29.4.2014

Kylässä

Ystäväni on muuttanut ja kävin viikonloppuna katsomassa heidän uutta kotiaan ja puutarhaansa. Myrsky-koira oli toipumassa leikkauksesta ja elämää hankaloitti kauluri.
Vilkas tötteröpää.

Kun on muuttanut talvisaikaan, on jännittävää seurata mitä uudesta puutarhasta nousee keväällä. Palloesikko oli helppo tunnistaa.

Ja sinisenä mattona leviävä kevätkaihonkukka. Monta muutakin aloittelijaa tunnistimme, mutta monta yllätystäkin on tulossa kevään edetessä.

Tätä emme kumpikaan tunnistaneet, osaako joku autaa?
Mikä perenna mahtaa olla kyseessä?


Talviruokinnan päätyttyä linnuille on tarjolla Myrskyn aluskarvaa pesänrakennustarpeiksi.

Puutarhassa oli myös edellisten asukkaiden jättämä kissa.

Sunnuntaina koivuihin puhkesivat hiirenkorvat.
Taidamme saada sadetta, kasvit ovat sitä jo kaivanneetkin.
Mukavaa viikkoa kaikille.

38 kommenttia:

 1. Perennan lehdet näyttää vähän kulleron tai arovuokon lehdiltä. Voi toki olla ihan jotain muutakin : ) Yllättävää joka tapauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joitakin on todella vaikea tunnistaa lehtialkujen perusteella. Kävin katsomassa omia kulleroitani, ei oikein osu sekään. Kyseessä on korkea perenna, joten vuokko se ei varmaankaan ole. Täytynee odottaa, että kasvu paljastaa nimen.

   Poista
 2. Tosi jännää varmasti odotella mitä pihasta putkahtelee. Sitähän voi vaikka yllättyä positiivisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Positiivista on ainakin se, että puutarhassa on runsaasti kukkaistutuksia :)
   Jännittävää odotusta ja paljon yllätyksiä.

   Poista
 3. Mekin muutimme aikonaan myöhänn syksyllä tähän asuntoon. Valitettavasti takapihalta ei keväällä hirmuisasti puutarhakasveja löytynyt. Joskus aikoja sitten jotakin oli istuteltu, mutta selvästi hoitamattomana olivat joutuneet väistämään. Keväällä pääsinkin taistoon ukonputken kanssa. Se ei oikeastaan tullut yllätyksenä, sillä syksyllä huomasin sen kuihtuneita varsia ;) Mukavia kasvinalkuja löytyy sen sijaan ystäväsi pihalta:)
  Kuvan kasvi taitaa olla nauhus, olisiko valtikkanauhus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kävi samoin. Olin kyllä käynyt pihalla kesäaikaan, muutin syystalvella ja keväällä odottelin toiveikkaana yllätyksiä. Laihoin tuloksin, vain pari perennaa ja ruusupuska :) Mutta runsaasti vuohenputkea, jota vastaan olen tänä keväänäkin taistellut ahkerasti. Nauhusta mekin epäilimme, mutta lehdet eivät täysin vastanneet omia nauhuslajejani, mutta kirjohan on aika suuri.

   Poista
 4. Voi potilasta! Toivottavasti vointi kohenee pian ja kauluri on muisto vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi Myrsky oli jo tottunut kauluriin, mutta kyllähän se häiritsi nuoren herran arkea. Pirteä potilas ainakin oli :)

   Poista
 5. Minun penkissäni kasvaa tulikellukkaa jonka lehdet näyttävät juuri tuollaisilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti käydä tarkistamassa tulikellukkakin. Vähän samannäköiset lehdet, mutta kuvan lehdissä ei ole tulikellukan "nukkaa" ja kuivuneet varretkin ovat erilaiset, hyvin kuituiset.

   Poista
 6. Mä odotin aikoinaan mitä ihanaa pihastani puhkeaa. Suurimmaksi osaksi tuli pelkkää voikukkaa. Kaikki kukat olivat pääsääntöisesti keltaisia, mutta löytyi seasta onneksi varjoliljoja ja pioni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varjoliljat ja pioni ovat jo voitto :) Tämän kotini piha oli ollut lähes hoitamaton parikymmentä vuotta, marjapensaat hukkuivat nokkos- vuohenputki kasvustoon ja nykyinen kasvimaani oli juolavehnäpelto. Onneksi puutarhat ovat muokattavissa vaikka työ onkin hieman hidasta.

   Poista
 7. Onkohan kissa tarkoitettu linnunpelättimeksi..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintuja sen varmaankin on tarkoitus pelotella, noin söpön olennon :) Tuossa taisi olla hyötykasvi-istutuksia ja taustalla mansikkamaa.

   Poista
 8. Iloita voi monella tapaa ja nuo kevään tuomat pihayllätykset ovat kyllä parhaimmasta päästä :)
  Karvabaari on meilläkin kovasti ahkerassa käytössä. Ei siellä kauaa karvat säily :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka omassa puutarhassa suunnilleen tietää mitä keväällä nouseman pitää, on kaikki silti ihanan yllätyksellistä :)
   Täytyykin laittaa Neron hylätty alusasu karvabaariksi linnuille. Ennen olen vain heitellyt karvat pihan laidoille.

