2.4.2014

Tasokasta esikasvatusta

Mikä aina loppuu kesken esikasvatuksessa? No, tasot. Taimipotit valtaavat kaikki tilat mihin valo ylettyy. Nyt varauduin tähän ongelmaan ajoissa.
Mutta ensin, tälläisen varsisellerin jälkikasvatusvinkin bongasin pinterestistä. Ostin kaupunkikeikalla herkullisen luomu varsisellerin ja katkaisin siitä heti tyven, jonka laitoin veteen. Eipä aikaakaan kun uutta kasvua alkoi pukata. Kasvin voi tietysti laittaa myös multaan. Varsisellerin kasvatus siemenestä kestää ikuisuuden (kokemusta on), mutta näin saa tuoretta herkkua nopeammin.

Mutta tasoihin. Viimeinkin ostin ruotsalaisesta huonekalukaupasta kauan aikomiani Hyllis-hyllyjä, sinkittyä terästä, kympin kappale. Näitä on toisenkin ikkunan edessä.
Koska en hötkyile esikasvatuksen kanssa, on hyllyillä toistaiseksi kukkia ja yrttejä. Keväämmällä, taimien koulimisaikaan voin siirtää hyllyt valoisalle kuistille. Tuohon eteen laitan vielä terästason, sillä eihän tuo tila vielä riitä. Lisäksi minulla on yläkerran eteläikkunalla varsinainen taimihautomo, mutta siellä on vielä liian kylmää kasveille.

Tästä poimin pahimpaan vihreännälkään.
Hyllikset ovat nyt loppuneet varastoista, mutta tässä kuussa pitäsi tulla uusi, vähän parannettu versio kauppoihin.
Hyllyille on helppo löytää muuta käyttöä kun taimikasvatus on ohitse.

Amppelimansikka on talvehtinut sisällä, voi olla, että tästä napsitaan aikaisia marjoja.

44 kommenttia:

 1. Voi, kun olis mullakin.
  Mukavia kevätpäiviä teille molemmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Esikasvatus on mukavaa, mutta työlästä puuhaa. Onneksi lopussa kiitos seisoo ja kesällä suu napsaa :)

   Poista
 2. Komeat hyllyt ja sopivat materiaalinsa puolesta hyvin kasvatukseen! Blogissani on kuukausiarvonta, jos kiinnostaa osallistua korun arvontaan!

  T. Sari Puumulista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, Sari, lähdenkin heti katsomaan arvontaasi.

   Poista
 3. Mukavat esikasvatus tasot,kovasti siellä onki jo kasvamassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin hyllyille yrttiruukkuja ja lisäsi siellä on talvehtineet pelakuut, hortensia, rosmariini ja oliiviyrtti. Takapakista huolimatta kevät etenee.

   Poista
 4. Käytännölliset ja kauniit hyllyköt!
  Teillä ei varmaankaan ole selllaista ongelmaa, että Nero tekisi liian läheistä tuttavuutta kasveihin? Meillä on ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi Nero ei ole lainkaan kiinnostunut sisäviljelystä :) Meillä saa taimipotit ja ruukut olla ihan rauhassa vaikka lattialla.

   Poista
 5. Hienot hyllysysteemit. Minä on sitä yrittänyt, mutta toistaiseksi huonolla menestyksellä -kokemusta varmaan tarvitaan että homma toimisi. Taimista on tullut liian honteloita ja ulos siirtäminen on tapahtunut liian aikaisin. Ehkä vielä jonain päivänä onnistaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloitan esikasvatuksen vasta tässä kuussa juuri siksi, että taimista ei tulisi liian honteloita, kuten saattaa tapahtua jos ne ovat sisällä liian kauan. Toukokuun 10. on perinteinen yöhallaraja, ennen sitä ei kannata istuttaa hentoja taimia ulos jos niillä ei ole suojaa. Harsot auttavat hentoja taimia selviämään alusta. Kokemus opettaa :)

   Poista
 6. Kyllä se näin on että tilanpuute vaivaa sitten koulunta-ajan koittaessa. Näppärä tilanpuutteen ratkaisu sulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyllyt ovat kätevät kun ylettyy hyvin hoitelemaan yllähyllylläkin olevia kasveja. Potteja (ja siten myös multaa) tuppaa olemaan ihan joka paikassa koulinta-aikaan, ehkä tämä vähän helpottaa.

   Poista
 7. Vau! Kuinka ollakaan ostin eilen varsiselleriä. Pitäisiköhän kokeilla? Se kun kuuluu minunkin suosikkeihini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on jo toinen selleri kasvamassa. Tämä oli minulle ihan uusi juttu ja aioin jatkaa sellerin kasvatusta. Kannattaa kokeilla.

   Poista
 8. Tuollainen hylly olisi kyllä tarpeen täälläkin..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edullisia ja materiaaliltaan kestäviä. Ei ole maksettu mainos, mutta hyvää kannattaa kehua. Tarvitsen kellariinkin hyllyjä ruukkujen talvisäilytystä varten, uskoisin näiden toimivan siinäkin hommassa.

   Poista
 9. Kiitos hyvästä sellerivinkistä! Tätä testaan ensitöikseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, tämä oli minusta jakamisen arvoinen vinkki, itse innostuin heti kasvattamaan selleriä.

   Poista
 10. Mainio sellerivinkki, kokeilisin heti jos söisin selleriä. Mulla on myös Hyllikset kasvihuoneessa, mistään ei saanut edullisemmin käteviä hyllyjä. Niin ja kestävät myös. Siippa käänsi hyllyt toisinpäin ja laittoi silikonia ruuvien saumoihin, niin pystyin kastelemaan taimia hyllyn kautta. Sisätiloissa voi olla hankalampaa, kun muutamista rei'istä falskasi vettä, paitsi jos tiivistää oikein huolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomainen Hyllisidea, hyllyistä saa tiivistämällä pienet altaat. Jos olisi kasvihuone niin kokeilisin. Myös terassilla tuo idea toimisi hyvin kun koulinta-aika koittaa. Sisätiloissa laitan taimipotit omiin laatikoihinsa hyllyille, siten niitä on myös helppo kuljetella myöhemmin kun kasveja totutellaan ulkoilmaan.

   Poista
 11. Kiitos tuosta varsisellerivinkistä! Täytyy kokeilla! Itsekin juuri mietiskelen, miten saisin tasoja ikkunoiden eteen viriteltyä. Kun ei oikein ole hyllyillekään tilaa. Mutta kyllä minä jotain keksin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tasopula on ikuinen dilemma taimikasvatuksen kanssa. Väliaikaiset purettavat tasot ovat hyviä, niitä olen myös käyttänyt. Aina sitä jotakin keksii.

   Poista
 12. Onpa sinulla jo paljon kaikenlaista vihreää siellä! Jotkyt tuon tyyliset tasot täytyy minunkin hommata, minulla kun ei ole minkäänlaisia tasoja , ei edes ikkunalautoja! Varsisellerin kasvatus noin on myös varsin hyvä oivallus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole minullakaan ikkunalautoja, paitsi sellaisen virkaa tekevä vanha silityslauta, joka nyt sai siirtyä muualle. Pian sekin täyttyy taimista :)

   Poista
 13. Nuo Hyllikset ovat huomattavasti siistimmän näköisiä kuin viime keväänä luultavasti samaisesta kaupasta kympillä ostamani hylly, joka ei nyt edes riitä tarpeeseen. Taidanpa käydä katselemassa itselleni noita samoja, sillä kyllä niille käyttöä löytyy muulloinkin, kuin keväällä. Kiitos kovasti vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En yleensä mainosta, mutta nämä ovat minusta erittäin edulliset ja kestävät hyllyt, siirrän ne kellariin ja varastoon kun taimikasvatus on ohi. Kellarissa on niin kosteaa, ettei puuhyllyt tule kysymykseen. Hyllyn voi tietysti purkaakin, se kootaan vain ruuveilla. Tassut, jotka ovat tarkoitettu suojaamaan lattiaa ovat ihan käyttökelvottomat (suunnitteluvirhe), mutta ehkä uudessa mallissa on korjattu tämä epäkohta.

   Poista
 14. Komeat hyllyt! Taatusti tarpeeseen... ;O)

  VastaaPoista
 15. Nuo vaikuttavat olevan tosi käteviä hyllyjä, olen nähnyt kasvihuoneessa noita samoja. Tosi kiva rouhea tyyli noissa juuri puutarhakäyttöön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopisivat oikein hyvin kasvihuoneeseen, kun vain olisi se kasvihuone :) Minustakin ne ovat kuin luodut puutarhakäyttöön, tarpeeksi tukevatkin vaikka ohjeessa varoitettiin hengenlähdön uhalla kiinnittämään ne seinään. Eivät nuo ainakaan kissan puskusta minnekään heilahda.

   Poista
 16. Hieno hyllyratkaisu ja paljon kauniimpi, kun minun ratkaisuni. Ruuvvaan koukut kattoon ja puutasot pyykkinarulla roikkumaan. Toimii vaikka onkin tosi ruma. Vaan mitä sitä ei pikkuisten eteen tekisi :O)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naruratkaisu kävi mielessäni, se olisi ainakin helppo purkaa pois kun pienokaiset ovat lähteneet maailmalle. Mutta näin sieluni silmin katastrofin johon itetehty ratkaisuni olisi saattanut johtaa :)

   Poista
 17. Täytyypäs nyt kerätä kaikki vinkit talteen tulevia keväitä varten. Vähän tuollaiset hyllyt meillä onkin tuolla alakerran kellarikopissa. Täytyypä ottaa ne mukaan tulevia taimikasvatuksia varten:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja siihen tulevaan kasvihuoneeseenkin ne saattavat sopia :)

   Poista
 18. Näpsäkät hyllyt sulla :)

  VastaaPoista
 19. Hienot hyllyt... ja käsittämättömän halvat!
  Tuota sellerivinkkiä minunkin täytyy kokeilla. Se näyttääkin niin kivan keväiseltä ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin hyllyt ovat materiaaliin ja tukevuuteen nähden hyvin edulliset. Selleri on nyt ensimmäinen "kasvimaan" tuote :)

   Poista
 20. Olet kyllä varsinainen viherpeukalo. Kiitos selleri ideasta. Hienot hyllyt olet bongannut. Mulla on tuolla pihalla sellainen mökki, johon aion taimeni kiikuttaa. Sitä pitää kyllä lämmittää vielä. Mutta onhan siellä hyvä leivinuuni ja puita on niin siitä vaan toimeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erillinen mökki taimikasvatukselle on luksusta, ei tarvitse levitellä potteja ympäri kotia ja tehdä tuollaisia hyllysisustusratkaisuja.

   Poista
 21. Cheri, siis Ikeastako ostit nuo hyllyt?

  Just taimikasvatuksen ja ruukuttamisen tähden pitäisikin olla viherhuone, jossa lavuaari yms. 'Yhtä en vain mä saa...'

  Nyt kun olen nostanut jo helmikuussa jättimäiset pelakuuruukut kellarista, on pöytätasoista vähän kysyntää ja kohta, viime tipassa, aloitan krassin ja ruusupavun esiksvatuksen. Yrtit ostan valmiina eli en kassvata siemenistä muuta kuin persiljan ja sekin on iso ja laakea astia...Huoh!, mutta silti vain niin ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, sieltä nämä ovat. Viherhuone olisi toiveiden täyttymys, mutta kyllä näinkin pärjätään.
   Koko ajan tulee kellarin asukkeja lisää sisään, kohta varmaan on vain kapeat käytävät lattioilla. Mutta mitäpä ei kasvun ihmeen eteen uhraisi.

   Poista
  2. Kiitos tiedosta!

   Kaiken sen eteen uhraa: Me monta vuotta söimme missä sattuu, kun olin aikaisemmin niin kova siemenistä kasvattaja, että sekä keittiön että olkkarin ruokapöydät sekä kaikki tasot olivat huhti-toukokuulla täynnä idätyksiä. Nyt olen karsinut siemenkasvatusta, mutta enhän minä mihinkään luvou mun monta vuotta talvehtineista pelakuistani ja aina jotain uutta tulee;) Tulipa vietettä taas perjantai Viherlandiassa...

   Viikonloppua!

   Poista
  3. Onneksi tämä kevät on puutarhurille muutenkin kiireistä murrosaikaa ja onhan kasvun ihmettä ilo seurata sisälläkin kun ulkona kaikki etenee vielä hitaasti. Täällä lähellä ei ole suuria ja houkutuksia täynnä olevia puutarhoja, kesäkukka/yrttipuutarhat eivät ole vielä avanneet oviaan.

   Poista

Kiitos kommentista