15.8.2013

Cheri-kaalikoi 6-0

Kaalikoit aikoivat pistellä lehtikaalisatoni parempiin suihin. Paksoin kanssa luovutin jo alkukesästä, moniongelmainen öttiäisten herkku matkasi kompostiin, eikä takaisin tule.
Kaalejani en kuitenkaan ollut valmis uhraamaan vaan kävin sotaa kaalikoita vastaan aseinani jatkuva häirintä, nokkosvesi, raparperivesi, torjuvat kasvit, kuten rohtosamettikukka sekä toukkien manuaalinen hävittäminen.

Vaikka tilanne ajoittain näytti toivottamalta jatkoin sinnikkäästi. En ollut ongelman kanssa yksin, apunani hääri suuri joukko muurahaisia ja hämähäkkejä, pikkulinnutkin tarjosivat auliisti apuaan.
Häirittäessä toukat hyppäävät  langan varassa maahan, tai alemmalle lehdelle, kuin taidokkaat ja ovelat ninjat. Miten mato voi olla niin ketterä? Muurahaiset oppivat pian päivystämään kaalien juurella ja kun minä ravistelin lehtiä ne hyökkäsivät putoilevien toukkien kimppuun. Sodassa kaikki keinot ovat sallittuja.
Enää ei kaalikoit lentele kasvimaalla.

Olen jo kuivannut suuren määrän lehtikaalia talven varalle ja nauttinut sitä tuoreena vihersmoothieissa ja kasvispadoissa. Satoahan voi korjata pakkasiin asti.
Kirppojen uusi sukupolvi yrittää sinnikkäästi vielä käydä kaalin kimppuun, mutta se on niille jo liian suuri pala, niiden on tyytyminen kirpeään krassiin.
Sen verran kärsin sotaväsymyksestä, että ensi vuonna laitan kaalintaimet harson alle kasvamaan.

Lämpimästi tervetuloa Autuaan olon piiriin, Seijastiina!

38 kommenttia:

 1. Jes! Hyvä sinä, täällä mä kannustan edelleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti loppusatokin on kokonaan minun.

   Poista
 2. Meillä on lehtikaalit harson alla pysyneet koko ajan toukattomina. Laitoin lisäksi väleihin samettikukkia kasvamaan. Kitkemisen ajan harso oli poissa ja laitoin uudelleen kun en tienyt missä vaiheessa sen voisi poistaa. Yksi sammakko on pitänyt kotinaan tuota katettua tilaa. Laitoin harsotukseen pienen aukon että pääsee kotiinsa uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sammakot ovat myös oivia apulaisia toukkien ja muiden tuholaisten hävittämisessä. Ensi vuonna kaali on takuuvarmasti harson alla, se on liian maukasta myös monille tuhohyönteisille, kuten kaikki ristikukkaiset kasvit. Puutarhurilla on yllin kyllin puuhaa ilman toukkajahtiakin.

   Poista
 3. Onnittelut voitosta! Sitkeys palkittiin. Toivottavasti harsotus ensi vuonna tuo rauhan eikä sotaan tarvitse edes ryhtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Voittajan on helppo hymyillä :) En halua kuitenkaan enää ryhtyä moiseen, joten luotan harsoon.

   Poista
 4. Ohhoh, varsinainen sotasaalis sinulla siis. :)
  Minä ryhdyin kaalilakkoon jo ennen kylvöä, juuri tuossa pelossa että harmistun kun muut syövät ennen minua. :(,
  Ensikesänä varaan aikaa asemasotaan ja olen rohkea ja istutan myös kaalia!
  Nautiskelehhan sadostasi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtikaali on varsinainen ravintopaukku, superruokaa. Sitä kannattaa viljellä, mutta harson alla, suosittelen. Nyt saan ihania viherjauheita talven varalle ja vielä on sotasaalista jäljelläkin popsittavaksi.

   Poista
 5. Hyvä sinä sitkeä sissi! Voitto maistunee makialle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvella kun ripottelen viherjauhetta ruokaani, ajattelen makeaa voittoani ja muistan, ettei koskaan kannata luovuttaa :)

   Poista
 6. Onpas hyvä, että sinulla on ollut noin paljon apujoukkoja sodassasi kaalikoita vastaan. Onnea siis hyvästä erävoitosta.
  Minäkin kuvittelin keväällä kasvattavani kukkakaalia kasvimaalla. Siemenistä kasvattamani taimet olivat tosi surkeita. Kun vielä kuulin, etteivät kukkakaalit oikein tavallisella kasvimaalla menesty, koska niitä pitäisi myrkyttää, luovutin heti ja taimet päätyivät kompostiin, ennen kuin niitä istutinkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kiitollinen apujoukoista, ne hoitivat rintamalinjaa silloinkin kun itse olin poissa. Pitää mainita vielä sammakkoarmeija, joka myös taisteli puolellani :)
   Kaalit ovat ongelmallisia viljeltäviä, paksoi (pinaattikiinankaali) oli ihan toivoton tapaus, se syötiin heti. Aloin miettiä, että onko kaikki normaalit kaalit, joita ostamme marketista myrkytettyjä? Harson alla viljelyn luulisi onnistuvan paremmin, kuten Lezzie tuolla ylempänä kertoo.

