7.5.2024

Äänetön kevät

Yleensä tähän aikaan vuodesta aamulla ulos astuesta saa kuunnella moniäänistä lintujen konserttia, mutta nyt on ollut aivan hiljaista. Vain joku tintti jaksaa laulella ja joskus järveltä kuuluu joutsenten huutoja. Kanadanhanhipariskunta hengailee päivittäin rantaniityllä.
Ennen takatalvea täällä konsertoitiin jo reippaasti, minne linnut katosivat? Tulevatko ne takaisin?
Löysin kukkapenkistä kevättähtien keskeltä kuolleen punarinnan, se ei selvinnyt takatalvesta. Punarinta on puutarhalintu ja mukava kaveri pihatöissä, tulee ikävä.
Vietin Vappua Porvoossa Neron siskon luona, siellä vanhoilla pihoilla levittäytyivät upeat kevätkukkamatot. Kuvassa näkyy scilloja ja taenpana vaalea liila matto on pystykiurunkannuksia.

Neron sisko, Mörkö, on veljensä kaksoisolento, ainoa vielä eläväinen tästä pentueesta.
Oli erittäin hauska Vappu. Sää oli aurinkoinen ja lämmin, pihalla vietetty kuohuviinihetki oli liiankin kuuma.

Vapunpäivänä kävin kotimatkalla Sipoossa tapaamassa toista ystävääni, Remiä ja hänen emäntäänsä.

Nyt ainoa paikka missä on kuuma on kompostori. Toivottavasti tuo ei syty palamaan. Tämä on lepäävä kompostori, se on koko talven käynyt kuumana, luulisi mullan olevan jo valmista.

Kun taas käytössä oleva kompostori jäätyi talvella ja näyttää syttyvän hitaasti.
Viljelypuuhat ei tässä kylmyydessä  jaksa paljon innostaa, eikä taimia uskalla vielä istuttaa ulos. Lumellakin uhkaillaan, sitä en kyllä enää halua nähdä ennen loppuvuotta, jos silloinkaan.

18 kommenttia:

 1. No kylläpä käy kuumana kompostori,minulla ei juurikaan noin korkealle lämpötila nouse vaikka mitä temppuja tekisin. Talvella myös lämpökompostori jäätyi ,kun tuli vähän lämpimämpää ja alaosa vähän suli niin sain sieltä vähän tyhjennettyä massaa. Johan alkoi pöhistä taas. Oli ehkä liian tiivistä se alaosan massa. Tänäänkin täällä Lounais-suomessa on suojaisessa paikassa melko lämmintä mutta kylmä viima käy kun oli yöllä kuitenkin pakkasen puolella. Toivottan että kesä tulee kun sen aika on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulin, että kompostorin mittari on rikki, mutta kyllä se pelittää. Jätin kompostorin lepäämään viime kesänä ja otin toisen käyttöön. Tänään on ollut ihan mukava sää tehdä ulkotöitä, mutta toppahousut jalassa :)

   Poista
 2. Kivipellon Saila7.5.2024 klo 15.46.00

  Onpa todellakin upea kukkamatto ja ihania nuo eläinystävät! Nyt on niin kylmää, aamulla oli pakkasta. Mulla on taimet laatikoissa kasvihuoneessa monen vällyn alla, illat siis tanssin harsotanssia - päivällä lämpö nousee ja Sulo hiipii kasvariin, tänään oli taimien keskellä jahdannut sisiliskoa, jonka häntä oli kai Sulo syönyt - mene ja tiedä. Keskustelimme aiheesta Sulon kanssa ja sanoin, että sissejä ei sitten ainakaan kasvihuoneessa jahdata. Mutta saa nähdä millainen kesä on tulossa. Aikainen ukonilma vanhan kansan mukaan tietää kylmää kesää, mutta ilmastonmuutos on varmasti vanhan kansan ajatukset ja viisaudet vienyt mennessään. Toivotaan, että sää lämpiää, pikkulinnut ja kevätmieli palaisi! Meille tuli tänään kirjosieppo. Kaikkea hyvää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila. Öisin ollaan täälläkin miinuksella, mutta aurinko vähän lämmittää päiviä. Näen silmissäni sinut tanssahtelemassa seitsemän harson tanssia kevätillassa 😊. Kylmää kesää on ennusteltu, en ole helteiden ystävä, mutta sen verran lämpöä saisi olla, että sato kasvaa. Toivottavasti Sulo keskittyy myyriin ja hiiriin ja ymmärtää jättää sisiliskot rauhaan. Toivon todella, että linnut tulevat takaisin heti kylmien öiden mentyä.

   Poista
 3. Itsekin ihmettelin, mihin keväisten konserttien esittäjät ovat kadonneet. Mustarastaat lurittelevat puiden latvoissa, mutta peipposet ja punarinnat ovat hiljaa. Tänään sentään yksi punarinta ilmestyi syyshortensiaan keikkumaan. Ilahduttava näky. Ehkä jotkut muuttolinnut palasivat etelämmäs odottelemaan. Toivon ainakin mieluummin, kuin että olisivat joukolla kuolleet.
  Sait viettää vappua kivojen karvakavereiden seurassa ja vanhojen puutarhojen kevätkukkia ihailemassa. Se tekee hyvää mielelle.
  Meidän biokompostori oli talvella tavallista pidempään umpijäässä. Kevään tullen se tapansa mukaan heräsi, mutta ei edelleenkään puhise kovin korkeilla lukemilla. Hyvin siellä näyttää silti sisältö kypsyvän. Tarkoitus on alaluukku tyhjentää, kunhan kerkiän.
  Pitkän talven jälkeen soisi jo lämpimämpiä säitä ja vähemmän takatalvia. Yöpakkasia on luvassa ainakin kahdeksi seuraavaksi yöksi, mutta sitten näyttäisi lämpenevän. Mitä nyt hetki sitten 10 vrk:n ennustetta kurkkasin. Pitkiä helteitä en minäkään kaipaa, mutta kyllä kesällä lämmintä pitää olla niin kasveille kuin meille ihmisillekin. Jaksaisi taas seuraavan talven paremmin.
  Toivon sinulle aurinkoisia päiviä viikon jatkoksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täällä lurittelivat jo laulurastaat ja peipposet yms., mutta nyt näkyy ja kuuluu vain talvilintuja. Toivottavasti laulajat palaavat ja ehtivät vielä laittaa pesät ja poikaset.
   Kaikkien olentojen vuoksi toivon lämmön palaavan pian.

   Poista
 4. Ihanat kukkamatot, ja eläinystävät!
  Ja melko kuumana käy kompostori!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskaltaakohan tuon kompostin tyhjentää, voi tulla palovammoja 😊

   Poista
 5. Pienet kevätkukkijat jaksavat ilahduttaa kylmistä keleistä huolimatta! Ja kompostisihan toimii vallan upeasti. Moni muukin on valitellut jäätynyttä täyttökompostoria, myös meillä jäätyi. Hiljaiseksi vetää niin lintumaailmassa kuin täällä puutarhureillakin, yksi takatalvi vielä menee, mutta kolmas on jo liikaa!!

  VastaaPoista
 6. Kasvien kevät tuntuu etenevän kylmyydestä huolimatta. Usein teen jo Vappuna ensimmäisiä kylvöjä, mutta tänä keväänä en ole viitsinyt tehdä kasvimaalla juuri mitään.

  VastaaPoista
 7. Upea scillameri. Toivottavasti Neron siskon tapaaminen toi hyviä tunteita. Ei laula meilläkään linnut samana tahtiin, missä lie ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta lämpenee, toivottavasti saamme vielä nauttia lintujen kevätkonsertista. Neron siskon tapaaminen oli mukavaa. Nero on jatkuvasti mielessä ja ikävöin, mutta muiden kissojen kohtaaminen ei tunnupahalta, eiedes kaksoisolennon.

   Poista
 8. Kauniisti scillat kukkivat. Meillä on kyllä ollut välillä tipitii konsertteja ja mustarastaan huiluakin, kuovista puhumattakaan. Pari pörriäistäkin on surrannut. Punarintoja on käynyt ruokintapaikalla normaalia enemmän. Tosi Kylmää on, mutta ehkä se pikkuhiljaa lämpenee. Ihana koira ja tapasit Neron siskon. Kun Pinkku kuoli, kävin ystävän luona silittämässä kissoja ja kyyneleet tipahtivat välillä niiden turkkiin. Mutta se toi lohtua silti. Tosin aivan heti ei kärsinyt nähdä mitään eikä ketään:) Hyvää kevätkesän jatkoa Sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on lämpöä luvassa, toivottavasti se saa linnutkin laulamaan.
   Mörkö on vähän omakin kissa, kun vietti pentuaikansa täällä ja olen joskus ollut häntä hoitamassakin. Porvoossa nappasin autotiellä kulkevan kissan syliini, siirtääkseni turvallisempaan paikkaan. Se halasi minua ja tuntui tosi hyvältä pitää kissaa sylissä.

   Poista
 9. Lunta en kaipaa minäkään pitkään aikaa. Toivottavasti yöt alkavat pian olla plussan puolella. Hyviä kohtaamisia on sinulla ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkava viikko näyttää lupaavalta lämmön suhteen ja taimia voi vähitellen alkaa kouluttaa ulos.

   Poista
 10. Kevät on ollut hyvin poikkeuksellinen myös linnunlaulun suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti lämmön myötä palaamme normaalimpaan kevääseen.

   Poista

Kiitos kommentista