20.6.2017

Temppuja kasvimaalla

Tämä kesän alku, vaikkakin oli vähän takkuinen, on ollut yhdessä mielessä aivan mahtava. Tuhohyönteisiä ei ole näkynyt pientä joukkoa rapsikuoriaisia lukuunottamatta. Retiisit kypsyivät harson alla ilman vaikeuksia.

Tämä nopeakasvuinen lajike on French Breakfast. Nuorista retiiseistä voi syödä myös varsiosan. Tähän kirpakkaan herkkuun tulee ihan himo. Retiisissä on paljon C-vitamiinia, kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia, fosforia, sinkkiä ja B-ryhmän vitamiineja sekä flavonoideja.

Kaalit ja muut ristikukkaiset kasvatan Neudorfin hyönteisverkon alla. Kestävä verkko palvelee täällä nyt kolmatta kesää. Lehtikaalia paria lajia, kyssäkaalia ja  parsakaalia. Verkko on kätevä, sillä sen läpi voi taimet kastella, eikä se ole niin lämmin kuin harso, mutta toimii kuitenkin hallasuojanakin.

Kätevän harson- tai verkonpidikkeen saa metallihenkarista.

Leikkaan vain lankaleikkurilla siivekkeet irti ja pidike on valmis. Olen sitonut näihin punaiset nauhat, jotta ne eivät katoaisi niin helposti kasvimaalle.

Muoviset sähköasennusputket ovat edullisia ja helppoja kaaria kasvulavoihin, ne voi työntää multaan, pidikkeitä ei tarvita. Lavan ympärille harso on helppo asetella, kurottu harso kiepautetaan muutaman kerran ja harsonpidike työnnetään vinoon laatikon reunan alle.

Harsot ovat pysyneet hyvin paikoillaan kovassakin tuulessa. Nyt olen jo poistanut ne, mutta juhannukseksi on lupailtu jopa hallaa, joten harsoille voi tulla käyttöä piankin.

Jos äkillinen suojaustarve yllättää, eikä saatavilla ole kaaria, saa harsotuen vaikka lasipurkista kepinnokassa.

Muovisia sitomisrenkaita löysin viime kesänä läheiseltä kirpputorilta, ostin monta laatikkoa, eri kokoisia. En tiedä mikä näiden oikea tarkoitus on, liittyi kai putkitöihin. Ovat olleet uskomattoman käteviä valosarjojen kiinnittämisessä, aitojen rakentamisessa ja kaikenlaisessa ripustamisessa. Renkaat ovat vahvoja ja ne voi avata helposti.

Näitä nipsuttimia löysin talvella eräästä kaikentavarankaupasta. Näillä on hyvä ohjailla kiipeäviä kasveja, tässä opetetaan sokerihernettä. Nipsuttimet on tarkoitettu juuri kasvien kiinnittämiseen.

Harson paikallaan pysymistä voi varmistaa nipsauttamalla sen kiinni harsokaareen. pyykkipoika toimii yhtä hyvin.

Rimpulakasvihuoneessa, joka on osoittautunut paremmaksi kuin kuvittelin, alkaa jo valmistua tomaatteja.

Tomaatit olen kiinnittänyt tukeen kasvinkiinnitysrenkailla, jotka on myös helppo avata. Oikeastaan renkaat on tarkoitettu kiinnitettäväksi tukilankaan, mutta toimivat näinkin.

Punajuuri Detroit on jo harvennettu, mutta vielä puuttuu katteet.

Kasvimaalla on riittänyt puuhaa, eikä työ puutarhassa lopu ikinä. Onneksi on niin valoisaa, että yöstä voi ottaa lisäaikaa.
Pehtoorillakin jäi kylmän kevään ja alkukesän vuoksi töitä rästiin. Kiirettä pitää eikä sitä juuri näe kuin pikaisesti ruokakupilla ja välillä prinssi haluaa harjausta, sillä karvanvaihto on on pahimmillaan.
Toivotamme mukavaa juhannusviikkoa kaikille!

52 kommenttia:

 1. Hyvää juhannusta sinulle ja kisulle!

  VastaaPoista
 2. Mukavia temppuja. Onpa retiisit jo isoja. Mukavaa juhannusviikkoa:)

  VastaaPoista
 3. Retiisit ovat onnistuneet ihan mahtavasti meilläkin! Upea tuo sinun pitkä lajikkeesi!
  Ollaan käytetty myös meidän retiiseistä varret ja lehdet ihan salaatteihin ja wokkeihin. Palak paneeriinkin niitä sujautin. En muista, että retiisin lehdet olisivat olleet näin virheettömiä ikinä!

  Meiltä löytyy myös noita vihreitä nipsuja. Olen niillä tomaatteja joskus tukenut. Mutta ei ole tullut mieleen niitä harson pidikkeenä käyttää. Olen tuskaillut kurkkulavan yltä alati lentelevän harson kanssa ja miettinyt, että millä ihmeellä sen kiinnittäisin! Kiitos muistakin hyvistä vinkeistä! Minä olen niin amatööri tuon harson käytön kanssa! ='D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, en muista milloin retiisin kasvattaminen olisi ollut näin helppoa. Yleensä kasvatan senkin verkon alla, mutta nyt harso riitti ja nam, vieheettömiä lehtiä. Kaalintaimetkin sain maahan ilman stressiä, eikä niitä syöty sitä mukaa kun istutin :) Harsoilla voi pidentää kasvuaikaa.

   Poista
 4. Älyttömän hyvä postaus ilmankos sinulla on laaja lukijakunta.Minä opin varmasti myös lavakaulus viljelyksen kun saan näin hyvää opastusta. Ihanat retiisit tuli ihan vesi kielelle. Hyvää juhannusta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja hienoa jos tempuista on jotakin hyötyä. Lukijakunta on laaja varmaan siksi, että blogilla on ikää jo kuusi ja puoli vuotta :)

   Poista
 5. Retiisejä syötiin jo meilläkin. Kätevää verkkoa. Saat taas mahtisadon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Retiisit ova terveellinen alkukesän herkku. Satonäkymät ovat nyt hyvät alkukangertelusta huolimatta. Koskaan ei kuitenkaan tiedä miten kasvu sujuu kesän mittaan.

   Poista
 6. Viismummoista otti kuvan noista nipsuista ja lähettää isännän niitä "metsästämään". Tähän saakka olen koettanut pärjätä "sukkahousuilla" sitomalla. Istun jo neljättä vuotta pyörätuolissa, joten helpotusta kaivataan kun työt jäävät isännälle, joka ei omaa juurikaan minkäänlaista viherpeukaloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsästysonnea :) Viherpeukalo kasvaa tehdessä, mutta itsekin otan kaikki työtä helpottavat vinkit mieluusti vastaan. Kasvimaa teettää paljon työtä keväällä ja alkukesällä, mutta koko kesää en halua siellä raataa. Vuosien mittaan olen oppinut pääsemään helpommalla, laadusta ja määrästä tinkimättä. Teillä sujuu yhteistyö, sinä neuvot ja isäntä toteuttaa.

   Poista
 7. Ilo oli lukea tämä hyödyllinen postaus, kiitos.
  Toivottavasti ei enää tule hallaa, mutta tämä kesä on niin merkillinen...
  Hyvää juhannusviikkoa sinulle Cheri ja tottavien myös Pehtoorille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Molley. Sadepäivä houkutteli pehtoorin jäämään sisälle pitkästä aikaa, kivaa kun on kissa sylissä pitkästä aikaa. Toivotaan, ettei halla yllätä enää ennen syksyä.

   Poista
 8. Hyviä nuo sinun nipsut ja kiinnikkeet. Pyykkipoikien venymiskyky loppuu yleensä aina just pari milliä kesken, kun niillä yrittää jotain kiinnittää. Täytyykin maistaa myös retiisin lehtiä. Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ei onnistu harson kiinnittäminen esimerkiksi lavakauluksen reunaan pyykkipojalla. Eikä ole pyykkipojatkaan niin kuin ennen, sutta ja sekundaa. Retiisin varret ovat alkukesän salaatti :)

   Poista
 9. Nero näyttää aivan uupuneelta.

  Käteviä kiinnityssysteemejä. Itsekin vähän mietin hallaharso-ostoksille menoa ennen juhannusta, loppuu harsot kohta kesken. Lehtikaalit ovat minulla täysin ilman reikiä, vaikka kasvavat nyt ilman suojausta. Tosin rusakko pomppii täällä aika omistajan elkein, joten kohta minulla saattaa olla entisiä lehtikaaleja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero vaikuttaa välillä melko uupuneelta, tuossa kuvassa hän esittää, että aivan heikottaa nälästä ja piian olisi aika lähteä sisään tarjoilemaan ateriaa. Monena vuonna ei edes kaalin taimia ole voinut totutella ulkoilmaan ilman suojausta. Onneksi rusakolle on nyt tarjolla paljon herkkuja, ehkä kaali kiinnostaa vasta syksymmällä :)

   Poista
 10. Ei löytynyt kummastakaan kaupasta, vaikka harsoja ja kasveja myyvätkin. Mikähän olisi oikea nimitys noille, tilaisin vaikka netistä noita. Viismummoista kysyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paketissa lukee suomeksi: kasvinkiinnittimiä. Merkki on ProGarden Collection, kiinalaisia. Yritin etsiä netistä, mutta en löytänyt kuin eBay.comista, nimikkeellä plant clips. Toivottavasti löydät.

   Poista
 11. Kiitos retiisitiedoista. Itse olen aina vältellyt retiisejä, mutta jos ne on noinkin terveellisiä, niin onhan niille annettava mahdollisuus. Ehkä suomalaiset retiisit on maukkaampia kuin ulkolaiset.

  Ihanaa juhannusta teille ja rapsutuksia Pehtoorille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ainakin itsekasvatetut retiisit ovat herkullisia :) Nyt on niiden sesonki, luulisi kaupoista tai torilta löytyvän kotimaisiakin. Pehtoori saa rapsutukset, kunhan ruokakuppi taas kutsuu sisätiloihin.

   Poista
 12. Mukavaa keskikesän juhlaa piialle ja pehtoorillekin 😎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitämme! Aurinkovoiteelle ei taida olla käyttöä, mutta saunassa on kiva lämmitellä :)

   Poista
 13. Taidat olla ajatustenlukija, sillä viimeksi eilen mietin, millä vempaimella saisi hsrsot pysymään lavakaulusten ympärillä. Tavallinen pyykkipoika ei tahdo riittää, varsinkaan tämän alkukesän puhureissa. Nyt sain roppakaupalla hyviä vinkkejä, kiitos Cheri!

  Otin hsrsot pois viikonloppuna, mutta sen verran koleaa on luvattu, että kenties pitää virittää ne takaisin. Yksi retiisisato on jo kerätty ja lisää kylvetty. Oli mukavan kirpakoita, eikä yhtään puisevia retiisejä. Ihan huomaamatta popsittiin kaikki, vaikka piti muutama jättää juhannukseksi.

  Haittaötököitä on ollut huomattavan vähän. Toivottavasti myös pysyvät poissa.

  Oikein mukavaa juhannusta sinulle ja Pehtoorille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täällä ovat harsot pysyneet hyvin paikoillaan kovista tuulista huolimatta. Vähän retiisejä olen jättänyt kasvamaan juhannuspöytää ajatellen. Tämä lajike ei muutu lainkaan puisevaksi, pikemminkin "ilmavaksi" suureksi kasvaessaan. Salaa toivon, että kaalikoit ovat kuolleet sukupuuttoon ja kirpat myös. Kumpiakaan en kaipaa.

   Poista
 14. Vaikuttavat oikein käteviltä nuo löytämäsi renkaat, ja eivät ilmeisesti olleet hinnan kiroissakaan. Karvanvaihto tuntuu todella olevan kiivaimmillaan, niin kissoilla kuin koirillakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut kalliita renkaita, ison laatikollisen (muutama sata kappaletta) sai kolmella eurolla. Karvanvaihto on kurjaa aikaa, yritän auttaa Neroa harjaamalla ahkerasti ja kuivaraksut vaihdettiin funktionaalisiin Hairball-raksuihin. Ettei tulisi karvapalloja suolistoon.

   Poista
 15. Taitaa olla retiisien juhlavuosi, kun ovat meilläkin jo pöytään ehtineet! Mielettömästi kiitoksia hyvistä harsonkiinnitysvinkeistä ja hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nopeakasvuinen retisi ilahduttaa alkukesästä. Ihanaa jos kiinnitysvinkeistä on iloa.

   Poista
 16. Tosi kätsyjä harsonkiinnitysvinkkejä!
  Harsoilla on tosiaan ollut tarvetta tänä keväänä ja kesänä. Ja mietin juuri samaa, että juhannukseksi tarvitsee varmasti taas viritellä ne paikoilleen.
  Meilläkään ei ole mitään tuhohyönteisiä näkynyt, ja mietin joko lehtikaalin taimet uskaltaisi istutella. Kokeilen nimittäin Heidi Haapalahden vinkkiä, istuttaa ne vasta juhannuksen tienoilla maahan, kun öttiäisiä on vähemmän. Mutta tuleekohan öttiäiset tänä vuonna myöhässä myös? Kelpo taimet mulla kyllä jo kasvarissa on, joten ehkä ne pärjää paremmin tuholaisia vastaan, kuin ihan pikkuriikkiset taimet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki kunnon taimilla on enemmän vastustuskykyä kuin pikkuruisilla. En ihan heti usko vinkkiä, että kaalit pärjäisivät avomaalla ilman suojaa juhannuksen jälkeen. Usein kaalikoit ja kirpat ovat hyökänneet kesäkuun lopulla, varsinkin jos on ollut kylmä kevät. Ehkä tämä kesä onkin poikkeus. Olisi ihanaa jos voisi kasvattaa kaalit ilman verkkoa, sillä ne ovat niin kauniita kasveja.

   Poista
 17. Kiitos henkarivinkistä. Nuo vihreät kasvinipsut on hyviä, just ostin taas pussillisen. Niillä on näppärä kiinnittää köynnösruusua kaareensa kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisitko kertoa mistä osti noita nipsuja, jotkut kovasti haluaisivat tietää mistä niitä löytää. Itse ostin poistomyynnistä, joten en osaa neuvoa. Tosi käteviä ja monikäyttöisiä.

   Poista
 18. Erittäin hyödyllisiä ja käteviä temppuja.
  Mukavaa juhannusta!

  VastaaPoista
 19. Oletpa ollutkin kekseliäs.
  Ihanaa Juhannusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Otetaan mitä on -asenne lisää keksiliäisyyttä :)

   Poista
 20. Viismummoista kiittää vinkeistä, mutta ei osaa kuin suomia ja savoa. Mies ei kielitaidottomuuden lisänä osaa edes avata tietokonetta. Sitä se vanhuus teettää. Oikein hyvää juhannusta sinulle ja muillekin blogisi lukijoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älähän vielä luovuta, kyllä me sinulle jostakin nipsuja löydetään. Katja tuolla ylempänä kommentoi, että oli juuri ostanut pari pussia kyseisiä kapistuksia. Lähetin hänelle kysymyksen, mistä niitä saa ja kerron kun saan vastauksen. Laittaisitko sähköpostiosoitteesi vasemmassa palkissa näkyvään blogini osoitteeseen, niin laitan sinulle tietoa.

   Poista
 21. Kiitos hyvistä vinkeistä varsinkin harsojen suhteen, ne on mulla aina vähän miten sattuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavvasti harsot alkavat pysyä paikoillaan :)

   Poista
 22. Voihan retiisi, miten voi olla että unohdin sitä kylvää! No, onneksi vielä ehtii. Hyviä niksejä sulla, kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ehtii nauttia retiisisadosta. Sitähän voi kylvää pikin kesää. Heinäkuussa se alkaa helposti kukkia, mutta elokuussa voi taas aloitella kylvöjä.

   Poista
 23. Oih, miten paljon uusia vinkkejä taas sai sinulta, kiitos! Olisi kiva, jos julkaisisit Katjalta mahdollisesti saamasi ostospaikkavinkin täällä blogissakin... kiinnostuneita riittää. :) Nimimerkillä "Viedään käsistä".
  Hyvää juhannusta sinulle ja Nerolle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kerronkin heti, että Katja tiesi nipsuja olevan saavilla Tokmannilla. Kurkkasin netistä ja ainakin joissakin myymälöissä niitä on nyt valikoimissa, eikä maksa paljon.

   Poista
 24. Kaikenlaista kekseliäisyyttä ja sorminäppäryyttä edistää puutarhanhoito! Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Puutarhurointi on kehittävä harrastus.

   Poista
 25. Olipa melkoinen vinkki- ja tietopaketti kertakaikkiaan! Eipä ole meilläkään ötököistä ollut paljoa haittaa tänä vuonna, onneksi - jotain hyötyä viileydestä kuitenkin! Retiisit unohtuivat kylvää...

  Ihanaa Juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Saila! Haittaötököitä en kaipaa ja hyvin näyttävät linnutkin pärjäävän ilman kaalikoita tai kirvaa :)

   Poista

Kiitos kommentista