27.6.2013

Hellepäivänä

Hellepäivänä ei juuri jaksa muuta kuin etsiä varjoisia paikkoja ja kylmiä juomia. Mittari kipusi 30 asteeseen ja taisi mennä ylikin.

Vähän aikaa vilvoittelin pesemällä varjossa mattoja jääkylmällä porakaivovedellä. Viime kesänä mattojen pesu jäi kokonaan väliin, ei ollut toiveita saada niitä kuivaksi. Nyt asia korjataan.

Riemunkirjavaa. Ruskoliljat ja jalopähkämöt soivat yhdessä iloisesti. Väriä pitää olla.

Minulle käy aina niin, että jokin kukkapenkki näyttää hyvältä jonkin aikaa, sitten kaikki riehaantuvat kasvamaan ja kukkimaan kilpaa niin, että alkaa tukahduttaa. Kevätpikkusydänkin oli jonkin aikaa kiva aluskasvi, tänä keväänä se ulottui tulppaaneja kaulaan asti. Digitalikset ovat omapäisiä ja kukkivat missä sattuu, ne ovat villiintyneet aivan loistavasti, tällä kertaa on yllättävän paljon valkoisia sormustinkukkia.
Luvassa on ukkosia ja sadetta, meillä on paras irrottaa kaikki piuhat ja varautua sähkökatkoihin. Mukavia kesäpäiviä kaikille!

47 kommenttia:

 1. Just mietin jalopähkämöstä että mikäs sen nimi oikein olikaan :D
  Kiitos! Sain nimittäin naapurilta ja mä tunnetusti olen kamala hatarapää ainakin mitä perennojen nimiin tulee!
  Kovin on kesäisen näköinen perennapenkki sulla, minä vielä odottelen tuota pientä villiintymistä - ainoat "villit" on vattupuskissa kukkivat varjoliljat ja sitten se keltanen, jonka nimeä en taaskaan muista :D
  Niin, ja ukonkello? Olisko se valkoinen sitä....

  *apua, mä olen niiiiiin huono tässä*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jalopähkämö on komea, saisi kukkia pitempäänkin. Jotkut perennat leviävät niin, ettei niitä kannattaisi laittaa muiden joukkoon ollenkaan, kuten helminukkajäkkärä, joka on jo kuin pahin rikkaruoho. Noita villiintyneitä penkkä pitää harventaa ja se on tukalaa puuhaa.

   Poista
 2. Nyt ovat kasvit ja perennat todella riehaantuneet! Mukavaa kesäpäivää sinnekin. Toivottavasti pahemmilta ukkosilta vältytään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvit taitavat ottaa korvausta viime kesästä. Nyt kaikki suorastaan rehottaa. En haluaisia liikaa ukkosia, joskus tuntuu kuin olisi tulitikkurasiassa säiden armoilla kun pauke heiluttaa taloa.

   Poista
 3. Kiva tuo matonpesukuva!

  Kesäpikkusydän on minullakin nyt tosi korkea...vai onko se sitten kevätpikkusydän, en tiedä.

  Siedettävää helleviikkoa! Nyt ei uiminenkaan enää auta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS. Minä olen laittanut jalopähkämöä kaikkialle, sinne, missä sitä on vaikeaa hoitaa, kun se ei vaadi mitään ja kukkii yli kuukauden. Siis jyrkät puutarharinteeme ovat nyt lilat. Paljon kivampi kasvi minusta kuin vuorenkilvet...

   Poista
  2. Ihanaa kun voi olla laiskana helteellä eikä ole pakko suorittaa mitään. Tuntuu, että aivotkin ovat hitaalla. Jos saat jalopähkämön kukkimaan yli kuukauden, olet todella velho. Minä aina suren sen nopeaa kukintaa. Minäkin olen levittänyt sitä moneen paikkaa, se ilahduttaa kasvimaan reunoillakin ja houkuttelee pölyttäjiä.

   Poista
 4. Mattojen pesu ei näin äkkiseltään kuulosta tällä kelillä vilvoittavalta puuhalta. Pikemminkin päinvastoin :). Mutta jääkylmä kaivovesi kyllä houkuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mattojen pesu rennosti ja vähän kerrallaan ei juuri rasita, jääkylmän veden kanssa läträtessä tuli melkein kylmä :)

   Poista
 5. Melkein toivoisin sitä ukkosta ja sadetta tännekin, ilma on täällä nyt tosi painostava ja hiostava. Ja kesäukkosissa on jotain aika hauskaa.:) Minullakin ovat sormustinkukat täydessä loistossaan ja vallanneet suuren osan kukkapenkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilma tosiaan tuntuu seisovan, ensimmäiset jyrähdykset kuuluivat jo. Toivottavasti ei tule rankkasateita ja tulvia. Sormustinkukat saavat villiintyä ihan vapaasti.

   Poista
 6. Saa nähdä sataako meillä. Vilvoittavia hetkiä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntui, että sadetta luvattiin kaikille. Toivottavasti saatte osanne ja ilma vähän raikastuu.

   Poista
 7. Nyt olemme saaneet nauttia helteestä,kyllä minä mattorannalla kävin,siellä tuuli niin mukavasti.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helteestä pitää nauttia nyt kun sitä viimein saatiin. Hyviä matonkuivatuskelejä!

   Poista
 8. Mattopyykille menen minäkin tänään :) Parasta hellepäivän hommaa. Illalla ja yöllä satoi kaatamalla ja aamuyöstä alkoi ukkonen jyristä. Unet jäi aika vähille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti et saa sadetta niskaan. Matonpesu on vilvoittavaa puuhaa ja kiitollista, siinä näkee heti kättensä jäljen kun raidat kirkastuvat. Meillä jyrinä on vasta nyt aloittelemassa vaikka varauduin yösateisiin.
   Mukavia matonpesuhetkiä!

   Poista
 9. Olkoonkin vaan villiintynyt penkki, niin kaunis on kuitenkin!

  Minäkin sain tuota jalopähkämöä (jota huolisin lisääkin) ja tein siitä omppupuun juurelle penkin päivänkakkaran ja kuunliljan kanssa - kivaa vaihtelua pääosin punasävyiseen kukkamaailman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villiintyneen näköinen on minun makuuni, mutta umpeenkasvanut tukahduttaa kasvit ja niitä on ryhdyttävä harventamaan. Pienimmät ovat vaarassa jäädä jalkoihin. Jalopähkämö leviää hurjaa vauhtia, sitä voi huoletta jakaa kunhan se vähän komistuu. Sen kukinta on upea näky.

   Poista
 10. Jalopähkämö on minustakin upea kasvi. Meillä kasvaa sitä kahdessa paikassa, varjossa ja auringossa. Minulle on mysteeri, että varjossa oleva voi huonohkosti, ei yhtään leviä, kukkii anemisesti. Eilen illalla se oli ihan vetelä kuivuudesta tai auringosta ja lehdet roikkuivat. Annoin kannullisen vettä. Toinen voi mainiosti korkeana, leveänä ja terhakkana, koko päivän auringon räkötyksessä. Ei yhtään pyytänyt olemuksellaan vettä. Ajattelin, että se pitää syksyllä siirtää hiukan toiseen paikkaan, kaueammaksi muista kasveista, joihin se on kasvanut kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä kasvin menestyminen johtuu maaperästä, se haluaisi runsasravinteisen maan. minulla on jalopähkämöä auringossa ja puolivarjossa, hyvin kasvaa kaikkialla. Jalopähkämöä on hyvä joskus jakaa, sanotaan, että paras aika on keväällä. Minä olen siirrellyt niitä milloin sattuu, eivätkä ole pahemmin loukkaantuneet.

   Poista
 11. mulla tuolla nuo pari mattoa oottelee, mutta ko ilima meni taas huonoksi, paistohan se päivän !
  se on hauskaa kesähommaa !
  siellä etelässä onkin melekoset ukkkoset !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatiin vähän sadetta ja jyrinääkin, isompaa myräkkää vielä odotellaan. Matonpesu on kivaa kesäpuuhaa ja se tuoksu kun puhtaat matot levitetään lattioille. Pesin salin villakeliminkin, se kuivui helteellä ihan hetkessä.
   Teilläpä paistaa aurinko öisinkin :)

   Poista
 12. Villiä voimaa noissa kukkapenkeissäsi, kastelu toimii hyvin ukkosilman avulla mutta ei hyvä jos sähkö silloin katkolla. Hyvää jatkoa kesälle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi sähkökatkot ovat yleensä lyhyitä, täytyy vain varata juomavettä, sillä kaivopumppu ei toimi sähköttä. Muuten ei olekaan mitään hätää. Kasvit odottelevat kunnon kastelua.

   Poista
 13. Ihan mahtavaa väriloistoa!

  VastaaPoista
 14. Ihanan värikästä niin kukkapenkissä, kuin matoissakin :). Mattojen pesu mattolaiturilla kuuluu kesälomani ohjelmaan. Ah, sitä onnea kun saa levittää puhtaat tuoksuvat matot lattiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea ovat puhtaat matot lattialla. Miten ihanilta ne tuntuvat jalan alla ja tuoksu raikastaa koko talon.

   Poista
 15. Kivan näköistä, rehevää ja kaunista ! Mä oon nyt vasta ymmärtänyt että jalopähkämö on kaunis ja kiitollinen kasvi. Kerran n 10 v sitten juuri muutettuani naapuri tarjosi sitä, enkä huolinut. Nyt voisin mennä kysymään, onko tarjous vielä voimassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jalopähkämö on tosiaan kiitollinen ja siitä riittää jaettavaksi kunhan se pääsee vauhtiin. Naapurisi on varmasti vain tyytyväinen jos saa luovuttaa osan pähkämöä :)

   Poista
 16. Nyt ovat kasvit todella riehaantuneet,kukat kukkii kaikki melkein yhtä aikaa niin ettei perässä kerkiä. Tänään kyllä ukkonen jyrähteli aika voimakkasti,ja odotettua sadetta satiin runsaasti
  Kaunis postaus sinulla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kukkapenkit näyttävät senkin takia erilaisilta kuin monet kukkivat oudosti yhtä aikaa. Vähän meilläkin satoi, mutta lempeää kesäsadetta, kastuin mielelläni läpimäräksi kun puuhastelin pihalla. Ilma on niin raskas, että ukkosta on odotettavissa.

   Poista
 17. Unas imágenes geniales y un buen fondo
  Un gran saludo desde DOÑA MENCIA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gracias! Bienvenido a Autuas olo juani espejo jurado de Doña Mencia!

   Poista
 18. Hurja on kasvuvoima pähkämössä ja pitäisi minunkin sitä jakaa, kun kuinka ollakaan...kesäpikkusydän jää sen alle.Meillä sitä kasvaa edellisten asukkaiden jäljiltä kivikkopenkissä ja ajattelin osan siitä valtavasta pehkosta siirtää multaisempas perennapenkkiin...vaan uskaltaakohan nyt just kukinnan kynnyksellä.
  Vielä kaksi vuotta sitten asuttiin mattolaiturin naapurissa, oi sitä mattojen pesun iloa hellepäivänä. Nyt mattolaiturille on matkaa vajaa lilsa...vaan nuoriso näyttää vallanneen sen. Entisessä paikassa lehmät ammuivat vieressä.
  Ihanan raikkaat kuvat !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehkä odotella pähkämön jakamisen kanssa kukinnan jälkeen.
   Meidänkin kunnassa on matonpesupaikka, sinne on pitkä matka. Kyhäsin tuollaisen oman viritelmän talon taakse ja hyvin toimii. Voi pestä silloin kun siltä tuntuu tai sää sallii.

   Poista
 19. Mikä mahtava keli matonpesijälle. Ehkä oli hyvä, että se jäi sinulta viime kesältä kokonaan tekemättä, niin nyt osasit heti alkukesästä sopivan sään tullesssa ryhtyä hommaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut nautinnollista kuurata raitoja :)

   Poista
 20. Puutarhassasi on niin kaunista! Nyt onkin ollut erittäin helteiset ilmat ja kova ukkonen tänään. Toivottavasti matot kuivuivat ennen sitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matot ehtivät kuivua, kiirehdin ne pois narulta ennen sateita, jotka meillä jäivät vähäisiksi. Ukkonen jyrähteli vähän, kaksi lyhyttä sähkökatkoa.

   Poista
 21. Voi miten ihanan vahvoja värejä onkaan puutarhassasi.
  Nyt on tosiaan ollut hyvät matonpesukelit. Viime kesä ei oikein suosinut sitä askaretta. Mutta ei kait niitä tarvitse joka kesä pestäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän väreistä ja vähän räväköitäkin yhdistelmiä on kiva kokeilla. On meillä hillitympiäkin nurkkia :) Onneksi on vaihtomatot, joulumatoilla mentiin syksy ja talvi. Räsymatossa ei paljon lika näy, hyvin voi hypätä yhden vuoden joskus ylikin :)

   Poista
 22. Upeita värejä puutarhassasi! Nyt kun on ollut lämmintä mutta silti kosteaa, ovat kasvit innoissaan. Kunhan ei tule sellaisia rankkasateita, että kaikki hakkaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesän valo saa värit hehkumaan. Toistaiseksi on vältytty rankkasateilta, mutta vettä ja viilenevää on luvassa.

   Poista
 23. Ihana väriloisto ; )
  Parempi noin päin, että kasvit rehottavat. Eipä tarvitse paljon kitkeä rikkaruohoja. Jos kasvit eivät leviäisi, vaan multaa olisi näkyvissä, kesäpäivät menisivät kyykkimiseen ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan kyllä miten alkuaikoina toivoin että perennat kasvaisivat nopeasti, jotta pääsisi kitkemisestä :) Nyt täytyy kyllä vähän kitkeä perennoita, etteivät heikommat jää jalkoihin.

   Poista

Kiitos kommentista