6.8.2018

Äkkiä sato talteen

Yhtenä päivänä yritin kuvata pikkuista kolibrin oloista perhosta viinilaukassa, sen siivet lepattavat koko ajan, joten ihan tarkkaa kuvaa en onnistunut siitä saamaan. Seuraavana päivänä niitä oli kasvimaalla kymmeniä ja huolestuin. Aloin etsiä lajinimeä ja törmäsin uutisiin gammayökkösten hyökkäyksestä Suomeen.
Karmea vitsaus tulee Etelä-Venäjältä ja uutisen mukaan toukat voivat yhdessä vuorokaudessa syödä 2-3 hehtaaria viljelyksiä puhtaaksi. Toukat vahingoittavat mm. öljy- ja palkokasveja sekä perunaa ja juurikkaita. Toukat elävät lähes millä tahansa kasvustolla mm. nokkosella. Eli puutarhan perennatkin ovat vaarassa. Suuria härkäpapukasvustoja on jo kuulemma tuhoutunut.
Aloitin epätoivoisen etnisen puhdistuksen apunani pieni lasten haavi. Muutamia kymmeniä perhosia eliminoin manuaalisesti, mutta työ on aika turhauttavaa. Gammat rakastavat samoja mesikasveja kuin muutkin perhoset ja pörriäiset erityisesti kasvimaan minttuja ja kukkivia yrttejä. Nauhukset ja sinipallo-ohdakkeet ovat myös niiden suosiossa. Gammayökkönen on helppo tunnistaa merkistä, josta se on saanut nimensäkin: molemmissa siivissä on yläpuolella valkoinen, kreikkalaisten aakkosten γ-merkki. Meillä nämä yökköset lentelevät enemmän päivällä kuin yöllä. Onko teillä näkynyt näitä tuholaisia?

Sato on kypsynyt ennätysvauhtia ja on suurelta osin valmis korjattavaksi. Tilasin Elsan lempituoli -puodista kauniin ja kätevän sadonkorjuukorin. Olen tähän ostokseen erittäin tyytyväinen, sillä kori on lujaa tekoa, tarpeeksi suuri ja lisäksi kaunis. Korista löytyy sokeriherneitä, jotka ryöppään pakkaseen, silpoydinhernettä, kurkkua, tomaattia, kesäkurpitsaa, vihannesportulakkaa ja salaattia.

Valkosipulit ovat tuleentuneet ja nostin nekin parempaan talteen. Satoni on tänä vuonna tavallista isompi, koska sain pari vuotta sitten itusilmuja ystävän ystävältä ja kokeilin kasvatusta niistä. Ensimmäisenä vuonna kasvoi pyöreä sipuli, joka nostetaan normaaliin tapaan, annetaan kuivua ja istutetaan takaisin syksyllä. Toisena vuonna sipuli muodostaa kynsiä. Aika komeita sipuleita niistäkin tuli, mutta lajikkeesta minulla ei ole tietoa. Kynsistä viljelemäni valkosipuli on 'Aleksandraa'.

Valkosipulit vaikuttivat hiukan käsivän kuivuudesta tänä kesänä ja kastelin niitä aluksi, mutta jätin sitten katteen alle oman onnensa nojaan. Osasta sipuleista tuli suuria ja osasta erittäin suuria.
Suurimmat kynnet valitsen syksyllä maahanpantavaksi ensi kesän satoa varten.

Valkosipuli on hyvä korjata kuivana aikana, eikä korjuuta kannata pitkittää, sillä noston viivästyminen saa kynnet irtoamaan toisistaan, kuten tällä yksilöllä on alkanut käydä. Sipuli on silti käyttökelpoinen, mutta sen säilyvyys heikkenee.

