15.6.2016

Zefa Finon pitkä uni

Alkukesän hento vehreys on jo muuttunut kypsäksi vihreydeksi. Meillä paalattiin jo ensimmäinen heinä tänä kesänä, kasvu on kaksi viikkoa etuajassa. Valkoisten harsovankkureiden lisäksi kasvimaalla näkyy usein jotakin mustaa. Pehtoori siellä tutkaillee tiluksiaan.

Toinen musta möykky herättää kummastusta. Pimeässä nukkuu salaattifenkoli Zefa Fino. Valoisa kesäyö häiritsee sen unta, joten kokeilin järjestää sille keinoyön. Salaattifenkoli on lyhyen päivän kasvi ja pitkä valoisa kesäpäivä saa sen helposti kukkimaan. Silloin lehtikanta ei ala paisua mukulaksi. Se on myös tarkka lämpötilasta mukula ei muodostu jos lämpötila on liian matala tai liian korkea. Huputus on suojannut fenkolia myös liialta kylmältä alkukesän öinä. Siksipä käyn joka ilta laulamassa Zefa Finolle tuutulaulun ja peittelen sen nukkumaan. Aamulla käyn toivottamassa sille hyvää huomenta ja poistan yön.

Tämä on ihan oma kokeiluni eikä taattua puutarhatiedettä, mutta juurihangan turpoaminen näyttää tällä hetkellä hyvältä. Ne eivät tosin kuvassa näy hyvin katteen vuoksi, myös kate ja tasainen kosteus lihottavat tyviä. Lisäksi fenkoli kasvaa verkon alla, sillä tästä näyttää muodostuvan varsinainen tuholaiskesä. Fenkolin kasvatus meillä on vähän kinkkistä, Zefa fino on ainoa lajike, jolla olen onnistunut saamaan fenkolisatoa, se kestää paremmin pitkää päivää. Juhannuksen jälkeen uskon, että fenkoli on päässyt hyvään unirytmiin ja voin lopettaa sen nukuttamisen. Toinen mahdollisuus on kylvää fenkoli myöhemmin, mutta silloin on vaarana, ettei sato ehdi kypsyä.

Tässä seimessä kasvaa myskikurpitsaa ja yksi Sugar baby -melooni. Myskikurpitsan siemenet otin talvella kaupan kurpitsasta, joten lajikkeesta ei ole tietoa. Harso suojaa pikku taimia yökylmältä ja päivällä avattuna liialta paahteelta. Joukkoon on eksynyt myös kurkkuyrtti, se on hyvä pörriäisten houkuttelija.

Lämpimästi tervetuloa seuraamaan Autuasta oloa, Marika ja Ulla. Herzlich willkommen Autuas olo zu folgen, Erwin Schriefer.
Iloisia puutarhapäiviä kaikille!

30 kommenttia:

  1. Suloiset seimet, tuutulaulut ja tietenkin pehtoori. Toivottavasti tulee hyvä sato kaikista vastoinkäymisistä huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi on jo varmaa, ei voi tulla huonompi sato kuin viimekesänä :) Kasvu on päässyt hyvin vauhtiin ja jos aurinkoa riittää, tulee hyvä sato. Salaatithan voi jo poimia omasta maasta. Pehtoorikin on lämmittänyt taimia makaamalla niiden päällä :)

      Poista
  2. On siinä kasvilla kissanpäivät (tai yöt) tuutulauluineen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisi Zefa Finon nyt olevan tyytyväinen, enempää en voi tehdä :)

      Poista
  3. Puutarhanhoitoa parhaimmillaan, siemenkokeiluja ja outoja virityksiä tuutu-lauluineen. Toivottavasti saat nauttia fenkolin sadosta, koska olet nähnyt niin paljon vaivaa sen eteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhanhoidossa on aina riskinsä, mutta ainakin olen yrittänyt parhaani. Kevät on ollut yhtä taimilapsien pukemista ja riisumista :)

      Poista
  4. Kylläpä sinä olet luova! Toivotaan että tuutulaulut auttavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyötytarha on jo niin hyvässä vaiheessa, että on aikaa luovuudelle :)

      Poista
  5. Siellä kasvivauvat köllöttelevät valkoisten ja mustien harsojen alla. Emäntä käy vuoroin nukuttamassa ja herättelemässä. Ei hassumpaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti en hemmottele taimia pilalle :)

      Poista
  6. Sinä olet kehittänyt täsmähoitometodin fenkolillesi. Jos jokin menee pieleen, voit todeta laulaneesi väärän tuutulaulun. Mutta luultavasti noin hellässä hoidossa tulee erinomainen sato.
    Pehtoorilla on tarkkaavainen katse. Miettii varmasti seuraavaksi lämmitettävää kasvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Biisin valinta onkin ollut vaikeaa kun ei tiedä toisen mieltymyksistä. Onkohan "Mä taimi olen sun tarhassas" hyvä kappale :) Petoorilla riittää puuhaa, mutta ehtii onneksi auttelemaan kasvimaallakin.

      Poista
  7. Zefa Finon hoito kuulostaa taiteelta ja Zefa Fino itse henkilöltä. Pehtoori on kuitenkin puutarhasi komistus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aion pistää Zefa Finon poskeeni :) Pehtoorin käyskentelyä on ilo katsella ja saattaapa hän napata myyränkin lipstikan ja saksankirvelin välistä, kuten tänä aamuna.

      Poista
  8. Tuli vaan mieleen, että miksi nuo harsot ovat juuri valkoisia ja mustia. Mustan ymmärrän hyvin. Se nukuttaa mukavasti. Mutta valkoinen voisi olla sininen. Itäisessä naapurissamme maalataan ikkunapuitteet sinisiksi, että hyönteiset eivät lentäisi sisään. Valkoiset harsot voisi värjätä sinisiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainoi päätelmä. Myös ulkohuussit suositllaan maalaamaan sisältä sinisiksi, etteivät kärpäset viihdy siellä. Valkoinen on valittu harson väriksi luultavasti valon maksimoimiseksi. Pitisikin joskus suorittaa värikokeiluja.

      Poista
  9. Sinulla hyvä pehtoori, minulla se ruskea puutarhuri aian työssä mukana ja tarkkailijana.
    Oikein hyvää kesän jatkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mummeli. Himmu on varmaankin ahkera puutarha-apulainen ja pihan kaunistus.

      Poista
  10. Zefa Fino kuulostaa ihan italialaiselta vieraalta. On Finolla hienot oltavat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noilla ulkomaalaisilla on vaikeuksia nukkua Suomen valoisina öinä :)

      Poista
  11. Toisille valoisat kesäyöt on mieleen ja toisille ei. Hieno idea laittaa musta kangas yösuojaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Zefa Fino ei tiedä mitään öiden valoisuudesta. Se alkoi itää sisällä kun vielä oli pimeitä öitä ja ulos siirryttyään se on nukkunut keinoyössä. Toivottavasti se on saanut tarpeeksi lepoa ja pulskistuu.

      Poista
  12. Ihana tuo seimi! Säilyy pankki puhtaana ja kosteana, pitääkin etsiä pahnoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olkikate on erinomainen, ei homehdu kosteanakaan kesänä ja tosiaankin kasvit pysyvät puhtaina. On kuitenkin varottava, ettei oljessa ole esimerkiksi peittausainejäämiä.

      Poista
  13. Mitä sitä ei tekisi rakkaittensa eteen...ai niin, kyse ei ollutkaan perheenjäsenistä. Ehkä kasvit voi kuitenkin ajatella olevan perheeseen kuuluvia :)
    Nero on hienona puutarhassakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kasvitkin ovat rakkaita kun niitä siemenestä asti hoitelee. Kasvimaa kuuluu perheeseen. Nero on aina puku päällä, oli juhla tai arki :)

      Poista
  14. Pehtoori pitää olla, meillä niitä on kolme, ja kaivuu apu on taattua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apulaiset ja työnjohto on tarpeen puutarhatöissäkin. Onneksi meillä kaivelu keskittyy vain keväiseen maanmuokkausvaiheeseen, kasvit saavat olla rauhassa, mitä nyt joskus pehtoori köllähtää taimien päälle lepäilemään.

      Poista
  15. Hieno telttakokeilu. Olen kuullut, että peittelemällä täällä leveysasteilla kasvatetaan myös joitain aasialaisia vihanneksia, jotka ovat tarkkoja päivän pituudesta.
    Onneksi sinulla on siellä mukana innokas työnjohto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työnjohto nostattaa mielialaa puutarhanhoidossa :) Keinopimeys on melko helppo toteuttaa, harsojahan kuitenkin riisutaan ja puetaan koko alkukesä, joten samalla voi peitellä kasveja myös nukkumaan.

      Poista

Kiitos kommentista