13.5.2016

Puutarhurin painajainen

Kirjopikarililja on avannut kukkansa.
Lämpöaalto kuljetti mukanaan idästä massoittain koivukirvoja, niitä on kaikkialla. Keskiviikkoaamuisella kasvimaakierroksella jouduin epätoivon valtaan; koko kasvimaa oli kuorrutettu kirvoilla. En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa, valkosipulikasvustokin oli kokonaan kirvojen peitossa. Kasvulaatikoiden reunat ja harsojen kaaret olivat muuttuneet vihreiksi.

Palloesikko on lisääntynyt.
Kirvat kiipesivät laatikoiden reunoja pitkin harsojen alle taimet notkuivat vihreästä massasta raskaina. Ajattelin heittää hanskat naulaan, mutta kokosin itseni ja aloitin torjuntatyön. Ruiskutin kasvulavojen ulkoreunat mäntysuopaliuoksella, vein harsot pyykkinarulle tuulen heiluteltaviksi ja aloin poimia kirvoja kasvustoista. Kokemus oli kuin painajaisunta, liiskasin lihavia kirvoja ja niitä putosi koko ajan lisää taivaalta. Joukossa oli siivettömiä ja siivellisiä kirvoja, miljoonittain. Toivoin, että minulla olisi vain kirvoihin tehoava neutronipommi. Asettelin harsot takaisin niin, ettei reunaa kiipeämällä pääse niiden alle. Sanotaan, ettei koivukirvoista ole kotipuutarhurille haittaa, uskokoon ken tahtoo.

Kylmänkukka ei luovu turkistaan.
Onneksi yöpakkanen tai halla hillitsi kirvakansaa, tai ainakin torstaina niitä tuntui olevan vähemmän. Mutta silti tuhottomasti. Puutarha oli yöllä kuin kummitusmaa, olin harsottanut kukkivia marjapensaita ja herkimpiä kasveja varmuuden vuoksi. Ulkoilevat taimetkin olivat tietysti täynnä kirvoja enkä uskaltanut tuoda niitä sisään, kirvat olisivat vallanneet kaikki taimet ja kasvit. Laitoin taimet kannellisiin laatikoihin ja vielä harsot päälle, hyvin ne selvisivät kylmästä yöstä.


Kirvat yrittävät salamatkustaa sisään myös Neron turkissa. Auto ja kaikki pihalla olevat esineet ovat tahmeita kirvojen eritteestä.
Onko teillä näkynyt kirvojen massaesiintymää?

Lämpimästi tervetuloa seuraamaan Autuasta oloa, Salla! Rattoisaa viikonloppua kaikille! Kastelua luvassa.

107 kommenttia:

 1. Apua! Mikä painajainen! Minä en ole nähnyt vielä (enkä toivottavasti näekään) kirvoja meillä tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivoin kovasti herääväni tästä painajaisesta :)

   Poista
 2. Kyllä meilläkin kirvoja on tosi paljon, ja näyttää että kotilotkin säilyivät aika hyvin hengissä pakkasista huolimatta. Näin aloittelevalle puutarhurille kirvat ovat olleet uusi, mutta ei mukava yllätys. Koko ajan sisällekin tullessa löytyy kirvoja joka puolelta, tukkaa kutittaa, selkää kutittaa, jaloissa kipittää...yök!
  Luulin muuten ensin että teillä on vieraillut karhu, sen verran hurjalta Nero tuolla alakuvassa näyttää! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirvojen pitäisi olla kiinnostuneita vain koivuista ja pyrkivän niihin munimaan. Toivottavasti lakkaavat kiinnostumasta muista kasveista. Onneksi ei ollut oikea karhu, vain meidän kissanalle :)

   Poista
 3. Ihania kevätkukkakuvia. Kirjopikarililja on niin kaunis. Kirvoja ei ole onneksi vielä näkynyt. Mukavaa alkavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen tosi iloinen, että kirjopikarililja on selvinnyt talven koettelemuksista ja näyttää viihtyvän kasvupaikallaan.

   Poista
 4. Kauniita kevätkukkia,ei ole vielä näkynyt täällä kotiloita eikä kirvoja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotiloita meilläkään ei onneksi ole näkynyt, yksi vitsaus riittää :)

   Poista
 5. Ei ole näkynyt vielä, mutta olen tuosta kyllä kuullut. Aika ällöttävää, toivottavasti pääset niistä eroon pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirvalaskeumat ovat ilmeisesti aika paikallisia. Pihassa on pari vanhaa jättikoivua ja ympärillä koivikkoa, joten tänne ne varmaan tähtäsivät :)

   Poista
 6. Ai kamala, mikä kirvainvaasio!

  Ihmettelin toissapäivänä kun ulkona ollessa ihan koko ajan kutitteli säärissä kirvat, kiipesivät yksi kerrallaan jalkaani pitkin. Ennen en ole moista ilmiötä todistanut. Eipä tuo vielä mikään invaasio ollut, mutta omituista kirvakäyttäytymistä kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koivukirvoja on ennenkin esiintynyt täällä, mutta tälläistä invaasiota en ole ikinä ennen kohdannut. Toivottavasti löytävät tiensä koivuihin viljelylaatikoitteni sijaan.

   Poista
 7. Hyi. En ole aiemmin tuommoisesta kuullutkaan. Kauniit kukkakuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole minäkään ennen ollut vihreässä kirvasateessa. Onneksi kukat kuitenkin jaksavat kukoistaa vaikka tulppaanienkin lehdet on kirvoitettu.

   Poista
 8. Uh miten inhottavaa. Enpä ole törmännyt kirva-armeijaan vielä. Noita pahuksen lehtokotiloita vaan on vaikka väittivät tammikuun pakkaset tappaneen ne. Niin ja muutama liljakukko pikarililjoissa.

  Ihanat kirjopikarililjat sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjopikarililjat ovat yksi kevään iloisimmista asioista. Liljakukko tai jokin muu nakertaa keisarinpikarililjojen lehtiä täällä, vaikka kuinka yritän saada sitä kiinni itse teossa, en ole nähnyt vilaustakaan. Viime keväänä liljakukko pisteli kirjopikarililjan kukkia, mutta jäi kiinni :) Onneksi lehtokotilot eivät ole vielä ehtineet tänne asti.

   Poista
 9. Joo, tiistaina olin ystävien luona maalla, ja siellä oli ihan järjetön määrä kirvoja, joka puolella! En ole ennen moista nähnyt!
  Autokin oli ihan tahmea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole minäkään ennen tälläistä kokenut vaikka koivukirvojen parveilu on jokakeväistä. Ilmeisesti suotuisat tuulet kuljettivat kirvamassaa ja ryhmämatka sai valtaisan suosion. Kaikki on tahmeaa.

   Poista
 10. Todellinen painajainen. Ihanat kirjopikarililjat sinulla!

  VastaaPoista
 11. Hirveä yllätyshyökkäys.Meille kirvat tulee naapurin haluamaan orapihlaja-aitaan,onneksi on apuna pikkuvarpusten armeija. Se ei ole ilmaista on hankittava asunnot ja talvimuonitus.Eikä siitäkään ole apua jos tulee kuvaamasi ylläri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan miten lapsuuden kotini orapihlaja-aidassa oli aina valtaisa kirvaesiintymä. Kun kulki ohi ne lähtivät liikkeelle hurjana rapinana. Onneksi sinulla on varpusapulaisia, saat vastinetta talviruokinnalle. Kasvimaallani on valtaisa muurahaispopulaatio ja ne kuskaavat ahkerasti kirvoja omiin varastoihinsa. Toivottavasti linnutkin pääsevät mässäilemään noilla.

   Poista
 12. Voi apua, tuohan on kuin ne heinäsirkkasateet. Kamalaa. Toivottavasti jo helpottaa ja satosi säästyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin tuli ensimmäisenä mieleen heinäsirkkavitsaus :) Sitä odotellessa yritän pärjätä vihreää armeijaa vastaan kotikonstein. Valkosipulit näyttävät jo aika puhtailta, niistä kun on helppo poistaa kirvat. Toivottavasti kasvit eivät järkyty käsittelystä. Koivut ovat varmasti aivan täynnä noita pulleita hyönteisiä ja tuuli pudottaa niitä puutarhaan. Satoani en aio luovuttaa :)

   Poista
 13. Miten järkyttävää!!!! Nyt omat puutarhamurheeni tuntuvat tosi, tosi pieniltä tuohon kirvasateeseen verrattuna. Mutta sinä ja puutarhasi selviätte.

