26.5.2021

Ei pöllömpää

Olen öisin kuunnellut lehtopöllön huhuilua, se ei volyymiä säästele.
Olin menossa rantasaunalle kun näin oudon harmaan olennon taapertavan heinikossa. Oli mentävä katsomaan kuka siellä vaeltaa. Lehtopöllön poikanen jähmettyi paikoilleen ja silmäkulmastani näin ison linnun lähtevän lentoon lähistöllä. Kuulin myös emon varoituskirkaisun. Poistuin nopeasti takavasemmalle, sillä lehtopöllöemo voi olla kiukkuinen poikasiaan puolustaessa. Taannoin naapurissa vieraileva turisti meni kuvaamaan pöllön pönttöä ja sai niin pahan vekin otsaansa, että piti käyttää terveyskeskuksessa tikattavana.
Kovin avuttomalta pöllölapsi vaikutti, lieneekö pudonnut pesästä.

Kun palasin saunalta, näin pienokaisen taapertavan kohti pellon ojaa, jossa on aika paljon vettä. Vaaraa uhmaten lähdin katsomaan, ettei lintu vain joudu veden varaan. Ei hätää, fiksusti se oli pompannut ojan yli kurottuvan pajun oksalle. Poikanen ei ole vielä lentokykyinen, mutta emo varmaan hoitaa sitä pesän ulkopuolellakin.

Pihan reunalla pehtoori tarkkaili, mitä mielenkiintoista piika tiirailee ojalla.

Seuraavana iltana lähdettiin Neron kanssa lenkille rantamaisemiin.
 Pehtoori tarkasti tapansa mukaan savusaunan kunnon. Saunon tavallisessa saunassa, joten tätä pitkään lämmitettävää ei juuri tule käytettyä.

Kyllä täällä vielä löylyt saa.

Paluumatkalla Nero tutki kiinnostuneena telkän pöntön edustaa. Satuin katsahtamaan ylös ja sieltä meitä tarkkaili toinen lehtopöllön poikanen.
Ripustin uuden pöntön telkälle viime vuonna, mutta ei se kelvannut asunnoksi ennen kuin nyt.

Nappasin nopeasti pari kuvaa ja Neron kainaloon, sillä en halua joutua riitoihin lehtopöllöemon kanssa. Pehtoori kehräsi tyytyväisenä kun sai ilmaisen kyydin kotiin.
Aika kaukana pöntöstä pudokas taapersi ja vielä väärään suuntaan.
Useana vuonna olen nähnyt ja kuullut lehtopöllöjä. Varsinkin poikasten öinen kerjuuhuuto on joskus valvottanut minua jos ne sattuvat istuskelemaan pihapuussa. Koskaan emo ei ole käyttäytynyt aggressiivisesti, mutta en silti halua enemmin häiritä pöllöjen perhe-elämää. Toivottavasti myyriä riittää koko pesueelle.

26 kommenttia:

 1. Mukava kohtaaminen, jollaisista tulee aina hyvä mieli. Toivottavasti tosiaan myyriä riittää koko pöllöperheelle.
  Ensivilkaisulla tuo auringon valaisema kivirykelmä näytti ihan kilpikonnalta, jonka pää on ylös kohotettuna kuuntelemassa sinun ja Neron lähestymistä. Lehtopöllöstä Galabagos-saaren tunnelmiin. Sinulla on monipuolinen luonto ja eläimistö ympärilläsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi täällä ei esiinny jättikilpikonnia : ), ne voisivat saada pahaa jälkeä aikaan puutarhassa. Kun asuu metsän keskellä, on luonto osa jokapäiväistä elämää.

   Poista
 2. En ole koskaan nähnyt pöllöä luonnossa, sinun maisemissasi kaikkea riittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvemmin noita yöeläjiä hoksaa, mutta kun asuvat pihapiirissä niin pakostakin törmää joskus : )

   Poista
 3. Mahtavia kuvia!
  Minäkään en ole nähnyt koskaa pöllöä noin läheltä. Sulla on siellä ihmeellinen, avara luonto ihan omasta takaa. Ei tarvitse luontodokumentteja katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on tosiaan luontoelämyksiä päivittäin, isoa ja pientä asujaa. Kevät on vilkasta aikaa kaille.

   Poista
 4. Upeasti sait tallennettua pöllösi! Hienoa, että on pihapiirissä oma pöllöperhe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä sataa rankasti, toivottavasti pikkuinen on löytänyt suojaisan paikan.

   Poista
 5. Taitaa mailmanvallootus ottaa koville, ku ovat nii uneliahan näköösiä, vai keskeytyyväkkö päikkärit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin liikkeellä illalla, mutta pöllövauvat taitavat nukkua paljon. Päivisin kaikki pöllöt näyttävät uneliailta, yöeläviä kun ovat.

   Poista
 6. Hienot kuvat pöllöistä. Sinulla on rikas luonto ihan vieressä. Täällä harvoin kuulee pöllön huhuilua mikä on harmi, minusta ovat hienoja lintuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäyöt ovat hurmaavia, äänimaailma on kuin viidakossa, linnut konsertoivat ahkerasti. Pöllöt ovat hienoja ja hyödyllisiä lintuja.

   Poista
 7. Upeat kuvat pöllöstä. Onneksi ette joutuneet emon kanssa riitoihin. Hienoja elämyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hyvä pysytellä väleissä naapureiden kanssa. Tähän aikaan törmää eläinlapsiin vähän väliä.

   Poista
 8. Hieno alkukesän havainto! Näin aikoinaan paljon noita pöllönpoikasia, kun (edesmennyt) mieheni rengasti niitä. Pöllönpöntön läheisyydessä piti maastoutua esim tuuhean kuusen viereen, jottei emo iskisi kiinni. Miehellä oli pehmustettu mopokypärä pään suojana. Pehmustettu siksi, ettei kiinni iskevä pöllö loukkaisi jalkojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pöllöharrastus on vaarallista puuhaa. Nyt varon menemästä pesän lähelle, en halua häiritä pöllöjä. Pönttö on sisustettu telkälle, eli pohjalla on ämpärillinen puruja, varmaan vähän ahdas pöllöperheelle ja aika matalallakin koti on. Onneksi kuitenkin pienellä kumpareella. Täytyy hankkia oikeaoppinen pöllönpönttö ensi kaudeksi.

   Poista
 9. Voi mikä ihana luontopostaus! Meilläkin on metsä vieressä, mutta en oikein tiedä ketkä kaikki siellä huuhailee (olen toivottoman huono linnuissa). Mutta mukava niistä on lukea! Ja katopas miten mahtava kuva Nerosta rantasaunan nurkalla. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei nyt voi liikkua kovin laajalti, kun joka nurkalla tuntuu olevan pesiä. Viime kesänä en voinut saunoa moneen viikkoon kun joku kerttu pesi saunan terassilla. Edellisenä vuonna rantasipi kyhäsi pesän saunan nurkalle. Täytyy pysytellä vain täällä omassa pesässä : )

   Poista
 10. pöllöissä ja kissoissa on mielestäni jotain samaa näköä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se on tuo katse ja miten siristelevät silmiään. Molemmat tykkäävät myyristä.

   Poista
 11. Mahtavat kuvat todella upeasta havainnosta! Mutta kyllä niiden kanssa on tosiaan hyvä pitää pientä välimatkaa ja kunnioitusta.

  Ensi vuonna riistakamera vahtimaan kaikkia upeita tapahtumia 🥰.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiomme pysytellä omilla reviireillämme : )
   Täytyypä siirtää joku kamera pönttöjä vahtimaan, vaikka kai linnuillakin on jokin yksityisyyden suoja oltava.

   Poista
 12. Minäkin täällä ihailen onnistunutta kohtaamistasi pöllöperheen kanssa. Luonto näyttää kaikenlaista mielenkiintoista, kun osaa avata aistinsa ja kulkea hiljaa luonnon kanssa sopusoinnussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon, että minun tilani antaa rauhallisen asuinpaikan luonnoneläimille. Tuolla on miljoonia vipeltäjiä, pienimpiä näkee tuskin koskaan :)

   Poista
 13. Jopas olet onnistunut saamaan upeita kuvia. Onnittelut näistä! - Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi oli kuvausväline käsillä kun pöllähdys tapahtui.

   Poista

Kiitos kommentista