3.6.2017

Lentävät oravat

Vieraani huomautti perjantaina, että lämpötila oli sama kuin hänen uutena vuotena käydessään. Rakeita, rakeita, rakeita ja vaihteeksi räntään. Taimet jurottavat ja osa on vielä sisätiloissa.
Parina aamuna olen herännyt outoon meteliin, mutta ajattelin sen johtuvan voimakkaasta tuulesta. Semminkin kun pehtoori nukkui vieressäni eikä reagoinut ääniin.
Olin makuuhuoneessa vaihtamassa vaatteita kun näin ikkunan editse vilahtavan jotakin punaista. Kun kurkkasin mitä katolta putosi, näin pehtoorin jo tutkivan jotakin heinikossa ja ryntäsin ulos.

Kivijalan vieressä oli oravanpoikanen. Se vilisti pakoon maakellariin, jonka ovi oli tuuletuksen vuoksi auki. Nappasin kurresta kuvan ja häädin sen pois sopimattomasta paikasta. Se kipitti nurmikon yli kuusikkoon. Seuraavana aamuna heräsin taas outoihin ääniin ja lähdimme Neron kanssa ulos katsomaan. Portailla istui emo-orava. Nero katseli sitä metrin päästä ja oli, ettei voi vähempää kiinnostaa. Emo vilisti tiehensä, enkä nähnyt lapsukaisia vaikka tähyilin katolle monesta suunnasta.

Sama meno jatkui seuraavana aamuna. Lähdin ulos tutkimaan tilannetta. Kun pääsin talon kulmalle putosi räystäältä taas oravanpoikanen (onkohan näissä liito-oravaa). Poikaset eivät osaa emon lailla kiivetä seinää pitkin vaikka ne ovatkin jo aika isoja ja hyvin vikkeliä pakenemaan. Huomasin emon kiipeävän räystäslaudassa ja häivyin paikalta. Olin varhain keväällä nähnyt joitakin kertoja oravan lähestyvän taloa suuri tollo pesänrakennustarpeita suussaan ja arvelin sen rakentavan pesää jonnekin lähistölle. Koskaan en kuitenkaan saanut selville minne se meni. Toivottavasti koko pesue muuttaa pian muualle. En halua asua samassa talossa oravan kanssa. Ne eivät kuulemma ole mukavia vuokralaisia.

Voi kuitenkin käydä niin, että eläimet ryhtyvät vallankumoukseen, valtaavat talon ja häätävät minut. Monen ikkunan ylälaudan päällä on linnunpesä ja koko ympäristä vaikuttaa hyvin asutulta. Kuvassa rastaan rakennelma raidassa. Näköala suoraan marjapensaistoon.
Mukavaa viikonloppua kaikille!

26 kommenttia:

 1. Parasta olisi, että perhe lentäisi johonkin muuhun paikkaan. Meillä on ikäviä kokemuksia oravan kanssa asumisesta saman katon alla. Muuten ne ovat söpöjä.
  Linnut ovat nyt niin touhuissaan poikasten syöttämisen kanssa ja hömelöitä poikasia löytyy kummallisista paikoista.
  En ole vielä ulkoistanut vielä mitään kasvimaalle juuri kelien takia. Nyt maltan odottaa ihan rauhassa, kun kylvöt tein liian varhain. Salaisuus on se, että tein retken Mustilaan, joten muuta istutettavaa ja penkkien rakentamista riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo lapsuudesta muistan varoitukset, ettei oravia pidä päästää rakennuksiin. Varmaankin talviruokinnasta nauttinut emo viisaudessaan päätti jäädä mahdollisimman lähelle ruuanlähdettä. Ilmeisesti pitäisi tukkia seinän ja räystään välissä oleva pieni rako. Jos ei pesä ole kattopellin alla kuten muuan tintillä. Kylvöt tuli osin tehtyä ja osa on noussutkin, mutta koleassa ei mikään kasva. Kaikki mahdolliset suojat on haalittu taimien suojaksi. Onneksi on taimitarhoja.

   Poista
 2. Ihana Nero kun antaa oravanpoikasten olla rauhassa ♥ Minä saan juosta pitkin pihoja pelastelemassa milloin oravia , milloin lintuja, sillä meidän tytöt ovat armottomia saalistajia. Pari kertaa olen löytänyt oravanhännän rappusilta eikä tarvi ihmetellä mistä se on siihen tullut, nyyh.
  Mikään ei tosiaan kasva. Minunkin ruukkupuutarhani on vain pelkkää multaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä mikä Neroon on mennyt kun se kaveeraa oravien kanssa. Ennen ne olivat kissalle inhokki numero yksi. Ehkä se katsoo, että ne kuuluvat porukkaan kun asuvat samassa talossa. Nero on keskittynyt myyriin ja hiiriin, erikoistuminen on menestyksen salaisuus :)

   Poista
 3. Oravat eivät ole kiva kaveri omassa talossa. Ne kyllä tekevät välikatoissa ym tuhoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin olen kuullut, nyt täytyy keksiä millä sen saa häädettyä.

   Poista
 4. Meillä mellastamassa ennen monen monta oravaa pihapiirissä, mutta metsän katoaminen näyttää vieneen oravatkin mennessään. Naapuri vihaa oravia, sillä he olivat tehneet mittavia tuhoja heidän talonsa välikatossa.
  Meillä on räkätin pesä talon päädyn köynnöshortensiassa. Tavallisesti mustarastas on siellä pesinyt. Muuten ei haittaa, mutta pihapöytä ja patio on jatkuvasti ruikulipa...ssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt pitää etsiä oravan koti jostakin. Täälläkin on kovasti kaadettu metsiä ja puita, ehkä sopivampaa pesää ei enää löytynyt. Vaikka on tuossa pihan reunalla komeita ikikuusia, joissa luulisi oravankin viihtyvän. Rastaan ja muidenkin lintujen pesiä on pihapiirissä paljon. Ne ahmivat ötököitä ja etanoitakin, eli ovat ihan hyödyllisiä kunnes marjat kypsyvät.

   Poista
 5. Minulle orava on yhtä kuin söpöläinen. Johtunee siitä, että se ei ole koskaan asunut meillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan nuo söpöjä ja tervetulleita pihapiiriin, mutta talossa ne saavat paljon tuhoa aikaan.

   Poista
 6. Meillä ovat pääskyset aloittaneet jokavuotisen pesän rakennuksen räystään alle. Siellä ne on kai välikatolla. Varmaan tekevät aika sotkun sinne......mut sielläpä asustavat. Välillä ne suhajtaa ihan pään vietestä lentäen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääskyset ovat ihania kesävieraita, ne kuuluvat räystäille:) Tuskin rikkovat paikkoja vaikka asuvatkin räystään alla. Niiden virtaviivainen lentely on upeaa katseltavaa. Meillä ne pesivät kerran tallin kurkihirren alla, ovea ei voinut sulkea ennen kuin pesintä oli valmis. Talliin mennessä piti olla varovainen, sillä pääsky tuli kohti kuin ohjus :)

   Poista
 7. Minä olen myös saanut vuokralaisia. Linnun- tai oravanpesä on kissatarhan yläpuolella, katonrajassa. Veikkaan oravaa pienet ovat kissatarhan katonpäällä hölmöilleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pienet eivät pääse kissatarhaan. Jännittäviin paikkoihin oravat rakentavat pesiään. Luonto-ohjelmaa teidän triolle.

   Poista
 8. Eläinten pesäpuuhia on hauska seurailla. Onkin jännää että joka vuosi samat parit pesivät samoissa pesissä. Toivottavasti orava-perhe löytää toisen kodin muualta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että sama kottarainen pesii täällä joka vuosi. Oravalla on yleensä useita pesiä, toivottavasti se koki tämän epäkäytännölliseksi ja vaaralliseksi.

   Poista
 9. Vilinää ja vilskettä, hulinaa ja helskettä on sun pihapiirissäsi. Mukavahan noita eläimiä (+ tietty lemmikkejä) on seurailla, mutta vinttihyyryläiset eli oravat ovat sitten ihan oma juttunsa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyyryläisensensä pitäisi saada itse valita. Ei luulisi, että täällä on niin kova asuntopula, että tämä talo olisi ainoa tai edes paras mahdollisuus. Ehkä oravarouva kuvitteli, että siementarjoilu jatkuu läpi vuoden ja kuuluu vuokraetuihin.

   Poista
 10. Asunnonvaltausta varmaan yritti oravamamma, onneksi sinulla on Nero turvana! Meillä oravapoikueet ovat pysyneet metsän suojissa ja linnut pöntöissä toistaiseksi, mutta täytyy olla varuillaan hyyryläisten kanssa. Oravan kanssa en minäkään samassa talossa haluaisi asua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut hiljaista, poikaset taisivat lähteä. Mutta se ei tietenkään tarkoita, että pesä on hylätty. Oravista (ja pesistä) tarttuu helposti kirppuja kissaan. Harmillinen vuokralainen pitäisi häätää, mutta miten.

   Poista
 11. Oravan poikaset ovat ihan äärettömän suloisia, mutta alivuokralaisena orava taitaa olla aika tuhoisa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suloisiahan nuo ovat ja herättävät suojelunhalun, mutta ei samaan taloon kiitos. Ei kai poikasillekaan ole ihan vaaratonta pudota viisi-kuusi metriä kun eivät osaa vielä kiivetä seinää pitkin.

   Poista
 12. Meillä pihalla hyörii pari poikasta (pesä on onneksi jossakin muualla kuin meidän talossa) ja ne kaivelevat vähän väliä istuttamiani sipuleita ylös. Samoin kaivelevat kukkaruukuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhurioravia :) En ole huomannut, että täällä kaiveltaisiin, mutta eihän se onnistuisikaan pehtoorin tarkan valvonnan alla.

   Poista
 13. Oravat eivät todellakaan ole toivottavia vuokralaisia, grr!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät tosiaankaan. Toivottavasti emo oppi, että paikka ei ole turvallinen, poikast putoavat suoraan kissan suuhun.

   Poista

Kiitos kommentista