   Poista
 7. Just lueskelin iltiksestä, että 10-15 vuoteen ei ole tullut kaalikoita Suomeen yhtä paljon kuin tänä kesänä!

  Joten hatunnosto taisteluvoitosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai niin, no ilmankos tässä on sotaväsymystä :) Melkoinen osa noista koista lenteli minun kasvimaallani, miten ne osasivatkin tulla tänne syrjäkulmille.

   Poista
 8. Väsymyksestä huolimatta - voitto tuli! Onnittelut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä nyt kelpaa rouskutella kaalia :)

   Poista
 9. Jeee, hyvä sinä! Minun kaaleille kävi köpelösti viime kesänä ja tänä keväänä en niitä laittanutkaan. Lannistuin heti alkuunsa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minussa herää taisteluinto kun joku yrittää viedä kaalin suusta :) Kannattaa kokeilla harson alla kasvatusta, säästyy monelta vaivalta.

   Poista
 10. Onnea,lopussa kiitos seisoo:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja sinnikkyys palkitaa herkullisella ja terveellisellä kaalilla :)

   Poista
 11. Hieno saavutus, onnittelut! Komeita ovat lehtikaalisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kaalit ovat komeita ja herkullisia kaikesta huolimatta.

   Poista
 12. Rakastan parsakaalia, mutta lopetin viljelyn toukkien takia, kun kaupasta ostan en voi mitään ajatukselle että millähän nämä on myrkytetty. Muutkin kaalit piti sittemmin lopettaa kun maahan iski möhöjuuri ja silloin ei kaalit kasva kuin määrättyyn kokoon asti, kunnes kaatuvat maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaali on ilmeisen ongelmallinen. Harrastan vuoroviljelyä, eli laitan kasvit joka vuosi eri paikkaan kasvimaalla, ettei tulisi noita maassa eläviä ongelmia. Ystäväni, jolla on luomu-ja lähiruokakauppa sanoi, että kotimaista luomuparsakaalia on mahdotonta löytää. Tuossa lähellä on luomutila ja he kyllä myyvät siellä parsakaaliakin, liekö kasvanut harson alla.

   Poista
 13. Oletpahan melkoinen kaalikuningatar kun noin tarmokkaasti maatasi puolustit monipuolisen armeijasi voimin :)
  Nautinnollisen maukkaat onnittelut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kaalisoturi on varsin tyytyväinen tulokseen ja kiittää armeijaansa hyvästä suorituksesta. Tulipahan sato pelastettua.

   Poista
 14. Näen sieluni silmin sut ja muurahaiset yhteistuumin käyvän sotaa kaalikoita vastaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muurahaiset muodostavat tunnetusti tehokkaita armeijoita. Niitä oli helppo kouluttaa :)

   Poista
 15. Mestarillista taistelua ja yhteistyötä tuholaisten päänmenoksi :) Minä en osaisi olla noin jämäkkä, siksi pitäydynkin kasveissa, joilla ei ole paljon tuholaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään enää haluaisi ryhtyä moiseen sotaan, on puutarhurilla paljon muutakin tekemistä. Luin vanhan uutisen toukokuulta, jossa kerrottiin, että miljardeja kaalikoita on saapunut suomeen. Jos olisin lukenut tuon aiemmin olisin ehdottomasti kasvattanut kaalini harson alla. Kaalikoi ei kestä Suomen talvea ja tulee tänne siis muualta :(

   Poista
 16. Hyvä Cheri!:) Meilläpäin on nähty vain kirvoja, mutta niitä sitten olikin koko luumupuu täynnä.:/ Ja muurahaisarmeija niitä paimentamassa, saas nähdä selviääkö puu enää talvesta. Mukavaa loppuviikkoa!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kirvat ovat minusta helppo nakki, ne tuhoan kukista mäntysuoparuiskutuksella. Ne nitistyvät parilla käsittelykerralla. Toivottavasti puusi selviää ja onnistutte tuhoamaan kirvat ensi vuonna. Kannattaa olla ajoissa liikkeellä, vähän kirvoja on helpompi tuhota kuin kokonainen armeija.

   Poista
 17. Sinnikkyys tosiaan palkitaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannattanut luovuttaa, vaikka välillä näytti epätoivoiselta. Uupuu se kaalikoikin viimein :)

   Poista
 18. Kaalikoi uupuu, vaan ei Cheri :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Jos ei kaalikoit ole vetäytyneet jonnekin suunnittelemaan uutta hyökkäystä :) On hyvä olla varuillaan.

   Poista
 19. Voitto kotiin ja lehtikaalit pakkaseen!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista