10.1.2023

Viikonlopun huviretki

Lauantaina retkeilin ystävän kanssa Helsinkiin saamaan hengenravintoa taiteesta.
Taidehallissa oli Hannu Väisäsen 12 kattoa -näyttely.
Väkeä oli paljon, koska näyttely oli viimeistä viikonloppua auki ja taiteilija oli itse paikalla esittelemässä näyttelyä.

Väenpaljous oli vähän ahdistavaa pandemia-ajan eritäytyneisyyteen tottuneelle, enkä ihan täysin rennosti pystynyt nauttimaan näyttelystä. Ehkä on kuitenkin hyvä mennä joukkoihin siedättämään itseään.

Vanhoista liuskekivikattotiilistä ja keramiikkaesineestä tehty installaatio.

Lounas Bulevardin Levant-ravintolassa ja sen jälkeen pääkohteemme, Sinebrychoffin taidemuseon Kirsikka puun alla – japanilaisia puupiirroksia -näyttelyyn.
Näyttely on avoinna 15.1.2023 asti, eli vielä ehtii. Kannattaa käydä, tämä oli elämys.
Väkeä oli täälläkin paljon ja jouduimme jonottamaan museoon puolisen tuntia. Hyvä juttu tietysti, että sisään pääsi vain tietty määrä ihmisiä. Puupiirroksissa on niin paljon hienoja yksityskohtia, että niitä täytyy saada katsoa läheltä.
Tämä kuva oli suosikkejani: Kikugawa Eizan (1787–1867): Tamayatalon kurtisaani. Sommittelu on erikoinen, mutta tasapainoinen ja dynaaminen.

Toyohara Kunichika (1835–1900):
Näyttelijät Seki Sanjuro, Onoe Baiko, Sawamura Tanosuke ja Nakamura Shikan näytelmässä Kuun puuttuva lautanen, rakastajan polun iltapimeys.
Puupiirroksissa kasvot on tehty hyvin yksinkertaisesti, vähän jopa sarjakuvamaisesti, mutta niihin on saatu valtavasti ilmettä. Vaatteiden kuosit ja laskokset on kuvattu taidokkaasti.

Täytyy laittaa mukaan myös yksi Hokusai (1760–1849), Fuji etelätuulessa kirkkaana aamuna (Punainen Fuji), sarjasta Kolmekymmentäkuusi näkymää Fuji-vuorelle.

Nämä kuvat antavat vain heikon viitteen siitä, millaisia aarteita näyttely sisältää.
Päivän retki oli erittäin virkistävä ja inspiroiva. Paluumatka sujui uutta seikkailua suunnitellessa.

16 kommenttia:

 1. Onpoa mielenkiintoisan näköinen näyttely. Harmi kun kaikki kiva on täältä todella kaukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meiltä on julkinen liikenne vähentynyt niin, että julkisilla ei pääse helposti minnekään. Olen tyytyväinen, että tuli lähdettyä, vaikka piti ensin ajella omalla autolla lähikaupunkiin ja siitä bussilla Helsinkiin. Vaikka matka ei ole kovin pitkä, niin mutkikas kuitenkin.

   Poista
 2. Kävin marraskuussa katsomassa puupiirrokset, oli muuten ensimmäinen vierailuni koko museossa. Tykkäsin kovasti piirroksista. Saman olen huomannut, tällainen maalainen ei oikein meinaa tottua tungoksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinebrychoffin taidemuseo on viehättävä paikka, siellä on usein hienoja näyttelyitä ja perusnäyttelyssä, kotimuseossakin on kiva vierailla fiilistelemässä, miten Paul ja Fanny elelivät kaupunkipalatsissaan. Nyt ei siihen jäänyt aikaa.

   Poista
 3. Oho, vai on Sinebrychoffille oikein ollut jonoa! Kävin itse siellä näyttelyn ensimmäisenä lauantaina ja silloinkin oli väkeä paljon, mutta ei sentään jouduttu jonottamaan. Näyttely oli kyllä hurjan kiinnostava, tykkäsin valtavasti.

  VastaaPoista
 4. Viimeinen viikko menossa, näyttely on ollut valtavan suosittu eikä ihme. Puupiirrokset ovat uskomattoman taidokkaita ja tarinallisia. Onneksi lähdin liikkeelle.

  VastaaPoista
 5. Kiitos vinkeistä! Väisäsen näyttely on ehdottomasti käytävä katsomassa.

  VastaaPoista
 6. Voi, se Hannun näyttely päättyi viime viikonloppuna. Olisi pitänyt mainostaa aiemmin, mutta kun itsekin hoksasin vasta lauantaina lähteä kierrokselle.

  VastaaPoista
 7. Veljeni, joka on nyt tälläkin hetkellä Japanissa työkeikalla, lähettelee minulle usein kuvia Fuji-vuoresta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fuji-vuori on japanilainen ikoni. Tuolla näyttelyssä on myös ikivanhoja ”matkailumainoksia”. Kuvattu reittejä ja paikkoja, kuten kahluupaikkoja, missä ihmisiä kuljetetaan joen yli kantotuoleissa.

   Poista
 8. Nämä molemmat näyttelyt olivat inspiroivia. Kiva kuulla myös, että japanilaisetn puupiirrosten luo oli ihan jonoa (paitsi tietysti jonottaminen ei ole kivaa, mutta se, että näyttely vetää, on kivaa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonottaminen jatungos ei ole kivoja, mutta hienoa, että kävijöitä riittää. Muuten ei olisi näitä hienoja näyttelyitäkään. Pandemian jälkeen on kehittynyt kova kulttuurinälkä.

   Poista
 9. Nice post thank you Jeremy

  VastaaPoista
 10. Hei - mitä tapahtuu puutarhassasi sen taiteellisessa ympäristössä, kasvuston piilossa, kasvien lehdillä?
  Syyssanojen aikaan S.

  VastaaPoista
 11. Hei - mitä tapahtuu puutarhassasi, sen taiteellisessa ympäristössä,
  kasvuston piilossa, kasvien lehdillä?

  Syyssanojen aikaan. S.

  VastaaPoista
 12. Kiitos viimeisistä kommenteista!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista