7.3.2018

Satoa ja lannoitevinkki

Kasvimaalla kaikki hyvin. kasvilavat nukkuvat viiman silkkiseksi siloittaman lumipeiton alla. Mutta puutarhuri on herännyt ja ajatuksissa pyörii jo sato.

Malabarin pinaateista on itänyt vain yksi. Kylvin kai kymmenkunta siementä. Muuta esikasvatusta en ole vielä aloittanut.

Tämän vinkin olen jakanut ennenkin: kertaalleen syöty varsiselleri tuottaa uutta satoa kun tyviosan leikkaa kokonaisena irti ja laittaa veteen. Tästä saa vihreää vaikka salaattiin.
Kellarissa on vielä omia perunoita, palsternakkoja ja muutama purjokin. Puna-, kelta- ja valkosipuleita riittää myös vielä pitkään. Pakastimesta löytyy mm. papuja, sokeriherneitä, kesäkurpitsaa, tomaatteja, pinaattia ja tietysti monenlaisia marjoja. Komerossa on purkeittain kuivattua lehtikaalia, nokkosta, yrttejä ja sieniä. Nälkä ei pääse yllättämään viljelijää.

Pinterestistä osui silmään lannoitusvinkki, jota piti kokeilla. Banaanin kuoret laitetaan pariksi päiväksi likoamaan veteen ja vesi käytetään kasveille lannoitteena. Kuorissa on runsaasti mineraaleja mm. kaliumia, rautaa ja kalsiumia. Minä käytän aina luomubanaaneja, muissa saattaa olla lisänä haitallisia kasvinsuojeluaineita. Ohjeessa vinkattiin myös tomaatin taimia istuttaessa laittamaan maahan lannoitteeksi banaaninkuoria pilkottuna.
Liotuksen jälkeen kuoret voi tietysti kompostoida normaaliin tapaan.

Ainakin runkotimjami on pitänyt banaanikastelusta ja lähtenyt hurjaan kasvuun.

Vein jouluhyasintit kellariin kukinnan jälkeen, ajatuksena istuttaa sipulit keväällä puutarhaan. Yksi sipuli oli maakellarin pimeydessä innostunut kukintaan ja se piti tietysti tuoda sisälle. Joulukukasta pääsiäiskukaksi.

Aiemmin kerroin krokuslöydöstäni ja pari krookusta jaksoi tehdä pienen kukankin. En tosin kuvannut niitä ennen kuin nyt kun kukinta on jo ohi. Sainpahan vähän kevään tunnelmaa.

Pelargoniat ovat alkaneet jo kukkia, tosin vielä vaatimattomasti.

 Pehtoori kasvivalossa.

46 kommenttia:

  1. Kasvimaasi näyttää vallan hienolta, kun lavarivien hahmot erottuvat hangen alta, ympäristötaidetta!
    Kiinnostava tuo banaanivinkki! Täytyypä kokeilla. Tuli ihan mieleen, että olisiko biojätteen seassa enemmänkin hyödyllisiä aineita luovuttavia materiaaleja.
    Pusuja pehtoorille, alkaako hänellä jo olla kevätvilli? Täällä keski-ikäinen pantteri on tavattu jahtaamasta häntäänsä aurinkoläikässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvimaa on jotenkin rauhallisen ja tyytyväisen näköinen, lumipeite tekee siitä niin siistin. Onneksi on lunta suojaamassa monivuotisia ja valkosipuleita.
      Biojätteessä on monenmoista hyödyllistä ja ainakin kompostoinnin kautta ne tulevat hyötykäyttöön.
      Pehtoorilla on talven turhautumista estämässä salissa monenlaista temppurataa, mm. Nuo tikkaat, jotka eivät kuulu normikalustukseen. Ainakin pari kertaa illassa tulee piialle leikkiinkutsu ja silloin rymistellään matot makkaralle. Täytyyhän kissan treenata lihaskuntoa ja osumatarkkuutta talvellakin.

