29.12.2017

Talvivieraita

Joulun tienoolla meillä on ravannut paljon porukkaa. Ihmislajina olen jäänyt vähemmistöön.

Vain yhden ihmisen jäljet, mutta kaikenkarvaisten muiden kulkijoiden jälkiä näkyy runsaasti.
Jouluaattona pihalla alkoi kuulua kovaa meteliä ja kun kohotin katseeni kohti taivasta näin kymmenen joutsenen auran lentävän yli äänekkäästi hyvästejä huudellen. Joulupäivänä näin vielä viisi jälkijunassa tulevaa kansallislintuamme. Taisi venyä Suomen 100-vuotisjuhlat pitkiksi kun noin myöhään olivat liikkeellä.

Olin keskiyön tienoilla syventynyt sohvaan ja elokuvaan, kun Nero touhotti luukustaan sisälle. Se yritti kertoa jotain tärkeää ja sai minut kampeamaan itseni ylös. Kurkkasin keittiön ikkunasta pihalle ja paviljongin heikossa led-valaistuksessa näytti aivan kuin pieni karhu liikkuisi lintujen ruokintapaikan alla. Otin taskulampun, hiivin kuistille ja oven raosta suuntasin valokeilan vierasta kohti. Ehdin hetken katsoa supikoiraa silmästä silmään, ennen kuin se lyllersi tiehensä. On ollut niin lauhaa, että supit eivät ole vielä saaneet talviunen päästä kiinni.

Kauriit ovat jääneet kortteeriin pihakuusen ja pihtan juurelle. Nekin käyvät lintujenruokintapaikalla poimimassa maahan pudonneita auringonkukansiemeniä.

Perennapenkeistäkin löytyy vielä jotakin purtavaa. Olen noille kuin ilmaa. Vasta jos menen liian lähelle, ne karauttavat pakosalle.
Ennen joulua vieraillut nuohoojakin meinasi vetää kahvit väärään kurkkuun kun kauriit tulivat kurkkimaan ikkunan taakse.

Alan kohta tuntea lauman jäsenet ulkonäöltä.
Muita vieraita ovat olleet punatulkut, närhet, varikset, harakat, mustarastaat, sini-, töyhtö-, kuusi-, hömö- ja talitiaiset. Ainakin.
Ehkä oudoin jouluvieras oli ilmeisesti klapien mukana sisään kulkeutunut pulska hyttynen. Se halusi hengailla seurassamme ja vaikka se ei vaikuttanut verenhimoiselta, sen ininä tuntui häiritsevän Neroa.

Mukavia vuoden viimeisiä päiviä kaikille!

32 kommenttia:

 1. Huimia vierailijoita ja ihania kuvia. Voin niin kuvitella tämän nuohoojan reaktion, khih :D Ihania vuoden vikoja päiviä. Kohta päästään taas iskemään sormet multaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusi vuosi, uudet viljelykset, miten lohduttava ajatus. Sitä varmaan kauriitkin jo odottavat :)

   Poista
 2. No onpas siellä vilskettä! Kauriit taisivat muistaa viime vuodesta mukavan ruokapaikan. Toivottavasti eivät tee suurta tuhoa puutarhan puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauriit pysyttelivät kesän muissa maisemissa, mutta palasivat tänne talvileiriin. Täytynee hankkia lisää aitaverkkoa kevääksi :)

   Poista
 3. Voi miten kauniita kuvia. Kauriit ovat niin kauniita, toivotaan että säästyt tuhoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaata aitaan ahkerasti, mutta muuten olen luovuttanut, toivottavasti kauriit muuttavat aikaisin kesälaitumilleen.

   Poista
 4. eläimellistä menoa siellä!

  VastaaPoista
 5. Voi miten kaunis musta kissa...ja kauriskin on hieno!

  VastaaPoista
 6. Teillähän viliseen porukkaa kuin pipoa!
  Nero on niin upean näköinen hangessa(kin).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vielä kysytään, tunnenko itseni yksinäiseksi täällä korvessa :) Nero on tyylikäs mustassa talvipuvussaan.

   Poista
 7. Siellähän on ollut porukkaa enemmän, kuin Aleksilla. Ehkä sitä kotinurkilla mieluummin katselee eläinten menoa, kuin Aleksilla ihmisvilinää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihtelun vuoksi voisi välillä katsella ihmisvilinääkin :)

   Poista
 8. On teillä, pehtoorilla ja piialla, kyllä mitä mainioin asuinpaikka! Oma eläintarha ja kaikkee 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma eläintarha on kiva, varsinkin kun ei ole häkkejä kuin kasveille. 😊

   Poista
 9. Eihän tuossa enää telkkaria tarvitse, kun katsoo luontodokumenttia ikkunastaan :) Kauriiden suhteen olen käärmeissäni siitä tuhosta, mitä ne tekevät puutarhassa. Mutta minkäs sille voi? Ehkä puutarhkoira Rieko ottaa asiakseen jahdata ne rauhallisemmille seuduille. Se olisikin koiralta ainoa hyödyllinen teko puutarhassa. Se on turhan etevä kaivelemaan paikkoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole telkkaria ollutkaan vuosikausiin :) Kauriit tekevät kyllä selvää puutarhan kasveista kunhan kevät koittaa. Onneksi ne viettävät suurimman osan kasvukautta muualla. Koira olisi varmasti hyvä kaurisvahti. Kun menin portaille kameran kanssa, kauriit vain töllistelivät, mutta kun Nero ryntäsi ovenraosta pihalle, lähtivät kauriit livohkaan. Saaliseläin tunnistaa pedon :)

   Poista
 10. Meilläkin vieraili itikka joulukuun lopulla. Taisi tulla kuusen mukana sisään? Tapoimme sen sääliä tuntematta. Joulukuu ja itikat tuntuu jotenkin liian kamalalta kestää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En raatsinut listiä jouluvierasta :) Nyt sitä ei ole vähään aikaan näkynyt. No, onkos tullut kesä ... hyttynen taisi miettiä.

   Poista
 11. Luonto-ohjelmaa omassa pihassa :)
  Joutsenet ovat viihtyneet täälläkin todella pitkään, juuri enne joulua kuului vielä niiden ääniä. Ilmeisesti viihtyivät kun pelloilla ei ollut lunta ja järvet olivat jäättömiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikkunasta näkyy non stop -luontokanava :) Joutsenet viipyivät niin myöhään, että kannattaako niiden enää lähteä käymään etelässä?

   Poista
 12. Ihanat kuvat Nerosta ja kauriista! Voin kuvitella nuohoojan hämmennyksen 😁 Muistanko oikein että Nero ei jossain vaiheessa suostunut käyttämään kissanluukkua, mutta nyt siis käyttää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vain ensimmäiset kaksi viikkoa olivat Nerolle vähän outoja luukun käytössä, se istui luukun takana ja rämmpytti, että piika tuli avaamaan luukun 😼 Mutta sittemmin hän on nauttinut vapaasta kulusta. Luukku on helpottanut hurjasti meidän molempien elämää.

   Poista
 13. Melkein juutuin noihin upeisiin kuviin, mahtavat kuvat kauriista. Meilläkin ne tuossa ikkunan alla tepastelevat, tosin vain yöaikaan ja kissat nukkuvat silloin, joten rauha on niillä kulkea. On tuo Nero uskomattoman komea prinssi ja valkoinen lumi korostaa sen muhkeaa mustaa turkkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero tietäisi pihan eläinkannasta paljon enemmän, mutta ei kerro kaikkea :)

   Poista
 14. Pitkään ovat joutsenet viipyneet. Nyt on ollut (valitettavasti) niin lauha talvi, että nekin pitkittivät lähtöä. Hyvää alkavaa vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joutsenet ottivat kaiken irti kesälomastaan.

   Poista
 15. Näitä kuvia kun katselen tuntuu maaseudun rauhaan kaipaus vain lisääntyvän. Kyllä luonnon suoma vilinä on herttaista katsottavaa, tosin ihmisvilinäkin joskus tuntuu piristävältä mutta kipin kapin tulen seuraavalla bussilla tänne, siis melkein maaseudun rauhaan.
  Nerolle ❤️ sinulle myös samoin hyvää alkavaa uutta vuotta ❤️.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Molley! Lumeen jäävät jäljet paljastavat monta kulkijaa, joita silmä ei näe. Kyllä maalla on mukavaa.

   Poista
 16. No onpa vilskettä! Meille kauris kelpaisi vieraaksi, päätyisi pataan, mutta kai ne pysyttelevät kauempana tämä mielessään :). Mahtoikohan hyttyselle tulle nopea loppu vai ymmärsikö se pysytellä huoneen yläosissa? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauriit taitavat tietää, etten ole lihanhimoinen. Hyttynen ehkä kuoli tai sitten se kaivautui lattianraon viileään jatkamaan uniaan. Tuskin oli lajinsa viimeinen :)

   Poista

Kiitos kommentista