26.10.2016

Vaalilounas

Mitä, pisteleekö nero ehdokkaan tupeeta? Ei sentään, se on vain hiiripaisti. Nero on tottunut odottamaan, että paistin alle laitetaan suojapaperi. Tällä kertaa hätäpäissäni nappasin puulaatikosta lehden ja rapakon takana tapahtuva loanheitto väritettiin veriseksi.
Meillä kävi nuohooja ja Nero sai oudon rohkeuspuuskan. Nautimme nokikolarin kanssa kahveja keittiössä kun prinssi saapui kiehnäämään hänen jalkoihinsa ja antautui silitettäväksi. Mustassa ei noki näy :) Yleensähän Nero on täysin näkymätön varsinkin jos vieraana on mieshenkilö.

Pihatöiden yhteydessä poimin minimaalisen orvokkikimpun.
Sunnuntaina haravoinnin jälkeen ajelin vielä nurmikon ja nyt piha näyttää samettisen vihreältä. Satava räntä sulaa nopeasti pois.

Kuten jo aiemmin olen kehunut, tuli valkosipuleista mainio sato tänä kesänä.

Valitsin komeat sipulit, jotka valmistelin uutta satoa varten.

Jotka runsas viikko sitten istutin hyvin muokattuun ja lannoitettuun maahan. Peitin valkosipulit olkikatteella. Odotettavissa on kolmisenkymmentä valkosipulia.

Ystävät ilmoittivat, että he haluavat tulla karsintatalkoisiin. Lauantaina vesakkoa kaatui ja maisema siistiytyi nopeaan tahtiin. Nero hääri mukana menossa sisällä ja ulkona, ihmeellistä vieraskoreutta. Lämmin kiitos T & H, oli tosi kiva päivä.

54 kommenttia:

 1. Mehukas paisti Nerolla, että hän on niin komea poika, turkki niin silkkinen!

  Upeita valkkareita Sinulla, kasvimaasi on muhkeassa mullassa, niin silloin kasvuvoimaa riittää! Laittelinkin omat valkkarini tavallista aiemmin maahan, tuon kintun takia. Nyt on ollut mitä oivallisimpia pihatyökelejä, mukava kun sait talkooapua, se aina ilahduttaa. Minäkin sain, kummitytön, aarteeni! Hän otti kasvimaani työn alle ja voi jälleen kasvimaatasi, kiintotähteäni muistelin vallakin kun kummityttö alkoi ehdottelemaan minullekin lavakauluksia...ne tulevat joskus :D ja upeaksi kesänkasvattamaa aaprottia, jonka sain bloggaritapaamisessa pari vuotta sitten Sinulta.

  Olen jo alkanut ensi kevään ja kesän kylvöjen haaveilun, niin kukkien kuin hyötykasvien, mukavaa puuhaa sekin pirtin lämmössä kun ulkona sataa ja tulee. Meille ei vielä lunta ole tullutkaan, vain hentoa hitulointia, mutta aikanaan sekin varmaan sataa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkosipulisatoa odotellessa voi suunnitella muita kesän hyötykylvöjä. Kasvimaallani on paksu multakerros, entistä peltoa ja laidunta kun on. Olen parannellut sitä vuosien mittaan kompostilla ja hevosenlannalla. Lavakaulukset ovat käteviä, mutta saman saa aikaan raakalaudasta tehdyillä lavoilla. Minä rakentelin kasvulavoja ylijäämälaudasta kulmarautojen avulla.
   Kaikki lisäkädet ovat kullanarvoisia puutarhahommissa, uskomattoman paljon saa aikaan yhdessä päivässä. Nyt vain lumipeittoa odottelemaan :)

   Poista
 2. Herkkua Nero on saanut, upeat valkosipulit nuo talkoot ovat mukavaa yhdessä oloa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin osallistun mielelläni talkoisiin, se on tosiaan mukavaa yhdessäoloa.

   Poista
 3. Voi, mikä vaalipaisti! :D Tuo kuva tulee olemaan vielä historiallinen.
  Ja ehkä Nero koki, että nuohooja on hänen sielunkumppaninsa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero otti kantaa politiikkaan :)
   Sanoinkin nuohoojalle, että Nero varmaan pitää mustaa ja komeaa miestä lajitoverinaan :)

   Poista
 4. Katsoitko, kumman ehdokkaan naamalla Nero hiirtään enemmän pyöritteli? Eläimethän ovat viime aikoina olleet median suosimia ennustajia.
  Valkkareista muistiini mieleen, että meillä ne on edelleen istuttamatta. En voi mennä Ukkokullan reviirille ja perinteen mukaan hän laittaa ne maahan lokakuun viimeinen päivä. Eiköhän se nytkin onnistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin aterian jäkeen Trumpin naama oli aivan veressä ja Clinton pysyi puhtaanpana :)
   Valkkarit ehtii vielä hyvin istuttaa. Olen sitä koulukuntaa, että mieluummin vähän myöhään kuin liian aikaisin. Valitsen istutusajankohdan säiden, en kalenterin mukaan. Viime vuonna laitoin ne maahan paljon aikaisemmin, sillä yöpakkaset olivat jäähdyttäneet maan. Viime vuonna kylvin syksyllä myös porkkanaa ja sekin kasvoi hyvin.

   Poista
 5. Onpas komeat valkosipulit. Minulla kasvoi varret, mutta niiden päässä ei ollut yhtään mitään??? Sellainen oli nyt ensimmäinen yritykseni ja huomenna on pakko mennä ostamaan valkosipulit taas kaupasta. Meillä käytetään paljon valkosipulia, olikin harmi kun ei onnistuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istukasvalkosipuleiksi kannattaa valita suuria kynsiä. Viime vuonna ostin Hyötykasviyhdistyksestä Aleksandra-valkosipulin istukkaat. Hyvistä aluista hyvä sato. Valkosipuli tarvitsee myös hyvän lannoituksen istutusvaiheessa ja uudestaan keväällä kun se lähtee kasvuun. Minä laitoin noille hevosenlantaa evääksi. Onnea valkosipulin kasvatukseen.

   Poista
 6. Nero näki nuohoojassa varmaan sielunkumppaninsa mustan värin perusteella :)

  Ja voi vitsit, miten komeita valkosipuleita! Mulla kuluu niitä nykyään ihan hirveän paljon, mutta eipä ole taas tullut mieleen, että niitähän voisi kasvattaa myös itse. Joskus niin teinkin, mutta huonolla menestyksellä. tuli vaan sellasia kituliaita kynsiä.

  PS. Blogissani on sulle jotain

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero ja nuohooja ovat mustia, komeita ja mukavaa seuraa molemmat. Ei ihme, että heillä natsasi :) Valkosipuli on hieman kinkkinen kasvatettava, joskus onnistuu erinomaisesti, joskus jää kituliaaksi. Hyvällä lannoituksella ja oikein valitulla istutusajankohdalla pitäisi onnistua. Mahtavaa herkkua riittää nyt kevääseen asti. Lähdenkin kurkkaamaan, mikä minua odottaa Kotonasi :)

   Poista
 7. Oikein mehukkaalta näyttää Neron vaalilounas! Kyllä noilla lounailla pysyy turkki kunnossa ja kiiltävänä. Toisaalta matokuurejakin sitten tarvitaan....
  Nuo valkkarisi ovat suorastaan maalauksellisia.
  Tänä syksynä en voikaan laittaa valkkareita maahan, kun keväällä pitää tehdä remonttia lavakauluskasvimaalla, täytyy tehdä pohjatyöt uudestaan, kaikki laatikot ovat ihan vinksallaan nyt! Ellen sitten keksi jostain perennapenkistä tyhjää nurkkaa valkkareille.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero syö luonnonmukaisia aterioita päivittäin, joten matokuurejakin tarvitaan säännöllisesti. Onneksi on nuo niskaan laitettavat liuokset keksitty, tekee homman hitusen helpommaksi. Valkosipulit ovat kauniita katsella ja siksi jääneetkin tuohon kuivumispaikalleen kuin tauluksi. Minulla on niin paksu multamaa kasvimaalla, että tarvitsen vain yhden lavakauluskerroksen, joten pysyvät aika hyvin paikallaan.

   Poista
 8. Ihanan avuliaita ystäviä, varmasti oli mukava päivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva päivä. Ihanaa kun on tuollaisia ystäviä, jotka innokkaasti tarttuvat sahaan ja vesuriin :)

   Poista
 9. Nero katsoi että ollaan varmaan veljeksiä kun ollaan niin mustissa molemmat =)
  Se on teilläkin sitten matokuuri taas edessä lounaasta päätellen, yksi hiiri = yksi mato ;) Eläinlääkäri sanoi meille, että hiiriä syöville ulkokissoille voi antaa matolääkkeen kerran kuussa. Voivoi, se olis taistelut meilläkin edessä, kun viimeksi on madotettu kesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero tunsi selvästi sukulaisuutta mustan miehen kanssa :)
   Ihan joka kuukausi en matokuuria Nerolle anna, mutta melkein kahden kuukauden välein se on tehtävä jyrsijäsesongin aikaan. Käytän niskaan laitettavaa liuosta, se on aika helppo, vaikka ei Nero siitäkään tykkää.

