31.5.2021

Peuran raivolla

Tuntuuko teistä, että perennat ovat kasvaneet tänä keväänä ennätysmäisesti? Iltakierroksella aloin ihmetellä minne kaikki kasvit ovat kadonneet, kukkapenkin oli vallannut puna-ailakki niin, että mitään muuta ei näkynyt. Pionitkin olivat jääneet sen jalkoihin. Vuosikaudet se on kasvanut nätisti siellä täällä, mutta tänä keväänä se päätti yrittää vallankumousta. Ja kuten usein käy, vallankumous jäi yritykseksi. Kottikärryissä on vain osa kaatuneista kumoussotureista. Muutenkin kaikki perennat tuntuvat rehevöityneen, olisiko paksu lumikerros ja kostea kevät auttaneet asiaa.
Kääpiömanteli kukkii. Yhtään en tiedä mistä punaiset tulppaanit ovat tulleet.

Sinikämmen on miettinyt pari vuotta  ja nyt se puhkesi kukkaan metsäpuutarhan reunalla. 

Olen kasvattanut hernepensaasta pientä puuta. Se olikin jo oikein soma, noin 70 senttinen pyöreä puu.
Kuunliljat alkoivat nousta ja ruiskuttelin ne TricoGardenilla, koska ne ovat peurojen herkkua. Liekö se suututtanut sorkkajalan niin, että se kävi raivoisasti kuunliljojen vieressä kasvavan pikku puun kimppuun, se on nyt kuin panssarivaunun alle jäänyt. En ole tapauksen silminnäkijä, mutta mikä muu eläin saisi tuollaista aikaiseksi? Kuunliljat kukoistavat.

Juhlien jälkeen. Pöydällä on vain kuohuviinipulla ja tarkkasilmäinen näkee pehtoorin istumassa varjon alla aurinkotuolissa.

Sain vuosia sitten pikkuisen vaahteran siementaimen. Istutin sen kukkapenkkiin. Myöhemmin aloin katua, en halunnut suurta puuta tuohon kohtaan pihaa. Olen leikannut vaahteraa, jotta se pysyisi pienenä ja se on oikeastaan kuin suuri bonsai. Taimen antaja sanoi, että puu on koreanvaahtera, mutta en ole aivan varma lajista. Se alkaa aivan pian kukkia.

Puutarhasta löytyi toinenkin pantteri. Nostin lautaa maasta ja sen alapuolelle oli kiinnittynyt leopardietana. Anteeksi luokaton kuva, mutta oli kiire siirtää harvinainen vieras turvaan kun lauta tarvittiin muuhun käyttöön.

Mikä kasvi tuo valkoinen mahtaa olla? Se on tullut jonkin taimen mukana ja ollut kukkapenkissä pari vuotta vihreänä tuppaana. Nyt sekin on levinnyt ja kukkii reippaana. Hento ja kaunis.

Rotkolemmikillä on ihana tuoksu.

Japaninruusukvitteni

Neerooo!!!

18 kommenttia:

 1. On hernepensas tosiaan jyrätty, en keksi peurojen lisäksi muita tuholaisia.
  Sinullakin on aika iso määrä siellä ailakkia. Nyt on kasvit saaneet vettä ja osa kasveista selvästi tykkää siitä. Onneksi myös jotkut perennat myös, ei pelkästään rikkaruohot.
  Mantelisi kukkii kauniisti.
  Nero on hyvässä piilossa alakuvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koskaan ennen ei hernepensaisiin ole kajottu, tuo nyt sattui olemaan tiellä. Myös vuohenputki rehottaa, muttei onneksi kukkapenkeissä. Nero luulee olevansa hyvässä piilossa : )

   Poista
 2. Johan on puna-ailakki saanut joukkonsa koolle. Joku joskus varoitti, ettei sitä kannata joka kukkapenkkiin päästää, jos haluaa välttää sen valtauksen. Meillä kasvaa tontin rajalla, jonne se on tullut omia aikojaan.
  Ilmeisesti talvi runsaine lumineen ja kostea kevät on saanut kasvit rehottamaan. Ylös on noussut tulppaaneja, joita ei ole pariin vuoteen näkynyt ollenkaan. Voikukkakin on kukkinut ennennäkemättömällä voimalla.
  Voi hernepuuressukkaa. Joku on purkanut siihen turhautumisensa voimalla.
  Kissoilla on hauska tapa piiloutua. Meidän Juuso meni verhon taakse siten, että puoli kissaa jäi näkyviin. Kasvopuoli piilossa oli ehkä salatumpi olo. Kenties Nero muuten vain tykästyi saniaiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättäen puna-ailakki levisi koko puutarhaan! Ilmeisesti se onnistui siementämään tehokkaasti viime kesänä. Aikaisena aloittajana se sai etumatkaa muihin perennoihin nähden. Itsestään se onjoskus tullut puutarhaan ja käyttäytynyt kiltisti tähän saakka.
   Nero yllättää usein olemalla näkymätön jossain ihan vieressä,varsinkin kun lääkkeenoton aika lähestyy : )

   Poista
 3. Nero leikkii kuurupiiloa :) Minulla kävi sama yksi vuosi puna-ailakin kanssa, sai lähtöpassit kokonaan. Silti vieläkin nousee ajoittain yksittäisiä taimia esiin. Hernepuu on joutunut todellisen raivon kohteeksi, puurassu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ailakki saa nyt lähteä täältäkin, en kaipaa yhtään ylimääräistä kitkentätyötä. Olisi ollut kiva nähdä hernepuukohtaus.

