27.11.2015

Uudenlainen lintukirja

Postauksen kaikki kuvat: Mauri Leivo
Viimeistään nyt pitää aloittaa lintujen talviruokinta. Meillä tarjoillaan auringonkukansiemeniä ja talipalloja. Myös ruokkija saa vallan mainiot eväät talvilintujen tunnistamiseen ja ruokintaan Mauri Leivon kirjasta Lintulaudan elämää. Opas talvisten pihalintujen tarkkailuun, Docendo 2015.

Tälläistä lintuopasta olen aina toivonut. Leivon kuvat ovat upeita raportteja ruokintapaikan joskus merkillisistäkin tapahtumista. Monipuolinen tietokirja opettaa lintujen tunnistamista, siitä löytyy paljon tietoa lintujen erityispiirteistä ja käyttäytymisestä sekä myös vinkkejä lintuvieraiden kuvaamiseen.

Millainen ruokinta, sellaiset vieraat. Oikein valitulla ravinnolla voi houkutella ruokintapaikoille uusia lajeja.

Aina ei ääni lähde nokasta. Siipisulkiin osuva ilmavirta synnyttää lennossa äänen, joka voi vaihdella sangen paljon riippuen sulkien rakenteesta ja jäykkyydestä.
Välillä nokat ja siivet iskevät yhteen kun tunnelma lintulaudalla kiristyy, esimerkiksi jos ruokaa on tarjolla vähän ja hyvin pienellä alueella. Meillä on pihassa kuusi, seitsemän ruokintapaikkaa, talipallohäkkyröitä on helppo ripustella puiden oksiin.

Keltasirkkuparvi viettää lepohetkeä oksistossa. Olen löytänyt kirjasta vastauksia moniin kysymyksiin ja suuren määrän uusia vinkkejä lintujen ruokintaan.

Kirjan tekijä, Mauri Leivo, on biologi, hän on tarkkaillut ja valokuvannut talvisia pihalintuja yli neljänkymmenen vuoden ajan.
Ihastuin tähän teokseen ja halusin esitellä sen täälläkin. Kirja sopii hyvin joululahjaksi melkein kenelle tahansa.

Mukavaa viikonloppua!
Lumi on meiltä kadonnut ja pääsin vielä puutarhatöihinkin.

34 kommenttia:

 1. Tämä olis kyllä ihana pukinkonttiin..... itelle ;D
  Eilen hain linnuille kassikapalla ruokaa ja muutaman lyhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopii hyvin itsellekin :) Löydät kuvista varmasti inspiraatiota myös työhösi, ne ovat hykerryttävän hienoja. Lintujen ruokinta on antoisaa puuhaa.

   Poista
 2. Meilläkin juuri laitettiin linnuille ruuat tarjolle, samanlaiset eväät kuin teillä. Tuo onkin hyvä vinkki, että niitä ruokintapaikkoja voisi olla useampikin kuin yksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun avaa monta baaria, saa enemmän asiakkaita ja tunnelma on sopuisampi :)

   Poista
 3. Upeita kuvia. Varmastikin mielenkiintoinen kirja - vaikkei tuota ruokintaa harrastaisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen selannut kirjan jo monta kertaa ensi lukemisen jälkeen, upeista kuvista tulee hyvä mieli. Kirja on kiinnostava vaikkei itse ruokintaa voisikaan harrastaa, se tuo ruokintapaikat lähelle.

   Poista
 4. Meillä ruokinnat vielä aloittamassa, kiitos muistutuksena. Kivan näköinen kirja tulisi mulle tosi tarpeeseen,kun häpeäkseni lintuja tunne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut lauhaa, eikä linnuilla taida olla vielä suurempi hätä. Ruokintapaikoilla käy kyllä kova kuhina, lintuset luottavat nyt, että ravintoa jaetaan koko talven ajan.

   Poista
 5. Kirja on varmasti hyvin mielenkiintoinen. Minulla on täällä kotona vain talipallotelinen ja sekin vähän piilossa ohikulkijoilta.
  Jos asuisin jatkuvasti maalla niin silloin voisin pitää monia ruokintapaikkoja, mutta nyt niiden pito ei onnistu. Se on harmillinen asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupungissa ei tykätä lintujen ruokkimisesta, siinä on omat vaaransa. Mutta kyllä täällä maallakin saa rotat houkuteltua paikalle jos ei hoida ruokintapaikkoja ja liikaa ravintoa putoaa maahan. Talipallot ovat minusta aika turvallisia, eikä rotat taida uskaltaa lähestyä Neron valtakuntaa.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Tästä kirjasta on sekä iloa, että hyötyä.

   Poista
 7. Tuo olisi varmaan kiva:)
  Minusta on tosi ihanaa nyt kun asumme täällä (miltei maalla) pikkutönössä että lintulajeja on paljon enemmän ruokintapaikalla kun kaupungin rivarikämpän pihalla. Viime talvena tuli järripeippo, piti ihan lintukirjasta katsoa että kuka hän on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talven aikana voi tavata yllättäviäkin vieraita ruokintapisteillä. Nyt on tinteillä kiirettä kun pitää tankata päivänvalon aikaan. Myös käpytikka ja närhi kuuluvat vakiovieraisiin. Viime kevättalvella tuli valtava vihervarpusparvi ruokintapaikalle.

   Poista
 8. Oli muuten hyvä joululahjavinkki..! Kiitos tästä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa jos pukki ymmärtää valita tämän :)

   Poista
 9. Wau! Kiitos vinkistä. Olen intohimoinen lintuseurailija kesällä ja talvella sitten etenkin ruokinnan myötä )

  VastaaPoista
 10. Kuulostaa oikein pätevältä opukselta, meillä onkin hakusessa kunnon lintukirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä teos ei ihan korvaa perinteistä lintukirjaa, mutta kotipihan lintujen bongailuun löytyy paljon tietoa ja vinkkejä.

   Poista
 11. Kiitos hyvästä lahjavihjeestä, tuo pitää laittaa hankintaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, hyvät vinkit pitää aina jakaa.

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Uskomattoman hienoja tilannekuvia, näkee, että kuvia on metsästetty kärsivällisesti.

   Poista
 13. No on kyllä varmasti hyvä lahjakirjaksi. Näyttää olevan todella kaunis kirja kuvineen ja varmasti kiinnostava sisältö!

  VastaaPoista
 14. Kiva lahjavinkki. Kauniita kuvia. Ihanaa ensimmäistä adventtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, täällä on paistanut aurinko ensimmäisen adventin kunniaksi.

   Poista
 15. Ostin tuon kirjan isälle lahjaksi, täytyykin tutustua siihen paremmin seuraavalla kyläilyreissulla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysit hyvän lahjan. Tästä kirjasta riittää iloa pitkään.

   Poista
 16. Onpa ihana kirja. Minä ihailen kovasti ruokailevien lintujen kauneutta. Sinitiainen on suosikkini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinitiaiset ovat suloisia. Miten niin pieni lintu pärjääkään pohjolan talvessa.

   Poista
 17. Tämä on ihana kirja! Kiedoin joulupakettiin äidille, sillä hän on oikein erikoistunut siihen, mitä antaa millekin lajille etc. Pitkä viikonloppu eli förskottijoulu äidillä lähestyy.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa förskottijoulua! Tämä kirja tuo ihan uusia ulottuvuuksia lintujen ruokintaan ja tarkkailuun. Tänään katselin kuinka närhi kurkotteli talipalloihin aitan senään nojaavasta potkukekasta ja harakka kävi vähän väliä ravistelemassa auringonkukansiemenautomaattia, että saa ravinnon putoamaan maahan ja saatavilleen. Fiksuja eläimiä.

   Poista

Kiitos kommentista