   Poista
 9. Meidän Olga kärsi kaulurista niin, että me valvoimme vuorotunnit hänen kanssaan leikkauksen jälkeen. Kävi muuten hyvästä dieetistä itselle...

  Joku kirjoitteli jo, että lemmikit kukkivat, mutta ei meillä ainakaan. Tänään käynkin katsomassa josko minullakin kukkisi kevätkaihonkukka.

  Kuvittele: Muilla sataa, mutta sade kiertää taas meidän saaren!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauluriin tottuminen vie aikansa, onneksi Myrsky pääsee siitä eroon lenkkeillessä, silloin voi valvoa koiran toimia koko ajan.
   Ei meillä vain lemmikit vielä kuki, mutta kevätkaihonkukat kylläkin. Istutin niitä uuteen paikkaan alasleikatun ruusupensaan juurelle.
   Meillä ei vielä sada, mutta kovasti toivomme vettä kasvulle. Teidän on tartuttava kastelukannuun :)

   Poista
 10. Tuo perenna voisi olla isotähtiputki. Sillä on muistaakseni tuommoiset lehdet, vaikkei se omalla pihallani ole vielä vihreää maan pinnalle lykännytkään.
  Mukavaa viikkoa sinullekin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Isotähtiputki olisi yksi mahdollisuus, kasvutapa oli vähän saman kaltainen. Minullakin on isotähtiputki, mutten ole nähnyt sitä vielä. Ystäväni suojaisalla ja aurinkoisella pihalla kasvu oli paljon edellä.

   Poista
 11. En osaa auttaa, sillä olen vasta alkamassa puutarhuriksi:). Viime kesänä katselin kyllä tarkkaan mitä puutarhassani kasvaa ja koko pitkän talven on saanut haaveilla siitä mitä sinne pistää kasvamaan! Toivottavasti taidot tulevat vastaamaan toiveita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha opettaa hoitajaansa :)
   Puuha vie mennessään, kannattaa muistaa, ettei kaikkea tarvitse tehdä heti. Projekti on pitkä.

   Poista
 12. Minulle tuli ensimmäiseksi mieleen jokin nauhus, joka on korkea perenna. Mutta en ole tässä suurikaan asiantuntija. Isotähtiputkea en oikein tunne. Upea palloesikko ja ihanat kevätkaihonkukat ystäväsi pihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattasi olla nauhus. Kerron kun saan kuulla mikä kasvi sieltä ilmestyi. Luulen, että tänään löysin isotähtiputken alut kukkapenkistäni, siinäkin on vähän "repaleisempi" lehti. Runsas palloesikkoesiintymä on näyttävä kevätilmestys.

   Poista
 13. Nauhukseksi minäkin veikkaisin. Hauska tuo pesänrakennustarvikekauppa :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nauhus on saanut monta ääntä :) Pitää itsekin hyödyntää ruokintahäkki ja laittaa sinne rakennustarpeita.

   Poista
  2. Lisään itseni nauhusten kannattajaksi :) Minulla kasvoin viime pihalla juuri tuon näköistä nauhusta, se oli sekoitus muistaakseni valtikkanauhusta ja aurinkonauhusta. Nauhuksia on kyllä niin montaa sorttia, että eihän niiden lajikkeista voi olla varma. Erityisesti nuo putkimaiset varret viittaisivat nauhuksen kukkavarsiin.
   Perho/ Kasvihormoni.fi

   Poista
  3. Nauhuksen kannattajat lienevät oikeassa. Fb:ssä kasvi oli tunnistettu lapinnauhukseksi. Nauhuksia on tosiaan montaa sorttia ja ilmeisesti vielä sekoituksiakin :)

   Poista
 14. Sade antaa odottaa, mutta minun kyyneleilläni olisi kastellut suuremmankin puutarhan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei satanut meilläkään muuta kuin kyyneleitä. Sydämestä ottaa kun ajattelen Helmiä, yölläkin se tuli mieleen ja piti tarkastaa, että onhan vieressä oma lohduttava karvakaveri.

   Poista
 15. Vaikutti kaikki elämiseltä ja alkavalta uudelta lämmöltä ja kesältä! Ihana idea laittaa rakennustarpeet valmiiksi. Kierrätys kunniaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä eletään vahvasti uutta kevättä uudessa kodissa. Kyllä kelpaa linnunpoikien kölliä villalla vuoratussa pesässä.

   Poista
 16. Jännittävää odotella, mitä kaikkea pihassa kasvaakaan. Minustakin kysymäsi perenna on nauhus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nauhushan se kuulemma on, tunnistettu lapinnauhukseksi. Meillä sataa lunta ????

   Poista
 17. Cheri, olet voittanut hopeakorun Puumulin huhtikuun arvonnasta - onneksi olkoon! Taitaapi olla nauhus siellä pihassa minunkin mielestäni. Mukavaa vapun jatkoa!

  T. Sari Puumulista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihana vappuyllätys, juuri kun olin vaipunut murheen laaksoon katsellessani suurien lumihiutaleiden putoavan kevätkukkien niskaan.

   Poista
 18. Vastaukset
  1. Kevätkaihonkukan sini on ihan omaa luokkaansa, todella intensiivinen väri.

   Poista

Kiitos kommentista