8.11.2017

Puutarhatöiden jatkoaika

Maanantaina laitoin viimein valkosipulit maahan, enkä yhtään liian myöhään.
Istukassipulit otin omasta sadosta, joka oli tänä vuonna erinomainen. Lajike on Aleksandra ja kynnet kasvoivat aivan mahtavan kokoisiksi kuten kuvasta näkyy. Osa istukkaistani on itusilmuista kasvattamiani jakautumattomia sipuleita. Ne kasvoivat myös aika muhkeiksi, syksyllä korjasin ne, kuivasin ja istutin nyt uudelleen. Löysin vielä kasvimaalta muutamia jakautumattomia ja istutin nekin uudelleen vaikka niissä oli jo komeat juuret. Valkosipuleilla käytän kolmen, mieluummin neljän vuoden viljelykiertoa.
Valkosipuli tarvitsee paljon ravinteita, joten hyvät eväät kannattaa laittaa mukaan jo istutusvaiheessa. Kuohkeutin maan, käänsin mukaan palanutta hevosen lantaa ja lehtipuun tuhkaa. Kynsien päälle laitoin maata noin viisi senttiä ja peitin olkikatteella.

Kaurispukki etsi viimeisiä omenapudokkaita. Enää meillä ei ole lunta maassa, se katosi nopeasti lämpötilan noustessa. Siivosin kasvimaalla ja
jätin kauriille syysleimujen ja parsakaalin varsia yms. Mutta kauriit olivat lähteneet vaihteeksi muihin maisemiin ja peurat kävivät pistelemässä herkut poskeensa.

Lauantaina oli täysikuu ja nautiskelin siitä rantasaunalla kylpien ja takkatulen ääressä istuskellen.

Nero on taas viihtynyt ulkona, sillä on ollut sissitoimintaa rajalinjoilla. Yksi kokonainen yökin oli puolustettava reviiriä ja vasta seuraavana iltana prinssi palasi muonituspaikalle. Piika taas valvoen odotteli. Jyrsijät ovat liikkeellä, ne hakeutuvat rakennuksiin talvisuojiin ja kissa auttaa niitä sisätiloihin minkä kerkeää, tosin ateriaksi.
Jos maa ei ole tänään kovin kuurassa, tartun vielä haravaan. Voisin myös kaivaa maasta loput palsternakat.
Kauniita päiviä kaikille!

40 kommenttia:

 1. Täällä myös ollaan iloisia puutarhan jatkoajasta. Monia hommia on vielä tekemättä.
  Onpa upea kuukuva!
  Täysikuu oli todella upea viikonloppuna. En ole vielä koskaan saanut oikein kuvaa kuusta. Nyt keksin, että jos kipuan yläkerran vessassa tuolille ja otan kuvan ikkunan läpi, niin olen kaikkein lähimpänä kuuta. Kuva onnistuikin kamerakalustollani parhaiten kuin koskaan. Tuollaisissa tilanteissa kaipaisi uusia pitkiä putkia, joilla tilanteita saisi tallennettua. Yleensä kuitenkin tarve on enemmän lähikuville kasveja kuvatessa. Joten ehkä haaveilen macrolinssistä ensisijaisesti ja jatkan tuoleille kipuamista.
  Meilläkin naapurin kissat ovat aivan täystyöllistettyjä. Hiiriä kuitenkin juoskentelee pitkin ylävinttiä ja me kauheat tyypit olemme lossannet jo monia. Talvella niitä ei yleensä enää tule kauheasti lisää, mutta nyt saa kissat ja lossanlaittajat vielä ahkeroida, etteivät ne valloita koko taloa.
  Kauniita päiviä sinnekin ja toivottavasti tänään tulee hyvä puutarhapäivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jatkuvat sateet hidastivat puutarhan syystöitä, onneksi saimme jatkoaikaa marraskuusta.
   Kuu on kinkkinen kuvattava. Vaikka kuvan saakin napattua, ei tunnelma meinaa millään tallentua. Tuon kuvan otin pikku pokkarilla.ja sain tunnelman tallennettua, kuu nousi valtavana pallona vastarannan puiden takaa ja jäi osittain pilven taakse.Nero hermostuu kun se kuulee jyrsijöiden rapinaa talon rakenteista, onneksi ne eivät pääse omin avuin sisätiloihin.

   Poista
 2. Upea kuukuva hyvä että saatiin jatkoaikaa puutarhaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkoaika on tarpeen, muuten odottaa keväällä hurja urakka.

   Poista
 3. Mahtavaa, että sinäkin sait vielä istutushommia tehtyä. Kyllä oli Leppämäessäkin aikas huiske viikonloppuna! 😃
  Maanantaiaamuna kuulin ensimmäiset rapinat seinän välistä. Hiiret ovat muuttaneet sisätiloihin! Täytyy viritellä loukut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhuri huiskivat menemään, kun sää taas lämpeni ja lumesta päästiin. Kissalla on nyt runsaasti luonnonmukaista ravintoa, täytyykin muistaa taas matokuuri.

   Poista
 4. Olen nyt kaksi kertaa yrittänyt kasvattaa valkosipuleita siinä onnistumatta. Kasvattaa vain varren. Vieläkö kerran koittaisi. Täällä on vielä maa sula. Oi miten upean kuun sait kuvattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvään valkosipulisatoon vaikuttaa lajike, aurinkoinen kasvupaikka, viljelykierto ja kunnon lannoitus. Hanki kunnon istukassipulit niin kyllä pitäisi onnistua. Kukinnot kannattaa leikata pois kasvuvaiheessa niin kasvuvoima keskittyy sipuliin. Onnea yritykseen!

   Poista
 5. Kiva, että valkosipuleista tuli hyvä sato :) Ihania kuvia! Kisuliinille paijjauksia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkosipuleille on käyttöä :)
   Nero kiittää, paijaukset ovat aina tervetulleita.

   Poista
 6. Jatkoaika otetaan kiitoksella vastaan! Olisi muutamat kukkasipulit vielä pussukoissaan. Kun vain muistaisi, missä olisi tilaa istuttaa!

  Minä tein kokeilun valkosipulien istutuksessa lisäten sen hevosenlantakompostin ja tuhkan lisäksi luomusyyslannosta vaon pohjalle. Katotaan kelpaako :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin löysin vielä muutamia kesällä ylös nostettuja kukkasipuleita kellarista. Täytyypä vielä saattaa nekin maahan. Valkosipuli on sellainen ahmatti, että sille varmaan kelpaa kaikki ravinto :)

   Poista
 7. "kissa auttaa niitä sisätiloihin minkä kerkeää" :D :D Pepsi jo säikähti, mutta ei Nero sentään kotilemmikiksi sisälle niitä tuo :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei jyrsijöitä ole tarkoitettu leikkikavereiksi vaan vatsan täytteeksi. Muuten meillä olisi aikas vilkasta täällä :)

   Poista
 8. Meillä kissat onneksi tietävät että emäntä ei välitä kovin, jos tuovat eväät sisälle;)
  Sinulle on haaste blogissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta, käyn kukkaamassa. Meillä pitää tulla saamaan kehut ja jyrsijään ei kajota ennen kuin piika on asettanut sen paperin päälle :)

   Poista
 9. Minitalven mentyä voi taas puuhastella puutarhassa, tosin sitä lunta määrällisesti ei ollut ministi vaan paksu kerros.
  Nerolla on vielä paljon jahdattavaa, reviirin puolustus ja jyrsijöitten ahdistelu ihan paistiksi asti.
  Sitten voikin levätä valkoisella taljalla ja näyttää niin viatonta naamaa ja olemusta. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin kestoltaan talvi oli mini :) Nerolla pitää kiirettä, onneksi tuli vielä kissanilmoja, ulkoilu tekee hyvää keholle ja mielelle.

   Poista
 10. Kyllä on kynnellä kokoa! Toivottavasti rajariidat ovat pian taas ohi ja rauha palaa kaikilta osin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi kynsi riittää isompaankin pataan :) Rajariitoja on ollut pitkin syksyä, eikä prinssi ole säästynyt naarmuilta. Epäilen, että joku naapurin kissa käy täällä uhoamassa, sillä kovin rajua ei riitely taida olla. Huonolla säällä tunkeilija pysyi poissa ja toivottavasti jää pian oman kodin kamariin talven viettoon.

   Poista
 11. Taitaa Nerokin kerätä talvivarastoja. Hangen alta jyrsijät on paljon vaikeampi pyydystää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä pitää vilkaista sängyn alle, ettei vain ole alkanut kertyä hiirivarastoa :) Nerolla on talvellakin varmoja pyyntipaikkoja; talon alla ja ulkorakennuksissa.

   Poista
 12. Onneksi meidän naapurilla on Neron veroinen hiirestäjä, mikä pitää meidän pihapiirin jyrsijät kurissa ja nuhteessa. Ah, nuo sarvipäät, kunpa joskus pääsisin kuvausetäisyydelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissa on asemansa ihmisen seuralaisena ansainnut. Minulla oli ennen kasvimaalla erittäin hankala vesimyyräongelma. Kokeilin kaikenlaisia myyränkarkottimia, valkosipulia ja koivutislettä, mutta mikään ei tuntunut auttavan. Nero hoiti ongelman nopeasti. Eilen astuin ulos ovesta ja edessäni seisoi valkohäntäpeura. Se ei lähtenyt edes pakoon, katsoi vain kun kaarsin kasvimaan suuntaan. Ikävä kyllä sorkkajalat ovat alkaneet pitää minua harmittomana :)

   Poista
 13. Hieno marraskuu meneillään, kun voi vielä tehdä noita puutarhatöitä. Itse en muista istuttaneeni marraskuussa koskaan muuta kuin kukkasipuleita. Mutta muita töitä vielä voi tehdä mukavasti. Ruoho leikattiin eilen ja haravointihommia riittä meillä vielä pitkään.
  Hyvää työtä Nero tekee, kun pitää elävät hiiret ulkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvoin olen iloinnut näin paljon marraskuusta. Minunkin pitäisi ajaa vielä nurmikkokin kerran, se jäi aika pitkäksi ja haravointia täälläkin riittää. Nyt ovat kuitenkin jo kaikki lehdet pudonneet puista. Nero on ruokansa ansainnut, ahkera apulainen.

   Poista
 14. Jatkoaika otettiin täälläkin ilolla vastaan. Valkosipulit pääsivät maahan 1.11. ja paljon muutakin on tullut puutarhassa touhuttua. Valkosipuleita lukuunottamatta ne muut työt eivät tekemättöminä kovin paljon olisi surettaneet, mutta pihamaalla puuhailu on niin mukavaa, että mielikseen sitä tekee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi valkosipulit ehtivät vielä hyvin, yleensäkin laitan ne maahan vasta lokakuun loppupuolella kun maa on jo jäähtynyt, etteivät turhaan lähde kasvamaan tai mätäne kosteudessa.Pihamaalla puuhailu on mukavaa ja hyödyllistä. Harmi vain, että pimeä tulee niin aikaisin.

   Poista
 15. Jatkoaika tuli tosi tarpeeseen. Toiveikkaana minäkin alexandrat sunnuntaina istutin. Kolmas kerta, kun yritän valkosipulin kasvatusta. Saapi nähdä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateitten vuoksi on jäänyt paljon puuhia rästiin, onneksi marraskuu on ollut suosiollinen puutarhatöille. Toivottavasti valkosipulin kasvatus onnistuu, Aleksandra on melko varma lajike.

   Poista
 16. Upeat kuva! On kyllä onni, että talvi ei ole vielä tullut. Meille tuli tällä viikolla vihdoin salaojien korjaajat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Vetisyys on koetellut salaojiakin. Onneksi maa ei ole vielä jäässä ja monta pihapuuhaa ehtii vielä.

   Poista
 17. Vitsit, valkosipulin kasvatusta en ole koittanut laisinkaan. Kuulostaa niin hyvältä! Ehkäpä vielä ehtii, täällä etelässä on vielä aivan plussakelit...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos löydät hyviä talvivalkosipuleita istukseen, niin vielä ehtii hyvin. Kannattaa peitellä istutus lehdillä tai oljilla, jotta juurtuminen pääsee käyntiin vaikka tulisi yöpakkasia. Vuoden valkosipulit saa helposti omasta maasta kunhan korjaa sipulit syksyllä oikeaan aikaan, jotta ne säilyvät hyvin. Onnea kasvatukseen!

   Poista
 18. Olen niin onnellinen saamastamme jatkoajasta ja kyllähän sinä kannustit pelossani, että valkosipulini jäivät kylvämättä - mutta maahan ne saatiin ja vielä sopivaan aikaan! Kiitos Cheri! Maahan on mennyt jokunen kukkasipulikin lisää. Onneksi talvi ei vielä alkanut, vaikka uhitteli!

  Odottelen niin kovin ensi kevättä ja unelmani lavakauluspuutarhasta toteutumista. Esikoinen toi 91 lavakaulista, kolmeen kerrokseen niitä laittavat talkoilla. Odottelen myös syyskylvökokeilua, jonka aion tehdä myös ensi vuonna. Täytynee huomioida tuo asia siementilauksissa.

  Rapsutukset Nerolle ja onnea jahtiin, meilläkin pojilla riittää virtaa nyt kun lumi katosi, paistit ovat liikkeellä! Aika rohkeita kauriita siellä teillä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sorruin extra halpoihin kukkasipuleihin ja ne on saatava maahan tänään :) Onpas sinulla mahtava määrä lavakauluksia. Minulla on jääneet syyskylvöt tänä vuonna tekemättä, paitsi tietysti itsestään kylväytyneet. Nero kiittää rapsutuksista, kiva, että kissoillekin koitti vielä hyvät talvisäät.

   Poista
 19. Onpas tosiaan komea kynsi. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Valkosipulien hoito on tuottanut tulosta :)

   Poista
 20. Jatkoaika, joo. Tänään haravoin ja alkoi sataa räntää. Jotenkin hauska kompo :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika usein olen haravoinut joulukuussakin, mutta räntäsateessa se on vähän hankalaa :) Minä istutin tänään vielä kukkasipuleita, kun halvalla sain.

   Poista

Kiitos kommentista