29.1.2018

Taitaa tulla kevät

Sisäkasvitkin ovat jo heränneet talviuniltaan.

Oliivipuu pudotti tänä talvena paljon lehtiä, mutta kun tajusin virittää taas kasvivalon niin puu virkistyi huomattavasti ja alkoi kukkia.
Olen antanut kasveille merileväuutetta, mutta kohta voinee jo siirtyä tuhdimpiin lannoitteisiin.

Rungollisia yrttejä on vähän hankala saada talvehtimaan, mutta timjamipuu on viihtynyt hyvin ja aloittanut uutta kasvua. Rosmariinipuu sen sijaan kuihtui.
Pelakuut ovat huomanneet kevään lähestyvän ja aloittaneet nekin uuden kasvuston pykäämistä ja joku innokas kukkiikin jo.

Joulun jälkeen marketin alesta ostettu amaryllis on kukkinut pitkään ja komeasti, se innoistui pykäämään toistakin kukkavartta, joten ehkä se ihastuttaa vielä pääsiäiskukkanakin.

Kevääntulon huomaa siitäkin, että ollaan päästy pehtoorin kanssa retkeilemään luontoon.

Sisälläkin tehdään lihasharjotteita, esimerkiksi painia raapimapuun kanssa.

Sääkin on jo kovin keväinen, eli vaihteleva. Yhtenä päivänä näyttää tältä ja ...

seuraavana tältä. Välillä on paljon lunta ja välillä maa paljas. Viime vuonna tähän aikaan hiihtelin innokkaasti jäällä, mutta tänä talvena sinne ei ole ollut menemistä.

Mukavaa viikkoa kaikille!

50 kommenttia:

 1. Ihania vihreitä! Mua niin harmittaa, kun menin siirtämään oliivipuun sisälle, vaikka se olis muutamaa pakkaspäivää lukuunottamatta varmaan pärjännyt mainiosti koko kostean talven lasikuistilla. Nyt se on ihan död :(. Mutta ens kerralla sitten...

  Katsoin ensin tosta Pehtoorin kuvasta, että kuka sen kaverina makoilee selällään kuono tai kärsä ylöspäin :). (Näyttää vähän laihalta possulta, mutta olikin siis raapimispuu :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Possukin on laihtunut talven aikana :D Olen tuonut joskus ajopuun koristeeksi ja kun kissa tuli taloon sille löytyi muutakin käyttöä.
   Oliivipuu kestää aika hyvin kylmää, muttei tietenkään pitempää pakkaskautta. Se tarvitsee mielestäni yllättävän paljon vettä sisällä talven aikana ja valonpuute taitaa olla suurin uhka.

   Poista
 2. Neron raapii sopuun näyttää todellakin erehdyttävästi ihan possulta tuossa kuvassa😄.
  Onpa ihanan muhkea timjamipuu. Minun rosmariinipuuni on yllättäen säilynyt tosi hyvin risuverstaalla, se ei ole pudottanut varmaankaan yhtään lehteä! Risuverstaalla on tosin ollut syksystä asti kolme kasvilamppua. Oliivipuu on varsinainen hujoppi, pitäisi jossain vaiheessa leikata, mutta olen vähän epävarma ajankohdasta, pitäisikö leikata nyt, kun se on aloittelemassa uutta kasvua....!
  Ei epäilystäkään, kyllä nyt todellakin ihan selvästi alkaa olla kevät🌿

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissa kaatoi possun :)
   Minä leikkelen oliivipuutani aika ahkerasti, viimeksi leikkasin sen syyskesällä, jotta säilyttäisi pyöreän muotonsa. Kevät on varmaan paras aika jos leikattavaa on.
   Kyllä kevät on kiva!

   Poista
  2. Taidanpa käydä leikkelemään oliivini heti kun olen taas kotona. Nyt vasta luin tuon äskeisen kommenttini läpi. Siis tuo "raapii sopuun" on raapimispuu 😂. Ennakoiva tekstinsyöttö tässä iPadissa.....

   Poista
  3. Ennakoiva tekstinsyöttö tekee vänkiä tepposia, mutta minä luin kyllä ihan oikein :)

   Poista
 3. Olivipuuni on jo muutaman vuoden minulla ollut, mutta EI kertaakaan ole kukkinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus oliivi jaksaa tehdä hedelmiäkin. Ehkä kasvivalo on saanut oliivini innostumaan kukintaan.

   Poista
 4. Onpa Nerolla komea kiipeilypuu! Sää on tosiaan hyvin vaihteleva; ei oikein tiedä mitkä vaatteet varaisi aamuksi töihin lähtöön. Terkuin se, jonka sukat olivat litsläts sekä torstaiaamuna töihin tullessa että iltapäivällä kotia päästessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Märkyys ja pakkanen vaihtelevat tiuhasti, tein massiiviset lumityöt yhtenä päivänä ja parin oäivän päästä lumi oli kadonnut. Pieni pakkanen olisi minun mieleeni.

   Poista
 5. Juu, älä mene jäälle! Nyt on pakkasta taas luvassa. Kiva, kun talvi kerran on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkaset otetaan ilolla vastaan. Pitäisi kertoa kaurillekin, että jää on hyvin haperoa, ne vain reippaasti oikaisevat jäätä pitkin.

   Poista
 6. Oliivipuusi on komeassa kasvussa, onnittelut. Minun oliivipuussani on käynyt täydellinen lehtikato, toivottavasti se kuitenkin jaksaa pitää pintansa kevääseen saakka.
  Neron raapimalelu on todella kuin laiha kuivunut possunkäppyrä.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman kasvivaloa minunkin oliivipuuni olisi varmaankin kalju. Toivottavasti sinunkin virkistyy kevään etenemisen myötä. Eikös eläimille, ainakin koirille, myydä kuivattuja possunkorvia. Miksei siis kokonainen kuivattu possu :)

   Poista
 7. Kovin on kevään tuntua, kasvisi näyttävät niin vehreiltä. Mielenkiintoista seurata millainen talvi tästä vielä kehkeytyy, päästäänkö ollenkaan hiihtämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoin pelkään, että sukset eivät pääse liikkeelle tänä talvena. Nyt on onneksi sen verran valoisampaa, että pihatöitä ehtii tehdä vähän arkenakin, eli jotain liikuntaa kuitenkin.

   Poista
 8. Ihanasti kukkii sinulla sisällä ja viherkasvitkin ovat komeita! Minulle ei tänne sisälle mahdu kukkia mutta ranskalaisella parvekkeella on muutama kukka, mm. joulutähti kukkii vieläkin komeasti. Täällä Barcelonassa kun ei ole ollut yöpakkasia niin se on viihtynyt tosi hyvin siinä. Kiva kun Nerokin pääsee taas kunnolla ulkoilemaan, on tainneet pahimmat pakkaset hellittää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin viihtyisin Barcelonassa, vaikka parvekkeella :)

   Poista
 9. Mun pelargoni on, no surkeita. Sisätiloissa talvetus ei ole niiden mieleen ja taisin unohtaa kastella jossain kohtaa. Eli keväällä uudet taimet. Nerolla on hurjat painit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa salin ikkunanurkkauksessa on aika viileää ja siitä kasvit talvella pitävät. Kasvivalo toi niille paljon lisävirtaa. Nyt pitää vain muistaa, ettei yhtään enempää pelargonioita mahdu sisätalvetukseen, joten ei uusia hankintoja.

   Poista
 10. Hyvin on oliivipuu ja timjami selvinneet pimeästä!
  Nyt kohti valoa ja aurinkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ollaan jo paremmalla puolella kun valo lisääntyy joka päivä.

   Poista
 11. Sulla on kyllä talvehtimisolosuhteet mitä mainioimmat!
  Minä heitin pelargonit biojätteeseen joku viikko sitten, olivat vähän huonossa hapessa rappukäytävän ikkunalla. Ei enää riittänyt valo kuten aiemmin kun valo paloi yötäpäivää. Mutta ilahduttivatpa ne kyllä koko rahan edestä, keväällä sitten taas uudet 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Röttelön viileydestä on hyötyäkin :) Kohta alkaa mullanvaihdot.

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Kuten kasvit, myös ihmiset kärsivät valon puutteesta. Nyt toiveikkaina valoa kohti.

   Poista
 13. Valon määrä on selkeästi lisääntynyt. Ehkä talven tappiot sisäkasvien tuhoutumisessa alkavat loppua, kun valoa alkaa taas tulla lisää.
  Vuodet vaihtelevat kovasti säiden puolesta. En minäkään nyt kovin paljon uskaltaisi jäihin luottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahersin tänään hetken rantapusikon kimpussa, jää kestää vain aivan rannassa jo parin metrin päässä se jousti ikävästi jalkojen alla. Eipä tuolla ole kulkijoita näkynyt.

   Poista
 14. Talvi ja kuiva sisäilma koettelee kasveja kovin, osa menehtyy ja sitkeimmät sissit kestävät läpi talven. Lisävalon hankinta on kauppalistalla. Päätin että sisällä en taimeta yhtään mitään, mutta jos lisävalon hankin niin taimetustakin alan harrastamaan sisälläkin jo. Hienoa, että oliivisi kukkii! Upea tuo timjamipuukin.

  Nero varmaan nauttii yhteisistä retkistänne. Jäälle ei ainakaan ihan selälle saakka kannata mennä. Onneksi metsässäkin on kiva kulkea, kun ei ole paljoa lunta. Pakkasta taas luvattiinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnollinen kasvivalo on tarpeen myös esikasvatuksessa, kevään valo ei riitä kasvattamaan tanakoita taimia. Len huomannut, että lisävalolla on valtava merkitys.
   Nerosta on mukavaa kun liikutaan yhdessä ulkona, se ei ilman minua lähde kauas pihasta, mutta minun kanssani on turvallista, kaikkihan piikaa pelkäävät :)

   Poista
 15. Päivä on pidentynyt jo melkoisesti ja kasvien lisäksi sen huomaa niin ihminen kuin kissakin. Täytyypä tosiaan kohtapuoliin siirtyä merilevästä muihin piristeisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valolla on vahva energisoiva vaikutus kaikkeen. Vihreät hoidokit ovat selvinneet taas yhdestä kaamoksesta ja niillä on nälkä.

   Poista
 16. Vaihtelevia säitä, toden totta! Pehtooria ei vissiin säät hetkauta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pehtoori käy ulkona säällä kuin säällä, mutta vanhemmiten se on alkanut kylmällä säällä viihtyä paremmin uunin kyljessä :)

   Poista
 17. Minulla timjami on menestynyt ulkona monta talvea ja rosmariini on toistaiseksi hengissä mökillä. Se on kolmatta talvea siellä .Minulla on nykyään huono kukkien lannoitus meneillään, en ole kertaakaan antanut mitään lannoitusta. Huh en ole edes muistanut moista .Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin timjami talvehtii hyvin ulkona, mutta tuota rungollista en uskaltanut jättää säiden armoille. Talvella ei kukkia kannatakaan lannoittaa, mutta kohta ne alkavat kaivata ravintoa lepokauden jälkeen.

   Poista
 18. Niin se taitaa tulla;)
  Painikuva on ihan loistava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saadaan oikein lämmin kevät. Sisäurheilustakin saa kuvia kun on enemmän valoa :)

   Poista
 19. Ihana, kun kevät näyttää jo ensi merkkejään! Sitä on niin kaivattu, tänä talvena erityisesti.
  Mullakin oliivipuu on kärsinyt tänä talvena sisäilman kuivuudesta ja valonpuutteesta. Tiputtaa tosi paljon lehtiään. Toivottavasti virkistyisi kevään koittaessa.
  Valoisaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Viileä talvipuutarhakasvari olisi tarpeen talvettamiseen, mutta toistaiseksi saa salin nurkka kelvata. Valoa tosiaan kaivataan sateisen kesän, syksyn ja talven jälkeen.

   Poista
 20. Nerolla on taas ihan omat jutut mielessä, vaaniva katse tuolla puun takana ja tappomeininki pääsi näköjään valloilleen viimeistään sisällä. Talvella sitä täytyy pitää taitoja yllä ja vähän treenatakin niitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki kuntoa ja osumatarkkuutta pitää treenata talvellakin vaikka ulkona liikkuminen on vähäisempää. Nero on turhautunut kun parin eritäin runsaan myyrävuoden jälkeen kanta on romahtanut, eikä saalista ole löytynyt pitkään aikaan.

   Poista
 21. Mekään ei olla uskallettu jäälle mennä, vaikka naapurin mukaan sielä on kyllä porukkaa ollut. Jotenkin ei vaan itse luota sen kestävyyteen. Ihanaa, että kevät lähestyy. Tämä lisääntynyt valokin tekee jo hyvää sielulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turhia riskejä ei jäällä kannata ottaa. Saunavettä varten tein reiän jäähän, haperon jään alla oli puoli metriä vettä ja sen alla toinen hapero jää, joten kannattaa pysytellä kiinteällä maalla :)

   Poista
 22. Meilläkin pari amaryllistä vielä nupulla, tekivät kolmannet kukkavarret!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amaryllikset voivat yllättää iloisesti.

   Poista
 23. Kovin on ollut vaihtelevia kelejä, mutta kyllä se kevät on sieltä kuitenkin tulossa. Valon määrä lisääntyy ja linnut ovat aloittanet konsertoinnin. Ihanaa, että päästiin noista kolmesta vaikeasta kuukaudesta vihdoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihanaa olla paremmalla puolella kevättä kohti mentäessä. Täälläkin tintit muistelivat laulun sanoja kun tein lumitöitä, tuli heti kevättunnelma. Nyt taas tuulee ja tuiskuaa, mutta ilmojen keikutus kuuluu kevääseen.

   Poista
 24. Musta pantteri raapimispuunsa kera on kyllä upea kuva!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista