23.3.2020

Etäisyys

Ihmisten elämä on mullistunut ja uutisten äärellä minusta tuntuu, kuin olisin joutunut scifi-elokuvaan.
Täällä syrjässä poikkeustila ei näyttäydy muuta kuin uutisissa. Toki harvat kauppareissut ovat erilaisia ja näkymätön vihollinen mielessä.

Onneksi on seuraa. Ainoa asia, mitä hamstrasin oli kissan, linnun ja bambien ruoka. Itse pärjään aina, nokkonenkin puskee jo maasta ja viime kauden satoa on vielä jäljellä.

Joutsenet tulivat valtaamaan reviiriään jo aika päiviä sitten. Nyt käy järvellä kova kuhina kun muuttolinnut ovat runsain joukoin palanneet. Niitä eivät matkustusrajoitukset pidättele. Varmasti ne ovat tyytyväisinä ihmetelleet hiljentynyttä maailmaa matkallaan.
Telkälle ripustin tuliterän uudisrakennuksen ja ahkerasti yksi pariskunta uiskentelee sen edustalla.

Mekin olemme pehtoorin kanssa touhunneet rannalla. Siivosimme paikkoja ja poltimme roskia.

Nero tutki rannan koloa, ehkä vesimyyrän kulkureittejä.

Kun piika riehuu moottorisahan ja kirveen kanssa  on turvallisempaa tarkkailla ympäristöä taukopenkiltä.
Kotona asiat eivät ole juurikaan muuttuneet, työt on aiemminkin tehty etänä ja muu tekeminen ei lopu ikinä. Olen muuttanut myrskyn kaataman ison koivun ensi talven saunapuiksi.

Tulevaisuus on haalistunut koronaepidemian vuoksi, mutta viljelysuunnitelmia voi tehdä kuten ennenkin.
Pehtoori kävi tarkastelemassa kasvimaan märkää tilannetta.
Lähipäivien sää näyttää niin lupaavalta, että ehkä perustöitä voi jo pian aloitella.
Näinä aikoina omavaraisuus saa ihan uusia merkityksiä.

Leikkasin marjapensaat ja niiden keskeltä löytyi iloinen yllätys. Ostin pari vuotta sitten kaksi puksipuuta ja laitoin ne hätäistutukseen syksyn tullen. Voin vaikka vannoa, että löysin ne menehtyneinä, mutta nyt ne kukoistivat ylösnousseina. Pitää keksiä näille parempi paikka puutarhasta.

Posket pullollaan aamiaisella.
Vaikka päivittäin on runsaastikin kohtaamisia ja seuraa, niin eläinten kanssa kommunikoinnin lisäksi alkaa kaivata ihmisten välistä keskustelua. Onneksi on ystäviä joiden kanssa voi vaihtaa kuulumisia puhelimessa.
Olen tottunut olemaan yksin, mutta huomaan, että tietoisuus siitä, ettei ystäviä voi tavata kasvotusten ja suunnitella yhteistä tekemistä tuntuu hieman ahdistavalta. Saa nähdä miten käy kun tilanne pitkittyy rajoitukset lisääntyvät.

Pitäkää huolta itsestänne ja toisistanne, kyllä tästä selvitään.

Aurinkoisia kevätpäiviä!

42 kommenttia:

 1. Ajattelinkin tuossa yks päivä, että sun elämän menoon tämä eristeneisyys ei ehkä kovin paljon vaikuta, kun teet töitä kotona. Ihanaa kun sulla on siellä niin runsas eläimistö. Mullakin jo kuopsutusinto on kova, mutta yritän malttaa kun meillä saattaa vielä tulla lunta. Siinä sitten jäätyisivät kaikki pinnalle ilmestyneet alut. Nyt roskat ovat vielä vähän suojana. En tosin toivo, että mitään lunta enää tulisi...
  Aurinkoista viikon aloitusta ja pysytään terveinä<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati. Tänä keväänä emme tapaa puutarhamessuilla, ikävä juttu. Toivottavasti myöhemmin tulee tilaisuuksia vaihtaa puutarhakuulumisia.
   Olen suojannut kasveja havuilla, sillä täällä on ollut kovia pakkasia öisin. Nähtäväksi jää miten talvimärkyys on vaikuttanut puutarhassa.

   Poista
 2. Voi miten ihana kuva Nerosta tuo viimeinen! ♥
  Voi että, miten hieno puksien ylösnousemus, pääsiäisen aikaan sopiva demonstraatio :-D
  Hyvää vointia ja terveyttä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Minusta tuntuu, että Nerokin aistii jotakin outoa olevan tekeillä. Mukavaa on kuitenkin, että piika on aina kotona ja voidaan touhuta yhdessä pihatöissä. Puksipuut ovat nauttineet talven märkyydestä, joskus tälläisiäkin yllätyksiä :)

   Poista
 3. Joo, meille kotona etänä työtä tekeville tämä ei ole niin suuri muutos. Mutta jännästi se ihmismieli käsittelee asiaa, kun rajoitukset tulevat ulkopuolelta tai tavallaan pakosta itsen tai muiden suojelun tarpeesta.
  Nyt luonto ja puutarha ovat parasta viihdykettä ja tekemistä. Ja on mahtava, että kylvöjä ja puutarhakautta voi suunnitella, vaikka suojaavia rajoituksia tulisi lisää.

  Onneksi on myös tämä blogimaailma, jossa voi tavata tuttuja ja vaihtaa ajatuksia. Se virkistää, vaikka ei kasvotusten nähtäisikään.

  Oikein paljon kauniita kevätpäiviä, mukavia hetkiä ja terveyttä sulle ihana Cheri! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana Riina! Oli niin helpottavaa kuulla, että pääsitte ajoissa kotimaahan.
   Tämä blogiyhteisö on upea henkireikä karanteenin aikana, kevät ilman puutarhapuhetta tuntuisi kovin ankealta.
   Pidetään mieli korkealla ja huolehditaan osaltamme, ettei virus pääse leviämään. Onneksi on multaa ja siemeniä, toivon symbolit.

   Poista
 4. Ihania kevätkuvia! Pehtoori on selvästi tyytyväinen kevään edistymisestä siellä teillä. Yksinäiseltä tämä tuntuu jo nyt etänä työskennellessä, kun ei ole edes soittokavereita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pehtoori nauttii aurinkoisista päivistä ja kellahtaa mielellään torkuille kuivaan heinikkoon. Siinä voi hyvällä tuurilla vaikka myyräpaisti juosta suuhun.
   Yksinäisyyden tunne tulee lisääntymään, pidetään toisistamme huolta etänä.

   Poista
 5. Sinä olet siellä kuin herran kukkarossa! Meilläkin on aina rauhallista, siinä mielessä ei juuri mikaan ole muuttunut. Jotain menoja täytyy nyt hillitä, vaikka en mikään menijä ole ollut tähänkään asti. Pakastimeen olen laitanut tekemistäni ruoista osan siltä varalta, että jos itse sairastuu. Voidaan hyvin kaikki olosuhteista huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea tehdä ruokavarastoa pakastimeen, minäkin yleensä teen alkukesää varten enemmän annoksia pakkaseen valmiiksi kun puutarhakiireissä ei aina ehdi laittaa ruokaa.
   Yritetään vältellä virusta ja elellä niin mukavasti kuin se näillä rajoituksilla on mahdollista.

   Poista
 6. Voi suloinen Nero ja kauriit! <3
  Maailma muuttuu ja nyt on jokaisella se henkisen kasvun paikka.
  Täällä lockdown päivä 10...vai onko jo 11, kuka näitä enää laskee!
  Koti on turvasatama, siellä on hyvä olla nyt.
  Armeijan kevyempi kalusto ja poliisi partioivat katuja ja kauppaan en aio vielä ainakaan viikkoon. Siellä sellaiset turvatoimet, että elelen näillä kotikaapin aineksilla vielä pitkään. :)
  Sydän tyynenä, päivä kerrallaan! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet siellä myrskyn silmässä, rajoitukset ovat meidän kaikkien parhaaksi, se on vain hyväksyttävä. Me tulemme vähän jäljessä ja tilanne saattaa muuttua nopeastikin. Olet oikeassa, sydän tyynenä, päivä kerrallaan tästä parhaiten selvitään.