   Poista
 4. Minustakin tuntuu, että puuhaa riitä tuon rehevän kasvun vuoksi. Ihana sinikämmen, voi kun omanikin kukkisi! Voihan peuran puuhat hernepensaan kanssa!
  Olisi kiva kuulla tuon pienen valkoisen nimi, näyttää aika ihanalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinikämmen antaa odottaa kukintaa, mutta sitä ihanammalta se tuntuu kun se viimein päättää kukkia. Maatuska seuraavassa kommentissa osasi nimetä kasvin kevättähtimöksi.

   Poista
 5. Hei, valkokukkainen kasvisi näyttää kevättähtimöltä. Minulla itselläni on sitä, siksi arvelisin tunnistavani sen. Tähtimöä on kyllä useaa sorttia.
  Tykkään puna-ailakista, mutta kukkapenkeissä se ottaa vallan, siksi se saa kasvaa meillä tontin rajamailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska tunnistusavusta, kevättähtimöhän se on. Luonnonkasvinakin esiintyvä, suloinen kevätkukkija. Puna-ailakki saa nyt siirtyä tontin luonnonmukaisille alueille jos haluaa, kukkapenkki ei ole sille oikea paikka.

   Poista
 6. Mullon ailakkia navetan eres ja mäntykuluman hanhikkiairas. Mualta yritän sen repiä pois. Söpö sinikämmen. Kiva, että kukkii. Hopsan, onpas hernepensas saanu kunnon rökityksen, mutta onneksi manteli säästyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ailakki on nätti, mutta sitä täytyy pitää silmällä, pääsi yllättämään minut. Jestas, jos peura olisi raadellut mantelin, olisi emäntäkin raivostunut. Hernepuu on helppo kasvattaa uudelleen,jos sellaisen vielä haluaa.

   Poista
 7. Taas hyvät kuvat ja kiinnostava juttu! Katselin hernepensasta, että voisiko olla myös pupujussin tekosia? En tiedä. Itsellä ei ole mitään kokemusta peuroista, vaikka naapurilla on. Sulla on kauniita kukkia! Sinikämmen, tuntematon valkoinen... Japaninruusukvitteni on kai aika hidas kasvamaan? Istutin sellaisen viime vuonna ja juuri kävin puutarhassa katsomassa sen kukintaa. On kyllä aika pikkuinen vielä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pupujussi eivarmaan olisi saanut tuollaista tuhoa aikaiseksi. Oksia on revitty irti vimmalla.
   Toin japaninruusukvittenin taimen vuosia sitten Ruissalon kasvitieteellisestä puutarhasta. Aika hidaskasvuinen se on, eikä ainakaan minulla ole kasvanut kovin suureksi.

   Poista
 8. No voihan Ailakki. Minä istutin juuri ailakkia alas notkoon niinsanotusti luonnonmukaiseen alueeseen. Meillä on vuohenputkea joka paikassa myös kukkapenkeissä. Ei voi mitään 😣
  Ihana mankelin kukinta. Minulla on myös rotkolemmikkiä mutta eri lajia. Ruusukvintetin alun sain naapurilta se vietti ensimmäisen vuoden kellarissa ja etsii nyt paikkaa. Pantterietana on minulle ihan outo tapaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosikaudet ailakki käyttäytyi hyvin ja levisi kohtuullisesti. Sitä on ollut jopa kasvimaalla ilman ongelmia, mutta tänä vuonna se röyhähti kasvamaan ihan liikaa, eli siemensi viime kesänä.
   Leopardietana on melko harvinainen ja sitä luultiin jo kadonneeksi Suomesta, mutta nyt siitä on taas tehty joitakin havaintoja. Se on puutarhurille harmiton jättietana.

   Poista
 9. Meilläkin puna-ailakki on kukkinut jo vuosia kukkapenkeissä. Joka vuosi kiskon sitä irti kukinnan jälkeen, niin on pysynyt aisoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annoin ailakin mellastaa ilman rajoja, helpompi tehdä vähän karsintaa joka vuosi kuin odottaa täysryöpsähdystä. Nyt osaan olla varuillani.

   Poista

Kiitos kommentista