20.12.2016

Väriä ja herkkuja

Vaikka eilen kaikki näytti harmaalta eikä päivä tuntunut valkenevan lainkaan, löysin tarkemmin katsoen kauniita värejä piristämään mieltäni. Koiranheisin marjoja.

Brittiystäväni ehdotti, että leipoisimme rieskaa, sillä hän oli ostanut Juvalta rieska-aineet. Hän saapui leivontasessioon mukanaan pussillinen rikottuja ohraryynejä. Ryynirieska on minulle uusi tuttavuus, pussinkyljen muut ainekset: piimä ja kananmuna, löytyivät jääkaapista. Sillä välin kun ryynit likosivat söimme lounaan ja nautimme glögiä. Leivontarupeama venyi myöhään yöhön, mutta lopputulos oli herkullinen. Kuka voisi vastustaa voilla siveltyä kuumaa rieskaa.

Pelargoniat kukkivat edelleen.





Lisäksi ilahduttavat joulukukat, mutta jotenkin nämä kesämuistot tuntuvat ihanammilta.

Ehkä kaikkein liikuttavin "joulukukka" on yhden pelakuun juurelle kylväytynyt reunuspäivänkakkara.

Iloista jouluviikkoa kaikille!

38 kommenttia:

  1. Vastaleivottua leipää on mahdotonta vastustaa - miksi pitäisikään.

    Toiveikas reunuspäivänkakkara, lupaus keväästä aivan selvästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ryynirieska oli niin herkullista ja helppoa leipoa, että sitä teen varmasti uudestaankin. Reunuspäivänkakkara lisää toiveikkuutta kevään odotukseen.

      Poista
  2. Huomasin, että verenpisarani on alkanut heräillä talviuniltaan..ehkä merkki ilmaston lämpenemisestä? Pelargonit kukkivat minullakin ja minusta se on ihanaa, mutta tuo reunuspäivänkakkara on kuin kevätaurinko:)

    Mikään ei voita itse tehtyä tuoretta leipää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelargoniat ovat ahkeroineet viime keväästä lähtien, tuottaneet oloa koko vuoden. Ryynirieska oli kuin olisi pistellyt herkullista uunipuuroa voin kanssa. Nam!

      Poista
  3. Ryynirieska on vallan mainio peltileipä ja helppo valmistaa.
    Kevään odotus, jotenkin nyt tänään se tuntuu melko etäiseltä ja mahdottomaltakin.Muutama pelakuu minullakin on vihreänä, mutta ei enää kukkia.Nyt kun on plus asteita vein oliivipuuni terassille ja toivottavasti se saa siellä piristystä.
    Reunuspäivänkakkara on ihana, todella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hyvä tutustua ryynirieskaan, sitä tulee tehtyä varmasti usein. Tänään on harmaata ja märkää, ei kovin jouluinen tunnelma, mutta jokainen päivä vie lähemmäs kevättä.

      Poista
  4. Ihan vieraan näköinen rieska minulle. Heti piti alkaa googlettaa ohjetta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin rieska on ollut perinteistä Lapin tai Kuusamon ohrarieskaa. Sellaista olin varautunut leipomaan. Onneksi pussinkyljen ja googlen avulla löytyi hyvät ohjeet ryynirieskan tekoonkin. Helppoa ja hyvää.

      Poista
  5. Minulle ihan outo rieska, ihanasti sinulla pelarkooniat vielä kukkivat:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Googlettaessa huomasin, että joka maakunnalla näyttää olevan oma rieskansa. Tulipa nyt tämäkin herkku tutuksi.

      Poista
  6. Tähän aikaan vuodesta jokainen väripilkku on arvokas :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi kukat ovat väripilkkuja läpi vuoden.

      Poista
  7. Ryynirieska on perinteinen savolainen rieska ja juhannuksesksi sitä usein tehdään. Isoista kaurahiutaleista tulee myös erinomaista, vähän ohrajauhoja sekaan! Kuopion torilla sitä saa kesäaikaan mm Marttojen kahviosta.. Munavoin kanssa sitä herkkua usein nautimme.

    Ihania ja erilaisia joulukukkia sinulla.

    Hyvää joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munavoita suositeltiin kyytipojaksi myös ryynipussin kyljessä. Ruokaisa yhdistelmä ja maukaskin. Kumma, etten ole koskaan törmännyt tähän herkkuun, vaikka on tullut Savossakin reissattua. Parempi myöhään kuin ei silloinkaan :)

      Poista
  8. Hauska päivänkakkara. Hyvä ja pikkasen eriainen joulukuun kukka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulukukkien keskellä päivänkakkara tuntee ehkä erilaisuutta, mutta minulle se on ihanin kaikista.

      Poista
  9. Rieska kuulostaa hyvältä. Meilläkin pelakat kukkivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelakuut pitävät kesämieltä yllä.

      Poista
  10. Voi voi ja lämmin leipä. Minun kesäkukkani ovat surkean näköiset tuossa ulkona. Talvi tuli niin nopeasti, että en vieläkään ole ehtinyt raivaamaan niitä pois. Välillä ovat olleet kiinni jäätyneenä, mutta nyt taitaa taas mennä sulan puolelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä vein osan kesäkukista kellariin, kuten verenpisarat, keijunmekon ja joitain muitakin, jotka pärjäävät pimeässä. Pelakuut viettävät talvea sisällä, ihmeen hyvin ne ovatkin voineet tähän asti. Keväällä esikasvatuksen aikaan ne saavat siirtyä vintin ikkunoille, sillä taimet valtaavat sisätilat.

      Poista
  11. Lämmin leipä ja voi, ei siinä muuta tarvita. :)
    Levollista joulun aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Lämmin leipä ja voi ovat oiva yhdistelmä, maku vie aina lapsuuteen.

      Poista
  12. ihanat kukat, selvästi kesä on tullut talven keskelle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Valon puute haittaa kuvaamista, mutta aina jotakin jää talteen :)

      Poista
  13. Sinulle myös oikein leppoisaa joula ja siitä eteenkinpäin!

    VastaaPoista
  14. Voi miten yksi reunuspäivänkakkara voikin ilahduttaa mieltä niin vahvasti. Se on osannut valita oikean paikan ja oikean ajan kukinnalleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivänkakkara on todella taitava kun pystyy kukkimaan keskellä synkintä vuodenaikaa.

      Poista
  15. Reunuspäivänkakkara on kyllä ihana elävä muisto viime kesästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi päivänkakkara kulkeutui sisään pelakuun mukana. Kesäkaveri :)

      Poista
  16. Nuo pienet väriläiskät ilahduttavat suuresti näinä harmaina päivinä. Harmaudessakin voi löytää kaunista, riippuu katsojasta. Jauhopeukaloa alkoi kummasti syyhyämään, kun katselin rieskaasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmauskin on kaunista ja tänä vuonna sitä ei onneksi ole ollut liikaa. Tuosta rieskasta taisi tulla minulle vakioleipomus.

      Poista
  17. Upeita kuvia.
    Ihanaa Joulun Aikaa Sinulle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meille taitaa tulla vihreä joulu, sillä lumi katosi ja nurmikko vihertää.

      Poista
  18. Anoppini on kotoisin Juvalta ja olen pari kertaa kyseistä rieskaa maistanut. Herkkua on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juvalla tämä on tuttu herkku, voisi levitä muuallekin, sillä on tosiaan herkkua.

      Poista
  19. Oi, sinulla kukkivat pelakuut. Minulla ne on sellaisia onnettomia käppänöitä :)
    Hyvää joulua sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Eikö pelakuitten pitäisikin tähän aikaan olla onnettomia käppänöitä, eli levätä. Nuo minun eivät ole tainneet saada unta :)

      Poista

Kiitos kommentista