20.8.2017

Sateinen visiitti Lepaalla

Lauantaina vierailin Lepaan puutarhapäivillä. Oli taas paljon nähtävää ja koettavaa. Sää ei oikein suosinut, sillä sadetta vihmoi niskaan vähän väliä kuten viime vuonnakin. Sataako Lepaalla aina?
Sateesta johtuen kuvasaalis on vaisu, sillä enimmäkseen yritin suojata kameraa kastumiselta.
Minua kiinnosti tietysti hyötykasvimaa, kuvassa tomaatti Heartbraker, tätä voisi kokeilla joskus. Halkaistu tomaatti on aivan sydämenmuotoinen.

Elina Rekola esitteli asiantuntevasti kasvimaata ja sain paljon uutta tietoa monesta tutusta ja tuntemattomasta hyötykasvista.

Tehokas kate ei ole muovia, kuten luulin vaan aine on täysin biohajoava orgaaninen tuote. Rikat pysyvät kurissa, kosteus tasaisena ja musta kate lämmittää maata.

Kokeilimme kokedaman tekoa, se oli helppoa ja kiva minulle uusi tapa istuttaa kasveja.

Kuivaa istumapaikkaa oli vaikea löytää ulkotiloissa.

Aurinko pilkahti Kivipellon Sailan muodossa. Tapasimme sattumalta Riinan suunnitteleman puutarhurin vapaapäivä -asetelman luona ja piti tietysti kokeilla osaako puutarhuri myös levähtää.
Sateesta huolimatta oli oikein antoisa päivä.

20 kommenttia:

 1. Tässä juuri tänään mietittiin porukalla, että oliko tänä kesänä yhtään täysin sateetonta päivää? Kukaan ei kyllä sellaista muistanut! Siis täällä Hämeenlinnassa. Vettä on tullut hurjasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan kyllä sateettomia päiviä, silloin olen leikannut nurmikon :) Paljon on vettä virrannut taivaalta, näillä kulmilla Suomea.

   Poista
 2. Sateettomia päiviä on ollut luvattoman vähän ja silloin aika loppuu kesken. Lepaalle en valitettavasti ehtinyt, mukava olisi ollut käydä. Katsoin kuvasta että sipulikin oli laitettu tuon mustan suojan kanssa. Kuinkakohan toimii niiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lepaan kasvimaalla kaikki kasvoi mustasta katteesta, juureksetkin. Ne kylvetään parinkymmenen sentin viiltoihin, jotta kate pysyy kasassa. Tuolla sipulit kasvatetaan siemenestä ja taimet istutetaan katteeseen tehtyihin reikiin, oikein hyvin näyttivät viihtyvän. Lepaalla ei juuri ole etanoita, joten mietin miten hyvin etanat mahtaisivat viihtyä katteen suojissa.

   Poista
 3. Ihana sohva, johon ainakin sateella ei tee mieli istahtaa!

  VastaaPoista
 4. Ihana tuo sammalsohva. Kaunista ja upeaa satoa saa tuosta kasvimaasta. Voi kunpa minunkin kärsivälisyys riittäisi pitämään rikkaruohot poissa Mimosan pienistä kasvilaatikoista. Meilläkin on satanut ja satanut. Kasvit hukkuvat ja kuihtuvat liian veden alle.

  Huomaathan, että aloitin musiikkihaasteen uudestaan
  https://enkulinkasityot.blogspot.fi/2017/08/musiikkihaaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla olkikate pitää rikkakasvit aika hyvin kurissa, kitkemistä on hyvin vähän.
   Käyn kurkkaamassa musiikkihaastetta, kiitos vinkistä.

   Poista
 5. VArmasti kiva tapahtuma. En ole vielä koskaan tuolla käynyt. Kiva kohtaaminen Sailan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lepaan tapahtuma on suunnattu lähinnä ammattilaisille ja siellä on hyvin erilainen tunnelma verrattuna puutarhamessuihin. Turhaa krääsää on vähenmän ja tietoa enemmän. Miehilä tuntuivat kiinnostavan suuret ja pienetkin koneet :) Tapahtuma sopii hyvin harrastelijallekin ja taimihoukutuksiakin löytyy. Sailan kohtaaminen oli kiva bonus.

   Poista
 6. Me kokeitiin toissakesänä tuota biohajoavaa "muovia" kasvimaalla,mutta oli niin haurasta ettei se kestänyt kun vähän aikaa ja sitten alkoi ilmestyä reikiä.Lisäksi kuivatti maata tosi paljon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla kokemuksia katteesta. Pohdinkin, että pidättääkö kate sateen ja kasteluveden. Noitakin näyttää olevan monia laatuja ja ehkä niiden käyttö edellyttäisi viljelytekniikan hiomista. Viljelylaatikossa biohajoava kate ei varmaankaan ole hyvä ratkaisu.

   Poista
 7. Täälläkään ei kovin montaa sateetonta päivää ole ollut. Lauantaina kun siskoni kanssa menimme purkamaan tuota esillepanoa, satoi aivan täysillä. Mutta onneksi se loppui lyhyeen, ja purkuhommat teimme suorastaan trooppisessa ilmanalassa.
  Voi että, tuolla Lepaalla olisi ollut paljon katseltavaa ja kuvattavaa, juurikin kartanon mailla. Minäkin jätin lauantaina siinä sateessa kameran ihan autoon asti, mikä harmittikin myöhemmin. Onneksi perjantaina sain napattua muutamia kuvia myös puistosta.
  Ihana, jos Sailan kanssa maltoitte hetken levähtää esillepanoni sisällä. Ja olisi hauska nähdä, ketä kaikkia tuoleilla on istunut. Kerran kulkiessani ohitse, kiinalaiset nuoret istuivat ja joivat muka mukista, heilläkin näytti olevan hauskaa. Puutarhurit tarvitsevat lepohetkiä kaikkialla, jos vain malttavat. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva viettää hetki puutarhurin vapaapäivää :) Istuimme kaikki vuorollamme, ystäväni, Saila ja minä, kokeilemassa ja mukavalta tuntui. Kaatosade ajoi meidät pois ennen aikojaan, mutta paljon ehdimme nähdä, kokea ja saalistaa.

   Poista
 8. tuo tomaatti näyttää tosi mainiolle, pitää pistää nimi mieleen.

  Jeps, meillä on saatunut lähes joka päivä tänä kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heartbraker on siis kirsikkatomaatti, sen unohdin mainita. Siksipä kauniilla pikku sydämillä voi koristaa salaatin ja melkein mitä vain. Meillä oli tänään poutapäivä, sain taas ajeltua nurmikon.

   Poista
 9. Tässä postauksessa oli monta juttua, mistä en ollut koskaan kuullutkaan! Aina sitä oppii jotain uutta Autuaan olon blogia lukiessa :). Ai että, mikä hauska ruohopenkki :).

  Ja kommenttina vielä tuohon edelliseen päivitykseesi, että kiitos, kun jaoit kuvat: upea, herkkä kukkaniitty ja samaa mieltä kanssasi siitä, että kaunis tapa juhlistaa tätä vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhuroinnissa on aina uutta opittavaa ja uudet jutut on pantava kiertoon.
   Kukkaniitty on erinomainen lahja Suomelle, kauneutta ei voi olla liikaa.

   Poista
 10. Tuo Elina Rekolan 'luento' olisi pitänyt kuulla. Juurikin tuollaiselle biohajoavalle katteelle olisi meillä tarvetta! Täytynee selvittää asiaa lisää!

  Oli tosi kiva tavata ja jutustella ja tosiaan!

  Sää oli niin kesäinen, lämmin ja sateinen -kesä kuitenkin!

  Jälleen totesin, kuinka taitava kuvaaja oletkaan!!

  VastaaPoista
 11. Osuin sopivasti kasvimaakierrokselle, muutama puutarhasissi jaksoi kuunnella mielenkiintoista luentoa sateesta huolimatta. Noita katteita on varmasti jo monenlaisia, mutta muistaakseni Elina sanoi, että harrastelijakäyttöön myytävät eivät ole yhtä hyviä kuin ammattilaisille tarkoitetut. Kohopenkissä näytti toimivan hyvin eikä katetta tarvitse poistaa, vaan sen voi kääntää maahan.
  Onkos se kuvaajan ansiota jos malli on hyvännäköinen :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista