25.9.2019

Perennojen syysleikkaus

Pikku apulaiset olivat aamuvarhaisella jo puutarhatöissä. Maa oli vielä kuurassa pakkasyön jäljiltä, mutta metsäkaurisperhe ahkeroi jo perennojen syysleikkauksen kimpussa. Ensin hoidetaan kuunliljat ja syysleimut. Kuvassa siistitään verikurjenpolvikasvustoa ja samaan syssyyn menee myös kyläkurjenpolvi.

Pappa ihmettelee, mikä ihmeen häkkyrä on aseteltu syysvuokkojen hoitoa estämään. Kaurisäiti palasi jokin aika sitten kaksosineen ja ihmettelin minne isäkauris on kadonnut. Nyt se oli laumassa mukana, mutta onko se sama isä kuin viime talvena? Tuollaiset pienet sarvet tähän aikaan?

Olen tehnyt uusia perennapenkkejä ja karsinut vähän kuusikkoa, jotta ne saavat paremmin valoa. Leikkasin myös ränstyneet ruusupuskat kokonaan alas, niiden juurakoita pitää vielä kaivaa ylös kunhan kerkeän. Siinä olikin vesimyyrillä ihmettelemistä, sillä ruusupuskien alustalta paljastui niiden päämaja. Ne eivät liiku avoimilla paikoilla ja pöpelikön karsiminen katkaisi niiden kulkuväylät.

Tässä kuvassa kuunliljat on vasta esileikattu. Onneksi olen laitellut näihin reunapenkkeihin kasveja, joista monet eivät näytä maistuvan kauriille, kuten auringonhatut. Luonnonvaraiset kotkansiivet ovat kasvaneet komeiksi kun hävitin ympäriltä nokkos-, vuohenputki-, horsma-, mesiangervo-, vadelmakasvustoja.

Sienessäkin olen ehtinyt käydä. Sateet toivat aika onnistuneen sienisadon; kanttarelleja ja herkkutatteja. Suppilovahverot ovat vielä vaiheessa, paljon pieniä alkuja näin maanantain kierroksella, mutta vain litran verran isompia.

Ihan pihapiirissäkin kasvaa muutamia herkkutatteja. Kaikki pitävät niistä, myös kauriit, oravat ja pikkujyrsijät. Kuvassa oravan sienivarasto, se oli säilönyt herkkutatin varmaan paikkaan kuusen oksille.

Kokeilin bataatin kasvatusta tänä kesänä. Hyvin kasvoi reilun nyrkin kokoiseksi huonosta kastelusta huolimatta. Bataatti vaatii hyvin lämpimät kasvuolosuhteet ja sellaisia oli tarjolla tänä kesänä. Ostin valmiit taimet Marketanpuiston markkinoilta.

Nostin viimeiset porkkanat ja punajuuret. Tämä Elsan lempituoli -nettikaupasta ostamani sadonkorjuukori on todella kätevä. Mullat voi huudella pois letkulla vain vähän hölskyttelemällä juureksia korissa.

Pehtoorin ruokahalu on tasaantunut, ilmeisesti hän on saavuttanut haluamansa mitat. Ruoka maistuu edelleen, mutta normitahtiin. Myyrää riittää, niitä tuodaan näytille muutamia päivittäin ja aika usein näen ikkunasta Neron aterioivan ulkona myyräpaistin äärellä. Jyrsijät alkavat hakeutua rakennuksiin ja kissan ei tarvitse kuin odotella talon alla, että paisti juoksee suuhun.

Tervetuloa uusille lukijoille ja iloista syysviikkoa kaikille!

38 kommenttia:

 1. Voi miten kaunis peuraperhe. Olisinpa onnellinen jos edes kerran eläissäni näkisin peuran tai jopa koko perheen. Pehtoori on edelleenkin niin hyvin voivan näköinen komea katti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanotaan, että peuroja on nyt runsaasti, ehkä onnistut näkemään sellaisen jossakin pellolla, jos olet niin onnellisessa asemassa, etteivät ne tule pihapiiriin. Nämä pikkuiset eivät ole peuroja vaan metsäkauriita, talvella vien taas niille ruoka-apua.
   Pehtoori voi hyvin, luonnonmukaista ravintoa riittää.

   Poista
 2. Peuroja näkyy meillä enemmän kuin kauriita. Kuulemma lupia on myönnetty ennätysmäärä ja kyllä niitä onkin paljon. Leikkurit on käynnissä meilläkin. Ja nuoria hirviä toikkaroi pellolla melkein joka ilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä meidän hehtaareilla liikkuu kesäisin valkohäntäpeuraemo lapsineen, mutta ne eivät tule juurikaan pihaan. Syksyllä ilmestyy kaurisperhe ja hoitavat pihan tehokkaasti. Mielellään hoitaisivat kasvimaankin jos ei ympärillä olisi aitaa.

   Poista
 3. No, on sulla monta apuria syystöissä!
  Ne näyttävät kuvissa ihanan satukirjamaisilta, mutta luonnossa ei varmasti välittäisi noin satumaisista tunnelmista.
  Mahtavia herkkuja olet löytänyt luonnosta ja kasvimaalta. Tuota bataattia tekisi mieli joskus koittaa, kun se on mun herkkua. Johan tuon kokoisesta saisi sosekeittoon hyvää makua.
  Aurinkoisia syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina. Nyt kun pakkanenkin on jo useaan otteeseen vieraillut öisin, en enää stressaa kairiiden touhuista. Ei vain tarvitsisi tallata kukkapenkkejä.
   Bataatista kasvoi ihan kunnon kokoinen, se ei ilmeisesti tarvitse ahkeraa kastelua, mutta maan lämpötilan suhteen se on vaativa, lämmintä pitää olla. Jo lavakauluksellisesta saisi suuren sadon. Esikasvatus tietysti vaaditaan. Kannattaa kokeilla.

   Poista
 4. Samettisenpulskea pehtoori ♥
  Voi itkujen itku, kyllä kuunliljojen lehdet vain olisivat niin kauniit syksyisessä puutarhassa, syysleimuista ja muista puhumattakaan! Kauriilla ja peuroilla on hieman eri maku, täällä syödään auringonhatutkin. Verikurjenpolvia harvemmin, mutta korkeammat kurjenpolvet menevät. Valkohäntä tuntuu olevan laiska, se harvemmin jaksaa etsiä kovin matalalla kasvavaa ravintoa.
  Vesimyyrien päämaja tuhottu, huuuu! Lööppiainesta. Vieläpä talvea vasten. Se ja pehtoori täydessä iskussa - kyllä niille koittavat ankeat ajat.
  Minäkin käytän koria juuresten huuhteluun, tosi näppärää, kun saa mullat takaisin pihalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy on siitä kiva, että saa samettisenpulskean pehtoorin kylkeensä yöksi :)
   Kauriilla on hyvin kapea ruokavalio, niille ei kelpaa kaikki, toisin kuin peuroille. Meidän peurat eivät tule perennapenkkeihin, niille tuntuu riittävän ravintoa ympäristössä. Vain omenat houkuttelevat ne puutarhaan.
   Kori on paitsi kaunis, myös kätevä monin tavoin. Parhaita puutarhavälinehankintojani ja jatkuvasti käytössä.

   Poista
 5. Apua! Mulle tulisi hepuli, jos noin lähelle tulisivat. Minulla ja metsän eläimillä on sellainen sopimus, että pihaan ei tulla hillumaan. On kyllä aika toimimaton ja yksipuolinen sopimus! ='D

  Juurikin kyllä täällä puhuttiin, että ei ole yhtään kaurista näkynyt. Beibe mietti, että onkohan ilves saapunut hoodeille. Tässä on meinaan ollut useampikin kaurisporukka noissa peltojen metsäsaarekkeissa.

  Komean bataatin olet saanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä metsän eläimet tuntuvat vähät välittävän läsnäolostani. Tajuavatkohan ne, että olen vaarallinen ihminen. Näädänkin yllätin päiväunilta pihan reunamilta, se vain nosti päätään ja katsoi, että mitäs siinä mulkkaat 😊
   Vakohäntäpeuraemokin kävi tänään kaksostensa kanssa kuikuilemassa pihan reunalla. Yksi lapsi olisi kovasti tutkia pihaa, mutta äiti taisi varoitella kun se kiltisti juoksi takaisin pellolle.

   Poista
 6. Mahtavat apurit sinulla! Ja juuri oikeaan aikaan, syksyn siivousaikaan :-)

  VastaaPoista
 7. Perennasi kasvavat vielä seuraavana kesänä, vaikka peurat niitä syksyllä syövät? Bataatit ovatkin tosi hyviä. Mukava saada niitä omasta maasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perennoiden kasvukausi alkaa olla ohi, eivätkä kauriit syö koskaan kaikkea. Kyllä ne ensi kesänä taas kukkivat.
   Täytyy hieman paneutua bataatin viljelyyn, kun kerran noin hyvin kasvavat.

   Poista
 8. Kauriit löysivät nyt perennapenkkisi. Melkein itkettää tuollainen vierailu. Onneksi syysvuokkosi on turvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kauriit ovat hyvin nirsoja ruuan suhteen, ei niille kaikki kelpaa :)

   Poista
 9. Olen ehkä sittenkin onnellinen, kun ei meillä vieraile sen enempää kauriita kuin peurojakaan. Pienet hiiret ja myyrät mielelläni syöttäisin kissalle, jos sellaisen omistaisin:) Täällä siis joutuu sekä perennat siistimään että hiiret pyydystämään itse. Toivotaan, että pääsette kauriiden, näätien ja muiden eläjien kanssa sopimukseen, mikä kuuluu kenellekin. Ihana kori ja kätevä, tosiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha ja sorkkajalat eivät ole hyvä yhdistelmä. Onneksi näitä vierailuja ei ole kesäaikaan, jolloin kaikki on kukkeimmillaan. Pieni karsinta näin syksyllä ei haittaa.

   Poista
 10. Hyvät kuvat olet saanut puutarhan hoitajista. Olitko tosi aikaisin hereillä? Eilen huomasin tai tajusin omassa pihassani, että sorkkajat ovat käyneet. Kesällä Vakka-Taimesta ostamaani ruusua oli käyty typistämässä. Kävijä oli jättänyt sorkan jäljet merkiksi pehmeään multaan. Nyt äkkiä portti valmiiksi ja kiinni pihan perän aitaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kello taisi olla 6-7 välilä kun hoksasin bambit puuhissaan keittiön ikkunasta. Niin touhukkaita olivat, etteivät huomanneet minua kun ovenraosta tähtäilin niitä kameralla. Sinulla onkin peura-aita valmiina, toivottavasti pitää sorkkajalat loitolla.

   Poista
 11. Ihanat pikkuapurit sinulla puutarhassa <3 Ihan kateeksi käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovathan nuo söpöjä, mutta harva puutarhuri kadehtii :)
   Talvella niistä on kuitenkin mukavasti seuraa ja niitä on hauska tarkkailla.

   Poista
 12. Cheri nyt mää kuolen! Sanoin just tänään Reimalle, että 'ans' katsoo koska Cherin kauriit taas kutsusta tulevat...' Sain ketun vaeltamaan kanssani lehdossamme eli naiset jotka vaeltavat kettujen kanssa, mutta kauriita en saa kesytettyä vaikka ne kuitenkin luottavat, sillä nukkuivat monena päivänä lehdossamme just kantarellipaikalla. Massiivinen syöttö alkaa pian, vielä on omenoita ja linnuilta tippunutta auringonkukkaa etc. Miten ihan epistä tai sitten: Muista nyt nauttia♥ Haluaisin kuulua kettulaumaan, mutta voisin liittyä pikkukauriisinkin eikä niiden äiti ole kuollut: Bambin äiti kuoli vain leffassa!

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan miten tuttavalliseksi lauma uudet jäsenet heittäytyvät. Bambien ruokinta alkaa talvella, vielä ne löytävät hyvin ravintoa vaikka perennapenkeistä. 💕 Täälläkin pihan ympäristö on täynnä kauriiden makuupaikkoja, hyvä, että kokevat olevansa turvassa.
   Minulla on joitakin hauskoja kokemuksia tuntureiden ketuista, noista kansansatujenkin viisaista ja viekkaista pärjääjistä.

   Poista
 13. Nerolla oikein makoisat kissanpäivät siellä myyräpaisteja maistellessa💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nerolla taitaa olla pian ylitarjontaa myyristä, sillä jokaista ei jaksa edes heti syödä 💚

   Poista
 14. Vaikka moiset puutarha-apulaiset eivät ole kivoja niin ensimmäinen kuva on postikortti, tuli siitä muuten ihan joulufiilis. Nero varmaan otti takaisin laihtumista, hyvä juttu kun on kunnossa ja pitää myyrät kurissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kauriit ovat pieniruokaisia ja nirsoja, koko puutarhaa ne eivät pane maantasalle. Kaaliton kasvimaakaan ei näytä houkuttelevan ja muu sato onkin jo korjattu.
   Nero on saavuttanut vakiopainonsa ja pitää toivottavasti linjansa kurissa. Annoin taas Axilur-kuurin, jottei myyräravinto pääse aiheuttamaan ongelmia. Kylläpä myyriä onkin. Minkin olen nähnyt niiden vipeltävän talon vierustaa muutaman kerran. Ne keräävät sadeveden kasaamia koivunsiemeniä vaastoihinsa.

   Poista
 15. Apulaiset näyttävät suhtautuvan työnsä hyvin tarkasti. Mahtavat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apulaiset tekevät huolellista työtä. Sain ne hyvin tähtäimeen, ihan muutamien metrien päästä. Taisivat haluta uusen perhepotretin.

   Poista
 16. Mahtavat kuvat!
  Apulaiset ovat kovin söpöjä, mutta luultavasti töissään omapäisiä;)
  Puutarhassasi näyttää oikein ihanalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Bambit ovat jo oppineet poseeraamaan :)
   Näiden apulaisten ei tarvitsisi olla kovin ahkeria, onneksi ne eivät tule töihin joka päivä.

   Poista
 17. Valloittava perhe ja niin auttavainen! Pehtoorille pusu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä maalla on tapana auttaa toisiaan :)
   Pehtoori kiittää, nukkuu umpiunessa päälläni juuri nyt, yö kun kului partiointitehtävissä.

   Poista
 18. Siellähän on tehokkaan näköinen apulaisjoukkue!

  VastaaPoista
 19. Ymmärrän kyllä, että kauriit tekevät tuhoja puutarhassa, mutta ovat ne vaan niin sykähdyttävä näky (kuvinakin).
  Pehtoorille toivotan metsästysonnea ja paljon herkullisia myyräpaisteja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nautin kovasti kauriiden seurasta eikä tuhot näin kasvukauden loputtua haittaa. Pehtoori kiittää, myyräsaaliit ovat olleet mahtavia, mistä niitä riittääkin.

   Poista

Kiitos kommentista