   Poista
 10. On siellä Nerolla mukavat oltavat kun herkullisia paisteja tarjolla nurkissa.
  Kiva kun puutarhahommat jatkuvat edelleen, vähän kaipailen itsekin niitä vielä. Jäi vähän vaiheeseen kun tulimme Espanjaan.
  Hyvää loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nero syö kotona kaupan pussiruokaa, mutta omat noutoateriat maistuvat tietysti paremmilta ja ovat varmasti luonnonmukaista ravintoa. Täällä lupaillaan räntäsateita, joten ihan mieluusti löytäisin itseni Espanjan lämmöstä :)

   Poista
 11. Nero hyväksyy itselleen ystävät ja ehkä peloton nokipoika on juuri kissan mieleen eli sinulla oli siellä yhteinen kahvihetki tummien komeitten poikien kanssa.
  Hiiripaistit, ne ovat todella luomua ja siitä tulikin mieleeni, että meilläkin on nuo Strobghold annokset odottamassa.
  Samettisen sileä ja vihreä, ihan näin ei meidän kesäkodin nurmikosta voi sanoa, mutta melkein puhtaaksi lehdistä sielläkin nurmikot ovat ja sinne ne jäivät odottamaan talvea ja tulevaa kevättä.
  Hienoa kun on ystävät joiden käsissä pysyy myös puutarhavälineet ja pusikko saa kyytiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä kävi niin paljon vieraita, että ehkä Nero siedättyi ja muuttui vierasystävällisemmäksi :)
   Meillä on käytössä Profender, se on tarpeeksi monikirjoinen. Tosin joskus vaihtelen loishäätöliuosta, jotta teho säilyy.
   Meidän nurmikko on samettinen koska se on melkein pelkästään sammalta tähän vuodenaikaan. Kaikenlaisia sammalenpoistoja on nurmikoille keksitty, minä poistaisin nurmikon ja jättäisin sammalen, se on niin kaunis. Ystävät tulivat omine työkaluineen auttamaan ikävässä puuhassa, pusikko sai tosiaan kyytiä ja minä runsaasti tukikeppejä tulevaan viljelykauteen ;)

   Poista
  2. Minustakin sammal on todella ihana. Usein kysytään keinoja sen poistamiseen ja vastauksen aloitan siihen tapaan kyselemällä onko sammalesta mitään haittaa teille. Jostakin kumman syystä aina oleteaan että sammal on pahasta. Kerrankin joku sanoi minulle ettei kai puutarhurin nurmikossa saa olla sammalta. Voi, kyllä saa ja löytyykin ;)

   Poista
  3. Juuri nyt sammal on kuin pehmeä samettimatto pihalla. Olisikin keino saada ruoho kokonaan pois, ei tarvitsisi koskaan leikata nurmikkoa :)

   Poista
 12. Yöäk, onneksi meidän Kisu tyytyy napostelemaan saaliinsa ulkona. :,D Tuo kyllä usein saaliinsa näytille ikkunan alle ja me käymme sitten ovelta sitä kehumassa. :D
  Me ei laitettu nyt valkosipulia laisinkaan, kun viime syksyn siputitkin vain hävisi penkistä. Laitettiin usempaa lajiketta, mutta vain kahdesta lajikkeesta saattiin vähäinen sato. En tieä mitä sipuleille kävi. Oma valkosipuli olis vaan ollut niin hyvää.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä saalis tuodaan aika usein sisälle, kovan huudon saattelemana :) Joskus kun myyriä on liikaa, Nero saattaa pinota ne kuistille.
   Olisiko ankara talvi mädättänyt sipulisi? Valkosipuli ei kelpaa onneksi nelijalkaisillekaan talviruoaksi.

   Poista
 13. Kissojen reaktio on kyllä joskus hauskaa ja yllättävää. Meilläkin Rauha, joka ei yleensä mene kenenkään syliin, hyppäsi vieraan miehen syliin. Syliin! Jotakin siinä miehessä siis oli. Mutta mitä! Ei ollut edes nokikolari. Onpas hienoa, että sait talkoolaisia auttamaan vasaikon karsinnassa. Ihania valkosipuleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat osaavat yllättää, osaisivatpa kertoa vähän mielenliikkeistään, voisi olla mukavia keskusteluja :) Talkoolaiset ovat aina tervetulleita.

   Poista
 14. Varmasti on oikea herkkuruoka Nerolla. Upean valkosipulisadon olen saanut. - Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nero valitsee aina parasta :) Valkosipulit ovat suurta herkkua ja niille löytyy kyllä käyttöä.

   Poista
 15. Nerolla on ollut paras vaalilounas. Meilläkin menee n. 30 valkosipulia joka vuosi maahan. Tänä vuonna tosin olivat aika pieniä, taisi olla vähän veden puutetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kastelin välillä valkosipuleita kun oli kuivia jaksoja, vaikka yleensä en juuri sipuleille anna ylimääräistä kastelua.

   Poista
 16. Mielettömän upea vaalilounaskuva!

  VastaaPoista
 17. Hauska tarina vaaleista ja nuohoojasta! =D

  Valkkarit on täälläkin istuteltu.

  Mistähän tuollaisia ystäviä saisi, jotka hommiin tulisivat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti nuohooja on nyt vieraillut tarpeeksi monta kertaa, Nerokin pitää tuttuna kaverina.
   Ystävät itse ehdottivat karsintatalkoita, ihana lahja.

   Poista
 18. Heh hee, hauska tarina jälleen teidän touhuista. Eläinystävät jaksavat aina yllättää uusilla tempauksillaan. Ihania auttavaisia ystäviä, oletkin onnekas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämäni olisi tylsää ilman Neroa :) Onni on ystävät. Talkoohenki kunniaan!

   Poista
 19. Se vaaliväittely on tainnut olla ihan viittä vaille veristä ihan siellä Suuressa Maailmassakin, joten Neron väritystyö osui nappiin. Myös Neron lausunto koko asiaan on hyvin selkeä: meuhkatkaa mitä meuhkaatte, minä syön nyt hiirtä! Tärkeimmät asiat ensin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Hyvin lohkaistu. Ainakin toiselta ehdokkaalta on tullut melko verisiä uhkauksia, joten hänen naamansa vereäminen lienee osuva kannanotto.

   Poista
 20. Komppaan Hennaa, hyvin keksitty ja varmasti juuri noin.
  Nero koki nokikolarin samankaltaiseksi; mustia ja tykkäävät kiivetä, mutta luultavasti nokikolari ei välitä hiiripaistista...
  Mahtavat valkosipulit! Ihan herahti vesi kielelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummallakaan Mustalla ei päätä huimaa korkeuksissa :)
   Ja valkosipulit, ne ovat herkullisia ja isot kynnet siitä mukavia, ettei tarvitse kuoria montaa ruokaa laittaessa.

   Poista
 21. Maittavan näköinen murkina Prinssillä!

  VastaaPoista
 22. Nero voisi kyllä vähän maistellakin erään ehdokkaan tupeeta.
  Saa nähdä, saanko minäkin ensi vuonna valkosipulisatoa. Kasvatatko jotain kasveja talvivalkosipulin seurana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tupee saattaisi takertua kurkkuun :)
   Viime syksynä kylvin valkosipulipenkkiin yhden rivin porkkanaa, lisäksi penkissä kasvoi kosmoskukkaa. Ajattelin, että pokkanan tuholaiset eivät tykkää valkosipulista. Nyt istutin valkosipulit yksinään, mutta keväällä laitan penkkiin varmaankin jotain kesä- tai syyskukkaa koristeeksi.

   Poista
 23. Olipas hauska postaus :)
  Minäkin muuten upotin kasvulavaan talvivalkosipuleita, saas nähdä miten noviisi onnistuu. En kyllä älynnyt mitään katetta laittaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ei katteilla ole kiire, niistä voi olla jopa haittaa. Jos maa ei pääse kylmenemään, alkavat sipulit kasvaa talvella, niidenhän on tarkoitus vain juurtua. Kunnon lannoitus on sitäkin tärkeämpää.

   Poista
 24. Ihanat kuvat ja hieno saalis Nerolla <3 Meidän Samu koira on haukkunut vain kaksi kertaa elämässä, nuohoojaa ja joulupukkia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että nuohoojat ovat koirien inhokkeja. Kun asuin vielä kotona, meillä oli hyvn säyseä koira, mutta se menetti täysin hermonsa kun nuohooja tuli. Melkein kiipesi tikkaita katolle :)

   Poista
 25. Luomumenetelmällä hiiritorjuntaa tekevä Nero olisi tervetullut meillekin. Kylmät ilmat saavat metsähiiret hakeutumaan välikatoille rapistelemaan, ja täällä Espoossa meidän kaupunkilaistuneet naapurit menevät täyteen paniikkiin. Paikalle tilataan torjuntafirma, joka laskuttaa pahimillaan pari tonnia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissojen Suomi -kirjasta luin, että ennen hyviä hiirikissoja saatettiin lainata naapureihinkin :)
   Kyllä meilläkin kuuluu rapinaa talon rakenteista, mutta paniikki on kaukana, hiiret ja metsämyyrät pysyvät poissa asuintiloista. Toivottavasti torjuntafirma ei käytä myrkkyä, se päätyy usein myös jonkun viattoman jyrsijänpyydystäjän elimistöön.

   Poista

Kiitos kommentista