24.4.2017

Keväistä sadonkorjuuta

Maa on sulanut niin paljon, että pääsin korjaamaan satoa. Nostin muutaman syksyllä maahan jätetyn palsternakan ja maa-artisokkia. Pieniksi jääneet palsternakat voisi jättää maahan, antaa niiden kukkia ja korjata siemenet syyskylvöön. Palsternakka säilyttää itävyytensä huonosti, joten siemenet kannattaa kylvää mahdollisimman pian.

Vaikka sunnuntaiaamu näytti tältä, pääsin kuitenkin illalla jo sadonkorjuuseen. Kasvulavoja voi jo kitkeä, mutta maa on syvemmältä niin jäässä, ettei niitä vielä pääse muokkaamaan.

Eivät ole vuodet veljeksiä. Viime vuonna kylvin Vappuna porkkanan ja istutin sipulit. Vaikka tulisi millainen lämpöaalto ei maa ehdi lämmetä kylvökuntoon Vapuksi.

Jotain väriä sentään pilkottaa jo kukkapenkeistäkin. Talventähdet aloittelevat.

Posliinihyasintti

Jouluruusu uhmaa pakkasia ja on avannut kukkansa.

Lämpimällä seinustalla krookukset ovat jo kukkineet, mutta toisessa paikassa ne vasta arasti avaavat kukkiaan jos aurinko sattuu osumaan niihin.

Sinnikkäät lumikellotkin näyttävät viluisilta.
Aurinkoa ja lämpöä kaivataan.

Lämpimästi tervetuloa seuraamaan Autuasta oloa, Kristiina, Nila ja Sirkku!
Mukavaa viikkoa kaikille!

43 kommenttia:

 1. Ihastuttavia kevään kukkasia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät etenee vääjäämättä vaikkakin hitaasti. Malttamattomana odotan lisää kukkaloistoa :)

   Poista
 2. Tuo posliinihyasintti on ollut toiveissa monta vuotta. Joskus jo istutuikin sitä, mutta eipä mitään näkynyt. Mikä lie mennyt pieleen... Ihanaa kun maasta jo ponnistaa jotain vihreää ja uusi kasvukausi alkaa. Meillä myös maa on ihan jäässä. Tosin mulla on käsi kipeänä, niin enpä pääsisi juuri mitään tekemäänkään. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tutustuin aikoinaan blogistaniassa posliinihyasinttiin ja se oli tietysti saatava. Kuuliaisesti tuo on jo useana vuonna noussut maasta ensimmäisten joukossa. Toivottavasti käsi paranee nopeasti ja pääset puutarhapuuhiin kun säät sallivat.

   Poista
 3. Kevään sadonkorjuusta puheen ollen, pitääkin muistaa kurkistaa, miten maa-artisokat voivat! Yleensä en jaksa syksyllä niitä nostaakaan, kun silloin on sadonkorjuun suhteen muutenkin vähän ähky.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin nostan syksyllä vain tarvittavan määrän maa-artisokkia. Ne säilyvät parhaiten maassa ja satoa voi usein korjata vielä joulukuussakin. Näin keväällä ei voi kuitenkaan odotella kovin kauan, sillä mukulat alkavat kasvaa nopeasti eli syötävät kannattaa nostaa heti kun maa on siihen kyllin sula.

   Poista
 4. Mahtavaa satoa olet jo korjannut, vaikka tuo lumikuva näyttää ihan muulta vuoden ajalta. Nyt on tosiaan ollut äärimmäisen vaihtelevaa säätä. Meilläpäin samana päivänäkin tulee kaikkea taivaalta; rakeita, vettä ja räntää. Viikonloppu tosin meillä oli ihan aurinkoinen ja kaunis. Välillä sateli vähän, mutta sitten taas aurinko paistoi. Pihahommia täällä sää ei haitannut.
  Vapuksi on ainakin luvattu aurinkoa, ja sehän on perinteisesti hyvää aikaa kuopsutella ulkosalla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sää heittelee laidasta laitaan. Sankkaa lumipyryä ja taas aurinkoa. Tänäänkin on jo saatu kaikkea. Onneksi viikonloppuna oli tilaisuus tehdä pihahommiakin ja iltaisin on jo niin valoisaa, että päivää voi jatkaa myöhäänkin. Toivottavasti Vappuna on lämmintä puutarhureiden ja juhlijoiden iloksi.

   Poista
 5. Suloisia pieniä uusia alkuja. Pieni jouluruusu näyttää tanakalta ja uhmakkaalta. En ole hoksannut, että palsternakkaa voisi korjata vielä keväälläkin, Olen todellut, että kellarissa se nahistuu ja karvastuu. Viime syksynä kokeili pakastaa palsternakkaa. Kuorin, pilkoin palasiksi, esikeitin ja panin pakkaseen. On osoittautunut aivan loistavaksi keinoksi. Olen käyttänyt juures-kasviskeitoissa ja uunijuureksina. Pakastettu palsternakka on hyvin lempeän makuinen, ei yhtään karvas. Nyt aion kyllä pakastaa koko sadon, jos vain jaksan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palsternakka muuttuu talven aikana maassa hieman makeammaksi, muuten säilyy hyvin. Oman satoni sain säilymään jääkaapissa näihin päiviin asti hyvänä, viimeisen käytin viikko ennen pääsiäistä. Pakastaminen on hyvä keino säilöä, mutta minulla pakastin täyttyy syksyllä monenlaisesta sadosta, ettei juureksille ole siellä tilaa. Palsternakka on kyllä ihana herkku, sitä kannattaa viljellä.

   Poista
 6. Kevät keikkuen tulevi. Meillä ei ole vielä yhden yhtäkään kukkaa noussut pihalla. Mutta kyllä tämä tästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kevät keikuttaa oikein kunnolla. Kyllä ne kukat nousevat aikanaan, hyvä vain etteivät aloittele liian aikaisin kun on ollut niin kovia yöpakkasia.

   Poista
 7. Minullakin jäi muutama artisokka maahan talveksi, pitääkin nostaa muutama ylös, kunhan maa ensin sulaa. Viime kesänä kasvatin sitä ensi kertaa ja ihastuin siihen täysin, helppo, maukas ja kaunis. Viime vappuna istutin perunat maahan, mutta mahtaako onnistua tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maa-artisokka on ehkä helpoin viljelykasvi, satoa tulee varmasti vuosikaudet. Se on maukas ja satoa saa nostaa niin kauan kuin maa on sula. Vaikka tulisi kuinka lämmin jakso nyt niin meillä ei maa lämpene tarpeeksi perunoille. Hyvä jos sulaa niin syvältä, että pääsee muokkaamaan.

   Poista
 8. Kiitos muistutuksesta. Maa-artisokkien kasvupaikka pitää kääntää tänä vuona ja maata parantaa. Jätän aina kasvustot talveksi maahan, tai ne mitä ei syödä. Säilyvät siellä parhaiten.
  Eipä onnistu meilläkään kylvöt vielä vappuna. Viime vuonna laitoin tomaatit 4.5. kasvihuoneeseen, nyt ei onnistu niin aikaisin, liian kylmiä öitä on edelleen luvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maassa ne säilyvät parhaiten ja eroonhan siitä ei pääse koskaan :) Tänä vuonna kaikki puutarhatoimet siirtyvät myöhemmäksi. Toivottavasti toukokuussa saadaan kasvun tarvitsemaa lämpöä.

   Poista
 9. Meillä kylvettiin jo kaikenmoista. Vaihdettiin mullat lähes kaikkiin lavoihin. Joko palsternakan siemenet pitäisi kylvää? Mulla on niitä jossain pussillinen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, jos plette jo päässeet kylvämään niin kyllä palsternakankin voi kylvää. Senhän voisi kylvää syksylläkin, joten viileys ei sitä haittaa. Täällä on maa syvemmältä vielä jäässä.

   Poista
 10. Sadonkorjuu-uutiset ei ihan ensimmäisenä tule mieleen näillä keleillä. Tänäänkin on rakeita satanut välillä niin voimalla, että maa on hetkessä muuttunut valkoiseksi.
  Ihania väripilkkuja. Niitä on odotettu ja kaivattu ja niitä jaksaa ihastella päivä toisensa jälkeen.
  Meillä pupujussi käy systemaattisesti napsimassa pintaan nousseet posliinihyasintit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun heti keväälläkin voi korjata satoa. Vähän väliä tulee taivaalta jotakin valkoista, eikä lämpöä ole vieläkään odotettavissa. Meillä ei pupuista ole juurikaan haittaa, Nero pitää vahtia :)

   Poista
 11. Voi sinua onnekasta, sadonkorjuussa! Maa-artisokka olisi ihanaa, en tiedä onnistuisiko kasvatus näin pienellä pläntillä mitenkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienelläkin pläntillä voi kasvattaa maa-artsokkaa vaikka jossakin reunamilla. Ilmatilaa se kyllä vaatii, kasvaa lähes kolmimetriseksi hujopiksi :)

   Poista
 12. Toivon jo pääseväni vappuna lannoittamaan ja lisäämään mullat kasvilaatikoihin. Myös kukattaisi, mutta siinä pitää vielä malttaa. Tänään saatiin anopin kanssa pestyä keskikerroksen ikkunat. Ehti olla jos jonkunlaista ilmaa sen homman aikana auringonpaisteesta raekuuroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on lantasäkit sulamassa ja kompostia. Jospa Vappuna pääsisi muokkaamaan maata. Ikkunoiden pesu on iso urakka, hienoa, että saitte ruksattua yhden kohdan kevättöistä.

   Poista
 13. Saishan tuo aurinko näyttäytyä useammin, ettei tarvis enää pitää takassa tulta toukokuussa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkaa polttopuiden roudaaminen jo kyllästyttää ja olisi kiva jos voisi jo riisua toppatakin. Vaikken pidä helteistä, niin ne tuntuisivat nyt oivalta vaihtoehdolta.

   Poista
 14. No on tosiaan! Hurja tuo valkoinen kevätmaisema. Onpa myöhäinen lumikellojen kukkimisaika, hurjaa!
  Ihanat palsternakat, naminami. Ja kiitos muistutuksesta, en olekaan vielä korjannut maa-artisokkaa tänä keväänä enkä viime syksynäkään muistanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän väliä tulee valkoista taivaasta, eikö se koskaan lopu. Lumikellot aloittelevat vasta. Maa-artisokat säilyvät parhaiten maassa, nyt on kevätherkuttelun aika.

   Poista
 15. Suloisia kukkijoita. Onneksi pystyit tekemään sadonkorjuuta. Kevät tosiaan on myöhässä. Aikaisia kylvöjä ei nyt pysty tekemään. Harmitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ei voi tehdä kuin sisäkylvöjä. No, pääseepä kuitenkin leikkimään mullan kanssa.

   Poista
 16. On se urhea tuo jouluruusu, uhmaa lunta ja pakkasta suloisilla kukillaan. Posliinihyasintit minullakin jo kukkivat, mutta jänikset niitä valitettavasti ovat jo ehtineet popsimaan. Hauskaa, kun pääsit jo sadonkorjuuseen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Urheita airueita käy sääliksi, jatkuvat yöpakkaset kiduttavat niitä kohtuuttomasti. Ne ansaitsivat auronkoa ja lämpöä. Meillä sataa taas lunta. Sadonkorjuu on mukavimpia kevätpuuhia :)

   Poista
 17. Mä olen nähnyt tässä sen loistopuolen, että piha siistiytyy kerrankin ajoissa ja huolellisesti, kun keittiöpuutarhan kimppuun ei vielä pääse. Olen ihan onnessani jo multakatetuista ja kitketyistä perennapenkeistä. Myös tienvierustat ehtii kerrankin haravoida kunnolla. Keittiöpuutarhan kyllä ehtii vielä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä näkökulma. Täälläkään ei ole koskaan ennen olleet kukkapenkit niin tarkkaan kantattuja ja kitkettyjä varhain keväällä kuin tänä vuonna. Haravointi ja roskien poisto on hoidettu ja pian ryhdyn hakettamaan odottavia oksia. Kasvimaan ehtii kyllä, mutta kiire tulee kun kaikki työ on edessä yhtäaikaa.

   Poista
 18. Oikeastaan onkoas nyt palattu vanhaan kevääseen tai kevättalveen.
  Vapouna se varsinainen kevät vasta sai alkunsa ja olen minä vappupäivänä kotojärven jäällä hiihtänyt ja ottanut aurinkoa yksin tein.
  Liian aikaiset ja kuivanlämpimät keväät houkuttelevat meitä aloittamaan kylvöt ehkä liian aikaisin ja sitten kun se kylmä kuitenkin tulee ja sateet on monesti pienet arat kasvustot herkkinä kylmälle tuhoutuneet.
  Olisiko tässäkin sanonta maltti on valttia se taikasana.
  Minä taidan päätyä nyt tähän uskoon ja odottelen aikaa parempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maltti on valttia. Mitään ei kannata istuttaa avomaalle ennen yöpakkasten mentyä. Perinteinen raja on 10.6., mutta ennemmin kannattaa tarkkailla lämpömittaria kuin kalenteria. Kylvöjä voi aloitella aiemminkin, kunhan maa lämpenisi. Pääsisipä edes muokkaamaan kasvimaata, ja lannoittamaan sen samalla kylvökuntoon..

   Poista
 19. Vielä, palsternakka on ihana kasvis ja tosiaan sopii talven ylikin pitää hyvässä kuohkeassa maassa.😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palsternakka on juuresten aatelia.

   Poista
 20. Pitää käydä maa-artisokka penkissä. Jotenkin olen unohtanut koko asian. Olen ottanut maljakkoon niitten kukkia. Ovat muuten aika kivan näköisiä. Kiva vinkki tämä pakastaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin poimin maa-artisokan kukkia aina maljakkoon. Ne ovat syksyn viimeisiä ja kestävät hyvin leikkokukkina. Toivottavasti löydät satoa maa-artisokkapenkistä.

   Poista
 21. Kyllä piti hieraista kaksi kertaa silmiä kun puhuit sadosta:) Mutta todellakin. Minullakin oli joskus kauan sitten maa-artisokkaa, pelkäsin että leviää liikaakin kun oli pellon reunassa:) Eikös sillä ole vähän samanlainen kukka kuin perunalla? Inuliinijutun vuoksi mun maha ei sitä oikein kestänyt.

  VastaaPoista
 22. Ja vallan ihana kuva jouluruususta 💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväinen sato aloittaa oman ruokatorin kauden. Moni saa vatsavaivoja maa-artisokasta. Sitä ei pitäisi syödä heti paljon kerrallaan vaan elimistö pitäisi totuttaa siihen vähitellen. Kukka muistuttaa pientä auringonkukkaa.

   Poista

Kiitos kommentista