29.10.2018

Puolipitkä palsternakka

Nostin viimeisetkin palsternakat maasta. Lajike on 'Halblange Weiße' (puolipitkä valkoinen). Yksi puolipitkä oli venynyt lähes metrin mittaiseksi, tosin eipä tuossa kärjessä ole paljon syötävää. Onneksi en valinnut kokopitkää lajiketta.

Palsternakkasato on tänä vuonna ollut hyvä. Hidaskasvuinen juures ehti kasvaa kunnon kokoiseksi ja maku on mitä mainioin. Palsternakat ovat herkullisia esimerkiksi uunissa kypsennettyinä lohkoina.

Valmistin varsinaista kausiruokaa; palsternakka-suppilovahveropiirakkaa. En ehtinyt ottaa kuvaa koko piirakasta, sillä se katosi nopeasti parempiin suihin.

Tässä pehtooorin mielipide ensilumesta.

Mukavaa viikkoa kaikille!

44 kommenttia:

 1. Palsternakka on herkullinen juures. En yhtään ihmettele vaikka tuosta piirakasta ei kuvaushetkellä olekaan se täysi komea paistos. Uskon, että piirakka oli tosi herkullinen.
  No Pehtoori ei todellakaan ole täydessä elementissään, meilläkään ei tänä aamuna menty edes ovan raosta kurkistelemaan mitä tarhaan kuuluu.
  Täällä meillä ei ole lunta mutta rivitalojen ihka uudet tummat peltikatot ovat valkoisen kuuran peitossa. Hyvää talventuntuista viikkoa sinne teille....♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täälläkin lumi on jo sulanut, paitsi varjoisalta etupihalta. Nero viihtyy sisällä, mutta onneksi vielä on luvassa lämpöisempiäkin saalistussäitä. Piirakkakokeilu osoittautui maukkaaksi, jää varmasti listalle :)

   Poista
 2. "Onneksi en valinnut kokopitkää lajiketta." Repesin! :D Meillä ei vielä näy tuota valkeaa töhkää, josta voisin olla Neron kanssa samaa mieltä (jos oikein tulkitsin ilmeensä). Mukavaa tätä viikkoa. horisontissa siintelevät kuulemma taas lämpimämmmät kelit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokopitkä olisi vaatinut melkoista kaivamista :)
   Nero ei lumesta piittaa, enkä minäkään vielä. Tulkoon tammikuussa pakkassuojaksi. Lämmin sää on tervetullut, sieniäkin on vielä paljon metsässä.

   Poista
 3. Eikös sitä sanota, että musta kissa tuottaa epäonnea, muille ja onnea omistajalleen.
  Ihana kisu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noinkos se on? Nero ainakin on lisännyt runsaasti piikansa onnellisuutta ja on itsekin ollut varsin onnekas katti. Vähältäpititilanteita on mahtunut useita kissan historiaan ja kaikista se on selvinnyt.

   Poista
 4. No, onpa palsternakalla pituutta!
  Ja sulla on tuollainen kouluajoilta tuttu viivoitin sen mittaukseen. :)
  Kokopitkään lajikkeeseen sun ois tarvinnut kaivaa joku maanmittaajan mitta esiin. ;D
  Mä en lapsuudessa tykännyt palsternakasta, en tiedä miksi. Mutta näin aikuisena kaikki juurekset ovat lemppareita. Palsternakkakin on todella hyvää monessa ruuassa. Varsinkin leivinuunissa haudutettuna muiden juuresten ja kasvisten kanssa.
  Nam! Tulee ihan vesi kielelle tuosta sun piirakastakin!
  Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Viivotin on oiva apu juuresten mittaamiseen, mutta vain alle metristen :) Minäkin olen lämmennyt palsternakalle vasta aikuisena, se on upea, aromikas juures.

   Poista
 5. Pehtoori :-DDD istuu siinä lumettomassa paikassa ja yrmistelee :-D Ymmärrän häntä NIIN. Ransu myös.
  Oi kun ihanan näköinen piirakka, jos voisi, niin söisin sen kuvan.
  Jestas mikä palsternakka. Minulla ne eivät oikein onnistu, peurat kun syövät naatteja, niin se aina rajoittaa juuren kasvua, elleivät peräti nyppäise samalla koko juurta maasta tai kaivele sorkillaan. Tänä vuonna yksi pääsi kasvamaan ilman "varhaista maasta nostoa", mutta siitä tuli kolmeen kapoiseen pötköön haarautunut yksilö, jota olikin hirmu vaikea pestä ja paloitella, niinpä nakkasin nakan kompostiin ja ostin kaupasta tilalle uusia. Kuvaa katsellessa ajattelen, että kasvulaatikkoni multatila ei varmaan olekaan riittävän syvä, se on vain ehkä 50 cm. Hitsi miten pitkä juuri! Jos olisit kasvattanut täyspitkää lajiketta, olisivat kiinalaiset kutitelleet sen toista päätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet selvästi kissa-asiantuntija. Kun aamulla lähdimme ulos juoksi pehtoori suoraan pihan ainoaan lumettomaan kohtaan yrmistelemään yöllä satanutta yllätystä. Palsternakka on todella hidaskasvuinen ja jää helposti pieneksi. Olen huomannut, että kasvaa paljon vielä syyskuukausina, joten korjuu kannattaa jättää myöhäiseksi. Siis jos ei ole ulkopuolisten suorittamaa "varhaista maastanostoa". Maan pitää olla aika syvään muokattu ja haaroittuminen voi olla myös lajikekysymys.
   Olisikin ollut kiinalaisella puutarhurilla äimistelemistä kun maasta nousi Halblange Weiße kärki edellä.

   Poista
 6. Upea palsternakka! Minulla onnistuivat kanssa hyvin. Tosin olin kylvänyt ne jo edellis syksynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palsternakan voi hyvin kylvää jo syksyllä, mutta koska varhainen kylvö onnistuu keväälläkin, en ole huomannut syys- tai kevätkylvön välillä eroa kasvun suhteen. Porkkanatkin kylvin joskus syksyisin, mutta kumma kyllä kevätkylvö lähti parempaan kasvuun. Minun kasvimaani on keväällä pitkään varjossa, johtui ehkä siitä.

   Poista
 7. Melkoinen palsternakka ja herkkusen näköistä piirakkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenkähän pitkula onnistuikin nousemaan maasta katkeamatta :)

   Poista
 8. Myös palsternakkapyre on tosi hyvää. Kokeile!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, pelkkä nimi saa kuolan valumaan. Kiitos vinkistä, kokeilen ehdottomasti.

   Poista
 9. Aikamoinen palsternakka. Ehkä on parempikin, ettei koko pituus ole yhtä paksua juuresta.
  Piirakka näyttää herkulliselta. Tykkään kovasti erilaisista suolaisista piirakoista. Yksi lempipiiras on lehtikaalipiirakka.

  Neron ilme kertoo kaiken. Meillä satoi tänään ensilumi, mutta paljon sitä ei ole tullut. Maassa on lähinnä hieman valkoisia hiutaleita. Onpa kuitenkin aika valoisaa.

  Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jos koko juures olisi paksu, niin se pitäisi varmaankin nostaa osina maasta :)
   Minäkin olen suolaisten piirakoiden ystävä ja ne ovat käteviä vierastarjottaviakin. Lehtikaalipiirakka täytyykin kokeilla.
   Onneksi tuo lumi on hetkellistä ja Nero pääsee vielä pihatöihin.

   Poista
 10. Puolipitkä palsternakka kuullostaakin jo ihan hupaisalta, kun on tottunut vain puolipitkiin hiuksiin:) Maku on varmasti herkullinen! Täällä ei lunta näy, mutta pakkanen on kivunnut jo kahdeksaan asteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin on ollut yöllä tosi kova pakkanen, mutta onneksi paivisin vain pari astetta. Tein lämpimikseni sainapuita.

   Poista
 11. Vau, mikä pituus. Ja Nero olemus kertoo, että lumi ei paljon nappaa. Kissakin osaavat paheksua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero ei perusta talvesta, se vietetään mieluiten uunin kupeessa taljalla köllötellen. Kissat ovat erittäin hyviä paheksumaan :)

   Poista
 12. No onpa komea palsternakka . Minä sain sellaisen ohjeen että kermaviiliä mihin raastetaan palsternakkaa. Oli hyvää lihan kanssa . Usein käy niin että kuvaus unohtuu kun paistos on valmis .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, pitääpä kokeilla tuotakin. Usein on kiire syömään, kun pastos valmistuu :)

   Poista
 13. Sinulla on kuohkea maa, kun olet saanut noin pitkän palsternakan ylös maasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin ihmettelen, miten palsternakka onnistui nousemaan kokonaisena. Ilmeisen kuohkeaa :)

   Poista
 14. Ennen kuin palsternakka sai kuvasta mielenkiintoni niin voihan nostalgia mikä viivotin....ala-asteella noita oli käytössä <3 Hieno sato kuitenkin.. -nakoista ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viivotin on kirppislöytö vuosien takaa. Minäkin muistan mittavälineen kouluajoilta, siellä se roikkui liitutaulun vieressä :)

   Poista
 15. En ole muuten koskaan syönyt palsternakkaa, niin sitä kai voi keittoihin laittaa, miten lie jäänyt tuo vihannes unholaan, herkullisen näköinen piirakka, sieniä mulla kyllä on pakkasessa.Sielläkö on jo teillä lunta, ei turussa vielä tiedä tuleeko tänä vuonnakaan. Hyvää marraskuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palsternakka on kaikille tuttu keittojuureksena, mutta se taipuu kyllä moneen ruuanlaitossa. Lumi tuli ja meni, nyt nautitaan taas lämpimistä syyspäivistä.

   Poista
 16. Hupsista mitä juureksia, porkkanat ja sellerit tutumpia, mutta tokihan tästä olen aina kuullut ja kasvissekotteissa ehkä syönytkin. Pehtoori näyttää vähän yrmeältä, ehkä hän tietää ettei tuo ole vielä oikean talven merkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pehtoori iloitsee kun lämmin sää palasi, vaikkakin aika märkänä. Oikeaa talvea saa vielä odotella.
   Palsternakka on ilmeisesti melko vähän käytetty juures, eikä ihme sillä kaupan hyllyt harvemmin notkuvat palsternakoista.

   Poista
 17. Onpa komeita palsternakkoja! Omani eivät ihan noihin pituuksiin yltänyt, ympärysmittaa kyllä sitten olikin :D. Pehtoori taitaa siirtyä sisätiloihin talvea viettämään, ilme kertoo enemmän kuin yksi naukaisu :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos saisin valita, niin mieluummin ottaisin palsternakat pulleina kuin pitkinä :)
   Kokenut kissa tietää, milloin pitää käydä talviunille :)

   Poista
 18. Oho, teillä on jo ollut valkoista maassa. Täällä mennään kosteassa ja harmaassa pimeydessä, mutta iloitsen kyllä vihreistä nurmikoista! Ps. Heitin sinulle haasteen, vastaile, jos nappaa ja aikaa riittää: https://mielenlumoa.blogspot.com/2018/11/kuusi-kuvaa-kesasta-bonus.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa kosteaa harmautta täälläkin on nähty viimeaikoina.
   Kiitos kivasta haasteesta, kesään on aina mukava palata.

   Poista
 19. Ihanaa...puolipitkä palsternakka!

  VastaaPoista
 20. Voi mahoton ko Sinulla on kaunis blogi! Palsternakka päätyy ruokapöytääni syntisen harvoin, ryhtiliike asian suhteen olisi tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Muija ja tervetuloa Autuaaseen oloon!
   Kivisen Vilman vinkin innoittamana tein palsternakka-perumamuusia, voi mikä herkku. Palsternakka on näköjään yllättävän vähän tunnettu juures. Herkullisen maun perusteella luulisi sen nauttivan suurempaa suosiota.

   Poista
 21. Palsternakka on terveellinen ja herkullinen, piirakasta puhumattakaan

  VastaaPoista

Kiitos kommentista