   Poista
 7. Mukavaa lukea, että siellä on kaikki hyvin ja arkipäivät sekä sunnuntait sujuvat entiseen tapaan.
  Kyllä tässä joskus tekisi mieli tavata ystäviä, mutta...... Joskus tuntuu ihan uskomattomalta tämä minun ikäkaranteeni, tunne olevani vanha ja tavallaan suojeltava, ei oikein aina tunnu ihan oikealta ratkaisulta. Minä niin uskoisin voivani auttaa muita ikäihmisiä ja tarttua talkootyöhön mutta....
  Pehtoorille rapsut ja kaikesta huolimatta hyvää ja kaunista kevättä myös palvelijalle. 💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Raili! Rajoitukset tuntuvat vaikeilta, mutta on muistettava, että ne on tehty kaikkien eduksi. Ikärakenne tässä epidemiassa on fakta, joka kannattaa ottaa tosissaan. Maailmalta kuulemme koko ajan varoittavia esimerkkejä. Suojelemalla itseään, suojelee myös muita, sekin on talkoohenkeä. Ainahan voi auttaa vaikka puhelimitse, piristää keskustelulla.

   Poista
 8. Mahtavat tunnelmalliset kuvat!

  Ja ihana, ihana Nero <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna, yritämme pitää tunnelmaa yllä 😻

   Poista
 9. Kyllähän tämä korona tulee entisestään lisäämään eriarvoisuutta. Se iskee toisiin pahemmin kuin toisiin. Mitä se jättää jälkeensä, jää nähtäväksi. Siltikin uskon, että ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin. On itsetutkiskelun paikka. Aika miettiä, että mitäs tässä elämässä oikeasti tarvitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta! Yritän huolten keskelläkin muistaa olla kiitollinen, että on oma turvallinen koti. Taloudellisesti tämä on kova kolaus meille kaikille yrittäjille ja niille, jotka ovat muutoin menettäneet toimeentulonsa pandemian vuoksi. Pitkittyessään tilanne tulee varmasti aiheuttamaan monenlaisia ongelmia, mutta toivon, että ihmisyys ja toisten auttaminen säilyvät ja korostuvat.

   Poista
 10. Kyllä tästä selvitään, nyt on jo havaittavissa että suomalaiset osaavat auttaa ja huolehtia toisistaan. Puutarha on onni näinä päivinä, tuo myös henkistä turvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhaterapia auttaa moneen ongelmaan. Toivoa ei passaa heittää maailman kauhukuvista huolimatta.

   Poista
 11. Onni on omistaa puutarha, jossa voi ulkoilla ja puuhata kevätsiivouksia ja muuta mukavaa. Kammoksuttaa tuo korona, ei huvita lähteä edes kauppaan, mutta joskus on pakko. Perheen vanhimpia autetaan ja yritetään pitää heidät tiukasti kotona.
  Tänään oikein inhotti, kun kaupassa eräs nainen kosketteli ja pyöritteli kaikkia tavaroita hyllyssä, eikä kelpuuttanut yhtäkään. Ihan olisi nähnyt tuotteet koskemattakin. Vaikka tuote oli muovikääreessä, niin eihän se tällä hetkellä hygienistä ole niitä pyöritellä turhaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kaupoissa ohjeita, joissa neuvotaan olemaan koskettelematta tuotteita turhaan. Tässä on meille kaikille vielä totuttelemista. Minä pesen kaikki hedelmät yms. Irtona myytävät tuotteet (myös ne jotka pitää kuoria) tähän tarkoitetulla myrkyttömällä saippualla. Elämä on mullistunut monin tavoin ja ainoa mitä voimme asian eteen tehdä on yrittää pysyä terveenä tai ainkin huolehtia siitä, ettemme tartuta ketään. Onni on puutarha ja ulkona puuhastelu, se auttaa mielen tasapainoon.

   Poista
 12. Kyllä luonnossa oleminen helpottaa tänä merkillisenä aikana, vaikeaa on kun ihmissuhteet ovat puhelimen varassa..ahdistaa jo jotenkin. ihania kuvia ..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eristäytyneenä kotisohvalla saattavat negatiivinen mieli nostaa päätään. Luonnossa asiat saavat oikeita mittasuhteita, yhtään vähättelemättä tätä surkeaa tilannetta. Koetetaan pärjätä ja käytetään viestintävälineitä yksinäisyyden tunteen helpottamiseksi.

   Poista
 13. Onneksi on piha ja puutarha, jossa tuulettaa itseään ja jossa voi tehdä paljon hyödyllistä. Metsäänkään ei ole pitkä matka ja sielläkin voi käyskennellä törmäämättä muihin ihmisiin. Kyllä me tästä selviämme toisiamme tukien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä selvitään vastuullisesti toimien. Onneksi on lääniä ympärillä ja mielekästä tekemistä, puutarha on pelastus.

   Poista
 14. Vastaukset
  1. Puutarhan merkitys on korostunut entisestään.

   Poista
 15. Kyllä tästä selvitään. Onneksi on luonto ja lukuisat kävelyreitit. Ja kauppapalvelut. Tein kauppaan netissä tilauksen ja kävin hakemassa kauppakassit, eikä edes tarvinnut mennä kauppaa sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kätevää, löytyisiköhän täältä samankaltaisia palveluja. Kävin tänään täydentämässä ruokavarastoja ja on todella hämmentävää kun pitää varoa ihmisiä.

   Poista
 16. Kun ei voi tehdä vapaaehtoisesti valintaa, on se aina vaikeampaa. Minä joudun altistumaan ihmisten näkemisille. Vaikka ihmiset ovat mukavia, tulee niihinkin kohtaamisiin valitettavasti oma ikävä säväyksensä, kun vihollinen on niin piilossa.

  Minä unohdin ostaa tarpeeksi ruokaa linnuille. Harmittaa vietävästi, kun se unohtui myös nettiruokakauppatilauksesta. Luotan, että naapurilla riittää ehtymättömät ruokavarannot linnuille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän täysin, tuntuu pahalta kun jokainen ihminen on potentiaalinen uhka. Monet joutuvat työskentelemään ihmisten parissa se on varmaan kuormittavaa.
   Onneksi kevät on jo pitkällä ja linnut alkavat pärjätä omillaan, talviruokinnan voi vähitellen lopettaa. Minulla on vielä iso varasto ja hyvin näyttää edelleen maistuvan kaikille siivekkäille.
   Jaksamista sinulle!

   Poista
 17. Onneksi on näitä nykyajan hilavitkuttimia joilla voi pitää yhteyksiä, ettei ihan sosiaalinen elämä kuole. Savu & kissa kuva on hieno <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteydenpito on nyt tärkeää, muuten saattvat ajatukset yksinäisyydessä lähteä laukalle :)

   Poista
 18. Teillä on siellä niin mukavat ja turvalliset oltavat! Ihania kuvia puuhistanne!

  Korona ei ole minun sosiaalisuuteen ja sen puutteeseen vaikuttanut, muuten kuin että, lähiviikot koulussa on peruuntunut. Isällänikään en pääse nyt käymään. Tyttären perhe on kuitenkin poikennut täällä meillä, koska he tuntevat olonsa turvalliseksi täällä metsän ja peltojen ympäröiminä.

  Oltiin Beiben kanssa lähes kaksi viikko kotona kahdestaan, kun hänellä oli talviloma. Tänään hän joutui palaamaan töihin. Ruokateollisuus luetaan kriisitöihin ja hieman huolettaa nyt kuinka terveys vaarantuu, kun hän joutuu ihmiskontakteihin taas.

  Mutta eiköhän tästä selvitä ja toivon, että päättäjät alkavat arvostamaan meitä maalla asujia entistä enemmän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Empatiani on kaikkien niiden puolella, jotka joutuvat työnsä vuoksi useisiin ihmiskontakteihin. Kaupan kassojen suojaksi oli joissakin myymälöissä laitettu pleksilevy. Erittäin viisasta.
   Jokainen kauppareissu vähän pelottaa ja on outoa kun toinen ihminen on nyt uhka. Nyt en aio poistua kotoa pitkään aikaan.
   Hyvää vointia!

   Poista
 19. Hyvin kuvasit mitä aikaa nyt elämme. Onneksi sait hamstrattua elikoille ruokaa, mutta kyllähän Sinäkin olisit jotakin tarttenut. Tämmöisenä aikana pitää vähän helliä itseäkin että jaksaa elää niin kauan kun Luoja suo. Voikaa hyvin kaikki ja pysykää terveinä 💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on kyllä ruokaa varastot pullollaan jo ennestään. Hamtraan aina syksyisin hyvät talvivarastot. Pakastin ja maakellari tarjoavat vielä paljon syötävää. Hellitty on, itseä ja elikoita :)

   Poista

Kiitos kommentista