17.9.2019

Olipa kerran kasvimaa

Kasvimaa on tuottanut satoa tänäkin kesänä, vaikka päivitykset ovat jääneet vähiin.
Tänä vuonna päätin olla kasvattamatta mitään ristikukkaista, eli kaalit jäivät pois. No, retiisejä kyllä kasvatin alkukesästä harson alla. Vältyin kaalikoiden ja kirppojen hyökkäyksiltä, ehkä ne panivat muistiin, ettei näille kulmille kannata vaivautua.
Kuvassa etualalla kukkii Mozart-peruna. Erinomainen, punakuorinen lajike, jota eivät taudit näytä vaivaavan. Suosittelen kokeilemaan. Samassa penkissä kasvoi myös vähän siikliä ja siitä tuli niin rupista, ettei rupisempaa voi olla. En kastellut perunoita, mutta kuivuudesta huolimatta tuli erinomainen sato.

Kreikkalainen vuoritee on kasvanut täällä jo useita vuosia. Se on selvinnyt hyvin talvista. Se on immuunijärjestelmää vahvistava erinomainen talvitee, jonka sanotaan suojaavan flunssalta. Tosin sen sanotaan auttavan melkein mihin vaivaan tahansa.

Valkosipulit kasvoivat komeiksi ja nostin ne ylös jo elokuun ensimmäisellä viikolla. Näitäkään en ole kastellut kuin vähän alkukesästä.
Koska tiesin kesästäni tulevan monin tavoin touhukkaan, jätin melkein puolet kasvimaasta (se on suuri) kesannolle. Yrtit ja kukat valtasivat kesantopenkit nopeasti. Kylvettyä osaakin jaksoin kastella aika vähän, mutta siitä huolimatta satoa on tullut mukavasti.
Porkkanaa, papuja, kurkkuja, sipulia, valkosipulia, perunoita, palsternakkoja, purjoa, punajuuria, kesäkurpitsaa.... mm. Ja tietysti lukemattomasti erilaisia yrttejä. Vielä en ole kaivellut mukulapähkämön juuria, mutta aion pian maistella niitäkin. Myös sokerijuuri odottaa vielä testausta.

Kasvimaan aidassa kukki komeasti tuoksuköynnöskuusama. Se teki kauniita oransseja marjoja ja vaikka tiedän, että kasvi on myrkyllinen päätin vähän maistaa yhtä. Tarkoitukseni oli sylkäistä myrkkymarja pois, mutta hups, vahingossa nielaisinkin sen. En kehota kokeilemaan, seuraavana päivänä kärsin ripulista. Maistui muuten hyvältä.

Osa sipuleista jäi aika pieniksi, mutta kohtuullinen sato tuli kuitenkin. Näitäkään en paljon jaksanut kastella. Melkein kaikki punasipulit tekivät kukkavarren, joten se niistä, mutta kyllä kukatkin olivat ihan nättejä.
Palsternakkoja ja purjoja sekä tietysti maa-artisokkia on vielä kasvamassa.

Kuivuudesta johtuen kirjorevonhännät jäivät aika pieniksi, tässä niitä on päätynyt kylpyhuoneen maljakkoon.

Pihan reunoilla kasvoi tänä kesänä runsaasti maitohorsmaa. Valmistin sen kukista upeaa kesäjuomaa.

Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen satoon vaivannäkööni nähden.
Sen pituinen se.

24 kommenttia:

  1. Paljon on satoa, vaikka osa kasvimaasta olikin kesannolla.
    Hui, noita sun maistiaisia. Eli tuoksuköynnöskuusaman marjat taitaa taitaa olla aika ytyä tavaraa, jos yhdestäkin marjasta tulee ripuli. Ei siis kannata enempää nautiskella.
    Ihania syyspäiviä ja sadonkorjuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Juu, ei kannata nieleskellä myrkkymarjoja, uteliaisuus tappii kissan, sanoo sananlaskukin. Olen tyytyväinen satoon, vaikka laiskasti kastelinkin.

      Poista
  2. Hienolta ja rehevältä siellä näyttää. Satokin kuulostaa hyvin onnistuneen. Myrkkymarjat suosittelisin minäkin jättämään maistamatta. Jännä kyllä, että maistui hyvältä. Olen ollut siinä luulossa, ettei myrkylliset marjat houkuta makunsakaan puolesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkausi on ollut omavarainen kasvisten puolesta, paitsi ne kaalit on joutunut hakemaan kaupasta.
      Aikuinen ihminen maistelee myrkkymarjoja, outoa. Mitkään eläimetkään ei koske noihin marjoihin, vaikka muut marjat katoavat nopeasti parempiin suihin.

      Poista
  3. Runsaasti on satoa kuitenkin tullut ja voi miten olisin tyytyväinen jos edes osa olisi tuolla minun pikkaraisessa lavassani. Kesäkodissa on minulla ainoastaan pari pientä riviä perunaa ja jokunen yrtti.
    Nuo ristikukkaisten tuholaiset ovat tosi viheliäisiä ja muutenkin on aina välillä hyvä pitää taukoa viljelystä.
    Purjo on yksi suosikkisipulini, tosin sen viljely on aika työlästä näin olen ainakin itse sen kokenut.
    Kiva oli lukea kasvitarhasi kuulumiset, tosin nyt ei siis nähty upean suuria palmukaaleja ym runsautta. 🍀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaalituholaisten kanssa en olisi tänä kesänä ehtinyt taistelemaan ja ne pysyivätkin poissa.
      Purjot ovat hidaskasvuisia, mutta muutenhan ne ovat aika helppoja. Tietysti esikasvatuksessakin on oma vaivansa.
      Vielä löytyy pata-ainekset omasta maasta ja se on kätevää.

      Poista
  4. Hienon sadon olet saanut siitä huolimatta, että et ole paljoa kastellut! 😃 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllätyin miten reippaasti kaikki kasvoi kuivuudesta huolimatta. Kannattaa viljellä tiheästi 😊

      Poista
  5. Hyvän sadon sait, vaikka kesannolle osan jätitkin. Ilmeisesti teit myös hyvät valinnat kasvien suhteen. Tämä kesä oli kaalikasvien osalta surullinen. Harvinaisen pitsimäinen lopputulos eli kasvattajalle ei paljon jäänyt maisteltavaa. Taidan panostaa jatkossa eri sipuleihin ja juureksiin sekä tietenkin kesäkukkiin.
    Unohda moinen uteliaisuus. Vaikka kuinka hyvälle maistuisi, myrkkymarjat on parempi jättää syömättä. Onneksi ei käynyt pahemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen joka vuosi kasvattanut kaikki ristikukkaiset, rucolaa myöten verkon alla. Lehtikaali menestyy niin hyvin, mutta kaalit pitävät viileydestä ja verkon alla on melko lämmin.
      Myrkkysieniä en sentään ole innostunut maistelemaan :)

      Poista
  6. Komeat valkosipulit ja hyvältä näyttää myös perunamaa. Joskus on viisautta pitää taukoa, jos kerran sadon laadustakaan ei ole takeita. Rehevältä puutarhasi silti näyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kompostiin ei kannata viljellä, kannattaa miettiä mistä saa satoa pienelläkin vaivalla. Kesantopuoli villiintyi kukkimaan ja tuotti paljon silmäniloa.

      Poista
  7. Upea sato ja kauneutta silmille. Täytyy ensi vuonna kylvää kaikki tiheään. Hyvin ennakoitu keväällä, jos tietää, että ei ehdi samalla tavalla kasvimaata hoivaamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä sato pienellä vaivalla. Tietysti kasveja täytyy kastella ahkerasti ja hoivata kun ne ovat pieniä, mutta kun kasvu pääsee vauhtiin, pääsee vähemmällä. Hyötytarhan viljely kannattaa mitoittaa ajankäytön ja voimien mukaan. Tarpeeksi on kylliksi :)

      Poista
  8. Mukava kun olet saanut satoa ilman liikoja kasteluponnisteluja. Hupsis sen marjan kanssa :o. Istutin muuten pari viikkoa sitten sinne uuden aidan viereen köynnöskuusaman. Taimi on odottanut istutusta jo keväästä asti.... Hankin tietysti ensin kolme köynnöstä ja sitten vasta rupesin aitaa rakentamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietysti kasvit ensin :) Kokemukseni mukaan tuoksuköynnöskuusama vaikuttaa aluksi hidaskasvuiselta, mutta alkuun päästyään rehevöityy nopeasti. Minun kasvaa kuivassa ja laihassa maassa, mutta voi erinomaisesti.

      Poista
  9. Onneksi selvisit vain ripulilla! Olisihan voinut käydä huonomminkin... Olen aina ajatellut, että myrkylliset kasvit maistuvat pahalta, mutta tosiaan eihän sen niin tarvitse olla. Hienoa satoa olet saanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minut opetettiin jo lapsena varomaan myrkyllisiä kasveja, tuskin uskalsin koskea ukonhattuun. Olen aina ollut supervarovainen, mikä lie sai hömelöimään. Olivat kai marjat niin kauniita 🙃

      Poista
  10. Mullakin tuoksuköynnöskuusama teki marjoja, ja kauniita ne kyllä ovat;)

    Ja kasvimaasi näyttää kyllä erittäin hyvältä vähäisestä kastelusta huolimatta! Meikäläinenkin on siinä puuhassa tosi laiska...

    Ihanan väristä muuten tuo maitohorsmajuoma, miten teit sitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Horsmankukkajuoma on helppo tehdä. Horsmankukintoja n. 0,5 litraa, 1 litra vettä, sitruunan kuori ja mehu, 0,5 tl sitruunahappoa ja 1-1,5 dl sokeria. Kuivat aineet sekoitetaan ja päälle kaadetaan kiehunut vesi. Peitetään ja annetaan tekeytyä huoneenlämmössä muutaman tunnin. Siivilöidään kattilaan, kuumennetaan ja pullotetaan.
      Maku on hieman katkeromainen, kiva kesädrinkki.

      Poista
    2. Tulin myös katsomaan, onko kukaan kysynyt juomasta mitään.

      Mitä muita kukkia voisi käyttää horsman sijasta? Olisiko ideoita?

      En voinut olla huomaamatta kaunista pulloakin. Mistä horsmajuoman yhteydessä oleva pullo mahtaa olla? Todella nätti!

      t. Eve

      Poista
    3. Hei Eve, ainakin seljankukkajuoma on paljon käytetty ja sitä saa ostaa kaupastakin. Jotkut ovat tehneet juomaa myös syreeninkukista ja jopa voikukista. En ole itse kokeillut, joten mausta en osaa sanoa mitään. Ohjeita löytyy varmasti netistä. Kannattaa kuitenkin varoa myrkyllisten kasvien kukkia :)
      Pullon olen ostanut joskus kirpputorilta, sen alkuperästä ei ole tarkempaa tietoa.

      Poista
  11. Silmiä hivelevän kaunista satoa olet saanut.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista