.

   Poista
 5. Ihana, että tuosta aiheesta on tehty kirja.
  Kissat ovat kuuluneet niin kauan meidän ihmisten ystäviin. Olen itse allerginen kissoille, mutta nautin kun naapurin kissat käyskentelevät meidänkin tantereella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissojen ja ihmisen yhteinen historia on uskomattoman monivivahteinen. Varsinkin aasiassa kissoihin on suhtauduttu kunnioittavasti jo aikojen alussa.

   Poista
 6. Kiva kissoja on otettu huomioon:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissoissa riittää kartoitettavaa.

   Poista
 7. Siinäpä oivallinen joululahja itselle. Kiva, että joku suomalainen tekee kissoista kirjan. Useimmat ovat muunmaalaisia, mikä ei sinänsä haittaa, mutta jotenkin on mukava saada skandinaavinen näkökulma tähänkin aiheeseen. Odottelen postaustasi kirjasta.
  Kävin Helkatissa ennen omistaja- ja nimenvaihdosta. Täytyy uusia käynti, kun siellä on uusia kissojakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unet jäivät vähiin kun aloin illalla lukea kissahistoriaa, siinä on todella paljon sulateltavaa. Tajusin, että toisena aikana olisin ilmeisesti päätynyt roviolle :D

   Poista
  2. Kiinnostaa vielä enemmän. Löytyisiköhän kirja tulevilta kirjamessuilta? Yksi syy lisää menmä kuikuilemaan kirjallista satoa.

   Poista
  3. Ska on mukana kirjamessuilla, joten luulisi tuoreen kirjan löytyvän sieltä. Lupasim myös arpoa blogissani yhden kirjan lähiaikoina.

   Poista
 8. Oikein hyvä asia tämäkin näkökulma kissan kannalta,jospa sellainenkin henkilö joka ei ole sinut kissan kanssa rohkenisi lukea kissan pitkästä historiasta täällä meidän ihmisten parissa. Kissa on niin itsenäinen, mutta samalla meidän ihmisten armoilla.Kissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Petri Pietiläinen esitti mielenkiintoisia teorioita siitä miksi itsenäinen ja laskelmoivan miellyttämishaluinen kissa on ihmisistä niin kiehtova tai joidenkin mielestä negatiivisia tuntemuksia herättävä. Itsekin olen suhtaunut kissoihin aika välinpitämättömästi ennen kuin tutustuin niihin lähemmin.

   Poista
 9. Kiinnostavat kuuloinen kirja ja vakuuttavat argumentoinnit :-D Sympaattisen oloinen kirjailija on selvästi täysin tassun alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjailija oli erittäin sympaattinen ja nauttinut tassun alla olemisesta koko elämänsä ajan, kuulemma :)

   Poista
 10. Kiva ilta siellä on selvästi ollut :) Harmi kun en itse päässyt mukaan. Herkules -kissa on kasvanut, mutta niin söpö edelleen (mm vipa kuva) - emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herkuleksella on mainio väritys, varsinkin tuo häntä on ihan huippu hieno.

   Poista
 11. Kivalta illalta näyttää! Olemme Rikun kanssa kulkeneet kahvilan ohi muutaman kerran. Rikua kiinnosti kovasti, mutta eivät varmasti päästäisi koiravierasta sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikulle voisi käydä huonosti :) Millään vierailla eläimillä ei liene asiaa kissojen valtakuntaan.

   Poista
 12. Ihana häntä tuolla kolmanneksi alimmaisella kissalla! Mukavaa syksyn kulkua sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Eikös olekin mainio väritys Herkuleksen hännässä, se on varma tuntomerkki, ei tule luultavasti toista vastaan.

   Poista
 13. Hienot kuvat taas! Oli mukava tavata pitkästä aikaa ja innostuksissani höpötin taas sitten väärissä paikoissa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva tavata pitkästä aikaa hauskoissa merkeissä. Tuo höpötyskohta ei ihan avautunut minulle, en huomannut sellaista. Oli hurjan kiva tunnelma kuten kissaihmisten porukoissa yleensäkin :)

   Poista
 14. Kannessa on itämainen! ♡
  ON liikuttavan söpö tuo kahvilan valkoinen kissa mustilla länteillä.
  Kissojen arvostus toivottavasti kasvaa tällaisten upeidee kirjojen myötä.
  Hieno kirjailija!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että itämainen kuuluu itseoikeutetusti tämän teoksen kanteen. Tuija tuolla aiemmassa kommentissa kertoi, että valkoinen mustilla koristuksilla on nimeltään Herkules. Kirjailija oli sitä mieltä, että kissojen arvostus on noussut. Sen myötä toivoisi ettei hylättyjä ja muuten kodittomia kissoja enää esiintyisi.

   Poista
 15. Mahtava omistuskirjoitus ja ihan huipulta vaikuttava kirja! :) Omistuskirjoitukset on aina jotenkin se juttu, joka kruunaa kirjan.
  Visiitillä autuaassa olossa, pitkästä aikaa tavataan :D Hyvältä näyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva tavata täällä pitkästä aikaa :) Omistuskirjoituksella varustettu kirja tuntuu aina arvokkaammalta. Kirjassa on paljon mielenkiintoisia historian käänteitä kissaan liittyen.

   Poista
 16. Varmasti huippu kirja!!!
  Mukava tapahtuma ja hyvä paikka ainakin kirjan esittelylle valittu!
  Kissojen historia on todella mielenkiintoinen ja pitkä!
  Muistan opiskelleeni sitä paljonkin teini-iässä ja kirjoitinpa siitä jutun joskus Suomen Kissa-lehteenkin ollessani "aputoimittajana"siellä!

  Kiitos näistä tunnelmista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä olisi parempaa paikkaa julkkarille voitu valita. Sinähän oletkin kissa-asiantuntija, oli varmaan kiva työskennellä toimittajana kissalehdessä. Jo joitakin kissakirjoja lukeneena, tiesin minäkin pääpiirteitä kissojen historiasta, tässä kirjassa on paljon kiehtovia yksityiskohtia suurten linjojen lisäksi.

   Poista
 17. Tuommoisissa julkkareissa olisin minäkin viihtynyt!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista