26.8.2017

Laarit täyttyvät

Tämä kesä on ollut epätavallisen vilkas ja kasvimaa on jäänyt vähälle hoidolle. Onneksi on ollut runsaasti taivaallista kastelua, katteet pitävät rikkaruohot kurissa eikä ötököistä ole ollut haittaa. Sato on runsasta ja jokaisessa välissä olen korjannut sitä laariin tai pataan. Latva-artisokat ovat kasvaneet ennätyssuuriksi. Ostin valmiit taimet eikä lajikkeesta ole tietoa.

En ole raatsinut poimia näitä syötäväksi vaan toivon kukintaa. Ehkä ydellä nupulla voisi herkutella, harvoin täällä saa tuoretta latva-artisokkaa.

Pensaspapuja ja härkäpapuja menossa hamsterin talvisäilöön.

Vihreä punarevonhäntä Viridis on kasvanut, mutta vain noin 40 senttiseksi. Se voisi olla puolitoistametrinen. Lehdet ovat herkullisia pinaatin tapaan käytettynä, esimerkiksi oliiviöljyn, valkosipulin ja sitruunan kanssa. Yritän ottaa siemenet talteen ensi vuoden satoa varten.

Parsakaalit ovat ehtineet kukkaan ja niitä on jo syötykin. Poikkeuksellisesti tänä kesänä nämä pystyi vapauttamaan verkon alta.

Osa kyssäkaaleista kasvoi salaa vauvan pään kokoisiksi, mutta ovat silti rapeita ja maukkaita. Kesäkurpitsaa tulee koko ajan hurjaa vauhtia. Pakastin sitä kuutioina, raasteena ja soseena.

Talvikurpitsa Tom Foxin suurin lapsi on jo alkanut kellastua kuvan ottamisen jälkeen. Sillä on muutamia pikkusisariakin kasvamassa ja katkoin varret, jotta kasvu keskittyisi hedelmiin eikä uusiin kukintoihin.

Sipulit kasvoivat komeiksi, eivätkä alkaneet kukkia varhaisesta istutuksesta huolimatta. Osan keräsin jo vintille kuivumaan. Myös valkosipulit nostin eilen, kasvoivat nekin ihan komeiksi. Laitan kuvan ja juttua niistä myöhemmin.

Rimpula muovihuone on osoittanut ennakkoluuloni turhiksi ja se on kasvattanut viidestä tomaatinvarresta mahtavan sadon.

Tomaatteja olivat keittiössä kaikki kulhot täynnä kunnes keitin niistä soosia pakkaseen. Kokeilin myös pakastaa muutamia pienempiä tomaatteja kokonaisina. Korissa on lisäksi avomaankurkkuja, sokeriherneitä, jotka ryöppäsin pakkaseen ja rukolaa.


Ehdin viimein vähän karsia kukkakasvustoja kasvimaalla. Käytävillä ei meinannut enää päästä kulkemaan kun joka puolelta ryöppysi kukkaa.

Kehäkukan siemeniä olen kerännyt niin paljon, että niistä voi kylvää oman kukkapellon. Jos siemeniä ei kerää, lakkaa kasvi vähitellen kukkimasta.

Sitten on vielä metsäsaaliit. Kanttarellit nousivat aika myöhään ja niitä on nyt metsissä hurjat määrät.

Minäkin kuljen sadonkorjuussa täällä heinäpellon pientareella.
Mukavaa kesän viimeistä viikonloppua kaikille!

40 kommenttia:

  1. Wau, komea sato! Enpä ole ennen tiennyt, että revonhännän lehdet ovat syötäviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä ovatko kaikki koristelajikkeetkin syötäviä, mutta hyötylajikkeet ovat oikein maukkaita.

      Poista
  2. Nämä sinun hyötykasvipostauksesi ovat niin inspiroivia. Kiitos näistä! Paljon tietoa ja uusia yllykkeitä tuli taas tästäkin. Taidanpa lähteä kasvimaalle katsomaan, mitä kuuluu punajuurille. Ja jatkamaan kehäkukan siementen korjuuta.
    Mukavaa viikonloppua sinulle ja Nerolle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa jos välittyy innostusta, sehän on tarttuvaa laatua. Auringon puutteesta huolimatta sato on kehittynyt runsaaksi. Nyt herkutwllaan työn tuloksilla.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Sateinen kesä on kasvattanut rehevän sadon.

      Poista
  4. Olen ihan myyty, ihanat kuvat sadostasi ja tietysti todellisuudessa myös.
    Tuo violetti kyssäkaali on niin täydellisen ihana, jos olisin luonteeltani kateellinen, niin nyt olisin.
    Onneksi tuota kateellisuus pahetta en ole saanut eli nautin ja iloitsen hyötytarhasi sadosta ihan aidosti ja myös tiedän, että työtä olet niiden eteen joutunut tekemään. Tänä vuonna luonto onneksi armahti siinä suhteessa, että ötököitä ei liiemmin näkynyt.
    Neroa ei kuitenkaan pidä ohittaa ja ahkeruus on varmasti myös kissan elämää innoitanut ja viihdyttänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Violettia kyssäkaalia voi pitää koristeena kukkakimpun sijasta, se säilyttää pienimmät lehtensä vihreinä ja tuoreina pitkään poimittunakin. Kevään puuhien jälkeen olen tehnyt tosi vähän töitä kasvimaalla, kiitos sateiden sato on valmistunut kuin itsekseen.

      Poista
  5. Elokuussa on parasta kun satoa saa niin pellosta kuin metsästäkin... Sinun satosi on kerrassaan upea. Houkuttavia kuvia ja tuo latva-artisokka on aivan käsittömöttömän kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun ahkeroi niin talvella voi herkutella sienillä, marjoilla ja vihanneksilla. Koskaan ennen en ole saanut noin suuria latva-artisokkia, se on ehkä lajikekysymyskin. Aiempina vuosina olen kasvattanut kardonia, joka on latva-artisokan villi muoto ja siitä syödään lehtiruodit.

      Poista
  6. Sadonkorjuu on sitten parasta aikaa! Sinulla taitaa omavaraisuus aste hipoa lähellä sataa ainakin ruuan suhteen, käytät monipuolisesti oman maan ja metsän antimia hyödyksi. Juttusi ovat niin inspiroivia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvimaan ja metsäsaaliiden ansiosta omavaraisuusaste on korkea useita kuukausia. Olen iloinen jos voin jakaa inspiraatiota.

      Poista
  7. Paljon olet satoa saanut. Mukavaa viikonloppua:)

    VastaaPoista
  8. Upeaa satoa olet saanut, onnittelut siitä! Ja niin kauniit kuvat, piti katsoa useamman kerran. Latva-artisokka on tosi upea. - Blogissani on kahden puutarhakirjan arvonta, käyhän kurkkaamassa. Aurinkoa viikonloppuusi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upea sato pitää kasvimaainnostusta yllä. Saa nähdä ehtiikö latva-artisokka kehittää upean kukkansa. Täytyypä käydä kurkkaamassa kirja-arvontaa, kiitos vinkistä.

      Poista
  9. Maistuvaa satoa, ja ihan itse kasvatettua. Ja takuulla voi sanoa tuoreeksi.

    VastaaPoista
  10. Sinulla on siellä kyllä melkoinen sadonkorjuu. Meidän viljelykset on niin paljon vaatimattomammat, mutta en meinaa niitäkään joutaa hoitaa tässä elämänvaiheessa. Ehkä sitten kun lapset on maailmalla minustakin tulee ehta puutarhapirkko?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On viisautta viljellä sen verran kun pystyy hoitamaan. Muuten menee puutarhurointi stressin puolelle ja into laantuu.

      Poista
  11. Ihan mieletön hyötytarha!!! Kaunista, hyödyllistä ja maukasta.

    VastaaPoista
  12. Onpa tosi paljon upeaa satoa! Upeita nuo artisokan nuput kerrassaan. Papujen pullistumista vielä odotan ja sipuleiden tuleentumista, ne vain kasvavat vielä voimalla. Revonhännistä tykkään. Tänä kesänä ne ovat vain jääneet tavallista pienemmiksi.

    Sadonkorjuu omasta maasta on aivan parasta! Toivottavasti Nerokin on mehukkaita paisteja löytänyt :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viileys ehkä teki revonhännistä vähän kääpiöitä, mutta kasvoivat kuitenkin. Sadonkorjuu luo tiettyä tyyväisyyden ja turvallisuuden tunnetta. Neron sato on myös ollut hyvä ja hyödyllinen.

      Poista
  13. Olen kyllä vähän kade kaikille, joilla on tuollainen sato! ;). Harmittaa ihan älyttömästi härkäpapuni menetys (peura), vaikka pitäisi kai päästä asiasta jo yli. Tekisi kyllä mieli laajentaa repertuaaria moniin noihin sinunkin viljelemiisi lajikkeisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peura-alueilla hyötyviljelmät on aidattava jos haluuaa sadon omaan laariin. Täälä ei vielä ole ollut peuratuhoja, mutta kun kaurislauma tulee, niin saapa nähdä meneekö perennat ja hyötysato parempiin suihin.

      Poista
  14. Siis ihan mieletön sato! Itse en varmasti osaisi edes noista kaikista lajikkeista mitään valmistaa, mutta täytyy silti ihailla tuota kaikkea <3

    Ihana Nerokin siellä kurkistelee, mahtavaa sunnuntai-iltaa teille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma tori on mahdottoman kätevä, korin kanssa vain ateria kokoamaan :) Olen erittäin tyytyväinen, että tälläisenäkin kesänä on tullut erinomainen sato.

      Poista
  15. On sinulla satoa runsain mitoin. Minä olen joskus keittänyt valkosipulin ja mausteiden kera tomaatteja ja käyttänyt sieltä sitten piiraisiin, pitsaan ja lasangneen. En ole koskaan syönyt latva -artisokkaa makua en voi edes kuvitella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tein tomaateista soosia sipulin ja valkosipulin kera pakastimeen. Artisokan sydämiä (kukkapohjia) voi ostaa säilöttyinä varmasti joka marketista. Niistä saa ainakin ihanaa artisokkapiirakkaa. Artisokat ovat vähän hifistelyruokaa, kukinnot keitetään ja syödessä niistä irroitetaan lehdet, kastetaan kastikkeeseen tai sitruunavoihin ja lehden tyviosa riivitään hampailla syötäväksi. Herkullisin osa on kukkapohja, joka syödään myös kastikkeen tai voin kanssa. Joskus olen Ranskassa ostanut näitä muovikassillisen torilta ja varlmistanut ruoaksi, täällä ne ovat kalliita, eivätkä koskaan oikein tuoreita.

      Poista
  16. wautsi vau! ihanaa tämä satokausi <3
    Blogissani on syyssipuli arvonta, tule toki osallistumaan <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinkokin tuli esiin avittamaan sadonkorjuuta. Käyn kurkkaamassa arvontaa, ajankohtaiset palkinnot :)

      Poista
  17. Ihana sato! Minulla on siemenestä kasvatettu Latva-artisokan taimi, joka on pieni kuin mikä. Mutta hengissä. Olin varma että se oli kuollut. Satoahan se ei tietenkään tuota, mutta olipa hauska kokeilu! Hyödyllisyyden lisäksi satosi on myös erityisen kaunis, värejä ja muotoja jos jonkinlaisia! Ihanaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen aiemmin kylvänyt artisokkia ja saanut kukintojakin, muuta tänä keväänä jätin väliin, sillä artisokat keräävät kirvoja. Ostin kuitenkin muutaman taimen, koska kirvoja ei näkynytkään tänä kesänä. Kannatti, sillä noin komeita ei ole täällä ennen näkynyt.

      Poista
  18. Ihana sato. Kasvimaasi on monipuolinen. Ja varmasti saat tuolta vähän harvinaisempiakn herkkuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monenlaista herkkua kasvaa ja joka vuosi on kiva kokeilla jotakin uutta ja erikoisempaa.

      Poista

Kiitos kommentista