  Minulla on mennyt puutarhan kanssa niin ylikierroksilla, että en tajunnut talven tuhoja ennen kuin eilen. Naapurini kysyi minulta:'Leena, missä ovat sadat narsissisi?' Sillä hetkellä sydän löi tyhjää, jätti lyönnin väliin ja henkeä salpasi. Tammikuun -30 astetta ilman lunta KOLME viikkoa, olivat vieneet paitsi narsissit myös ziljoonat muscarini sekä, mikä pahinta: Valkoiset särkyneet sydämet! Just tilasin Viherlandiasta uudet sydämet, mutta noita muita 30 vuoden istutuksia tuskin jaksan alkaa enää korjaamaan. Sitä tulee oman rakkaaan puutarhnsa kanssa sokeita hetkiä...Naapurilta olivat kadonneet myös täysin samat kasvit kuin minulta.

  Puutarha antaa ja ottaa, mutta kaikkein eniten se opettaa sietämään odottamattomia yllätyksiä. Epämieluisiakin. Nyt tässä odottelen, josko magnolia avaa nuppunsa tai sitten ei.

  <3

  VastaaPoista
 14. PS. siis kirjopikarililja ja tuo kylmänkukka ovat kauniita. Eikös kylmänkukka ole Hämeen maakuntakukka, joten sopisi eritysesti R:lle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin saman, talvi on koetellut ikivanhoja narsisseja, vain muutama nousi tänä keväänä. Muitakin menetyksiä on, monet vanhat iisopit menehtyivät, samoin viiniruuta, mutta ne voi korvata ja luulen, että molemmat ovat siementäneet ennen tuhoaan. Mutta kuten sanoit, menetykset kuuluvat puutarhurin elämään.
   Muistelin, että Hämeen maakuntakukka on sinivuokko ja niin onkin, mutta näköjään Kanta-Hämeen maakuntakukka onkin hämeenkylmänkukka, eli sopii erinomaisesti tänne minunkin puutarhaani.

   Poista
  2. Kiinnostavaa kuulla vanhojen narsissien menetyksistä. Minulla näyttää käyneen samalla lailla, mutta kuvittelin narsissikadon johtuvan siitä, että olen letittänyt narsissinlehdet kahtena edelliskesänä liian tiukkaan. Mutta ehkä tuho tosiaan johtuu paljaaseen maahan osuneista pakkasista? Outoa on, että samassa penkissä kasvavat vanhat Apeldoorn -tulppaanit kasvavat ja kukkivat ihan hyvin. Narsissit ovat nostaneet pintaan vain pieniä piippoja harvakseltaan.

   Ehkä vanhat narsissit vielä lähtevät uudelleen kasvuun, jos annan niille luujauhoa ja juttelen kauniisti...

   Poista
  3. PS. Osanottoni kirvakatastrofin johdosta.

   Poista
  4. Minäkin ihmettelin narsissien katoa, ne ovat hyvin vanhoja, kasvaneet täällä jo ennen minua ties kuinka pitkään ja nähneet monenlaisia talvia. Olisiko kesän yletön märkyys + lumeton pakkasjakso käynyt niiden kohtaloksi. Kävin oikein tarkastamassa ja tosiaan minulla kukkii vain kolme narsissia nyt, nekin ihmeen matalia. Outo ilmiö.

   Poista
 15. En ole koskaan törmännyt tällaiseen vitasukseen kuin koivukirvojen massaesiintymiseen!
  Voi kauhistus, en voi kuin ihmetellä ja myötäelää ponnistelujesi tukena.
  Mennyt talvi ei todellakaan käsitellyt vanhoja perennoja ym. silkkihansikkain.
  Meillä tällä kaupunkikodissa kävi täydellinen näkyvin tuho pikkutalviolle.
  .....mutta jaksetaan ja odotetaan uutta uhkeaa kasvua. Nerolle myös huomiorapsutukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero kiittää! Täälläkin pikkutalvio on kärsinyt, mutta on hengissä ja kukkii. Se kyllä elpyy. Vielä en varmaan ole huomannutkaan mitä kaikkea talvi on vienyt. Mutta onneksi on kesä edessä ja uusiutumisen aika.

   Poista
 16. Valloittavat kuvat.
  Kirvoja on, liikaa!

  VastaaPoista
 17. Järkyttävää!
  Täällä ei ainakaan vielä ole näkynyt kirva-armeijoita. Tosin vasta tällä viikolla olen kylvänyt hyötypuutarhani.
  Tosin meillä kyllä asustaa lehtokotilo- ja liljakukkoarmeija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirvasade lankeaa kaikille kasveille, ne eivät valitse erityisesti hyötykasveja, mutta minä huomasin ne parhaiten siellä. Aamukahviakaan ei voinut juoda ulkona, edes aurinkovarjon alla, kun koko ajan satoi kirvoja niskaan ja kahviin :) Onneksi en kärsi lehtokotiloista ja liljakukkojakin on vain vähän, eivät ole vielä käyneet pikarililjani kimppuun.

   Poista
 18. Ei ole kirvoja esiintynyt - tosin en mitenkään kovin tarkalla silmällä ole tarkkaillutkaan. Harmi, että sait tuollaisen ikävän vierasjoukon :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälläisen esiintymän huomaamiseen ei tarvita tarkkoja silmiä, ne nimittäin tuntee. Ryömivät iholle. Onneksi tilanne on nyt hieman tasaantunut.

   Poista
 19. Joitakin kirvoja löysin tänään, mutta mitään erityisen suurta esiintymää en onneksi ole nähnyt. Seuraan facessa Puutarhuri Koskisen ryhmää ja siellä tätä kirvakeskustelua on nyt käyty eli kyse on laajemmasta ilmiöstä, eikä vain sinun puutarhasi vitsauksesta. Aikamoisen homman teit kirvoista päästäksesi, joten toivon lämpimästi kasviesi säästyvän.

  Aivan ihastuttavia kuvia. Kirjopikarililjan väritkin niin uskomattoman kauniit.

  Hetken katsoin noita palloesikkojasi ja jo säikähdin, että joko sinun laukkasi kukkivat. Eivät sentään. Minulla on muutama nupulla, mutta niidenkin suhteen näyttäisi talvikato käyneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhuri Koskisen puutarha sijaitsee täällä päin, vierailin siellä viime vuoden Avoimissa. Olispa se jos minun puutarhani olisi ainoa paikka missä tämä ilmiö esiintyy. Olisi jo mietittävä minkä suuren synnin on tehnyt, että näin rangaistaan :) Palloesikot näyttävät tuosta kulmasta vähän laukoilta, ruoholaukka kukkii ihan näinä päivinä, muita saa vielä odotella.

   Poista
 20. Jopas jotain!! En ole koskaan kuullutkaan tuollaisesta massaesiintymästä. Varmaan hirveä kokemus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järkytys oli melkoinen, en ole koskaan ennen kokenut moista.

   Poista
 21. Yöks, karmea painajainen. Meillä ei näy mitään ylimääräistä väkeä, onneksi, olisin ihan kädetön vastaavassa tilanteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Painajainen tosiaan, en ehtinyt/halunnut ottaa edes kuvaa kirvakuorrutuksesta vaan ryhdyin heti maanpuolustukseen.

   Poista
 22. Minäkään en ole tuollaiseen kirvojen joukkolaskeutumis-ilmiöön koskaan törmännyt. Ja toivottavasti en koksaan törmääkkään. Toivotaan, etteivät nuo kirvat vahingoittaisi kasvejasi ja ne häipyisivät muille maille: )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ei kukaan puutarhuri törmää tähän ilmiöön. Kasteluvesiastioiden pinnallakin lilluu kirvalautta, kuin levää. Kirvoilla taitaa olla seksiorgiat menossa :) Jospa ne eivät haluaisi nautiskella kasveistani vaan alkaisivat pyrkiä koivuja kohti.

   Poista
 23. No hyi mikä painajainen :(. Ei auta muu kuin toivoa parasta ja että ne menisivät puutarhastasi parveilemaan jonnekin kauemmas.

  Hih, luulin aluksi tuota kuvan Neroa karhuksi, mutta Nerohan se siinä tallustelee :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En jää kaipaamaan jos vihreä kansa päättää muuttaa maisemaa :)
   Nero on joskus kuin pieni karhu kun se löntystelee kasvustossa.

   Poista
 24. Hmmm...johan on joukkoa, toivotaan että kirvayhdyskunta päättää häipyä muihin maisemiin yhtä nopeasti kuin saapuikin ;) Meilläkin on pihassa pari isoa koivua, mutta toistaiseksi esiintymiä ei ole näkynyt.
  Juu, meillä tuntuu pakkastalven jälkeen olevan katoa ainakin ruusuissa ja ruostekukissakaan ei näy minkäänlaista eloa. Kotilot sen sijaan talvehtivat kuulemma aikalailla millaisina talvina vain ja niitä ei pakkasetkaan hetkauta :( Näin informoi minua taannoin naapurini, joka on biologi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se niin väärin, että kotilot selviytyvät ja kasvit kuolevat. Talvi on harventanut myös tulppaanien rivejä paikoin. Luulen myös, että kesän yletön märkyys on koitunut joidenkin kasvien kohtaloksi.

   Poista
 25. Voi kurja!

  Meillä ei ole pihassa näkynyt, mutta eilen vähän matkan päässä metsäpusikossa kävellessä huomasin vaatteiden olevan kirvojen peitossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirvat ovat nyt harventuneet, mutta vielä niitä riittää. Kun rakensin eilen uutta viljelylaatikkoa ja nostin laudanpätkän maasta oli sen alusta hyvin kirvoiteetu. Yöks!

   Poista
 26. Kamalaa mikä vitsaus! Ei sellaista! :( Kirvat on niin ärsyttäviä... Niistä ei kyllä keksi mitään hyvää sanottavaa. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kesä käyn jonkinlaista kirvasotaa, mutta tämä ilmestys on ollut potenssiin kymmenen.. Huh, huh, en toivo vastaavaa kokemusta yhdellekään puutarhurille. Uskon kuitenkin, että tästäkin selvitään.

   Poista
 27. Aivan ensimmäiseksi täytyy mainita että Neron kuva on todella kaunis. Viime viikonloppuna huomasin koivuissa runsaasti kirvoja, mutta puutarhassani en ole vielä niitä löytänyt. Toivottavasti pääsit eroon kiusankappaleista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nero on tietysti tykännyt lämpimistä säistä. Toivottavasti kirvat katoavat ennen kuin satoa alkaa nousta enemmän kasvimaalle.

   Poista
 28. No yäk :(. Painajainen tosiaan.

  VastaaPoista
 29. No hui kauhistus 😳 -toivottavasti ei tänne löydä kirvalaumat tietään, olis ihan tarpeeksi jo kotiloissa ha rosmoissakin. Voi olla, että tällainen kaupunkipuutathuri llis aika kädetön tuon ongelman kanssa, voi olla, että sitä vaan linnoittautuis sisälle ja tuntis kirvoja nahassaan. Yäk.
  Kiitos 🌸postista, riitti Namuun asti 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos pitäisi valita kotilot tai kirvat, niin ottaisin kirvat. Kotilot ovat vielä viheliäisempi riesa. Rosvoista nyt puhumattakaan. Kiva kuulla, että posti tuli perille. Jos haluaa nauttia kukinnasta pitempään, kannattaa kylvää siemenet jaksottain, vaikka parin viikon välein.

   Poista
 30. Apua apua! Tuollaisesta en ole koskaan kuullutkaan, ei meillä ole ollut mitään tuollaista onneksi ja pahoittelen että sait tuollaisen kirvahyökkäyksen ja painajaisen, toivottavasti yöviileät eivät ole taimia vieneet, vain kirvat!

  Upeita kukkijoita kuitenkin tuo karvatassukylmänkukka ja ihana pikarililja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tämä jää ainoaksi tälläiseksi kokemuksekseni. Taimet kyllä säilyvät yöviileissäkin, marjapensaista olin hieman huolissani, mutta hyvin näyttävät nekin pärjänneen. Mustikkakin kukkii jo ja näytti selvinneen kylmästä yöstä. Viilennyt sää pidentää sipulikukkien kukoistusaikaa, mikä on oikein kivaa.

   Poista
 31. Voi ei, mikä kauhea painajainen. Toivottavasti aarteesi pärjäävät taistelussa! Meillä poika koki saman hyökkäyksen lähtiessään futistreeneistä. Hänen treenilaukkunsa oli täynnä vihreitä palleroita. En tiedä, oliko kirvojen nokat tukossa, kun sillain uskalsivat hyökätä hieltä löyhkäävän kassin kimppuun :D

  VastaaPoista
 32. Hurjaa. Meillä ei ole ikinä ollut mitenkään suuria koivukirvaesiintymisiä, vaikka koivuja on tässä pihapiirissä ja lähistöllä. Kauhuleffa-ainesta tuollainen joukkolaskeutuminen.

  Kauniita kuvia kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauriitkin voi hätistellä pois helpommin, mutta tuollaisen kirvamäärän kanssa on melko voimaton. Onneksi harsojen alla kasvavat taimet näyttävät nyt puhtailta.

   Poista
 33. Ällöttävää nuo kirvat... Meillä ei ole moista ollut. Mutta kauniita kuvia sinulla. Voikohan kirjopikarililjaa siirtää nupullaan olevana. Nyt ne löytyisi helposti. Jos ottaisi kunnon multapaakun kanssa ylös...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjopikarililjat ovat kokemukseni mukaan herkkiksiä, mutta jos ottaa kunnon multapaakun kanssa ylös niin tuskinpa ne edes huomaavat siirtoa. Muistaakseni kirjopikarililja pitäisi istuttaakin kukkivana, sillä sipulit kestävät huonosti varastointia.

   Poista
 34. Kuulosti, että kirvoja on ihan vitsaukseksi asti siellä. Täälläkin niitä on, mutta ei ollenkaan noin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kevät on jonkin verran koivukirvoja, mutta tälläistä massaesiintymää en ole koskaan ennen kohdannut. Toivottavasti suuntaavat pian koivuihin munimaan.

   Poista
 35. No täällähän se selvis. Ihmettelin nimittäin eilen kun joka paikka on täynnä kirvoja. Myös vaatteet ja hiukset, yök...laitoin mäntysuopaliuokset suurimpiin esiintymiin ja nyt vaan toivon niiden katoavan ;) meillä on pihassa monta suurta vanhaa koivua.
  Meillä on talvi tehnyt tuhojaan kukkapenkissä. Kävin eilen yhdestä taimipihasta hakemassa uudet perennan alut menetettyjen tilalle. Ottaa kyllä aivoon !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä aamunakin huomasin miten vaatteet olivat kirvoitettu aamulenkin jälkeen. Meillä on myös noita vanhoja jättikoivuja pihapiirissä ja kauempana vielä rantakoivikko. Aamukierroksellani huomasin taas monta menetettyä kasvia, sääli. Talvisuojattu syyshortensiakin vaikuttaa kuolleelta, niin surullista kun menettää monivuotisia ystäviä.

   Poista
 36. Hui kauhistus! Minä huomasin tällä viikolla pari kirvaa ja ajattelin että joko niitä jo nyt on? Onneksi oli vain pari kappaletta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai pari :D Meilläpä on pari miljoonaa. Toivottavasti sade huuhtelee ne pois.

   Poista
 37. Minäkin jouduin kirvojen kohteeksi kun yritin tuossa alkuviikosta tehdä kouluhommia Sorsapuistossa. Oli pakko vaihtaa paikkaa kun "kavereita" rupesi tippumaan viltille oikein urakalla. Yök.

  Kirvat on myös lähes joka vuotinen vitsaus parvekkeellani. Lähellä ei juuri koivuja ole, pari vinoa pihlajaa ainoastaan talon pihassa, mutta jostain pirusta ne löytää tiensä aina minun parvekkeelleni! Mäntysuopaliuos ei juurikaan ole tehonnut tai sitten tappanut myös kukat. Kerran kuskasin jopa kymmenkunta leppäkerttua paikalle, mutta kaikki lähti vain karkuun eikä syöneet ensimmäistäkään kirvaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kauhea, mitä monsterikirvoja siellä liikkuu, leppäkertutkin pelkäävät :) Luulin, että parvekkeet ovat paikkoja, joihin kirvat eivät eksy. Olin tosi tyytyväinen kun näin eilen leppäkertun nuuskivan kasvimaalla. Myös lintuja tepasteli siellä parvittain, kiva saada apua tähän ongelmaan.

   Poista
  2. Minulla on kahdessakin eri asunnossa parvekkeelle tulleet kirvat. Aiemmassa oli kyllä paljon koivuja lähellä, mutta tässä nykyisessä ajattelin välttyväni koko kiusalta kun puita on lähellä niin vähän. Ja pyh! Useampana kesänä ollut kirvoja kukissa, yksi kesä tuhosivat laatikollisen kukkia. Sillon ne leppäkertutkin pyydystin, mutta yllättävää kyllä, niitä ei kirvat kiinnostanut pätkääkään. Ensimmäiset lähti karkuun heti (parvekkeellani ei ole laseja) ja viimeinen seuraavaan aamuun mennessä. :D Lintuja meillä on jonkun verran, mutta lähinnä puluja ja tietysti iki-ihana tervapääskypariskunta joka asuu parvekerivimme katonrajassa. Odotan heidän saapumista innoissani, tervapääskyn kirkuna kun tarkoittaa kesää. <3

   Toivotaan nyt, että tämä vitsaus oli tässä ja, että mäntysuoja, linnut ja leppäkertut hoitaisivat loput. :D

   Ylellä oli ihan uutinen kirvoista!

   Poista
  3. Kurkkasin tuota Ylen uutista, hurja massamuutto menossa. Parveke taitaa olla sopivan suojaisa paikka kirvoille, vaikka luulin, etteivät kirvat sinne löydä. Tervapääskyt ovat upeita mestarilentäjiä, taallä en ole niitä nähnyt. Maanantaista pitäisi viiletä, ehkä hyönteisten massamuutto vähän hiljenee. Yritetään pärjätä niille, tämä on vasta alkua :(

   Poista
 38. Iik, kaikkea sitä tuulet kuskaa! Ei ole täällä vielä näkynyt. Nyt onneksi sataa, joten se saattanee tuoda apua myös kirvoihin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakaan tuuli ei lennättele kirvoja sateella. Käänsin tänään yhden pienen muovisaavin nurin ja huomasin, että kouru saavin yläreunassa oli täynnä kirvoja. Olivat kai sadetta pitämässä :)

   Poista
 39. Meilläkin on kirvojen massaesiintymä. Ihan kaikki on tahmean kerroksen peitteessä. Toivottavasti sade vie ne pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että sade vie kirvat ja pesee pois tahmeuden. Muutenkin kasvu tarvitsee nyt vettä. Pihalla oli illalla ihana sateen jälkeinen tuoksu.

   Poista
 40. On kyllä kauniit kesäiset kukkakuvat. Miten ihmeessä voi saada noin paljon lukijoita ?pitääköolla aktiivinen muiden blogien kanssa ? Kirvat pitäis lähteä mäntysuopa liuoksella pois, suihkupulloon mäntysuopaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäntysuopaliuoksella hätyyttelinkin enimpiä. Syötäviä kasveja en kuitenkaan viitsi ruiskuttaa. Lukijoita on siunaantunut vuosien varrella, olen bloganut jo monta vuotta. Kai tärkeintä on kirjoittaa lukijoita kiinnostavista asioista ja varmasti aktiivinen muiden blogien seuraaminenkin vaikuttaa. Syntyy vuorovaikutusta.

   Poista
 41. Kuulostaa todella ihan painajaisunelta :( Olen huomannut, että täälläkin on koivuissa kirvoja (auto on tahmea) ja niitä on lentänyt tuulen mukana sisällekin. Pihan kasveissa en ole niitä huomannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuuli varmaan ravisteli kirvamassan alas koivuista täällä. Nyt epätoivoni on jo hälventynyt ja kirvoja tuntuu olevan paljon vähemmän. Uskallan taas istuttaa taimia maahan :)

   Poista
 42. Joitakin kirvoja on näkynyt, muttei todellakaan tuollaista massaesiintymää! Kamalaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kevät noita koivukirvoja esiintyy, mutta tämä massaesiintymä oli järkyttävä kokemus.

   Poista
 43. Vähän on täällä Länsi-Suomessa toistaiseksi ollut kirvoja. En ole kyllä koskaan tuollaista massesiintymistä nähnyt. Ihanat kukkakuvat sinulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika paikallisia näköjään nämä massaesiintymät. Toivottavasti en enää koskaan saa kokea vastaavaa, meinasi usko mennä.

   Poista
 44. No hui kauhistus sentään! :/ Ei täällä ole näkynyt kirvan kirvaa, onneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi. Äsken tulin kotiin kyliltä ja heti kun astuin autosta ulos istui muutama kirva jo kengällä :)

   Poista
 45. Kuulostaapa kamalalta! Äkkiä vaan linnunpönttöjä rustaamaan, saisivat asuntoetuna ruokaakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatti hoitaa talviruokintaa, nyt pikkulinnut juhlivat kasvimaalla. Asuntoasiatkin ovat kunnossa, pihapiirissä on runsaasti pönttöjä.

   Poista
 46. Luin tuon Ylen uutisen ja sitten tulin blogiisi :/
  Ihan uskomattomalta tuntuu! Toivottavasti toimenpiteesi on auttanut. Täällä meillä ei ole kirvoja, mutta Maaritin kommentin mukaan suht lähellä on.
  Toivottavasti olette toipuneet järkytyksestä ja kasvit myös. Mitäs Nero tuumasi vihreistä olioista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimenpiteistä on ollut hyötyä. Ylen mukaan samassa parvessa matkustavat kaalikoit, laitoin jo kaaliverkonkin paikoilleen ja taimia ulkoilutan verkolla suojatuissa laatikoissa. Kaikki ristikukkaiset on nyt suojattava harsoin tai verkoin. Kirpatkin ovat jo laskeutuneet, joten vitsauksia riittää. Illalla istuin Neron kanssa aurinkotuolissa ja sain jatkuvasti poimia kirvoja prinssin turkista. Nero ei tunnu niistä piittaavan.

   Poista
 47. Ei ole onneksi näkynyt!
  Tai itse asiassa enhän ole moneen päivään pihalle ehtinyt, täytyy käydä katsomassa tilannetta tänään. Enkä toivo totisesti löytäväni kirvan kirvaakaan.
  Toivottavasti vihulaiset häipyvät nopeasti sun tontiltasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälläistä esiintymää ei voi olla huomaamatt :) Toivottavasti vihulaiset eivät koskaan löydä teidän nurkkiin.

   Poista
 48. Lueskelin blogiasi ensimmäistä kertaa ja mikä ihana helpotus...en olekaan yksin kirvahyökkäyksen kanssa. Mustat koivun lähellä sijaitsevat viljelylaatikot vilisevät kirvoja. Suihkuttelin laatikoiden reunat melkoisen tuhdilla mäntysuopaliuoksella. Onneksi piha ei kuitenkaan vaahdonnut viikonlopun sateiden jälkeen. 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et tosiaan ole ongelmasi kanssa yksin :) Helpotuksekseni huomasin, että kirvat harvenevat eivätkä ne ole erityisen kiinnostuneita kasvimaan kasveista. Luulen, että niillä on mielessä vain seksi.

   Poista
 49. Yle uutisoikin että kirvojen massamuutto näkyy tutkakuvissa. Aika kummallista. En tiennyt että ne voi niin näkyä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä täytyy olla paljon, jotta näkyvät. Samassa joukossa oli ilmeiseti muitakin hyönteisiä, kuten perhosia ja kaalikoita. Aika uskomatonta, että noin pikkuiset oliot matkustavat pikiä matkoja.

   Poista
 50. Jestas! Tästä oli puhetta uutisissa, kutta näin se konkretisoituu. meillä ei kirvoja näkynyt, eikä niitä yleensäkään ole ollut. Tuo kuulostaa aivan hurjalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt voi jo liikkua ulkona ilman, että kirvat kipittävät joka paikassa. Luulen että ne ovat jo löytäneet koivuun :)

   Poista
 51. Oikein hieraisin silmiäni, kun ihan pöllämystyeenä luin kuvaustasi kirvoista. Tuli mieleen Hitchcockin kauhuelokuva linnuista ja Egyptin heinäsirkat. Minulla ei ole ensimmäistäkään havaintoa kirvoista.
  Tulimme maalle vasta reilut puolitoista viikkoa sitten, ja olen toipuillut talven menetyksistä, mm. narsisseja on kuollut sekä vanhoja että viime syksynä istuttamiani. Muistan, että ollessamme maalla helmikuussa surin sitä, että oli suoja, satoi vettä ja monissa kukkapenkeissä lillui vesi. Ja sitten sen jälkeen iski vetiseen lumettomaan maahan kova pakkanen. Ei varmaan mikään ihme, että meni paljon narsisseja, pikkutalviot, ruusuja, villiviini ja vielä monia muita yksittäisiä kasveja. Ihme sen sijaan, että tulppaanit ovat säilyneet, samoin joka ikinen pioni kahdessa eri pionipenkissä. Nyt surettaa jo kuivuus eikä sadetta liene odotettavissa.
  Voi että mikä kirvahyökkäys, voin ehkä aavistaa tunnelmasi. Kuvasit kirvojen hyökkäyken tosi vaikuttavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti vielä sanomani, että ihanat palloesikot, pikarinlilja ja kylmänkukka. Ja ihana musta nallekarhu... ei kun Nero-kissa.

   Poista
 52. Kovasti menetyksiä on täälläkin, narsissit ihmetyttävät, täällä jo ennen minua kukkineet ovat nyt poissa. Kirvat ovat palanneet koivuihin, ne eivät taida välittää muista kasveista.
  Nero nauttii kesästä, kirvoilla ja ilman :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista