2.10.2018

Se kukkii sittenkin

Latva-artisokka ehti sittenkin avata kukkansa tänä kesänä. Tältä se näyttää, kuin suuri ohdake.

Täällä oli yksi pakkasyö ja se lannisti herkimmät kukkijat. Kiinansipuli jaksaa vielä jatkaa.

Palsternakat ovat vielä suurimmaksi osaksi maassa. Niistä tuli tänä kesänä komean kokoisia. Purjokin säilyy vielä parhaiten kasvupaikallaan. Auringonkukka on kumartunut tarjoilemaan siemeniään.

Talvikurpitsat yrittivät parhaansa, mutta niitä tuli vain kaksi ja aika peniksi jäivät nämäkin.

Punarevonhännän rastat roikkuvat komeina parin metrin korkeudesta. Ei olisi uskonut, että siitä keväällä kylvetystä siemenpölystä syntyy näin komeita kasveja.

Perunoista tuli komeita. Tänä vuonna kasvatin vain Mozartia.

Viimeiset tomaatit. Tomaattivuosi on ollut sadokas ja vieläkin keittiössä odottaa suuta pari kulhollista.

Olen kerännyt ensi satokautta varten siemeniä valtavista kääpiösamettikukkapuskista. Nämä ovat suosikkejani kasvimaan koristuksena ja tuholaisten torjujina.
Suppilovahveroitakin näyttää kasvavan runsaasti, menkää metsään!

Mukavaa lokakuuta kaikille!

44 kommenttia:

  1. Oi, miten ihania kuvia <3 Kääpiösammarit ovat keittiöpuutarhan super kaunistajia <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kääpiösamettikukat yllättivät tänä kesänä; hennoista taimista kasvoi valtavia puskia kuivuudesta huolimatta.

      Poista
  2. Jännä kukka latva-artisokalla. Tosiaan kuin ohdake. Ehkä olisin odottanut jotain muunlaista kukkaa, mutta ei tuo kyllä pettymys ole.
    Hieno nimi perunalla. Tuleekohan niiden syöjästä yhtä lahjakas, kuin nimen haltijasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Latva-artisokan kukka on tuossa vielä vähän keskentekoinen, olen Briteissä nähnyt niitä täydessä kukassa ja tupsu on todella suuri ja näyttävä. Ehkä kesän kuivuudella on tässäkin vaikutusta tai sitten kasvukausi on vain liian lyhyt.
      Mozartia syötyäni alkoi mielessä hahmottua pianokonsertto. Ei vaiskaan, kaunis ja maukas pottu kuitenkin, mistä lienee saanut nimensä.

      Poista
  3. Enpä tiedä, miksen ole aiemmin blogiisi törmännyt, vaikka näitä vuosia jo olen lukenut. Nyt onneksi löysin tieni tännekin. Kauniita nuo kääpiösamettikukat tuollaisena isona massana. Niitä voisikin ensi kesänä laittaa kasvamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että polkusi johdatti tänne, tervetuloa! Kääpiösamettikukat ovat helppoja kasvatettavia, tosin esikasvatan taimet, sillä alku on hidas. Vauhtiin päästyään kasvi rehevöityy isoksi puskaksi ja syötävänä se on käyttökelpoinen ruokien ja vaikka kakkujen koristeena.

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Monta vuotta on kukintaa odotettu ja nyt se sitten tapahtui, kiitos auringolle :)

      Poista
  5. Niin monta ihanaa ja ihmeellistä; latva-artisokan kukka :o revonhännät :o ja mikä ihmeen Mozart-peruna :O Olisin sanonut ilman nimeä Rosamundaksi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erikoinen kesä tuotti erikoisuuksia :) Mozart näyttää vähän Rosamundalta, mutta on minusta kauniimpi. Hyvin siloinen ja erittäin taudinkestävä, ei iskenyt rutto.

      Poista
  6. Komea on tuo latva-artisokan kukka. Perunan ystävänä ihastelen tuota violettia perunaa, toivottavasti se on yhtä
    maikas kuin miltä näyttää.
    Oman maan satoa on aina mukava korjata ja kyllä palkitsee. Syksy on kaunis ja kiitollinen vuodenaika, vuoden aherrus on siinä ja kyllähän se aina tuottaa tyytyväisen mielen. Minulla tosin oli hyvin pientä tämän kesän viljely, perunaa, yksi tomaatti ja yrttejä.
    Tomaatista tuli hyvä sato ja kesäkodin kaksi tomaattia tuottivat huonosta hoidosta huolimatta loistavan sadon.
    Hyvää lokakuuta sinne teille, myös Nerolle! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nero on kovin kiireinen, taitaa olla taas reviiriselkkauksia käynnissä. Yöt pehtoori kuitenkin viettää piian kyljessä.
      Mozart on suurikokoinen ja maukas pottu. Sadonkorjuu on puutarhurin palkannostoa, laarit täyttyvät. Tämä kesä on ollut tomaattien juhlaa.

      Poista
  7. Vastaukset
    1. On se komea ja kaiketi jotakin sukua ohdakkeille.

      Poista
  8. Veikeän näköinen tuo latva-artisokka, itse ei ole tullut kasvatettua ...vielä ;) Meillä ei kurpitsoja tullut yhden yhtä...no kesäkurpitsaa kylläkin. Ensi vuonna uusi yritys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän ihmettelen, että tuli edes kaksi pientä kurpitsaa, ne kärsivät kuivuudesta tänä kesänä. Kesäkurpitsa on aina varma, mutta Halloween lyhty jäi pieneksi.

      Poista
  9. Kauniit kuvat.
    Latva-artisokka näyttää tosiaan ohdakkeelta, kaunis se on.

    VastaaPoista
  10. Kaunis väri latva-artisokan kukassa! Perunoissa samaa sävyä :)

    VastaaPoista
  11. Ohops, onpa todella ohdakkeen näköinen. Hieno samettikukkapelto. Sellaista olen ajatellut meille ensi kesänä, tarkoitus on pitää kasvimaalla vähän välivuotta, parantaa maata ja vähentää sadon määrää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kääpiösamettikukissa on mielestäni ihana tuoksu ja näin satokauden jälkeen ne kaunistavat muuten jo melko autiota kasvimaata.

      Poista
  12. Täällä meillä päin on monia viljapeltoja, joiden reunoilla näin syksyisin kasvaa istutettuja auringonkukkia. Ne ovat kauniisti siellä loistaneet pitkän aikaa, kunnes oli yksi pakkasyö välissä: kaikki olivat nuupahtaneet sen yhden yön aikana! Herkkiä raasuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi kun tuli jo syyskuussa epätavallisen kova pakkanen, moni kasvi menehtyi turhan aikaisin. Auringonkukkia viljellään usein maanparannustarkoituksessa.

      Poista
  13. Iki-ihana latva-artisokka. Minulla ei noin pitkälle ehtinyt. Nappasin nupun pois pakkasten alta. Noita kukkivia artisokkia ihailin heinäkuussa Cornwallissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Latva-artisokalle Suomen kesä on liian lyhyt kukintaan. Tänä kesänä lämpö kuitenkin sai tämän ihmeen aikaiseksi. Muilla mailla minäkin olen nähnyt komeita kukintoja.

      Poista
  14. onpa sulla maukkaat tomaatit ja perunat ja erik.hienoja kukkia. Muuten mulla on myös samanlaiset puhelinmummot mitkä sulla on tuossa oik.hyllyssä, olen löytänyt ne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän piti miettiä "puhelinmummoja", sellaista nimitystä en olekaan kuullut posliinieristeille :)

      Poista
  15. Tosi upeita kuvia näin lokakuun alussa. Miellä oli pakkasta viime yönä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkinh oli taas hyvin kylmä yö. Auringonpaiste saa nyt ruskaisen luonnon näyttämään upealta.

      Poista
  16. Wuhuu! Komea latva-artisokka onkin! <3
    Ja nuo rehevät kääpiösamettikukat ovat valtavia!
    Lempeää lokakuuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiito! Teillä päin luulisi olevan artisokkapeltoja, mutta ne korjataan ennen kukintaa. Viime kesänä kääpiösamettikukat innostuivat kasvamaan hurjasti.

      Poista
  17. Hieno on latva-artisokan kukinto! ja hienoja ovat perunatkin, noilla herkuttelee mielellään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oman maan pottu on aina maukkaampi kuin kaupasta ostettu :)

      Poista
  18. Hienoa, että latva-artisokkasi kukki. Harvinaista näillä leveyksillä. Omavaraisuutesi kasvisten suhteen on aina mahtava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Artisokan kukinta on kiva palkinto. Olisi hulluutta hoitaa noin suurta hyötytarhaa jos se ei toisi tuntuvaa omavaraisuutta. Syksyllä on turvallinen olo kun laarit ovat täynnä.

      Poista
  19. Hienot on sadonkorjuutunnelmat ja kuvat, jännittävän näköinen latva-artisokka. Meillä oli joskus maa-artisokkaa, joka ei kylläkään ole latva-artisokan sukukasvi, vaikka nimestä voisi niin luulla. Mozart-potut muisttuvat hämärästi vanhanajan laivaperunaa. Itsekin kävin pottupellosta kuokkimassa tänään ruokaperunat ja nyhtämässä porkkanat, kyllä tuntui kivalta. Marja-aikahan mulla missaantui syyskesällä kokonaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla kasvaa myös maa-artisokkaa, se on auringonkukan sukulainen. Laivaperunasta en ollut ennen kuullutkaan, mutta kuukkeloimalla löytyi tiedot tuostakin herkusta. Minun pitää käydä nostamassa loput palsternakat kellariin viikonloppuna.

      Poista
  20. Olipa hienoa, että viimein näit artisokan kukassa, sitä kannatti odottaa! Sato palkitsee tarhurin, upea sato tulikin ja voimia sielullekin! Haaveet ovat jo ensi keväässä, pian valkosipuleiden pistokkaat pääsevät multiin, syyskylvöt laatikoihin, viljelykartta työn alle ja tarhuri talvilevolle suunnittelemaan ja nautiskelemaan sadosta! Nerolle rapsutukset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nero kiittää! Sinnikkäästi olen jaksanut yrittää latva-artisokan kukitusta ja viimein se onnistui. Juuri suunnittelin viljelykarttaa ensi vuodelle ja valkosipuleista kaikki alkaa. Kohtuullinen palkka tuli kasvimaasta tänäkin vuonna vaikka kuivuus vähän koettelikin.

      Poista
  21. Wautsi upea tuo kukkiva artisokka💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Artisokan kukka on näyttävä, harvoin se vain ehtii kesän aikana kukkaan näillä leveyksillä.

      Poista

Kiitos kommentista