      Poista
  2. Täydessä unessa on vielä kasvimaa muhkean peiton alla.
    Ihan tuli nälkä, mitä herkkuja sinulla onkaan siellä vielä varastoissa. Pitääkin seuraavaksi mennä tekemään mansikkasmoothie aamupalaksi :)
    Tammikuussa laitoin samalla tavalla porkkanan kantoja veteen lautaselle, tuli hauskan näköinen pikku metsikkö, mutta sitten ne kuivuivat meidän Lapin-reissun aikana :(
    Kyllä kai pehtoorikin välillä kaipaa valohoitoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kovin tyytyväinen tuosta muhkeasta peitosta, sillä pakkasjakso on ollut poikkeuksellisen ankara. Luultavasti kaikki juuresten kannat alkavat pukata vihreää kun ne laittaa veteen.
      Pehtooria hemmoitellaan talven aikana monenlaisilla hoidoilla :)

      Poista
  3. Olipa mielenkiintoinen vinkki, eipä olisi tullut mieleenkään! Ruususen unta lumivaipan alla nukkuva kasvimaasi on näinkin hyvin kaunis, mutta aika rientää, lumi varmaan saa kyytiä ensi viikon aikana. Toivottavasti polaaripyörre alkaisi pyörittämään lämpimämpää ilmaa viimein!

    Oi miten ihanaa hoitoa Nero saakaan, hyvää tekee ihan varmasti. Meillä pojat ovat ottaneet aurinkokylpyjä keittiön ikkunalla useamman kerran, aurinko lämmittää jo niin ihanasti! Toivottavasti ei tulisi ihan mahdottomia kaljamia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki pitää hyödyntää :) Ruususen unen katselu rauhoittaa mieltäni, siellä tuntuisi olevan kaikki hyvin pakkasista huolimatta. Jostain luin ennusteen, että keväästä tulisi normaalia lämpimämpi, haluan uskoa siihen.
      Piti katsoa sanakirjasta kaljama :), toivottavasti lumi sulaa ilman pahimpia luunkatkomiskelejä.
      Nero myös ottaa aurinkoa ikkunan ääressä ja musta kylki kuumottaa mukavasti.

      Poista
  4. Hyviä ja hyödylisiä ideoita. Kiitos. Runkotinjami, en olekaan aikaisemmin sellaiseen törmännyt. Talvehtiiko se tuollaisena huonekasvina?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Runkotimjami on ollut minulla jo pari vuotta ja olen onnistunut talvettamaan sen sisällä. Rungollisten yrttien talvettaminen asuinhuoneessa on kyllä arpapeliä, komea rosmariinipuuni kuoli jo alkutalvesta. Meillä on aika alhainen lämpötila sisällä ja se edistää kasvien selviytymistä.

      Poista
    2. Ok, haaveilen viileästä eteisestä/viherhuoneesta. Ehkä sitten jos saan sellaisen, minäkin kokeilen. Nyt on vähän huonosti tilaa viherkasveille.

      Poista
    3. Valoisa ja viileä viherhuone olisi ihana. Nyt on tyydyttävä salin kulmaikkunan vihernurkkaukseen :)

      Poista
  5. Ihanaa kevään heräämistä!
    Toissavuonna, en saanut malabarinpinaatteja itämään kuin yhden koko siemenpussista. Viime vuonna iti melkein kaikki. Tänä vuonna kylvin aika myöhään, mutta tänä aamuna huomasin yhden pienen alun ponnistavan mullan läpi. Taitaa olla aika epätasaisesti itävää sorttia tuo malabarinpinaatti. Pitäisi vissiin kylvää aina kaksi pussillista, jos haluaisi pelata varman päälle. Tosin viime vuonna mulla oli sitten ylijäämätaimia, jaoinkin niitä kaikille halukkaille. Halukkaita onneksi oli riittämiin. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulta taisin saada inspiraation kokeilla malabarinpinaattia, olisi pitänyt kylvää kaikki siemenet koska itäminen on noin epätasaista. No, minulla on nyt yksi kokeilukappale ja kokemus tästä lajista karttui. Jos innostun kasvista niin ensi vuonna kylvän runsaammin.

      Poista
  6. Pitääpä kokeilla tuota banaanilannoitetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin testata myös esikasvatettavilla tomaatintaimilla.

      Poista
  7. Lumipeitteellä sijatut kasvulaatikot näyttävät todella kauniilta.
    Kiitos lannoitevinkistä, sitä pitää kokeilla. Silityksiä pehtoorille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noin minimalististia ja siistiä kasvimaallani on harvoin :) Banaaninkuoret hyötykäyttöön.

      Poista
  8. Banaaninkuorilla lannoitus; wau! Minuakin syyhyttäisi miettiä kasvimaan asioita, mutta.. pakkohan sinne maalle on jotain laittaa kasvimaalle, ettei ole vain rikkaruohoissa, mutta pitää miettiä mikä kestää useamman viikon kastelematta. Onko muita ideoita kuin peruna?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Useimmat yrtit kestävät hyvn kuivuutta, mutta kaikki kasvit tarvitsevat kastelua alussa. Paras vinkkini on, että ostat valmiita, hyvässä kasvussa olevia taimia ja käytät tuhdin kerroksen katetta. Se pitää maan kosteana ja estää myös rikkaruohojen kasvua. Jos kaikissa kasvilavoissa (olikos sinulla lavakasvimaa?) ei viljele, voisi olla hyvä idea peittää ne maanpeite- tai mansikkakankaalla niin rikkaruohot eivät valtaa niitä.

      Poista
    2. Hyvä idea tuo peittäminen, niin ei tarvitse ottaa käyttöön esim kuin yksi lava perunoille tms!

      Poista
    3. Rikkaruohot ovat sellaisia vintiöitä, että ne valtaavat kaiken vapaan tilan hetkessä ja sitten niistä onkin vaikea päästä eroon.

      Poista
  9. Banaanivinkki pitänee kokeilla -nyt on kananmunankuorivesi köytössä 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äitini kasteli sekä sisä- että ulkokasveja aina munankuorivedellä. Kiitos muistutuksesta, laitankin yhteen kannuun kuoria. Kerään kaikki munankuoret talteen ja käytän kasvimaalla murskattuna tai hienonnettuna. Se on mainiota kalkitusta. Etanat eivät tykkää munankuorimurdkasta, sillä terävät sirut tarttuvat niiden limaiseen olemukseen.

      Poista
    2. Eikä ne tykkää kahvinporoistakaan 😉 -ja rusakotkin jätti krookukset syömättä kun juurella oli poroja, joten hyviä on nämä vinkit!

      Poista
    3. Mainioita vinkkejä, kiitos!

      Poista
  10. Kasvimaa näyttää hienolta.
    Kiitos banaanivinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villi ja vapaa kasvimaa on kerrankin rauhallinen :) Banaanilannokkeen raaka-aineet löytyvät varmasti joka huushollista.

      Poista
  11. Jännä banaanivinkki. Pitää kokeilla.
    Kyllä alkaa huomata kevään lähestymisen, kun viljelyksiä alkaa olla monella. Sinulla riittää pitkäksi aikaa omaa satoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä vasta aloittelen esikasvatusta, moni muu on jo pitkällä taimien kanssa. Oma sato on korvausta kesän ja syksyn uurastuksesta.

      Poista
  12. Tuota banaanilannoitusta on ihan pakko kokeilla! Meillä nekin menee kyllä jo muutenkin hyötykäyttöön; syötän ne kaneille!

    Saman näköistä on meidänkin kasvimaalla. Toivottavasti syksyllä kylvetyt siemenet siellä uinuvat lumen alla turvassa talviuntaan ja heräilevät sitten keväällä riehakkaaseen kasvuun!

    Perunat loppuivat meillä jo syksyllä. Porkkanat viime viikolla ja palsternakat hieman aikaisemmin. Mukulaselleriä on vielä ja sipulia. Papuja on pakkasessa ja vähän kurpitsasosetta. Kuivattuja "juttuja" on vielä paljon. Että ihan hyvin meilläkin menee, vaikkei ihan yhtä hyvin kuin sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiennytkään, että kanit syövät banaaninkuoria? Kelpais varmaan jäniksillekin :)
      Lumipeite on suojannut syyskylvöjä Siperian pedon riehuessa, onneksi on ollut lunta. Hyötyviljelyn idea on sadossa ja kaikki mahdollinen kannattaa korjata talteen. Minulla riittää varastoa pitkään kun Nero ei syö lainkaan kasviksia :)

      Poista
  13. Kiitokset lannoitevinkistä, täytyykin kokeilla joskus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan siistiä hommaa tuo kuorien liotus, eivät haise eivätkä homehdu tms. Ja materiaalia riittää.

      Poista
  14. Vielä kasvimaa uinuu ruususen unta, toivottavasti tuo herääminen tulee hiljalleen ja lempeästi.
    Ehdottomasti pitää tuota baanilannoitusvettä kokeilla, minun olivipuuni on niin huonossa hapessa, että josko tuo konsti sen pelastaisi.
    Jo vain toivottavasti se lämmin keväinen ilma tulee tänne meille ja tuo tullessaan myös kauniin ja lämpimän kesän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa toivon minäkin, nimittäin, että kasvimaa saisi herätä rauhassa lämpimään kevääseen. Oliivipuun talvihoito on hankalaa, se pitää niin viileästä. Minunkin pudottaa vielä lehtiä, mutta kasvivalo on virkistänyt sitä ja se haluaa myös aika paljon vettä. Banaanivettäkin se on nautiskellut. Myös tuhdimman lannoituksen voi jo aloittaa. Lämmintä kevättä ja kesää toivon minäkin.

      Poista
  15. Kasvimaallasi on niin rauhallisen näköistä. Runkotimjami kasvaa upeasti, ajatella, jos pelkillä banaaninkuorilla saa tuollaista kasvua aikaan!?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Runkotimjami teki kasvupyrähdyksen, pitää kohta leikata oksat muotoon. Toistaiseksi se on saanut vain banaanivesilannoketta, mutta myös lisääntynyt valo on kiihottanut sitä venymään.

      Poista
  16. Kävin vasta katselemassa siemen pusseja. Taimenet ostan sitten valmiina ja kylvän siemenet suoraan maahan niissä lajeissa, jossa ne ehtivät. Meillä ei ole oikein sellaista paikkaa, jossa taimenia kasvattaisi. Tai sitten vain ei taidot riitä. Tai into?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin täytyy tehdä vielä siemenhankintoja. Monta vuotta kylvin kaiken suoraan maahan, mutta valikoimaan on tullut lajikkeita, jotka vaativat esikasvatusta, kuten esimerkiksi lehtikaali ja purjo. Mutta niitähän saa molempia myös valmiina taimina. Meidän kylällä on alkukesästä hyvät taimivalikoimat, joten kaikkea ei kannata esikasvattaa.

      Poista
  17. Nythän täytyy heti kokeilla tuota banaaninkuorikasteluvinkkiä! Pehtoori on komea kaikissa valoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki irti etelänhetelmästä :) Miten tuo kamera aina haluaakin kääntyä pehtoorin suuntaan.

      Poista
  18. Hieno vinkki! Luonnon kiertokulku ;)
    Hyasintti onkin oiva kevätkukka. Siitä taisi ollakin puhetta aiemmin kun postasin joulun hyasinteistä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monessa maassa hyasintti on juuri kevään kukka, voisi minusta olla meilläkin narskujen rinnalla. Banaanit ovat oivaa ravintoa monin tavoin.

      Poista
  19. Hienosti runkotimjami on lähtenyt kasvuun .Ja kiva kun selvisi talvesta .Pitää tämä panaanijuttu kokeilla kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Runkotimjami voi hyvin ja selviää touvottavasti siihen asti, että pääsee ulos. Yksi hyvä syy lisää syödä banaaneja :)

      Poista
  20. Hyvä lannoitevinkki. Tuota täytyykin kokeilla :) Pehtoorille silityksiä ja teille molemmille oikein ihanaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pehtoori on tyytyväinen kun sää lauhtui ja hän tarkenee ulkoilla pitempään. Minulla on koko ajan baanaanivettä kehittymässä.

      Poista

Kiitos kommentista