3.1.2023

Eräs vuosi

Tammikuussa 2022 oli jo järkyttävä määrä lunta. Sain lumityötrauman; viiden tunnin urakoinnin jälkeen oli polut ja piha selvitetty ja kun lopetin, oli lunta satanut jo niin paljon, että olisi pitänyt aloittaa alusta uudelleen. Väänsin itkua uupumuksesta, mutta ainakin olin luomuväsynyt kaatuessani lopulta petiin. Suraavana päivänä sama ohjelma.

Helmikuussa: Sama

Maaliskuu: Sama, mutta lumet alkoivat myös vähitellen sulaa.

Kettupariskunta riiusteli hankikannoilla.

Huhtikuussa tulin yhtenä iltana myöhään saunalta pellon yli ja näin hämärissä outoa vipellystä hangella. Se oli aikaisin herännyt siili. Pihan rinteestä oli lumi jo sulanut ja pari päivää myöhemmin Nero äkkäsi siilin heinikossa. Vein pikkuiselle hätäavuksi kissan märkäruokaa, hyvin maistui.

Krookukset ja kevätkurjenmiekat kukkivat komeasti.

Pehtoorin kanssa päästiin puutarhatöihin. Paljon innostavampaa ja mielekkäämpää kuin lumityöt.

Toukokuussa aika kului jo kasvimaalla, mutta iltaisin ehdimme retkeilemäänkin. Yhdellä retkellä rantapolulla Nero jäi jälkeen, eikä kutsu tehonnut. Piti kääntyä takaisisin tutkimaan tilannetta. Nero istui kuusen juurella ja tuijotti ylös, puusta kuului omituista naukunaa. Siellä istui näätä. Jätimme sen omiin oloihinsa ja jatkoimme tilustemme kiertelyä.

Kesäkuussa rantasaunalla kukkivat valkolehdokit, ne ovat ilokseni lisääntymään päin. Yhtään edellisvuonna näkemääni lehtoneidonvaippaa en tavannut.

Juhannuksena naapuri äesti pyynnöstäni rantaniityn ja kylvi siihen kukkaniittyainekset. Projekti kuitenkin venyi ja kylvö tapahtui niin myöhään, ettei kukkaniitystä voi puhua, ei ehtinyt. Sovittiin, että lohko äestettäisiin syksyllä ja kylväisin itse niityn silloin. Odottelin lumentuloon asti, mutta äestäjää ei näkynyt, ei ehtinyt.

Puutarhassa kukkaloistosta saatiin kuitenkin nauttia, Shirley Temple.

Digiaika on ihanaa.

Heinä- elokuu varmaankin löhöiltiin, koskapa kuvia tuolta ajalta ei löydy.

Syyskuussa satoa oli jo niin runsaasti, että verottajat vaanivat kymmenyksiään.
Ikävä takapakki oli valkosipulisato, se oli kohtalainen, mutta ei erinomainen. Onneksi olin istuttanut kynsiä tuplamäärän, sillä osa niistä oli mädäntynyt. Ehkä istutin kynnet liian myöhään, ne eivät ehtineet herätä tai sitten talven sahaavat lämpötilat tekivät tepposensa. Koskaan aiemmin parinkymmenen vuoden aikana ei ole käynyt näin.

Lokakuussa tein reippaasti polttopuita, energiakriisi sai miettimään talven sähkölaskuja, onneksi minulla on viisi tulisijaa ja puulämmitteinen sauna. Istutin myös valkosipulit ajoissa.
Marraskuussa jatkui polttopuiden teko ja myös niiden hyödyntäminen uuneissa. Tähän asti on pärjätty uunilämmityksellä, mutta aika viileää sisällä on ollut ajoittain. Onneksi pidän viileästä, Nerolle on tehty peti uunin kylkeen ja yöt hän viettää piian kyljessä. Kyllä me pärjätään.


Joulukuussa lumi tuli aikaisin ja sitä tuli paljon. Lumityötrauma iski jälleen. Lyhyen päivän aikana ei paljon muuta ehtinyt kuin tehdä lumitöitä ja kantaa polttopuita sisään.
Sen pituinen se.

34 kommenttia:

 1. Olenpa iloinen, että Musta Prinssi ja emäntänsä ovat palanneet!

  VastaaPoista
 2. Lumityöitkut ovat olleet jotenkin tuttuja. Meillä on ollut onneksi monta kolaaja. Harmi, että teillä pehtoori ei pikein pysty piialleen tekemään uusia latuja lumeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin paljon kuin pehtoorista onkin hyötyä, niin lumitöihin hänestä ei ole muuten kuin kannustamaan piikaa.

   Poista
 3. Ihana tarina, kiitos hyvästä mielestä, paitsi ne lumityöt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lumityöt ovat niin turhauttavia, tänään tosin kolasin ihan ilokseni viitisen senttiä yöllä satanutta kevyttä lunta. Jokin katto pitäisi asettaa sille kuinka paljon lunta saa sataa putkeen.

