17.1.2019

Talviruokinta

Meillä on paljon lunta. Se on monin tavoin hyvä asia; kasvit ovat turvassa pakkasilta, lunta voi lapioida kivijalkaan lisäeristeeksi ja valkoinen talvimaisema on kaunis katsella.
Vaikka lumi suojaa myös eläimiä, haittaa paksu hanki monien ruoan hankintaa.
Joulusta asti olen tarjonnut ruoka-apua metsäkauriille. Viime vuonna laumassa oli viisi yksilöä, tänä vuonna vain neljä.
Tarjoan sorkkajaloille porkkanoita ja riistaherkkua tai kauraa. Joskus lauma on tulee juoksujalkaa paikalle kun lähestyn ruokintapaikkaa.

Jos ruoka ei tule ajoissa, saapuu lähetystö pihalle hoputtamaan piikaa. Yhtenä aamuna portaillakin oli kauriin jäljet, ehkä ne kolkuttivat ovea. Portaan ruukusta oli syöty kanerva.

Kun vatsa on täynnä, voi käydä ruokalevolle tarkkailemaan piian luomistyötä, eli lumenkolausta.

Monta muutakin suuta on ruokittavana. Lintuja on lukematon joukko, niille tarjoan auringonkukansiemeniä, talipalloja ja rasvapotkylöitä.
Orava ottaa ruokinnasta osansa, samoin jänikset ja pikkujyrsijät.


Tältä näytti maisema kun palasin iltaruokinnasta. Siellä näkyy koti.

Ja vielä yksi suu odottamassa ilta-ateriaa.

Puuhaa riittää talvellakin ja iltaisin nukahdan usein siemenluoettelon selailuun, pehtoorin kehrätessä vieressä.
Mielessä viljelykausi on jo alkanut.

Lämpimästi tervetuloa kaikki uudet seuraajat!
Onnellista alkanutta vuotta kaikille!

34 kommenttia:

 1. Ihana vaaleanpunainen hetki ennen sinistä hetkeä ja illan hämärtymistä!

  Onpa sinulla monta suuta ruokittavana ja se kannattaa! Harmi, että tokasta yksi puuttuu - nyt on vielä jahtikausi ja se ehkä on joutunut jonkun pataan. Meilläkin pihapiirissä ruokitaan pikkuisia vieraita, pupuille on oma riistapelto kasvimaallani - melkein kaluttu jo loppuun eli riistapeltoni oli aivan liian pieni tänä vuonna. Onneksi muut ruokintapaikat ovat löytyneet. Nuo kauriit ovat ihania, meilläkin niiden määrä on lisääntynyt, ruokintapaikka on hiukan kauempana metsässä ja isäntä hoitaa sitä. Ovatpa ne aika rohkeita, kun tulevat piikaa hoputtamaan - nälkä tekee rohkeaksi!

  Siemenluetteloita täälläkin on tutkittu tarkkaan ja 'pakko' oli tehdä tilaus Englantiinkin, kun 'herkkuja' löytyi, ajattelin Brexitin vaikutusta ja siksi hätäilin niiden kanssa. Aika perusjutuilla meillä ensi kesä mennään, muutaman uuden tomaatin laitan kokeiluun, mutta paljon helppoja kukkia haluan, siis suorakylvettäviä. Oletko kasvattanut spagettikurpitsaa, ajattelin sitä kokeilla.

  Oikein mukavaa tammikuun jatkoa ja pehtoorille onnea myyrän metsästykseen! Kollegat täältä lähettävät terveisiä - muutama paisti on saatu vaikka lunta on aika paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pehtoori ei kauan viitsi vaania jyrsijöitä kylmässä, mutta aina jokunen löytyy talon alta tai ulkorakennuksista.
   Viime vuonna kaurislaumassa oli pikkupukkeja ja ehkä ne ovat etsiytyneet omille reviireilleen, sillä nyt laumassa on pukki, emo ja taas kaksi lapsukaista.
   Kauempana metsässä minäkin pidän ruokintapaikkaa, mutta kauriit tutkivat iltaisin myös lintujen ruokinta-automaattien alustat pihassa.
   Perusjutuilla minäkin aion täyttää kasvimaani, mutta varmasti taas jokin erikoisuuskin tulee mukaan.
   Nero lähettää terveisiä kollegoilleen!

   Poista
 2. Me emme ruoki mitään lintuja eikä eläimiä kun emme asu mökillä vakituiseen . Siitä huolimatta peurat tulevat ihan pihalle ja silloinkin ihan muutaman metrin päähän vaikka olemme pihassa. Tekevät suurta tuhoa joka talvi ja syksy. Niitä on aivan mielettömiä määriä metsästyksestä huolimatta . Mutta söpöjähän ne ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talviruokinta vaatii säännöllisyyttä ja jatkuvuutta. Täällä ei näy talvella peuroja kuin ihan sattumoisin, mutta metsäkauriit tulevat tänne talvehtimaan. Kesäksi ne lähtevät muualle, mikä on puutarhan kannalta mainio juttu. Syksyllä kun palaavat, maistuu niille perennaherkkukin, mutta silloin kukinta onkin jo ohi.
   Valkohäntäpeurojen jahtikautta on pidennetty tänä vuonna kannan runsastumisesta johtuen.
   Tänne tulee kesäksi yksi valkohäntäpeura vasomaan, mutta se on vasojensa vuokssi niin arka, ettei juuri uskalla tulla pihapiiriin.

   Poista
 3. Kylläpä sinulla ja pehtoorilla riittää ruokavieraita! Kauriit ovat kyllä kauniita ja hellyyttävän näköisiä, mutta aikamoista tuhoa saavat myös aikaan puutarhassa. Täällä on metsästäjien järjestämät ruokailut kauriille tuolla jonkun matkan päässä metsässä, joten minun ei tarvitse kokea huonoa omaatuntoa, vaikka yritänkin pitää ne poissa pihalta. Mustarastaat joutuvat sijaiskärsijöiksi, kun en voi tarjoilla heille enää omenoita, kauriit haistavat omenat heti. Mustiksille riittää onneksi tinttien pudottamia siemeniä ruokintapaikan alla. Joulun jälkeen on ruokintapaikalla tosin ollut paljon vähemmän lintuja kuin ennen joulua, nyt ei ole montaa kertaa tarvinnut täyttään siemenautomaatteja.

  Olen toistaiseksi onnistunut pysymään poissa siemenliikeiden sivustoilta ja luetteloitakin olen ihan vaan vähän vilkaissut. Viimevuotisia siemeniä on vielä ihan riittävästi ja kuitenkin messuilla ja puutarhamyymälöissä ne siemenpussit kavalasti päätyvät ostoskärryihini.....Ensimmäiset kylvötkin jo tein viikonloppuna, jättiverbenaa ja latva-artisokkaa, jonka kanssa en ikinä onnistu :DD

  Meilläkin on ihan oikeat hanget, kiva, että kasveilla on nyt lumisuoja päällä.
  Neronkin on nyt vaikeampi löytää paisteja hangen alta, mutta onneksi hänellä on piika ja ruokahuolto toimii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivät kuluvat ruoan jakamisessa mukavasti :)
   Olen heitellyt mustarastaille rusinoita ruokintapaikan alle, missä ne käyvät nokkimassa pudonneita siemeniä.
   Minäkään en ole vielä hankkinut siemeniä, ensin on tarkkaan inventoitava varasto. Enkä kylvöjäkään ole vielä tehnyt. Viime vuonna ostin pari latva-artisokan taimea valmiina Marketanpuiston markkinoilta ja nehän ehtivät kukkiakin komeasti lämpimänä kesänä.
   Lumi on talven kruunu ja ehkä paksut hanget sulaessaan parantavat myös kuivan kesän aiheuttamaa vesipulaa.
   Neron ruokahuolto toimii keittiössä, mutta kyllä tuore paisti on aina herkullisempaa :)

   Poista
 4. Kauriit ja peurat häviävät aina näin keskitalvella tästä meidän nurkista tuonne metsään. Lumikenkäilyreissuillani olen niiden jälkiä siellä nähnyt. Metsässä on ruokintapaikka jonkun muun toimesta ja onhan pikku sorkilla helpompi siellä kulkea kuin tuolla pelloilla puolimetrisessä lumessa .
  Lintujen talviruokinta on kiivaimmillaan. Siemeniä ja talikakkusia kuluu ihan silmissä! Joku rohkea kurrekin lintulaudalla käy, eikä välitä edes koirista. Olenkin sen ristinyt hulluksi oravaksi, kun leikkii niin hengellään.
  Upeita vaaleanpunaisia maisemia on saatu ihailla täälläkin. Kyllä talvi vaan voi olla kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täältäkin lähtevät peurat talveksi muualle, mutta metsäkauriit tulevat tilalle. Käyn kohta kaatamassa vähän pöpelikköä kauriiden iloksi, ne syövät mielellän myös silmuja ja oksankärkiä.
   Pikkulintujen pitää nyt syödä koko päivä, jotta pysyvät lämpiminä.
   Talvi on nyt kaunemmillaan kun valoakin riittää päivään ja aurinko näyttäytyy joskus. Paremmalla puolella ollaan.

   Poista
 5. Ompa ne kesyjä! Hyvä, että myös eläimet saavat ruokaa. Tuollainen sopii oikein hyvin, jos kauriit jättävät kuitenkin pihan rauhaan hesällä, eivätkä tee talvellakaan vahinkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauriit tuntevat ruokkijansa, mutta jos joku vieras on pihapiirissä, ne ovat hyvin epäluuloisia ja hyvä niin. Parempi, että varovat ihmisiä. Talvella saattaa jokin talvetörröttäjä pihasta joutua kauriin suuhun, mutta ei haittaa. Kasvimaan pitää kyllä olla aidattu kesät talvet :)

   Poista
 6. Tein juuri linnuille rasvakakkuja jasiemeniä mukaan, niissä on nyt sit käynyt 4-5 eri lajia lintuja, naapurin ruokapaikassa käy punatulkut,tilhit, ja oravat.Nyt sit on täällä V-suomessakin reilusti lunta, pystyy hiihtoladut tekemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä rasva on tärkeää linnuille talvella. Lintujen ruokita tuo paljon iloa ruokkijallekin.

   Poista
 7. Cheri, kuulostaa mun elämältä:) Aloitan aamulla viemällä kaurakiekkoja, auringonkukka- ja pähkinärouhetta sekä halottuja omenoita kuusiaidassa talvehtiville mustarastaille. Sitten vielä parin kuusen alle. Sitä ennen on täytetty lintujen syöttöautomaatit sekä oravien syöttölauta. Mitä linnuilta jää yli, syövät metsäkauriit, mutta ne saavat lisäksi vielä anokset, jotka vien vasta hämärillä eli lähde tästä sitten johonkin...Meillä kauriit pitävät hirveästi omenoista, porkkanat jättävät joskus väliin, mutta luin jostain, että rypäleet ne vasta herkkua olisivatkin...Jestas sentään:)

  Sinä saat hyviä päiväaikaisia kuvia. Meillä on muutamia iltapäiväkuvia sinisen hämärän hetkeltä. Ne tosin voivat tulla myös aamuvarhain, sillä naapurimme oli nähnyt kauriiden laskeutuvan vuorilta kohti meidän ravintolaamme.

  Tää on vaan niin ihanaa♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläinten palvelijana on ihan mukavaa :)
   Minä olen totuttanut kauriit ruoka-aikoihin, silloin tiedän, että ruoka menee oikeisiin suihin. Lisäksi porkkanat jäätyvät jos niitä ei syödä pian. Pilkon porkkanat ja oikein hyvin ovat maistuneet. Syksyllä kärräsin niille omenoita omasta ja naapuristonkin puutarhasta. Kovin eksoottista ruokaa en uskalla tarjoilla, ettei kauriilla mene vatsa sekaisin,
   Puutarhurin kannattaa pitää linnut pihpiirissä, kesällä ne sitte ahmivat tuhohyönteisiä.
   Iloisia ruokintahetkiä sinulle!

   Poista
  2. Niin minustakin:)

   Mitä on riistaherkku ja mistä sitä saa?

   Eikö kauris syö jäätynyttä? Meillä ne tulevat vuorilta milloin iltahämärissä, milloin aamuvarhain, jolloin minä nukun, kun olen myöhään lukenut. Naapurin rouva on aamuvirkku ja hän on nähnyt niiden saapuvan aamuisinkin.

   Mustarastaille ei jäätynyt omena käy, joten niille viedään heti aamusta kovan yön jälkeen halottuja, tuoreita omenoita.

   Nyt alan pilkkoa porkkanoita...

   Meillä on hyvä lintupopulaatio, vain kelstasirkut hävisivät heti kun kotipitäjästä tuotu kaura loppui. Niille ei kelpaa edes auringonkukansiemenet.

   ♥♥

   Poista
  3. Kyllä kauriille varmaan jäätynytkin kelpaa, mutta onhan pehmeä herkumpaa. Riistaherkku on nimeltään Riistaelo (25 kg säkki) ja sitä saa maataloskaupoista, minä haen sen Hankkijalta. Sieltä saa myös rehuporkkanoita, ovat vähän edullisempia kuin marketin porkkanat. En tiedä pitäisikö niitä pilkkoa, kauriilla on kyllä hyvin pieni suu. Ajattelen, että pilkotut riittävät paremmin ateriaksi koko laumalle. Eilen ostin omenoita erikoisherkuksi. Kauriit syövät mielellään myös rehukauraa, sitäkin saa maatalou-ja eräkauposta.
   Täällä ei linnuille kelpaa kaura kun on parempaa tarjolla. Meidän mustarastaat saavat rusinoita.
   Iloisia ruokintahetkiä.

   Poista
  4. Cheri, kiitos tiedoista! Nyt saamme kaurankin samalla kun haemme tuota Riistaeloa. Keltasirkkuja ei yhden yhtä kun kaurat loppuivat, mutta joku kertoi, että ne myös palaavat samana päivänä jopa kun kauraa tarjotaan. Mistä tietävätkään:)

   Kiitos samoin!

   Poista
  5. Nyt alkaa teidän bambeilla herkkuaika :)
   Monesti ihmettele miten eläimet suunnistavat ruoan luo oikeaan aikaan.
   Minulla on yksi linnunruokinta-automaatti kauraa ja se ei juuri vajene, joten tervetuloa keltasirkut!

   Poista
 8. Paksu lumi hankaloittaa monen eläinlajin eloa. Ehkäpä kauriit jättävät puutarhan kasvit rauhaan, kun tarjolla onkin parempaa.

  Silloin kun meillä oli vielä hevosia, niin jänikset saivat laadukasta kuivaheinää ravinnokseen. Eivät koskaan syöneet puutarhan kasveja. Kauriit ovat uusia tulokkaita täällä, eivätkä viivy kauaa maisemissa. Ilvekset kulkevat niiden perässä, joten vaihtavat maisemaa aika tiuhaan tahtiin.

  Linnuille meillä on viiden tähden kattaus, ja kyllä niitä piisaakin! On tosi mielenkiintoista seurata niiden elämää pirtin ikkunan läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ilvekset eivät löydä näille kulmille, silloin olisi Nerokin vaarassa. Joskus olen nähnyt ilveksen jäljet tuossa pellolla, mutta siitä on jo kauan.
   Lintujen katselu on kivaa ajanvietettä, tirputkin ymmärtävät, että minä olen ruoanlähde, eivätkä paljon piittaa liikkeistäni.

   Poista
 9. Niin kauniita kuvia! Nero kuva on mahtava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nero on aina niin kuvauksellinen 😻

   Poista
 10. Ihanaa, että ruokit eläimiä! Tällaista eläinrakasta ihmistä se ilahduttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi on vaikeaa aikaa monille eläimille, varsinkin kun on paksu hanki. Äsken loin polkua lintujen ruokintapaikalle ja äkkiä lumesta sukelsi myyrä. Se oli aterioimassa hangen alla. Yhtä nopeasti kuin ilmestyi, se sukelsi taas pehmeään lumeen.

   Poista
 11. Eilen unohdin lintujen ruokinnan lumihärdellin vuoksi. Autokin piti ennen töihin lähtöä kaksi kertaa harjata. Tänään korvasin asiaa jättiannoksella evästä! Metsäkauriit ovat kauniita! Vielä kun ovat niin pieniä, niin ei pelota niihin törmätä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa tosiaan lumihärdelli, siirtelin lunta pimeän tuloon asti. Kauriit ovat sopivankokoisia puistobambeja :)

   Poista
 12. Hienosti olet hoitanut eläinystäviäsi! ❤️
  Täällä meillä taloyhtiö on kieltänyt lintujen ruokinnan
  vedoten rottavaaraan, harmittava juttu. Toisaaltaan tässä ihan lähistöllä on iso oja/joki rantapusikoin ja sinne on hyvät
  tilat viedä linnuille evästä.
  Nuo kauriit ovat niin hellyyttävän ihanat ja Nero taas on niin uljas kissapoika. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän ruokintakiellon taajamissa, rotat ovat iso ongelma. Saattaisivat ne löytää tiensä tännekin, siksi ruokintapaikat kannattaa miettiä tarkkaan.
   Kauriit ovat kaunista katseltavaa ja Neron komeus on ihan omaa luokkaansa :)

   Poista
 13. Meillä ruokitaan lintuja ja siinä ohessa oravia. Auringonkukan siemeniä, talipalloja ja rasvapötkylöitä joista se punaverkkoinen maistuu parhaiten, yksi pötkylä ei riitä viikkoakaan.
  Meistä muutaman kilometrin päässä on ruokintapaikkoja isommille eläimille, tosin en tiedä onko peuroille vai hirville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkasella rasvapötkylät ovat suosittuja, varislinnutkin, kuten närhet ja harakat ovat kovin kiinnostuneita niistä. Onneksi linnunruokaa on hyvin saatavilla joka makuun :)

   Poista
 14. Kauniita kuvia päivänvalossa, itse en pääse kuvaamaan kuin viikonloppuisin. Samasta syystä en ruoki eläimiäkään, kun en ehtisi sitä tekemään säännöllisesti. Ja hiiri- ja rottakammoisena en halua ruokkia niitä maahan pudonneilla siemenillä. Mutta ihailen teitä, jotka pidätte huolta eläimistä ja saatte palkaksi vielä hienoja kuvia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi talossa on taitava hiirikissa, se pitää jyrsijäkannan kurissa :)
   Ruokintapaikat täytyy pitää siisteinä eläinten tautiriskienkin vuoksi. Täällä metsien keskellä luonnon asukkien ruokinta tuntuu luontevalta.

   Poista
 15. Oi, ihanat pikku kauriit! On varmasti hieno tunne päästä noin lähelle ja jotenkin noin "läheisiin väleihin" metsän eläinten kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauriit ovat elegantteja olentoja. Ihmisenä olen tässä maisemassa vähemmistöä :)
   Monenlaiset eläinten jäljet kirjovat lumista ympäristöä, mutta useimmiten täältä löytyy vain yhdet ihmisjäljet.

   Poista

Kiitos kommentista