Noston jälkeen puhdistin sipulit mullasta ja ripustin keittiöön kuivumaan, lankaan, nippuina tai..

letillä. Aleksandra ei ole letitettävää lajia jäykkävartisuutensa vuoksi, mutta onnistuin kuitenkin värkkäämään jonkinlaisen palmikon pienemmistä sipuleista.
Mukavaa viikkoa kaikille!


42 kommenttia:

  1. Miten upeita valkosipuleita ! Ja muutkin sato, tietty.
    Vai etnistä puhdistusta siellä joudutaan tekemään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos en muuta, niin valkosipuleita olen oppinut kasvattamaan :)
      Taas kävin haavin kanssa puhdistuskierroksella, nyt annan vuoron linnuille, jotka sankoin joukoin mässäilevät myös gammoilla.

      Poista
  2. Vau mitä valkosipuleita! Pitää alkaa miettiä, missä niitä voisi kasvattaa, mun kuivissa kohopenkeissä ei sipulit eikä valkosipulit viihdy. Valkosipuleista kuihtuivat taas varret jo kesäkuussa, vaikka kastelinkin niitä lähes päivittäin. Syksyllä saa yleensä nostaa maasta saman kokoisen sipulin kuin on siihen keväällä istuttanut :-D Tai nyt oli valkosipulit jo viime syksystä, vai oliko toissa syksystä, ääh - ei voi enää muistaa! Taisin laittaa uudestaan maahan viime syksynä nostamani kitukasvuiset sipulit, kun ei niitä syödäkään kehdannut.
    Toivottavasti gammatoukat eivät syö hienoa satoasi! Täällä on se ja sama, tuleeko niitä, kun peurat ovat kumminkin syöneet lähes kaiken. Gammayökkösiä näin kyllä joskus muutama viikko sitten. Niitä on kiva seurata, kuin kolibreja tosiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kasvilaatikkokasvatusta valkosipuleille, pienestä kethikosta saa jo vuoden sadon. Hyvälaatuinen, lannoitettu multa ja lisäksi kevätlannoitus ja vielä kerran kesällä. Valkosipuli ei maistu peurallekaan :) Lajike on myös ratkaiseva, Aleksandra on varma ja helppo. Kannattaa satsata kunnon siemenkynsiin, nehän pitää ostaa vain kerran, sen jälkeen saa istukkaat omasta sadosta.
      Onneksi sato on aikaisessa, gammat eivät ehdi saada täystuhoa aikaan ja uudet kylvöt laitan verkon alle. Aika vähän on ollut muita hyönteisvitsauksia tänä kesänä.

      Poista
    2. Kiitos vinkeistä. Hirsisessä laatikossa olen niitä viljellytkin, mutta paikka on täydessä paahteessa ja tuntuu, että ne vain kuivuvat joka kesä, vaikka mitä tekisi. Ja täällä kyllä peurat syövät valkosipulienkin varret, elleivät ne ehdi kuivua sitä ennen kuten tänä vuonna :-E

      Poista
    3. Siellä on ihmeen ahneita peuroja jos valkosipulitkin kelpaavat. Täällä liikkuu nyt vain yksi peura kaksosineen, eikä se edes tohdi tulla pihaan. Olen vienyt sille metsään omat ja naapurin omenapudokkaat, pysyy paremmin omalla reviirillään.

      Poista
  3. Mahtavaa ja kaunista satoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sato on hurjan aikaisessa, harvemmin tähän aikaan valkosipulitkaan ovat valmiita korjattavaksi.

      Poista
  4. Wau mitä valkosipuleita! Nostin eilen kokeeksi pari omaani ja olivat ne ihan kivan kokoisia, mutta jätän kuitenkin loput vielä vähäksi aikaa maahan. Vasta muutamassa ensimmäisessä oli alalehdet alkaneet kellastua ja osassa ovat kaikki lehdet kokonaan vihreitä, niin jospa ne siellä vielä hiukan kasvaisivat. Viime vuonna maistelimme ensimmäisä itse kasvatettuja valkosipuleita ja maku oli jotain aivan muuta kuin kaupan valkosipuleissa: aivan mahtava! Valkosipuli kuuluu ehdottomasti meidän kasvimaan lajivalikoimaan jatkossakin. Gammayökkösiä olen pari saanut nitistettyä, mutta tuskinpa se toukkien määrään juurikaan vaikuttaa. Tänä vuonna tällaista, ensi vuonna jotain muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole koskaan ennen nostanut valkosipuleita näin aikaisin, mutta kaikki sato on nyt aikaisessa lämmön vaikutuksesta. Tuore valkosipuli on erityisen herkullista ja kyllä omassa maassa kasvaneet ovat maukkaampia kuin kaupan kiinalaiset.
      Minulla valkosipulit riittävät koko vuodeksi, vieläkin on pari viimevuotista jäljellä. Hyvin ovat säilyneet, vain hieman alkaneet nyt kuivua.
      Täällä tuulee nyt kovasti, joten yökkösiä näkee vähemmän. Onneksi tulivat näin myöhään, muuten ei olisi tullut satoa lainkaan.

      Poista
  5. Voi ei! Sorruin :D luin blogiasi ja noin vaan *tumps* sorruin ja tilasin samanlaisen satokorin..ja viä vähän jotain muutakin päälle :D

    Mä puolestani en osaa kasvattaa valkosipuleita (oon erikoistunut juolavehnään ja vesiheinään) joten pysähdyin tuohon kohtaan missä mainitsit että itusilmun nostetaan ekana syksynä maasta ja sitten vasta istutetaan uusiksi. Annetaanko sen kuivahtaa siinä välissä? Mulla oli sellainen käsitys että vasta kolmantena kesänä itusilmusta kasvatettu alkaa jakaantua, mutta ilmeisesti jo toisena vuonna :) Mä tuuppasin itusilmut hevosen kakan kera maahan toissa syksynä ja annoin niiden olla siellä viime kesän.. surkean pieniähän ne oli tänä keväänä jolloin nostin ja siirsin ne toisaalle..mutta satoa ei tainnut nytkään tulla..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, ettet kadu heräteostoksiasi. On ilahduttavaa, että jostakin voi ostaa kunnollisia, hyvin tehtyjä tuotteita aasialaisten hikipajojen krääsän sijaan.
      Itusilmuista kehittynyt yksikyntinen pyöreä sipuli nostetaan tosiaan maasta ja sen annetaan kuivua. Myöhään syksyllä ne istutetaan uudestaan ja seuraavana kesänä sipulista tulee normaali monikyntinen. Paremman ja nopeamman sadon saa kuitenkin aloittamalla kynsistä. Sinulla on ainakin parasta lannoitusainetta hyvin saatavilla :) Sillä pitäisi saada komeita sipuleita aikaiseksi. Kun istuttaa syksyllä ison kynnen, saa todennäköisesti ison sipulin kesällä.

      Poista
    2. Heräteostoksen olisi toki voinut jättää palkkapäivän jälkeiseen aikaan, mutta en kyennyt odottamaan :D Inhoan kaikkea muovista, joten tuo näytti niin täydelliseltä korilta että. Olen mä kokeillut kynsistäkin aloittaa, mutta ei nekään tykänneet musta.. onkos muuten väliä mitä lannoitetta laitan? hevosen/vuohen vai kanan? En kuitenkaan aio viä luovuttaa.. niin törky hyvän näköisiä nuo sun valkosipulit olivat.. ens vuodelle säästän kaksi kasvulaatikkoa niille.. yksi kynsille ja yksi itusilmuille..

      Poista
    3. Minä laitan syksyllä kynsille evääksi palanutta hevosenlantaa, sekoitan sen istutusvaon pohjalle multaan. Istutuksen päälle laitan paksun kerroksen olkikatetta. Keväälä maan sulettua sekoitan pintamultaan lannoiketta, se voi olla hevosenlantaa tai vaikka kanankakkarakeita tms. Kesällä lannoitan vielä kerran jollakin, yleensä suosin luonnonmukaisia, kasviperäisiä lannokkeita kasvimaalla kesäaikana. Ruohosilppukate on myös hyvä lannoite ja pitää maan kosteana. Valkosipulit tarvitsevat tuhdin lannoituksen ja ne pitävät tasaisesta kosteudesta. Lisäksi on hyvä muistaa, että valkosipuille suositellaan vähintään kolmen, mieluummin neljän vuoden viljelykiertoa, eli samasta lavasta ei saa kunnon satoa peräkkäisinä vuosina.
      Minunkin valkosipulini olivat alkuvuosina niin pieniä, että pohdin kannattaako niitä ollenkaan viljellä. Sitten törmäsin ammattikasvattajaan ja näin hänen luomupeltonsa. Sain elämyksen lisäksi hyvät vinkit kasvatukseen ja kokemuksen myötä on tullut opittua yhtä ja toista :)

      Poista
    4. https://www.harmaatorppa.fi/2018/08/case-valkosipuli.html

      Poista
  6. Voihan gammayökkönen, en tiedä olenko täällä nähnyt.
    Miten upeaa satoa siellä jälleen. 👍🏽

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gammayökköset ovat tainneet valloittaa koko Suomen. Toivottavasti talvi tekee lopun kannasta.

      Poista
  7. Gammoja on näkynyt muutama täälläkin, toukkia ei vielä. Komeat valkosipulit, meillä muutama kasvoi suureksi ja loput oli normaalia kokoa. Mutta ihan kiva sato siihen nähden että pääsivät kärsimään kosteudesta syksyn aikana. Kori on ihana, hyödyllinenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korille on ja tulee olemaan paljon käyttöä. Olin vähän yllättynyt erinomaisesta valkosipulisadosta, sillä lehdet alkoivat kellastua hyvin varhain, eikä kastelusta tuntunut olevan apua.

      Poista
  8. Upea valkosipulisato! Täytyy laittaa Ukkokulta lukemaan tämä postauksesi, sillä en saa häntä uskomaan, että tänä kesänä kaikki on normaalia aikaisemmassa. Valkosipulin kasvattaminen on hänen aluettaan, joskin se näyttää uhkaavasti valuvan minulle. Meillä kuluu runsaasti valkosipulia ja jo muutaman vuoden olemme olleet sen suhteen omavaraisia. Hyvin Aleksandra kasvaa laatikkoviljelyssäkin.
    Gammayökkösiä on täällä runsaasti ja päivisin ne liihottelevat näköjään ihan kaikissa kukkasissa. Aiheesta oli aamulla Ylen uutisissakin. Lehtikaalista ja mangoldista keräsin jo ison sadon pois, mutta jäi toki vieläkin korjattavaa. Herneistä on paljon niitä herneille tyypillisiä matoja, joten niistä ei maisteltavaa meille jää.
    Tuo kori on kiva ja se sopisi hyvin minunkin sadonkorjuuseeni. Katselin sitä muutama päivä sitten Elsan lempikaupassa, vaan ostopäätös jäi silloin tekemättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime vuonna nostin valkosipulit elokuun lopulla, mutta tänä vuonna ne tuleentuivat aikaisin. Omavaraisuus valkosipulin suhteen on maukas asia, minäkin käytän paljon valkosipulia.
      Ja totta, kaikki valmistuu 2-3 viikkoa etuajassa. Eipä jää gammayökkösille paljon syötävää :)

      Poista
  9. Valkosipulit ovat nostetut täälläkin. En meinannut millään uskoa, että aika on jo! Mutta somessa oli kuvia nostopuuhista, joten olihan se pakko itsekin tarkistaa tilanne!
    Laatikoissa meilläkin valkkarit kasvavat ja hyvin sen tekevätkin. Tämä vuosi on enimmäinen että varmasti ollaan omavaraisia niiden suhteen.

    Gammoja on meilläkin näkynyt muutamia. Lähinnä sisälle tuppaavat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovin aikaisin valkkari tuleentuivat, mutta komeiksi ehtivät kuitenkin kasvaa.
      Täällä eivät gammayökköset ole sentään sisälle pyrkineet, mutta kasvimaalla ne viihtyvät tavattoman hyvin.

      Poista
  10. Komeat valkosipulit! Toivottavasti gammat eivät tee suurempia tuhoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä en ole nähnyt gammojen toukkia ja sato alkaa olla niin valmista, ettei niille paljon syötävää jääkään.

      Poista
  11. Vau, mitä valkosipuleita!
    Minun jäivät huomattavasti pienemmiksi,mutta olen kuitenkin tyytyväinen kun sain satoa☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin kuivana kesänä voi olla tyytyväinen, että saa ylipäätään satoa. Edessä on valkosipulinen talvi ☺️

      Poista
    2. Sinun blogistasi löysinkin hyviä vinkkejä niiden kasvatukseen.☺
      Jos ehdit kurkkaa uuteen blogiini, saatat arvata kuka kirjoittaa ;)

      Poista
    3. Hih, alan aavistaa 😊, käynpä kurkkaamassa.

      Poista
  12. Mikä sato. Minun ei tarvitse tänä vuonna vaivautua. Kastelemattomuus on tehnyt tehtävänsä eikä mikään kasva. Paitsi ehkä sipulit ja perunat. Mutta olen nauttinut auringosta sitäkin enemmän:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipuleilla ja perunoilla pääsee pitkälle. Auringosta nauttiminen on tärkeää, taas ei tiedä milloin seuraava tilaisuus siunaantuu.

      Poista
  13. En tiennytkään, että gammayökkönen on noin paha tuholainen. Niitä näkyi viikonloppuna mökillä useita. Aiempina kesinä on näkynyt vain yksi kerrallaan. Upeat valkosipulit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On varsin harvinaista, että gammayökkösiä esiintyy meillä noin paljon ja niiden tuhovoima paljastui vasta. Hyttysköyhänä kesänä ne tuovat kyllä ravintoa hyönteissyöjille.

      Poista
  14. En ole ykkösiä tavannut. Upeat sipulit .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti säästyt yökkösiltä, niitä ei kukaan kaipaa.

      Poista
  15. Gammayökkösiä näkyy pihallakin liiaksikin. Onneksi tuhoa ei ole tullut muuta kuin kasvimaan härkäpavut. Hieno valkosipulisato!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ovat härkäpavut vielä kunnossa ja korjasin jo täydet pavut talteen. Osa jäi vielä kasvamaan, mutta lienee vain ajan kysymys milloin sato tuhoutuu.

      Poista
  16. Täälläkin lentelee Gammoja, voi harmi, jos niistä isokin riesa syntyy!! Valkosipuleita en ole kkasvattanut, kun muutenkin hyötytarha on ollut melko vaatimaton. Mutta kun luin poostauksesi ja kommentteja onnistumisista, saattaa meilläkin pian valkosipuli kasvaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gammayökkösille kelpaa melkein kaikki kasvit, joten kova riesa ovat. Syksyllä vain laadukkaat valkosipulinkynnet maahan ja ensi kesänä saat herkutella :)

      Poista
  17. wau kun on komeita valkosipuleita, pidän kaikista sipuleista hirveesti,mistähän se johtuu, liekkö jokin puutostila minulle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta sipulit kuuluvat oleellisena osana ruuanlaittoon. Ehkä sinullakin sipulihalu johtuu vain makumieltymyksistä eikä puutoksesta. Toisaalta keho kyllä tietää mikä sille on hyväksi, kunhan sitä osaa kuunnella.

      Poista

Kiitos kommentista