   Poista
 4. Olen tänä ja viime talvena kiittänyt sitä ihmistä joka aikoinaan suunnitteli tämän pihapiirin ja rakennusten paikat. Ne kaikki alueet joita haluamme pitää kulkukelpoisina, saa aurattua traktorilla, lumikolalle ja lapiolle jää vain reitti kompostille ja lintujen ruokintapaikalle. Ja tietysti portaat pitää harjata lumesta puhtaaksi. Ja toki on oltava se traktori tai ostettava palvelu muilta. En tiedä miten tästä pihasta on selvitty lumitöiden osalta entisaikoina kun tiedän nykyisten ja entisten rakennusten määrän ja sijainnit. Kai siihen on joku hevoshärveli ollut tai ehkä härkä apuna.
  Teidän vuosi vaikutti hyvältä, pitää ollakin myös lepoa ja rauhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle naapuri auraa pihatien (n. 300 m)ja sisääntulon. Mieluusti hän auraisi pihankin, mutta on ikävää kerätä rullautunut nurmikko ja istutukset keväällä pihan laidalta. Vielä viime vuonna pidin myös reitin rantasaunalle avoimena (n. 250 m), tänä vuonna luovutin sen osuuden suhteen. Piha on melko helppo kolata ja ihan hyvää lihaskuntoharjoittelua jos lunta olisi kohtuullisesti.

   Poista
 5. Värikäs on ollut vuosi. Näätä puussa oli erikoinen tapaus ettei ihme että Nero jäi seuraamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että Nero ajoi näädän puuhun. Pikaisesti vein kissan kauemmas, sillä näätä on melkoinen peto, enkä tiedä miten se ahdistettuna toimisi. Nuo kaksi ovat kyllä varmasti kohdanneet ennenkin.

   Poista
 6. Lumentulo ja sähkönhinnat vetävät mielen matalaksi, mutta onneksi vuoden varrelle mahtuu monta ilonaihetta ja huolettomiakin päiviä! Teillä on ollut paljon mielenkiintoista seurattavaa ja vähän erikoisempia eläinystäviä. Toivotaan vähälumista ja leutoa talvea! Ja toivotaan, että saisit tulevana kesänä kukkaniittysi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohtuullisesti on hyvä olla lunta, mutta liika on liikaa. Vaikka elellään täällä syrjässä niin paljon erilaista porukkaa on seurana koko ajan, isoa ja pientä.

   Poista
 7. Tätä lukiessani huomaan taas, kuinka mukavasti kerrot omista ja Neron kuulumisista. Tuot luonnon ja seesteisen elämäntyylin konkreettisesti luokseni.
  Yhdyn täysin tuohon lumitraumaan. Näyttää vahvasti siltä, että viime vuotinen trauma toistuu. Tänäänkin kahden ja puolen tunnin lumityöt.
  Meillä kävi valkosipuleiden kanssa yhtä köpelösti. Ei koskaan aiemmin ole näin käynyt. Veikkaan kammottavien jääkerrosten tukehduttaneen valkosipulit siinä, kuin näytti tehneen kukkasipuleillekin.
  Toivottavasti tuleva kesä tuo kuvasi kaltaisen digiajan luoksemme.
  Jaksamista lumitöihin ja lämmitystalkoisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onpa kauniisti sanottu.
   Lohdullista kuulla, että muillakin on ollut valkosipulien kanssa ongelmia. Ilmeisesti sulaminen-jäätyminen jne. oli liikaa niille. Mutta puutarhurithan ovat tottuneet myös takaiskuihin.
   Meille tuli viime yönä vain kohtuullisesti lunta, tai siis 63 cm:n lumensyvyyden jälkeen se ei enää tuntunut missään.

   Poista
 8. Jaan Betweenin kommentin, kerrot niin mukavasti …. vaikka lumitöistä ;).
  Tuo krookusten ja kevätkurjenmiekkojen kuva toi kevään ikävän.
  Nero näyttää olevan melkoinen tilusten valtias!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nyt voi jo alkaa laskea viikkoja krookusten ilmestymiseen. Tänä talvena Nero ei ole paljon ulkona viihtynyt, käy kuiten joka päivä muutamia kertoja haukkaamassa happea ja tarkastamassa, että pihalla on kaikki kunnossa ja lumityöt tehty.

   Poista
 9. Ihana Nero <3
  Toivottavasti tästä talvesta tulisi malitillisempi lumen suhteen teillä. Tänne toivoisin juuri nyt enemmän kuin tuo vajaat 2 cm märkää lunta, kun kerta kovaa pakkasta on luvassa. Ehkä sitä vielä ehtii tulla. Täällä satoi rankasti vettä koko viime yön ja lunta tuli vain vähän tänään. Maakin on ihan litimärkä siitä sateesta, huono juttu, kun pakkasta tulossa.
  Aivan ihanat krookukset, Nero-kuvien jälkeen ihanin kuva. Hänen tuuheat pöksynsä tarkastamassa kynnöstä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero on komea ja kuvauksellinen.
   Kauhukseni huomasin, että hangen alla (täällä on vielä tuhti kerros vanhaa lunta) maa on sula ja märkä. Loppuviikosta on luvattu kovia pakkasia ja sehän ei tiedä hyvää kasveille. Sää kartalla luvataan tänne lisää lunta, mutta myös tihkusadetta. Toivottavasti saatte lumieristettä ennen pakkasia.

   Poista
 10. Lumityöt ovat tiettyyn pisteeseen ihan ok, mutta liika on liikaa. Täällä meillä ei rivitalon pihapiirissä ole lapioitava montaa metriä, toista oli silloin kun runsas neljäkymmentä vuotta sitten tämä asuinalue oli uusi ja melkein kaikki asukkaat suht nuoria. Teimme silloin kaikki lumityöt itse ja talkoilla kaikki muutkin siivous- ja kunnostustyöt. Nyt saa lumisateen aamuina kuunnella kolinaa ja räminää jo varhain ja se kyllä tuntuu hyvälle.
  Vuoteen mahtuu paljon erilaisia odotuksia ja tapahtumia. Siellä teillä on luonto ja sen erilaiset ilmentymät ihan lähellä ja monet villieläimet ovat kuin kotieläimiä ja sinne lujasti sopeutuneet. Ihana asia ja toivottavasti kukkaketosi vielä toteutuu, se olisi todellinen lepo mielelle ja ilo silmälle. Valkosipuli osaa olla oikukas ja ainakin joskus näin käy, että sato ei onnistu. Sen kasvatus tuntuu varmalta, mutta sitä se ei kuitenkaan ole.
  Rapsut Nerolle 😊 ja toivotaan vain hyvin kevyttä ja pehmeää lunta jos sitä näin tiheään sataa. Räntäsadetta ei tilauslistalle haluta.
  Päivät pitenevät ja valo lisääntyy ja se on varma tulevan kevään merkki. Onneksi on edessäpäin mitä odottaa….👍

  VastaaPoista
 11. Nero kiittää, rapsuja ei voi tulla liikaa.
  Tällä niemellä on rauhallista ja luonnonmukaista enimmäkseen, eläimet viihtyvät ja ihmisetkin.
  Alkaa varmaan ikä painaa kun lumityöt ovat niin alkaneet tökkimään. On tuota luntakin tullut nyt parina talvena ihan liikaa. Olisi kiva käyttää aikaa muuhunkin kuin kolaamiseen.
  Kukkakedosta voi haaveilla ja onhan haaveilukin kivaa, ajattelin siitä paratiisia perhosille ja pörriäisille. Toivottavasti valkosipulit voivat nyt hyvin hangen alla.
  Valo tuo kevään tuntua ja se auttaa jaksamaan.

  VastaaPoista
 12. Voi kuinka suloinen kerronta niin tekstein kuin kuvinkin! Tyrskähdin siinä kohtaa, kun puussa oli näätä. 😂
  Nero se sitten on ikisöpö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt tiedän kuka oudosti ”naukuu” rantametsässä keväisin kun vilvoittelen saunan kuistilla. Voisi luulla kissaksi. Nero on edelleen vastustamaton.

   Poista
 13. Upea postaus ja ihanat kuvat. Tuli niin hyvä mieli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihan parasta jos pystyy tuottamaan hyvää mieltä kavereille. Kiitos!

   Poista
 14. Huh, ku teilloli palio lunta. Vuasi jäi kumminki plussan pualelle. Kesä meikälääsellä ainaki huuhtoo talaven muistot johonki kauvas. Kaikenkarvaasia kaveria ainaki riittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä ongelmia saada lunta mahtumaan minnekään. Tein itselleni lumenkaatopaikan ja se venyi lopulta pellolle. Kesä on parasta aikaa, talvi saisi olla lyhyempi. Täällä on monenlaista kulkijaa, ihmislajina edustan vähemmistöä.

   Poista
 15. Mukavasti kerrottu vuoden juoksu. Palattu lähtöpisteeseen lumen keskelle.

  VastaaPoista
 16. Onneksi kesä oli vähäluminen ja sai välillä levätä lumitöistä. 😊

  VastaaPoista
 17. Digiaika :D Musta ystäväsi on kyllä hurmaava. Mukavaa vuotta 2023.

  VastaaPoista
 18. Olipa kiva kuulla tiluksen kuulumisia pitkästä aikaa. Kerrontasi on hauskaa ja kuvat oivallisia.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista