2.12.2016

Talvipaviljonki

Olemme päässeet joulukuuhun. Maassa on ohut lumipeite ja aurinko jaksaa valaista vain pienen hetken. Täällä maalla on pilkkopimeää jo iltapäivällä. Onneksi on keinovaloa.

Äsken ihasteltiin kesäkuvia ja muisteltiin kasvukautta. Miksiköhän kesällä ei koskaan haasteta esittelemään talvikuvia?Paviljonki on saanut shamanistisen koristelun. Se on vielä keskeneräinen, mutta tässä vähän esimakua.

Eräänä iltana ajoin kotipihaan ja samalla hetkellä kaikki valot sammuivat. Käänsin auton ja ajoin takaisin kylän raitille nähdäkseni onko kyseessä koko alueen sähkökatko. Kaikkialla oli pimeää. Tien poikki lojui katkennut sähköjohto. Jos johto olisi jännitteinen se olisi hengenvaarallinen. Yritin soittaa Carunalle useammankin kerran, ohitin kaikki automaatit, mutta en saanut ketään langanpäähän. Soitin lopulta hätäkeskukseen ja sieltä luvattiin hoitaa apua paikalle. Soittivat vielä takaisinkin ja pyysivät viemään jonkin näkyvän varoitusmerkin johdon luo.  Soitin johdon lähellä asuvalle isännälle ja hän lupasi hoitaa asian. Oli synkkä ja sateinen ilta, eikä jalankulkijoita varmaan paljon liikkeellä. Sähköt palasivat neljän tunnin kuluttua.

Taas tuli todettua, että elämä ilman sähköä on hankalaa. Minulla on uunit, joilla lämmittää taloa, puuhella ja kaasuliesi, joilla kokkailla sekä ulkohuussi, jossa toimittaa tarpeensa, joten suurta hätää ei heti synny. Mutta hanasta ei tule vettä, siksi minulla onkin aina kellarissa pari pönikkää käyttövettä varastossa ja keittiössä viiden litran hanallinen lasipurkki juomatarpeisiin, niillä pärjää jonkin aikaa.
Tein vähän havu- ja sammalkoristeita pihamaalle ja sisällekin. Niistä toisten.
Valoisaa joulukuuta kaikille!

44 kommenttia:

 1. Kaunis tunnelma on pihallasi myös talvella, upea tuo paviljongin shamanistinen koristelu! Joko sinulla on rumpu? Muistan joskus kansanperinteen kurssilla, kun Erkki Ala-Könni kertoi meille shamaaneista ja rummuista, aloitti rummutuksen - ihan transsiin ei mennyt, mutta eturivissä istuneet ottivat hiukan pakkia niin vauhdissa luennoitsijamme oli!

  Meillä on etu täällä maalla, että pärjäämme sähkökatkon aikana. Laitan aina myrskyn uhatessa vettä talteen, muuten pärjäämme samoilla varustuksilla kuin sinä, mutta kaupunkilaisilla onkin sitten hankalampaa - perustarpeitakaan ei saa silloin toimitettua. Aika haavoittuvaisia ollaan! Nuo myrskytuhot voivat joskus olla tosi vaarallisia - niin sähköjohdot kuin konkelot.

  Kaunis sammalpallo maljassa!

  Kaunista joulukuuta Sinulle ja Nerolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...laitoin Sinulle haasteen blogissani, vastaa jos tuntuu hyvältä!

   Poista
  2. Kiitos haasteesta, käyn kurkkaamassa.
   Rumpukin löytyy matkavälineeksi ylisiin ja alisiin :) Kerran tein Helsingin Kumpulaan talven valojuhlaan shamanistisen installaation. Siitä seurasi mitä kummallisempia yhteydenottoja ja tutustuin jännittäviin uusiin ihmisiin. Sähköttömyys hetken aikaa ei ole täällä ongelma, mutta pitkät katkot kaventavat kyllä elämää.

   Poista
 2. Istanbulissa jouduttiin tottumaan pitkiinkin sähkö- ja vesikatkoihin. Etenkin jälkimmäinen oli pienten lasten kanssa todella hankalaa. Jos etukäteen tiesi, saattoi laittaa ammeeseen vettä, jolla hoitaa vessanhuuhtelut ja muut. Liesi onneksi toimi kaasulla, joten sillä saattoi kokata ja keittää kahvit:). Totesin jo silloin, että Suomeen muuttaessa on varmasti hyvä hankkia talo jossa on takka ja leivinuuni. Näin ollen on edes joku apu, jos sähköt menee talvella. No, nyt meillä on ne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesikatkot suurkaupungissa ovat varmaan tosi hankalia. Myrskyvaroitusten aikaan minäkin lasken kylpyammeen täyteen vettä, sillä pötkii aika pitkälle. Joskus luottamus säkönjakeluun on ollu niin vahva, että taloihin rakennettiin sähkölämmitys ainoaksi lämmönlähteeksi. Uunit pelastavat jos on puita liiterissä.

   Poista
 3. Muutaman vuoden takainen talvimyrsky on vielä tuoreessa muistissa. Viiden päivän sähköttömyys havahduttu huomaamaan, miten haavoittuvaa elämänmeno ilman sähköä on. Kylällä eivät toimineet edes kännykän, koska alueen mastot toimivat vain pienen aikaa omilla varavoimaloillaan. Alkuvuosina täällä sähköt reistailivat alinomaa, mutta muutaman tunnin aina kestää, vaan eläminen päivätolkulla sähköttä vaatii jo pitkää pinnaa. Nykyisin meillä on aina kanisterissa vettä autotallissa, mutta ei se pitkälle auta, kun koko elämä pyörii sähkön varassa.

  Shamaaniteema onkin piristävää vaihtelua. Pitääkö varautua ensi kesänä muistelemaan talvea? Ehkä talvihaaste kesähelteellä aiheuttaisi hetkeksi miettimistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä Oltiin silloin Tapani-myrskyn jälkeen neljä päivää sähköttä. Muistan kuinka olin rantasaunassa pesulla illalla ja alkoi uusi myrsky. Pimeässä kuulin miten puita kaatui ryskyen ympärillä ja mietin uskallanko kävellä pienen matkan kotiin. Linkkitornien akut hyytyivät, eikä viestintä toiminut. Pihatien poikki oli kaatunut monta runkoa, mutta onneksi kävellen pääsi naapuriin hakemaan sahausapua. Yhteiskunnan pystyy lamauttamaan aika hyvin katkaisemalla sähkönjakelun.
   Ehkä tuskaisen helteisenä kesänä talven muistelu voisi piristää :)

   Poista
  2. Voisi hyvinkin esittää kysymyksen, missä olit Tapani-myrskyn aikaan ja moni siihen pystyisi vastaamaan. Olimme lähteneet aamulla Tampereelle anopin luo ja palasimme illan suussa kotiin. Jo menomatkalla näimme runsaasti kaatuneita puita ja porukoista niitä teiltä siivoamassa. Emme kuunnelleet uutisia, joten tieto myrskytuhoista valkeni vasta myöhemmin. Ihmettelimme paluumatkalla, kun jo pitkällä ennen kotia kaikki oli ihan pimeänä ja kotikylässä ei näkynyt minkäänlaista valonpilkahdusta. Ajattelimme, että kyllä ne sähköt sieltä pian tulee. Eivät tulleet. No, oli sentään talo pystyssä, eikä yhtään puuta kodin lähellä ollut kaatunut.

   Poista
  3. Tapani oli pelottava. Olisinkohan uskaltanut ajella autolla, mutta minkäs teet jos kerran olet tien päällä. Täällä kaatui kymmeniä puita, onneksi ei tuhoisin seurauksin, vain sähköjohdot kärsivät. Tuhoja korjattiin pitkään, eikä se vuoden alku hevin unohdu juurikin pitkän sähköttömyyden takia.

   Poista
 4. Juu on se jännä, miten sen sähkön tarpeen oikeastaan huomaa vasta kun sitä ei ole. Meilläkään ei suurta hätää heti synny, jos ne on poikki, mutta koko ajan huomaa, että olsisi tekemässä jotain, mihin sitä tarvitsisi. Onneksi vaaratilanne selvisi ripeän toimintasi ansiosta.

  Shamaanimaja on hieno. Ehkä, jos tulee oikein helteinen kesä, voisi ottaa talvikuvat esiin. Onhan niissä tunnelmaa ja kauneutta, ihan niin kuin kesäkuvissakin. Jotenkin me vaan annamme arvoa enemmän kesälle, vaikkei sekään aina edes ole niin kummoinen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme viettäneet koko ikämme sähkön kanssa, kun sähköinen osa katoaa, puuttuu elämästä monta totuttua toimintoa.
   Talvessa on oma viehätyksensä, mutta kesän haluaisi jatkuvan pitkään, sillä silloin elämä on paljon helpompaa.

   Poista
 5. Kauniita kuvia upea sammalpallo. Täällä ei ole koettu sähkökatkoja hyvähän niihin on varautua.Mukavaa joulukuuta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hienoa, että olette säästyneet katkoilta, ne eivät ole kivoja.

   Poista
 6. Vielä tuli mieleen, että jos olisin terroristi, niin iskisin kyllä sähköön ja veteen! Pitäisiköhän kaivaa pihalle kaivo:D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi et ole lähelläkään terroristia :) Minulla on kolme kaivoa. Porakaivosta ei saa vettä ilman sähköä ja pihakaivon vesi ei ole juomakelpoista, koska sitä ei ole käytetty säännöllisesti. Mutta toimisi vesivarantona hätätilanteessa. Metsikössä on vielä lähdekaivo, josta saisi käyttövettä. Ja järvikin on yksi vesivaranto. Toivottavasti emme joudu kokemaan sähkö- tai vesikatastrofia.

   Poista
 7. Kaunis tunnelmallinenn postaus. Paviljonki on upea. - Oletko huomannut,, että blogissani on puutarhakirjojen arvonta? Käyhän kurkkaamassa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pimeälle ei alistuta, vaan silloin tunnelmoidaan. Kiitos vinkistä, lähdenkin heti puutarhakirjoja katsomaan. Niitähän ei voi olla liikaa vai kuinka :)

   Poista
 8. Tyyntä joulukuuta Nero ja Cheri <3

  VastaaPoista
 9. Oikein kivat talvikuvat! Jännä mystinenkin paviljonki :)
  Nykyään sitä on niin riippuvainen sähköstä, vesisosuuskunnasta, yms, että ongelmatilanteissa on hieman helisemässä. Onneksi meillä on kotona tulisijat, jotta lämpö pysyy. Maalämpö on mutta itse pumppu tarvitsee sitä sähköä toimiakseen. Mökillä taas ei sähköä ole ja järvi täynnä vettä, joten siellä pärjää ihan niin. Siksi olen ajatellut että tänne kotiin haluaisin ihan perinteisen puulämmitteisen pihasaunan muuripatoineen, että peseytyminen onnistuu vaikka jotain häikkää olisi vedentulon tia sähkön suhteen. Meidän pikkutönöön on tehty sisälle suihku, mutta saunaa ei tällä hetkellä ole, ja niin kovasti sitä välillä kaipaan. Tontilla oleva sauna on niin huonossa kunnossa että uusi pitää tehdä. Siihen tosin tarvitaan rahaa, joten ei hetkeen ole rakenteilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asuin täällä muutmia vuosia ilman vesijohtoa ja mukavuuksi, joten totuin käyttämään saunaa kylpyhuoneena. Tulisijat ovat tarpeelliset, sillä moni "sähkötönkin" lämmitysjärjestelmä tarvitsee sähköä toimiakseen. Yllättävän paljon elämästä jää pois kun sähkövirta katkeaa. Tekeillä on tosin luonnonvoimia vastaan turvallisempi verkko maakaapeleineen, mutta siitä ei ole apua muissa sähkönjakeluongelmissa. Pitäisi olla oma voimala.

   Poista
 10. Talvesta pitää ottaa kaikki irti ja myöskin nauttia vaikkapa sähköt eivät toimisi, eri asia on tietysti jos katko on pitkä ja pakasteet sulaa ja tupa kylmenee.
  Onneksi eivät kaikki ole maaseudulla hävittäneet
  ja liesiä, mutta on niitäkin talouksia joissa kaikki toimii sähköllä.
  Pimeys on mielestäni hyvinkin rauhoittava ja pieni valo siellä täällä on kodikasta, mutta miten olisi jos sähkövaloja ei ensinkään olisi ja vain päre pihdissä palaisi.
  Sinulla on tulossa kaunis pihapaviljonki talven pimeyttä valaisemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuni sana lipsahti jonnekin...

   Poista
  2. Onneksi nykyisissä rakennyssäännöksissä taitaa korvaava lämmönlähde olla pakollineb ja uuneja rakennetaan taas. Minustakin pimeydessä on oma viehätyksensä, pienillä valoilla siitä saa tunnelmallisen ja öisin voi ihailla tähtikirkasta taivasta. Mutta sisällä saa olla kirkkaita valija, ainakin puuhastellessa. En totisesti haluaisi palata päreaikaan :)

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Kiitos! Tuli käyttöä vanhoille sarvillekin :)

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Kiitos! Valotunnelmia on vaikea kuvata, mutta jotakin sain välitettyä.

   Poista
 13. Hienot shamaanikoristeet. Onneksi huomasit johdon ennen kuin tapahtui mitään. Meillä sähkökatkot on vielä arkipäivää ja sama ongelma veden kanssa, muuten voidaan elää vaikka kuinka pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan nopeutti korjaustakin kun saatiin vika nopeasti paikannettua. Kun yhden myrskyn jälkeen pihatieni poikki lojui sähköjohto maassa, varoitti sähköyhtiö, ettei saa mennä kymmentä metriä lähemmäksi. On korkea aika kaivaa kaapelit maahan, niin paljon katkoja on nykyään ollut ja sähköriippuvuus on aika suuri.

   Poista
 14. Hienoja tunnelmakuvia talvipuutarhasta. Onneksi sähkökatko ei ollut pitkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvinenkin puutarha miellyttää silmää ja rakkat kasvit saavat lepoa. Tällä kertaa selvittiin lyhyellä katkolla.

   Poista
 15. Hurmaavan mystinen tulee talvipaviljongistasi! Sähkökatkot saavat aina aikaan extremetunnelmaa. Täällä meillä onneksi vikailmoituksiin on onneksi aina heti vastattu sähkölaitoksella ja aika hyvin ne sähkökatkoalueet tulevat näkyviin myös heidän nettisivuilleen. Kunhan silloin on itsellä käytössä puhelin tai iPad, jossa on virtaa jäljellä, että pääsee tarkistamaan tilanteen.
  Pari kolme vuotta sitten täällä oli kunnon lumimyrsky joulukuun alussa. Myyjäisiin paistettiin juuri silloin karjalanpiirakoita. Sähköt olivat poissa yli vuorokauden. Leivinuuni onneksi toimi, mutta päivän valoisa aika oli niin lyhyt, että taskulampun ja kynttilän valossa niitä suurin aika paistettiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvipaviljongin varustus on kiinnostanut kovasti lintuja. Ensimmäisenä yönä myös kauriit olivat kierrelleet ihastelemassa paviljonkia :) Yleensä olen saanut jonkun langanpäähän kun olen tehnyt vikailmoitusta, mutta nyt vaaratilanteessa en onnistunut. Aika hurjaa jos sähköt katkeavat kesken leipomusten eikä ole muuta uunia käytössä. Leivinuuniin voi luottaa säällä kuin säällä. Otslamppu on mainio keksintö, sen valossa olen joskus lukenutkin pitkien katkojen aikana.

   Poista
 16. Salaperäisen näköinen paviljonki! Jännä juttu, miten riippuvainen ihminen onkaan sähköstä. Kerran tapasin 80-vuotiaan papparaisen joka asui yksin sähköttä ja juoksevaa vettä syrjäisessä talossa, kohtaaminen pisti miettimään omaa turhamaisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen asunut paljon taloissa, joissa ei ole juoksevaa vettä ja sisävessaa, mutta sähköttömissä en koskaan. Tuntuu, ettei nykyään pärjäisi lainkaan ilman sähköä. Tai varmasti jotenkin pärjäisi, mutta aika kapealta elämä tuntuisi kun on tottunut sähkölaitteisiin.

   Poista
 17. is it really afternoon ? what a beautiful season on snowfall.
  we live in hot area of Asia so miss such phenomenon greatly .
  your photos are so lovely.
  i loved your pavilion and gate.
  i think you should not try to mend it by your own .it needs professionals to handle it with care .
  i enjoy even when light goes for a while sometime .
  i was eight when we got light in our home back in village and life was absolutely beautiful without any artificiality.
  i found it better than when we lived in city with electricity

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Baili. The winter season is great if there is snow. Electricity is ok now, and by professionals. Could not imaging to go near the wire when it was lying in the ground. When I was travelling in Asia, there were certain times when the electricity was not delivered in cities. Many people in the world still live without electricity.

   Poista
 18. hieno tuo paviljonki! Olen perehtynyt jonkin verran shamanismiin ja ollut kuuntelemassakin oikean shamaanin opetuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen tavannut joitakin shamaaneja kotimaassa ja ulkomaillakin. Yksi kutsui minut luokseen, koska halusi mitata energiakenttääni. Hänen pieni asuntonsa ei riittänyt ja hän ihmetteli, miten epämukavaa minulla mahtaa olla ihmisjoukoissa. Ehkä siksi viihdynkin niin hyvin avarissa oloissa :)

   Poista
 19. Valosarjasta haaveilen minäkin meidän paviljonkiin. Toivottavasti toiveeni toteutuu! Lempeää joulun odotusta! Tuija ps. tervetuloa kurkistamaan www.villaiiriksenjoulu.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt on valosarjojen paras sesonki menossa. Täytyypä käydä kurkkaamassa Villa Iisiksen joulua.

   Poista
 20. Mahtava tuo paviljongin shamanistinen talviasu. Tähän aikaan vuodesta tarvitsee lisävalaistusta. Vaikka kaupungissa ollaan, ei ilman pihavaloja juuri mitään ympäristöstä näe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhassa pitää olla jotakin mielenkiintoista näin talvellakin :) Olen huomannut, että vieraat saapuessaan mielellään poikkeavat paviljongissa. Täällä on niin pimeää, ettei illalla kotiin saapuessa löydä tietä autosta ovelle jos ei ole pihavaloja :)

   Poista

Kiitos kommentista