23.8.2018

Tehokas hedelmäkärpäsansa ja sienisatoa

Kiva päästä taas linjoille. Täällä rannoilla väki ainakin tuplaantuu kesän aikana ja kaikenlaiset mobiilit ovat yleistyneet niin paljon, että langaton verkko ruuhkautuu ja hidastuu.
Yksi syyskesän ongelmia on hedelmäkärpäsinvaasio keittiössä. Olen kokeillut jos jonkinlaista pyydystä niille, mutta nyt pääsin niistä nopeasti eroon yksinkertaisella ansalla. Lasipurkin pohjalla on valkoviinibalsamicoa, jossa pari tippaa tiskiainetta sekä halkaistu tuore luumu. Toimii. Tietysti heldelmähoukutin voi olla mikä tahansa kärpäsille maistuva.

Eilen illalla minulle tuli etiäinen, että kannattaisi lähteä metsään. Täällä on ollut aika hyvin sateita ja ajattelin, että se houkuttelee sieniä. Aikaa ei ollut paljon sillä lähdin metsälle vasta seitsemän aikoihin, joten pitkään ei ehtinyt kierrellä ennen pimeää, mutta ilokseni löysin pari litraa kanttarelleja, tämän kesän ensimmäiset.

Näen peuraperheen päivittäin, mutta pihaan ne eivät tule. Peuraemo kaksosineen on paljon arempi kuin metsäkaurislauma, joka ei ole vielä tullut talvilaitumilleen. Olen vienyt omat ja naapurinkin omenapudokkaat metsään peuroille ja muille eläimille naposteltavaksi. Ne kelpaavat myös jyrsijöille ja ainakin supikoiria olen nähnyt niitä rouskuttamassa. Myös ampiaiset lähtivät pihasta omenoiden perään.

Suurin osa kasvimaasta on aidattu tupla-aidalla sorkkaeläinten vuoksi, mutta silti punajuurisato meni suuremmaksi osaksi luonnon hyväksi. Ilmeisesti metsämyyrät olivat käyneet sadon kimppuun ja kovertaneet juurekset ontoiksi. Arghh! Ensi vuonna punajuuret kasvavat häkissä.

Tälläisenä kesänä tomaattisato on ollut huima. Pakastin tomaattimurskaa ja vähän kokonaisiakin tomaatteja talven varalle.
Porrastin vähän tomaattien esikasvatusta ja nyt tomaattihuoneessa kypsyvät Sweet Million -kirsikkatomaatit, mikä herkku, kuin karamelleja.
Kun pariin päivään en käynyt tomaattihuoneen satoa keräämässä, olivat inhat myyrät keksineet nautiskella niistäkin. Pitää kai verkottaa tomaattihuonekin.

Huomautin ongelmasta pehtoorille ja hän tarttui oitis torjuntatoimiin. Näin sievä saalis tuotiin näytille, myyrää salaatilla. Ehkä seuraavalla on tomaatti suussa.

Viime perjantaina piipahdin Lepaan puutarhanäyttelyssä. Opiston oma taimimyynti oli varsin houkutteleva ja pari kassillista perennoita odottaa nyt loppusijoituspaikkaa portaanpielessä.


30 kommenttia:

 1. Myyrä näytti jääneen kiinni itse teossa..

  Mua vähän ihmetyttää, että tänä vuonna ei ole niitä kiusallisia pikkukärpäsiä keittiössä ainakaan vielä näkynyt (kopkop), mutta jos ilmestyvät paikalle, kokeilen sun ansavinkkiä.

  VastaaPoista
 2. Myyrän viimeinen ateria.
  Pikkukärpäset ovat todellinen riesa loppukesästä, tai siis olivat nyt pääsin niistä tehokkaasti eroon.

  VastaaPoista
 3. Meille tuli myös kuin tyhjästä, nuo hedelmäkärpäset oikeastaan eilen. Oikein ääneen ihmettelin, että mistä ne aina voivatkaan ilmestyä. Nyt tarttee tosiaan alkaa taas virittelemään ansoja.
  Voi myyrää, hän jäi kiinni itseteosta.
  On tää hyötyviljely vaikeaa, mikään ei ole koskaan varmaa, säät ja olosuhteet aina vaihtelevat. Tai sitten saattaa joku muu herkkusuu ehtiä ensin apajalle. Varmasti harmittaa, jos kovalle työlle ei saa vastinetta, vaan herkut menevät muiden suihin.
  Onneksi löysit noin herkullisen sieniapajan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ihmettelen, että mistä hedelmäkärpäset ilmestyvät ihan yllättäen sisätiloihin. Luultavasti sisään tuoduissa antimissa on ollut niiden munia (yök).
   Hyötytarhuri joutuu aina maksamaan kymmenykset luonnolle, mutta että joka vuosi joku syö punajuureni. Ensi vuonna ne kasvavat kassakaapissa.
   Olen jo kaivannut sieniä ja ehdin pelätä, ettei kuivuuden vuoksi satoa tule lainkaan.

   Poista
 4. Myyrää salaatilla :D Onpa Nero ajattelevainen ihmisen ruokinnan suhteen, kun on lihat ja kasvikset samassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero on tietoinen terveellisestä lautasmallista :)

   Poista
 5. Myyrää salaatilla :D Onneksi pehtoori on tilanteen tasalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pehtooriin voi luottaa näissä asioissa. Äsken kun tulin rannasta torkkui Nero tomaattihuoneen tana ja odotteli paistia saapuvaksi.

   Poista
 6. Sieniä pitää muistaa käydä katsomassa. Alistuin jo siihen, että sieniä ei välttämättä saa. Kiva tietää, että ainakaan kaikki rihmamastot eivät kuivuneet.

  Myyräsaalis on siis napattu itse teossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin aloin pelätä, että tulee sienetön vuosi, mutta ei onneksi. Pehtoori kuokkii myyrien pidoissa :)

   Poista
 7. Myyrä kuoli ainakin onnellisena kesken herkkuaterian. Onpas Nero taitava pyydystäjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero on huipputaitava ammatissaan, vesimyyrätkin kiertävät nykyisin kasvimaan kaukaa.

   Poista
 8. Voihan tihulainen sentään. Onneksi pehtoori hoiti homman kotiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että pehtoori nauttii työstään :)

   Poista
 9. Ihanaa että sienet on nousseet. Meillä on myös peura emo kaksosten kanssa liikenteessä. Myyrät on ikävä vieras puutarhassa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ilahduttavaa, että kuitenkin saamme nauttia metsän kullasta. Myyräkanta on ilmeisesti kohenemassa, yhtenä päivänä näin kolme myyrää keskellä päivää. Aika harvoin niitä osuu näkemään.

   Poista
 10. Mainio kantarellisaalis! Niitä kannattaa itse kerätä, sillä ainakin tänään torimyyjän hinta oli korkea ja sienet virolaisia.
  Teillä myyristä pidetään hyvää huolta. Saavat syödä viimeisen aterian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin katselin taannoin torilla hintavia kanttarelleja ja laatu oli sellainen, jota en viitsisi metsästäkään kuljettaa kotiin.
   Myyrän ei kannattaisi kovasti rouskuttaa syödessään, kissalla on superkuulo.

   Poista
 11. Meillä oli kanssa myyrä kaivautunut yhteen lavaan ja syönyt porkkanat . Harmitti! Yläpihan kannellinen lava on pohjastaan verkotettu, mutta ei noissa meidän kasvimaan lavoissa mitään verkkoja ole .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olisiko asialla ollut vesimyyrä? Ne ovat ahmatteja ja kuljettavat satoa myös omiin varastoihinsa. Minulta ne varastivat kerran viisi kiloa nostettuja porkkanoita, jotka olivat lasikuistilla kuivahtamassa ennen kellariin menoa. Metsämyyrät söivät punajuuret ylhäältä päin, naatin juuresta alkaen. Harmittaahan se kun työ menee hukkaan.

   Poista
 12. Vau! Löysit sieniä! Kosteuttakin siis on tullut viimein.
  Minullakin kasvaa tuo Sweet Million ja se on todella hyvänmakuinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sienet reagoivat nopeasti, täytyyhän niidenkin saada kukoistaa tänä vuonna. Sweet Million on satoisa ja herkullinen, sitä kasvatan ensi vuonnakin.

   Poista
 13. Pienet kärpäset eivät ole kivoja, ei ehkä ne muutkaan satoa syövät herkkusuut.
  Pitääkin käydä uudestaan tutkimassa kantarelli tilanne, viimeksi niitä ei vielä ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläimille on aina luovutettava osa sadosta, mutta sisätiloihin en halua kärpäsiäkään.
   Nyt olen kuullut jo monen keränneen hienoja kanttarellisaaliita.

   Poista
 14. Nuo pienet kärpäset ovat tosi ikäviä! Harmi että luonto otti omansa kasvimaallasi, minulla satoa kävi korjaamassa perhosen toukat. Strategiakeskustelu Neron kanssa tuotti siis tulosta oikein mukavasti!

  Oltiin yhtä aikaa Lepaalla, harmi ettei tavattu!

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Saila! Harmi, ettemme kohdanneet, olisi pitänyt tehdä treffit :) Osa sadosta kuuluu aina muille, mutta, että joka vuosi menevät punajuuret, se n väärin.

   Poista
 15. Punajuuri näyttää siis olevan myyrien superherkkua jostain syystä, jos ne aina syödään! Voi harmitus! Taitaa olla siellä aika iso myyräkanta, kun Nerokin kuitenkin kantaa kortensa kekoon sen verottamisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei myyrät, niin kauriit, punajuuri mahtaa olla ravintorikas juures kun on noin suosittu. Myyräkanta on romahduksen jälkeen kasvusuuntainen ja Nero iloitsee luonnonmukaisen ravinnon runsaudesta.

   Poista
 16. Tuota kärpäsansaa täytyy kyllä kokeilla, kiitos siis vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärpäsansa on toiminut hyvin. Täytyy vain muistaa välillä vaihtaa purkkiin uudet, houkuttelevat eväät.

   Poista

Kiitos kommentista