10.6.2013

Rivissä

Viikonloppu kului talkoissa naapurissa, omalla kavimaalla en ehtinyt kuin kastella iltaisin. Persiljat ja tillit kasvavat sievissä riveissä. Samettikukkaa kasvaa siellä täällä haitallisia ötököitä torjumassa.

Kaikki kasvaa kohisten vaikka ollaankin vielä aika alussa.
Tämän linkin takaa näkee, miltä näytti kolme viikkoa sitten.

Huomaatteko pehtoorin tumman olemuksen saksankirvelin juurella?

Olen keräillyt erilaisia minttuja, uusin asukas on kylän puutarhalta hankittu mansikkaminttu. Kasvi tuoksuu aivan mansikalle ja vaikka maku on minttumaisen voimakas on siinäkin häivähdys mansikkaa.

Lehtikaali on jo hyvässä vauhdissa.

 Samoin pensaspapu.

Nero liikkuu yleensä hyvin varovasti kasvien keskellä, mutta kun hän oli jo pari kertaa sanonut, että mennään sisälle, minulla on nälkä ja piika aina vain kuopsuttaa kuin olisi kuuro, niin huomiota saa paremmin asettumalla pienten taimien päälle makoilemaan.

Lämpimästi tervetuloa Autuaan olon piiriin
Helka Kesälä ja Laura!
Oikein mukavaa kesäviikkoa kaikille!

62 kommenttia:

 1. Ihan mielettömät plantaasit sulla siellä!
  Nero on nimensä veroinen,jos ei muuten mene viesti perille niin kasvit lyttyn vaan:)

  Tais muuten se minunkin kirvelini olla saksa-eikä tanskalainen,kuka näitä muistaa,en mä ainakaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saksan kirvelin siemenkodat ovat entisajan karkkeja, ne maistuvat vihreinä voimakkaasti anikselle. Nero keksii konstit kaikkeen :)

   Poista
 2. Hei valaisepas minua vähän enemmän tuosta samettikukan ja ötököiden karkoittamisen yhteydestä?

  Meillä kissä näkyy huolehtivan kasvimaan lannoituksesta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaallani on paljon ns. ötökkäkasveja; mintut, iisoppi, mäkimeirami ja monet muutkin houkuttelevat pölyttäviä hyönteisiä, mutta torjuvat tuholaisia. Samettikukka, kehäkukka ja krassi karkottavat mm. kaaliperhosia ja kirvoja ja muitakin hyötykasveille haitallisia öttiäisiä, mutta houkuttelevat pölytyksen kannalta tarpeellisia hyönteisiä.

   Onneksi Nero ei lannoita kasvimaata, kuoppien kaivaminen kasvimaalla ei ole suotavaa. Se torjuu kuitenkin tehokkaasti myyriä, pupuja, fasaaneja ja peurojakin, jotka ovat tuhoisia kasvimaan kannalta.

   Poista
 3. Hienot on kasvimaasi ja kasvu niin rehevää. Jokohan nyt, kun viileämpää luvataan, kasvukin vähän tasaantuu. Sinulla hyvä puuhakaveri, minulla Himmu, joka taitavasti astelee kukkamailla ja kasvimaallakin tietää missä on käytävät joita pitkin saa taasutella.
  Oikein hyvää viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt on todella rehevää ja kohta kasvimaa villiintyy vaikka vähän viilenisikin. Uskon kyllä sievästä Himmusta, että se osaa käyttäytyä puutarhassa, kaikki koirat eivät osaa.

   Poista
 4. Nerolla on aivan loistava taktiikka! En olisi pehtooria kuvasta huomannut jos et olisi maininnut. Mieletön kasvupyrähdys kasvimaallasi ja rikkaruohotkin ovat kurissa. Miten ne torjuit? Maalla torjuimme rikkaa siten että levitimme mustan muovin penkkien päälle ennen kylvöä noin viikoksi. Muovihauteesta seurasi rikkojen nousu -ja tuho. Kitkemistä on nyt hyvin vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero on neuvokas, siitä välillä oikein huokuu kyllästyminen kun käskyjä ei noudateta :) Mutta kun askeleet viimein suuntautuvat pois kasvimaalta alkaa äänekäs kehrääminen ja Nero juoksee edellä edes taas varmistaakseen oikean suunnan. Rikat torjun kitkemällä. Kasvirivien väli on juuri sopiva haralle, jolla voi helposti poistaa rikkaruohot jo pieninä taimina. Muovikikka on varmasti toimiva. Mustaa muovia olen käyttänyt lisämaan valtaamiseen, mutta sitä on pidettävä maassa ainakin yksi kasvukausi. Sen alta katoavat niin juolavehnä kuin vuohenputkikin.

   Poista
 5. Nero näyttää keksivän parhaat tavat herättää huomiota :). Ihanan rehevää kasvua ja muhevaa, mustaa multaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi Neron keino on käydä jatkuvasti puskemassa kameraa niin ettei kuvaamisesta tule mitään, silloin on tauon paikka :) Kun muutin tänne perustin kasvimaan täysin villiintyneeseen peltotilkkuun, monta vuotta meni askarrellessa juolavehnän, nokkosen ja vuohenputken kanssa, mutta nyt kasvimaalla on vain siemenestä nousevia rikkakasveja, joiden poistaminen on ihan lasten leikkiä :)

   Poista
 6. Tämä vehreys on ihan uskomatonta - ja tuo vehreys kasvimaallasi, nam :)
  Juhannusruusukin jo tiputtelee terälehtiään, vaikka ei aina ehdi edes juhannukseksi. Toivottavasti nämä säät jatkuvat pitkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä etenee pikakelauksella, viikonloppuna purskahti täälläkin juhannusruusu täyteen kukkaan, juhannuksen siitä ei enää ole iloa. Suviruusukin availi jo nuppujaan. Tämä on korvausta viime kesän koleista sadepäivistä :)

   Poista
 7. Valtavaa kasvun voimaa, kaverikin sinulla siellä ..Itselläni oli samettikukkaa ruusujen vierellä torjumassa ötököitä ( vuosia sitten)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olekaan tullut ajatelleeksi, että samettikukkaa voisi laittaa myös ruusujen kaveriksi. Pimpinella suvun ruusuja piinaa vattukärsäkäs ja joskus niihin tulee myös kirvoja. Ensi vuonna voisin kokeilla kikkaasi.

   Poista
 8. Hyvälle näyttää ja rehevälle!
  On sinulla ollut homma putsata peltotilkku, mutta nyt voit olla tyytyväinen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu tosiaan helpolta tuo kasvimaan pito nykyään, ahkera kitkeminen on palkittu. Reunamilla kasvaa edelleen runsaasti noita rikkakasveja, joten suojavyöhyke kasvimaan ja niiden välillä on tarpeen.

   Poista
 9. Vau! Komea kasvimaa ja rehevä. Mites ei pehtooria totella kerrasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota ei pehtoorikaan ymmärrä, miksi hän joutuu odottamaan, melkoista niskurointia henkilökunnalta. Joskus vaan viljelyhommat aiheuttavat väliaikaista kuuroutumista :)

   Poista
 10. Upean vihreää ja vehreää siellä! Mukavaa kesäviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt ei ole vihreydestä ja vehreydestä pulaa :)

   Poista
 11. On sinulla todella upea kasvimaa! Onneksi Nero on niin fiksu, että pakottaa sinut huomioimaan hänetkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon pitemmälle en uskalla Neron keinovalikoimaa kokeilla. Ehkä kaivelu olisi ollut seuraava aste :)

   Poista
 12. Lehtikaali on todellakin kuvauksellinen vihannes, varsinkin voiden vesipisaroiden kera.

  Iisoppi onkin toivellistallani, kun kaipaisin sekä lentäviä isompia että vähemmän niitä pienempiä hyönteisiä.

  ~ Piia Anneli / annelivia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtikaali on myös yksi terveellisimmistä viljelykasveistamme. Iisoppi, mäkimeirami ja mintut ovat mainioita pörriäisten ja perhosten houkuttelijoita. Myöhemmin kesällä kasvimaalla käy melkoinen pörinä.

   Poista
 13. Minä luovuin kasvimaasta jo vuosia sitten ja laitoin tilalle hedelmäpuutarhan. Ihan mukaavudenhaluani vain, kun en jaksa kitkeä. Siksi ihailen muiden jaksamista ja suoria tilli ja persiljarivejä. Tilli en saanut ruukussa viihtymään, mutta persilja ja salaatti, rosmariini ja laventeli onnistuvat ruukussakin.

  Sinä ahkera, ahkera hyötypuutarhuri! Ja tietty myös kauneuden vaalija...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha-asioissa pitää toimia niin kuin itselle parhaiten passaa. Minä priorisoin hyötypuutarhaa muun kustannuksella, juuri päinvastoin kuin sinä :) Yritän kyllä ottaa kasvimaastakin irti esteettisen elämyksen, myöhemmin kesällä se on runsas villi ja vapaa vaikka nyt on vielä näkyvissä järjestäytyneitä rivejä. Pääasia, että puutarha tuo nautintoa ja lisää hyvinvointia!

   Poista
 14. Vai on pehtorilla sellaisia tapoja :-) Lupaavalta näyttää, tuosta saa kohta napsittua uusien perunoiden päälle tilliä, nam nam.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pehtoori on tottunut saamaan tahtonsa läpi :) Paljon syötävää löytyykin jo kasvimaalta, vihersipulit ja tarhasuolaheinät kukoistavat. Ja vapusta asti toiminut ruukkukasvimaa on kiitettävästi tuottanut vihreät pöytään. Ah, uusien perunoiden maku herahti kielelle.

   Poista
 15. Komea on pehtoori ja niin on kasvimaakin hienossa kasvussa. Oma vähäinen kasvimaani on nyt lavoissa, helppoa kitkeä:)
  Mukavia puuhapäiviä Neron kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Taas pitää lähteä kastelukannun kanssa hommiin kun ei sitä sadetta vain kuulu. Kasvu on silminnähtävää, ihan uskomatonta. Yleensä olen tähän aikaan juuri kylvänyt pavut, ettei vain halla vie :)

   Poista
 16. Sullahan on oikein omavaraistalous siellä. Ei muuta kuin hakee kasvimaalta kaiken, mitä tarvii. Kadehdittavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla minä käyn "torilla" myöhään syksyyn asti ja riittää vielä säilöttäväksi ja jaettavaksikin. On ihanaa olla omavarainen.

   Poista
 17. Upean rehevä keittiöpuutarha, ihan tuli vesi kielelle. Nero vähän "karaisee" pieniä taimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero hieman karaisee, vahinkoa ei onneksi tapahtunut taimet kyllä toipuvat. Huomaathan, että varovasti vain tuossa reunassa kokeillaan emännän hermoja. Jos ei sana ota kuuluakseen aletaan varmaan kieriskellä taimien päällä :)

   Poista
 18. Siis tosiaan ei uskoisi kuvasta, missä vaiheessa kesäkuuta vasta mennään, niin rehevää ja kaikki hyvässä kasvussa. Mansikkaminttu ! Tahtoo... kuulostaa siis aivan upeelta. Mulla on harmaaminttu ja inkivääripiparminttu, välillä kiroilen niitä kun niitä pukkaa vieläkin peratuilta alueilta, mutta enpä raaski luopuakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aivan ihmeissäni tästä kasvuvauhdista, viime vuosi oli niin surkea sadoltaan, että tämä tuntuu taivalliselta. Harmaaminttu on hurja leviämään, mutta se on kaunis kukkiessaan ja houkuttelee paljon pörriäisiä. Olen rajannut sen kokonaan pois minttulaatikosta, se leviää pitkin kasvimaan käytäviäkin ja sitä täytyy perata aina silloin tällöin. Inkivääripiparminttu kuulostaa erinomaiselta, sellaiseen en ole törmännyt, mutta haluaisin kyllä.

   Poista
 19. Hihhihiii. Voi Neroa, kuinka nerokasta! Rivisi ovat kadehdittavan suorat ja tuuheat! Meillä talkoissa oli kaksi karvatassua ja viisi lammasta. Jos siis riveistäni on yhtään mitään jäljellä, eivät ne ainakaan suoraa ole nähneet..
  Mansikkaminttu kuulostaa herkulliselta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän talkooväki ei ole ehkä ihan luotettavimpia puutarhatyöntekijöitä :) Pääasia, että kasvaa ei sen ole niin väljä onko suorassa vai ei. Rivit helpottavat kyllä kitkemistä huomattavasti.

   Poista
 20. Hih, pehtoori selvästi tuo halunsa juli ;) Hurjan kauniit ovat rivisi. Tämä on ollut erikoinen suven alku, ensi kaikki paljon myöhässä ja kohta kaikki kukat taas etuajassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen jo ihan juhannusfiiliksissä kun luonto on niin edellä aikaansa. Outoa tosiaan, mutta olen iloinen tästä myöhästymisen korvauksesta.

   Poista
 21. Nero tietää, millä konstilla emäntään saa liikettä :) Komean rehevää on kasvu, minun vaatimattomat yrtti- ja kasvilaatikot kalpenevat tuon rinnalla, mutta kyllä sieltäkin jotain on tulossa. Ensi viikonvaihteessa pitäisi jaksaa harventaa porkkanan taimia, niitä siemeniätulee aina hupsautettua liikaa - itämisprosentti kun yleensä tuppaa olemaan 100.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nerolla on konstinsa :) Minunkin pitäisi alkaa harventaa porkkanoita, osan jo ehdin tehdäkin. Jos kylvät harvaan tai käytät siemennauhaa, on rivissä takuulla aukkoja, jos taas kylvät tiheästi saat harventaa kasvustoa pinsettien kanssa :)

   Poista
 22. Hienossa kasvussa sinulla hyötyviljelmät, on kyllä niin kivaa seurata kaiken kasvua ! Itsekin käyn jo salaatit hakemassa kasvimaalta ja se on onnea jos mikä :)
  ps. laitoin sulle s.postia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on iloista onnistumisen aikaa kun kaikki kasvaa niin reippaasti. On ihan liian hyvässä muistissa vielä viime kesän pettymykset. Käyn lukemassa postini.

   Poista
 23. Tuo kaikenlaisen kasvun seuraaminen on kyllä koukuttavaa. Itselläni on istutukset yrttejä myöden ruukuissa. Olen laiska kitkemään, joten sopii minulle nämä ruukkuviljelykset toistaiseksi paremmin. Mahtavaa on poimia viherherkkuja pöytään omista ruukuista ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viljely on koukuttavaa puuhaa. Vaikka pettymyksiinkin on varauduttava niin kyllä puuhastelu ja varsinkin sadonkorjuu tuottaa paljon iloa. Osan kasveista minäkin olen laittanut ruukkuihin, kuten hyvin hallanarat basilikat ja tomaatit, ne voi syksyllä siirtää tarvittaessa kuistille jatkamaan kasvua. Kyllä itseviljelty maistuu paljon paremmalta :)

   Poista
 24. Piika se tuntee prinssinsä tavat ja metkut =D
  Kasvimaasi on kyllä komea!
  Meillä on onnistunut herneet mädäntyä. Vain pari nousi pintaan. Onneksi uusintakylvö onnistui. Ei kertaakaan aiemmin ole näinkään käynyt. Ihmeellistä, vaikka hellettä on piisannut sateiden välilläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri äsken taas tuli noutaja kasvimaalle :) Prinssillä oli ruoka kupissa ja se pääsisi itsekseen ateriansa ääreen, mutta yhdessä on mukavampi :)
   Outoa käytöstä herneiltä, minulla on hyvin vanhoja siemenherneitä ja ne itivät taas loistavasti. Olen oppinut puutarhanhoidossa sen, että melkein mitä tahansa voi tapahtua.

   Poista
 25. Uhkea kasvimaa ja lehtikaalikin jo noin vanttera! Omani näyttävät hieman vaikeroivilta, mutta sama juttu oli viimekesänäkin ja sain kuitenkin loppusyksystä satoa eli olen toiveikas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että lehtikaali on noin vanttera siksi, että istutin taimet poikkeuksellisen aikaisin ulos. Ne olisivat kituneet sisällä ja näytti siltä, että halloja ei ole enää tulossa. Laitoin myös punaista lehtikaalia, koska se on niin kaunista, mutta niiden taimet ovat ihan minejä vihreisiin verrattuna. Värimuunnokset ovat usein heikkokasvuisempia, mutta olen toiveikas niidenkin suhteen.

   Poista
 26. Kyllä on nättiä ja varmasti jo vesi kielellä :) Uskomattoman hieno hyötypuutarha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pannu kuumana odotellaan satoa :) On hienoa kun voi itse viljellä ravintoaan.

   Poista
 27. Kyllä kissa keinonsa keksii! En olisi kyllä minäkään huomannut Neroa, jos et olisi maininnut missä se on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero ei ole neuvoton :) Joskus kutsun sitä ihan turhan suurella volyymillä, kissa onkin ihan vieressä jonkun puskan juurella. Musta on hyvä suojaväri.

   Poista
 28. Edellisissä kommenteissa on jo sanottuna niitä asioita mitä itsekin kommentoisin !
  Mansikantuoksuisesta mintusta olen kade. Teillä on kylällä ihmeellinen puutarha, vai ymmärsinkö oikein että paikkakunnan omasta puutarhaliikkeestä ostettu. Sijoitan kotisi ja kauniin puutarhasi Hämeeseen, mielessäni on Hämeenkyrö. Mielessäni puutarhasi on oikein Frantsila :)
  Voi, Nero on niin kovin taitava monessa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kaksikin kesäisin toimivaa puutarhaliikettä kylällä, niissä myydään lähinnä kesäkukkia, mutta hyötykasvien taimiakin ja yrttejä löytyy. Hämeessä ollaan ja vietetään hidasta elämää :) Nero osaa vetää oikeasta narusta.

   Poista
 29. Kade tuosta kasvimaasta :) Minulla onkin välikesä viljelyssä, olen siirtymässä uuteen aikaan, laatikkoviljelyyn. En jaksa taistella rikkakasveja vastaan. Otan myrkyt ja muurit avuksi :D Siis pohjat myrkytän ja päälle kankaat, laatikot ja uudet mullat.. pitää varmaan jossain vaiheessa julkaista projektikuvaa. Kissa on hyvä puutarha seuralainen, tosin pari kertaa olen saanut melkoisen sätkyn, kissan hiipiessä ennalta arvaamatta ihan viereen..kerrankin hain puutarhajuttuja pimeästä aitasta ja yhtäkkiä käsi osui johonkin karvaiseen...:DD

  VastaaPoista
 30. Laatikoitahan nuo minunkin kasvilavani tavallaan ovat. Laidat penkeissä auttavat viljelyksiä pysymään rikattomampipina. Alkukesästä kitken ahkerasti, haraan rikat pois kun ne ovat ihan pieniä. Loppukesä on helpompaa, kun virjelykset ovat kasvaneet tarpeeksi eivät rikat enää jaksa nousta isompiensa varjosta. Aika monta melkein sydänkohtausta puutarha-apulainen on aiheuttanut minullekin kun kykin ajatuksissani puskissa ja yhtäkkiä joku hiipii takaapäin ja puskee :)

  VastaaPoista
 31. Ihanan rehevät kasvut meneillään! :) Millä sais itestään irti alkaa hyötyviljelijäks...? Ihan pienet penkit vaan, niin jaksais hoitaa... Mansikantuoksuinen minttu kuulostaa eksoottiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaasta on paljon iloa, joka päivä tuoreet salaatit pöytään ja kaikkea muutakin maukasta. Keväällä siinä on puuhaa, mutta myöhemmin kaikki kasvaa itsestään, kunhan muistaa kastella jos vettä ei tule taivaalta :) Pienestä on hyvä aloittaa.

   Poista
 32. Vai että pehtoori makoilee toisen taimien päällä. Kasvimaasi on tosi pitkällä ja rehevä. Minä sain oman kasvimaani valmiiksi eli viimeiset siemenet maahan vasta perjantaina. Olimme aina välillä Espoossa ja välillä Koskella ja tein työtä pätkissä. Eikä kasvimaani ole edes suuren suuri.
  Onko sinulla kasvamassa maa-artisokkaa? Olen tunnistavinani sen yhdestä kuvasta. Istutin kokeeksi hiukan maa-artisokan mukuloita ja odotan mielenkiinnolla. Vihreät versot nousivat maasta huippunopeasti ja ovat nyt ainakin puolimetrisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kasvimaa on tuostakin vielä rehevöitynyt ja tosiaan hyvin aikaisessa tänä vuonna.
   Maa-artisokkaakin on runsaasti, tolla Neron katseen suuntaan aidan tuolla puolen. Artisokka on kiitollinen kasvi ja kun sen kerran on maahan laittanut ei siitä pääse koskaan enää eroon. Muutaman vuoden välein on hyvä vaihtaa sen paikkaa, kun siirsin omani nousee vanhalta paikalta aina vain artisokan varsia. Satoa voi kerätä syksyllä niin kauan kuin maa jäätyy. Mukulat säilyvät jonkin aikaa kellarissakin ja keväällä maan sulettua voi taas korjata satoa ennen kuin artisokka alkaa tehdä kasvusilmuja.

   Poista

Kiitos kommentista